در بین نهادها و تشکلهای مختلف موجود در دانشگاه شریف، جز بسیج دانشجویی هر کدام به نحوی از زیر بار مسئولیت برگزاری کرسیهای ...
باشگاه خبرنگاران «خبرگزاری دانشجو»-فردین آریش؛ در بین نهادها و تشکلهای مختلف موجود در دانشگاه شریف، جز بسیج دانشجویی هر کدام به نحوی از زیر بار مسئولیت برگزاری کرسیهای آزاداندیشی شانه خالی کردهاند.
نهاد رهبری دانشگاه شریف بعد از جلسهای که با حضور نمایندگان تشکلهای مختلف دانشجویی و تعدادی از مسئولان دانشگاه برگزار میکند، به این نتیجه می رسد که برگزاری کرسی ها توسط نهاد رهبری دانشگاه امری دشوار است.
معاون نهاد رهبری دانشگاه در این باره گفت: در این جلسه نظراتی توسط دانشجویان مطرح شد که ما را نسبت به برگزاری کرسی ها ناامید کرد، مثلا اینکه دانشجویان بدبین هستند، می ترسند و آیا واقعا کرسی های آزاداندیشی به چه معناست و ...؛ لذا بهتر دیدیم که خود تشکل های دانشجویی پیش قدم شوند و ما زمینه را برای آنها هموار کنیم.
پیگیر تشکلهای دانشجویی که شدیم متوجه شدیم، انجمن اسلامی دانشگاه شریف نیز تا کنون در زمینه برگزاری کرسی های آزاداندیشی کاری خاصی صورت نداده است، جز چند جلسه بین شورای مرکزی انجمن که به موجب آن قرار شده یک مناظره دانشجویی در آینده برگزار شود!
در این بین بسیج دانشجویی دانشگاه شریف نقش پررنگی در زمینه برگزاری کرسی ها در این دانشگاه داشته است که به شرح آن می پردازیم.
بسیج برای برگزاری کرسیها بسیج شده است
بسیج دانشجویی دانشگاه شریف که تنها تشکل برگزار کننده کرسیهای آزاد اندیشی در این دانشگاه است، به جای برگزاری کرسی های آزاداندیشی سالنی و بزرگ، کرسی های کوچکتر ولی با تعداد مخاطب کمتر را دردستور کار خود قرار داده است.
این تشکل که واحد مستقلی را برای برگزاری کرسیهای آزاداندیشی اختصاص داده، معتقد است با توجه به تعداد مخاطب بالا در کرسیهای سالنی و بزرگ، ممکن است فضایی ایجاد شود که کرسی از حالت عقلانی خارج شده و به حالت هیجانی سوق پیدا کند.
علاوه بر این باید برای این کرسی ها فضای دانشگاه را هرچه بیشتر آماده کرد تا با مسئله (دغدغه) شدن موضوع مورد نظر، دانشجویان رغبت بیشتری برای شرکت در کرسی داشته باشند، اما کرسی های کوچکتر، این مشکل هیجانی شدن را ندارند و در هر قالبی که برگزار شود، همه دانشجویان می توانند راحتتر اظهار نظر کنند.
کرسیهای آزاداندیشی به صورت حلقههای کوچک در اولویت قرار دارند
بسیج دانشجویی دانشگاه شریف چندین کرسی کوچک را از ابتدای سال جاری برگزار کرده است که موضوعات و قالبهای آنها به شرح زیر است:
- سلسله جلسات گفت و گوی آزاد دانشجویی:
اولین کرسیهایی که در قالب گفت و گوی دانشجویی برگزار شد، بصورت گفت و گوی چند جانبه دانشجویان با هم بود که موضوع آن «اوضاع بازار و مشکلات اقتصادی» بود، البته قرار بود، سه کرسی در این مورد با زیر موضوع های متفاوت برگزاری شود.
تا کنون دو مورد از این جلسات برگزار شده که زیر موضوع جلسهی اول «تحریم یا سوء مدیریت» و جلسه دوم «نقش عدم رابطه با کشورهای توسعه یافته در مشکلات اقتصادی» بوده است.
در جلسه اول مستندی نیز در مورد مشکلات اقتصادی کشور پخش شد و بعد از آن دانشجویان به گفت و گو پرداختند و مسائل مختلفی در بین دانشجویان در این جلسه مطرح شد که روی آنها بحث و تبادل نظر صورت گرفت.
با توجه به اینکه در این جلسه نقش تحریم پر رنگ دیده شد برای بحث بیشتر در این زمینه موضوع جلسه دوم در همین زمینه قرار داده شد که در این جلسه نیز بحث بیشتری بین دانشجویان شکل گرفت.
جلسه ی سوم و آخر از موضوع اقتصادی، با زیر موضوع « الگوهای اقتصادی کشور» قرار است طی هفته پیش رو برگزار شود.
- میزگرد انتخاب رشته:
یکی از مسائلی که دانشجویان با آن مواجه هستند، مسئله انتخاب رشته است؛ مسئله ای که از انتخاب رشته کارشناسی، بعد از کنکور آغاز می شود و بدنبال آن دغدغهای که پیش میآید چگونگی ادامه تحصیل و انتخاب رشته در کارشناسی ارشد است.
با توجه به اینکه بعضی علوم انسانی را در اولویت میدانند و در سالهای اخیر تعداد زیادی از دانشجویان رشته های فنی و مهندسی در کارشناسی ارشد به علوم انسانی تغییر رشته دادند، برای دانشجویان این یک مسئله شده است.
لذا با همکاری یکی از نشریات دانشجویی که موضوع یکی از ماهنامههای خود را انتخاب رشته قرار داده بود، یک میزگرد دانشجویی برگزار شد و دو تن از دانشجویان که یکی از آنها به علوم انسانی تغییر رشته داده بود و دیگری در فنی و مهندسی رشتهی خود را ادامه می داد، نظرات خود را در مورد این مسئله بیان کردند.
همچنین در این جلسه به دانشجویان حاضر، فرصت پرسش و پاسخ داده شد تا بحثهای خود را مطرح کنند.
- مناظرهی دانشجویی:
با توجه به مناسبت 13 آبان و تسخیر لانه جاسوسی و همچنین یکی از مسائل مطرح در جامعه یعنی مذاکره با آمریکا، مناظره دانشجویی با موضوع «رابطه با آمریکا، آری یا نه» برگزار شد که این نشست با استقبال بسیار خوب دانشجویان مواجه شد.
در این نشست دو تن از فعالین فضاهای دانشجویی با یکدیگر به مناظره پرداختند و البته دانشجویان دیگر نیز با مدیریت مجری حق اظهار نظر داشتند، اما برگزاری این کرسی خیلی مشکل بود؛ چرا که دیدگاه موافق با رابطه با آمریکا کمتر حاضر به شرکت در مناظره بود و تلاش زیادی صورت گرفت تا به برگزاری کرسی انجامید.
دانشجویان از مؤاخذه شدن می ترسند
اجتهادی، مسئول واحد کرسی آزاداندیشی بسیج دانشجویی دانشگاه شریف در مورد مشکلات برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی معتقد است: «یکی از مشکلات اساسی این است که خود دانشجویان وارد فضای گفت و گو و یا مناظره نمی شوند، خیلی سخت است که دانشجویی حاضر به مناظره با طرف مخالف خود شود.
این مشکل دلایل خود را دارد که یکی از آنها عقبه اندیشهای ضعیف است؛ مثلاً ما مدتی از ابتدای ترم، فعالیت خود را صرف موضوعات فکری کردیم و سعی شد تا با کار در نشریه و بردها، فضا را آماده کنیم تا در یکی از قالب ها، کرسی داشته باشیم، اما متأسفانه ناموفق بودیم.
دیگری ترس دانشجویان از مورد مؤاخذه قرار گرفتن است و اینجا مسئولین باید توجه کنند که اظهارنظر دانشجویان نه تنها مشکلی ایجاد نمی کند، بلکه کاملاً ضروری است و یکی از مطالبات مقام معظم رهبری همین است.
این مسائل از جمله مشکلات برگزاری کرسی است و دانشجویان وارد فضای گفت و گو نمیشوند؛ بنابراین نیاز به کار بلند مدت در این زمینه است تا بتوان این فضا را به وجود آورد.
از جمله کارهایی که برای انجام این مهم تا به حال انجام شده است، مناظرات مکتوب است؛ یعنی دو مقالهی مخالف را درباره موضوعی بر روی برد قرار دادیم که دانشجویان نیز می توانستند نظرات خود را بر روی برد بنویسند که با استقبال خوبی مواجه شد.
از جمله ایده های دیگری که در این زمینه وجود دارد، نشریاتی است که در آن مقالاتی با دیدگاه های متفاوت قرار بگیرند و دنباله دار باشد؛ مثلاً در یک موضوع اولیه چند مقاله با دو دیدگاه متفاوت در نشریه قرار میگیرند و سپس در شماره های بعد، افراد، دیدگاه های همدیگر را به نقد میگذارند که در نهایت میتواند به یک مناظره دانشجویی و میزگرد ختم شود. (که تا به حال این ایده را به اجرا نگذاشته ایم.)
از دیگر ایده ها، تشکیل حلقه های فکری است که روی یک موضوع کار اندیشهای و مباحثهای کنند و حاصل کار آنها به یک نشریه ختم شود و یا در فضاهای عمومی به گفت و گو بپردازند.
اما کرسی های بزرگ و سالنی، نیازمند فضاسازی هستند تا آن موضوع دغدغهی فضای دانشگاه شود؛ یعنی برای اینکه یک کرسی موفق و بزرگ داشته باشیم، باید از کرسی های کوچکتر شروع کنیم و در نشریات، بردها و ... کار کنیم.»
واکنش مسئولان دانشگاه به برگزاری کرسیها:
یکی از مسائل جالب توجه در برگزاری کرسیهای آزاداندیشی در دانشگاه شریف واکنش مثبت مسئولان دانشگاه بوده است، تا جایی که نماینده ولی فقیه در دانشگاه شریف پیشنهاد برگزاری کرسیهای بزرگتر (همانگونه که در سالهای گذشته برگزار شده) را به برگزارکنندگان این برنامهها داده است.
البته بسیج دانشجویی دانشگاه شریف در نظر دارد با همکاری نشریات و گروههای مختلف دیگر، در آینده کرسیهای آزاداندیشی را به صورت وسیعتر در این دانشگاه برگزار کند.