به نظر دانشجویان دانشگاه کردستان، کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است.
گروه باشگاه خبرنگاران «خبرگزاری دانشجو»،طیبه عزیزیان؛ به نظر دانشجویان دانشگاه کردستان، کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان هنوز جایگاه واقعی خود را پیدا نکرده است.
از ابتدای سال تحصیلی تا کنون یک جلسه کرسی آزاداندیشی در این دانشگاه برگزار شده است که این کرسی هم به همت نهاد رهبری دانشگاه یکشنبه، 21 آبان ماه با موضوع «تحریم، تهدید یا فرصت» برگزار شد.
دو روز قبل از برگزاری این جلسه، به وسیله پیامک به همه دانشجویان اطلاع رسانی شده و روز مراسم هم با نصب تراکت و بنر تبلیغات برنامه در دانشکده ها و خوابگاه ها، دانشجویان از برگزاری این جلسه مطلع شدند.
دانشجویان علاقه مند به شرکت و گفت و گو در این جلسه، باید تا قبل از روز برگزاری مراسم برای ثبت نام به دفتر نهاد رهبری مراجعه کرده و نام نویسی می کردند.
با توجه به موضوع جلسه که بیشتر اقتصادی به نظر می آمد، یکی از اساتید اقتصاد دانشگاه کردستان برای داوری جلسه انتخاب شده بود؛ استاد قادر زاده، استادی بود که داوری این جلسه را به عهده داشت.
مجری برنامه ساعت حدود 20:30 دقیقه برنامه را آغاز کرده و با طرح موضوع، جلسه را شروع کرد و سپس قادرزاده نیز حدود نیم ساعت درباره موضوع صحبت کرد و بعد از صحبت های استاد، مجری وقت را بین موافقین و مخالفان به صورت برابر تقسیم کرد و موافقان و مخالفان موضوع هر کدام به بیان نظرات خود پرداختند.
گاهی بین صحبتهای دانشجویان استاد احساس نیاز کرده و موضوع را برای دانشجویان روشن می کردند.
در پایان هر کدام از گروههای موافق و مخالف حدود 20 دقیقه صحبت و نظرات خود را بیان کرده بودند.
این جلسه با جمع بندی پایانی استاد، 3ساعت و نیم به طول انجامید.
تعداد کل دانشجویان شرکت کننده در جلسه، به حدود 80 نفر می رسید که اکثریت آنان را دانشجویان دختر تشکیل می داد و تعدادی از کارکنان و همچنین مسئول حراست ؟!پردیس دانشگاه نیز در این جلسه حضور داشتند.
از صحبتهایی که دانشجویان بعد از برنامه داشتند، اینگونه می توان نتیجه گرفت که سنگینی حضور مسئولین و صحبت های استاد باعث خستگی و ملالت دانشجویان در جلسه می شد و به همین دلیل دانشجویان موافق و مخالف شور و نشاط چندانی برای ارائه و بیان نظرات خود نداشتند.
در پایان این برنامه و برنامه های مشابه، گزارش برگزاری جلسات روی سایت مسجد دانشگاه زده می شود و در آرشیو معاونت دانشجویی فرهنگی ثبت می شود.
مسئول نهاد رهبری در دانشگاه با بیان اینکه نحوه برگزاری کرسی ها خوب است، گفت: امیدواریم استقبال دانشجویان از برگزاری کرسی ها بیشتر از این شود.
همچنین معاون دانشجویی فرهنگی دانشگاه هم اعلام کرد که کرسی های آزاداندیشی باید با یک روند ثابت و به صورت همیشگی برگزار شود.
وی همچنین معتقد است که حتما باید استاد متخصص در موضوع مورد نظر بعنوان داور، در جلسه حضور داشته باشد که مبادا دانشجویان توان پاسخگویی به شبهات و سؤالات احتمالی را نداشته باشند و در جلسات مشکلی پیش بیاید.
اما به نظر میرسد دانشجویان نظر دیگری دارند؛ آنها میگویند که حضور استاد و استاد محوری جلسات، نقش چندانی در ایجاد فضای آزاداندیشی برای دانشجویان ندارد و عملا دانشجویان فرصت ارائه کامل نظرات خود را نخواهند داشت.
آنان همچنین معتقدند که برای ایجاد فضای بحث و آزاداندیشی واقعی بهتر است شبهات و سوالات مطرح شده در جلسات، توسط خود دانشجویان پاسخ داده شود.
غیر از این جلسه هیچ کرسی دیگری در دانشگاه علوم پزشکی کردستان برگزار نشده است.
تدابیر نهاد دانشگاه علوم پزشکی کردستان جهت بهتر برگزار شدن کرسی های آزاد اندیشی
حجت الاسلام شیرمحمدی: بنا براهمیتی که امام خامنه ای برای کرسی ها قائل هستند برای بهبود روند برگزاری کرسی های آزاد اندیشی مجموعه نهاد تدابیری اندیشیده است.
یکی از این تدابیر تشکیل شورای مشورتی کرسی های آزاد اندیشی است. این شورا متشکل از نمایندهای دانشجویان، نماینده های اساتید ، معاونت فرهنگی، گروه معارف و نهاد مقام معظم رهبری است.
شورای کرسی های آزاد اندیشی با بررسی فضای کشور، دانشگاه، شبهات مطرح شده از طرف دانشجویان و نظر سنجی از دانشجویان موضوع کرسی های آزاد اندیشی را انتخاب می کند. و برای برگزاری این کرسی ها برنامه ریزی می کند.
بر اساس اصول و قوانین کرسی ها تمام کارها را از جمله مجری و اداره ی بحث ها بر عهده ی خود دانشجویان است. همچنین در کرسی ها از سخنرانی که در بحث کرسی متخصص باشد دعوت می شود.
در ادامه حجت الاسلام شیرمحمدی گفت: متاسفانه مشکل برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه علوم پزشکی کردستان نداشتن اطلاعات و کمبود آگاهی دانشجویان در مباحث کرسی ها است به همین علت در ارائه نظر ها و تحلیل های خود با کمبود اطلاعات مواجه می شوند.
تدبیردیگر نهاد برای ارتقاء سطح دانشجویان، تهیه بروشورهای مرتبط با موضوع بحث کرسی و توزیع آن، یک هفته قبل از برگزاری کرسی است.در این بروشورها اطلاعات اجمالی در مورد بحث کرسی و منابعی برای کسب اطلاعات بیشتر در اختیار دانشجویان قرار میگیرد.
وی یکی دیگر از مشکلات این کرسی ها را ترس واهی دانشجویان در ارائه آزادانه نظرات و دیدگاهشان دانست. این مشکل با اطمینان دادن مسؤلین به دانشجویان از آزاد بودن ارائهی دیدگاه ها در کرسی آزاد اندیشی برطرف خواهد شد.
در یک جمع بندی از هفت کرسی که تا کنون در دانشگاه برگزار شده دانشجویان استقبال خوبی داشتند.جذاب ترین کرسی ها به ترتیب جبر و اختیار، تحریم تهدید یا فرصت وبررسی ازدواج سنتی و مدرن بود.
در پایان حجت الاسلام شیرمحمدی حضور دانشجویان را نشانگر علاقه مندی و دغدغه های دانشجویان دانست و این را علامت خوبی از حضور دانشجویان در رکاب حضرت امام خامنه ای دانست.
وی افزود: هیچ مشکل و مانعی از هیچ لحاظ برسر راه برگزاری کرسی ها نداریم.
نظر یکی از مسئولین دانشگاه که مرتبط است با برگزاری کرسی ها-خواست نامش ذکر نشود- این بود که، کرسیآزاد اندیشی مثل شعار یک سال مربوط به بازه زمانی خاصی نمی شود و این امر فعالیت مستمری را در دانشگاه ها می طلبد و دانشگاه باید بستر این امر را فراهم کند.
دلیل کم بودن تعداد کرسیهای آزاد اندیشی برگزار شده در این دانشگاه، از نظر مسؤلین، این است که برای هر کرسی باید موضوع واستاد مناسب انتخاب شود و امر تبلیغات هم انجم شود و این خود پروسهی زمان بری است.این مشکل با کسب تجربه و برگزاری کرسی های دیگربهبود می یابد.
مرادی، مسئول بسج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، در مورد قوانین کرسی ها گفت:آیین نامه کرسی طولانی و مفصل است اما کلیت آن این است که هر شخص حقیقی یا حقوقی می تواند درخواست برگزاری کرسی کند و 5نفر موافق به همراه موضوع کرسی معرفی کند و هیئت نظارت برکرسی ها ظرف مدت 7 روز باید نتیجه را اعلام کند.
مجری و داور هم جزو برنامه کرسی است و بحث دیگر هم پایبندی کلی به قانون اساسی و عدم ایجاد تفرقه و ایجاد فضای منطقی برای بحث و اظهارنظر.
در آیین نامه, حقیقت کرسی بر محور استاد نمی چرخد و در حقیقت این نظرات دانشجویان است که بیشتر مورد توجه است. همچنین قرار نیست جلسات به صورت پرسش و پاسخ باشد و بیشتر وقت در اختیار استاد باشد و استاد برای جواب همه مواضع مخالفین وارد شود که متاسفانه این موارد در کرسی برگزار شده در دانشگاه به خوبی رعایت نشده است و جلسات کرسی بیشتر به سمت جلسات پرسش و پاسخ بوده است.
مرادی گفت در این سال تحصیلی فقط یک کرسی برگزار شده است و به نظر این مشکل به دلیل نگرانی بی مورد برخی از مسئولین است.
در کرسی برگزار شده مسئول نهاد رهبری با همفکری مسئولین متناسب با موضوع مورد نظر سعی کردند استاد مسلط به آن حیطه را انتخاب کنند.
مرادی مشکل اصلی برگزاری کرسیها را ترس بیش از حد مسئولین دانشگاه از اظهار نظر دانشجویان, عدم اعتماد مسئولین به دانشجویان و فعالین دانشجویی برای مدیریت این مباحث دانست و گفت: مسئولین اجازه نمی دهند برای برگزاری کرسی مقدمات و زمینه سازی فکری و عملی مناسب انجام گیرد. دانشجویان از اظهار نظر کردن می ترسند, حضور مسئولین (حراست!!!!! و...) باعث ترس مضاعف دانشجویان می شود. نبود فضای باز و آزاد نقد و اظهار نظر منطقی و منصفانه به دلیل محدود سازی و اعمال نظر شدید مسئولین در نشریات دانشجویی و...،ایجاد فضای بسته برای دانشجویان در مطالبات دانشجویی شان به منظور کنترل داشتن بیشتر بر روی آنان از سوی مسئولین. و گاهی ممکن است وضعیت استان هم در این موضوعات دخیل باشد که به نظر از اهمیت کمتری برخوردار است.
مرادی راه کار برای جذب دانشجو ها به حضور در کرسی ها را ایجاد فضای آزاد نقدو اظهار نظر و مطالبه گری برای دانشجویان و فعالین دانشجویی به خصوص در نشریات دانشجویی, دانشجو محور بودن جلسات, همکاری و مساعدت مسئولین برای زمینه سازی مناسب و صحیح با تبلیغات و مناظرات مکتوب و...و اعتماد مسئولین به تشکل ها و فعالین دانشجویی, انتخاب عناوین جذاب و تبلیغات مناسب دانست.
به نظر مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کردستان، حق مطلب کرسی ها ی آزاد اندیشی به هیچ وجه ادا نشده. تنها عنوانی از آن در ذهن دانشجویان وجود دارد در صورتی که عملا مخاطب خاص خود را ندارد و درصد بسیار کمی از دانشجویان(کمتر از 5 درصد) در آن شرکت می کنند و عملا به جای ایجاد فضای بحث و نقد منصفانه و عقلانی و منطقی، بیشتر به کلاس درس شبیه است.
وی از آسیب های کرسیها آشنا نبودن دانشجویان با فلسفه و هدف برگزاری کرسی, پرسش و پاسخ های بی مورد و غیر ضروری بیشتر دانشجویان از استاد در حین جلسات(بعضی از دانشجویان جلسه کرسی را با پرسش و پاسخ اشتباه گرفته اند و عملا 70 درصد جلسه را استاد صحبت می کند )
مرادی در مورد بیان بحث های سیاسی در کرسیها گفت: اگر بحث های سیاسی در دانشگاه مطرح و حل نشود خطرناک است, شما هر گز انتظار نخواهید داشت در فروشگاه ها و داخل تاکسی ها و کوچه و بازار ها و... مسائل سیاسی به صورت صحیح مطرح و پاسخ داده شود. بلکه این فضای علمی و منطقی و به دور از دغدغه های روزمره معیشتی در دانشگاه است که به بهترین نحو می تواند موضوعات سیاسی را بیان کند و مسائل و مشکلات را تا حد ممکن حل کند.
وی در ادامه افزود به دلیل فضای بسته دانشگاه مخالفان خیلی کم نظر میدهند، استاد محوری جلسات و ترس از اظهار نظر, همچنین سنگینی حضور استاد در جلسات برای دانشجویان موافق و مخصوصا مخالف مشکل آفرین است, دانشجویان موافق وقتی سوال و یا شبهه ای مطرح می شود به جای پاسخ دادن صحیح و منطقی, به استاد متوسل می شوند و منتظر پاسخ قاطع استاد به مخالفان اند که باعث می شود دغدغه مندی لازم را جهت مطالعه و پاسخ به مخالفان نداشته باشند واز طرف دیگر مخالفان هم چون احساس می کنندکه در این جلسه با طرح موضوع و سوالاتشان با پاسخ قاطع و خدشه ناپذیر استاد مواجه خواهند شد ؛ در نتیجه از اظهار نظر آزاد وبدون دغدغه هراس دارند.
مرادی در رابطه با حضور سخنران مخالف و موافق گفت این موضوعی است که در آیین نامه به صورت صریح و شفاف به ان اشاره نشده است. اما به نظر بنده می تواند یکی از نقاط قوت و مثبت برای ترغیب دانشجویان به شرکت و حضور فعال در کرسی ها باشد.
سلام.خيلي عالي ودقيق به موضوع پرداختيد.متأسفانه مسئولين دانشگاه هنوز به اين فکر نرسيدن که دانشجوي الآن که عنصر اصلي در موضع گيري ها ي سياسي است نبايد از سياست دور نگه داشته شودوفقط با محدود کردن فضاي نقد از طريق عوامل مختلف مي خوان دانشجوها رو از اين فضا دور نگه دارن تا از بروز اختلاف نظرهاي احتمالي جلوگيري کنن.
سلام،با تشکر از نظرات شما بسيار جامع و شامل بود واين مشکلات دغدغه ي همه ي ما دانشجويان بسيج دانشگاه علوم پزشکي کردستان است و تلاش بسياري جهت برگزاري کرسي به معناي حقيقي کرده ايم ولي تا کنون به نتيجه ي مطلوب نرسيد ه ايم ولي همچنان به تلاش خود ادامه مي دهيم تا کرسي هاي آزاد انديشي را آنگونه که رهبر معظم مان خواسته اند برگزار کنيم.
سلام از دوست عزيزم خانم عزيزيان به خاطر اين مصاحبه اي که انجام دادين تشکر مي کنم راستش اگه قرار باشه کرسي هاي آزاد انديشي اينگونه که در دانشگاه ما برگزار ميشه باشه چيزي جز توهم آزاد آنديشي نيست.