بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد با برگزاری 30 کرسی آزاداندیشی در طول ترم جاری، توانست کارنامه درخشانی از خود به ثبت برساند.
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، هر دانشگاهی متناسب با نوع دیدگاه مدیران خود سعی در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی دارد و گاهی نیز مشاهده شده که در چندین دانشگاه این کرسی ها برگزار نمی شود. اما آنچه حائز اهمیت در این خصوص است توجه به کیفیت و کمیت این کرسی هاست.
دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در این خصوص اقدامات خوبی را در دو بخش تشکل دانشجویی بسیج و مدیریت فرهنگی دانشگاه انجام داده است.
کرسی هایی که به تولید فکر و اندیشه بینجامد، همان نقطه مدنظر رهبر معظم انقلاب است که در این راستا بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد با برگزاری کرسی های آزاد اندیشی تخصصی به این سو روی آورده و توانسته در این نیم ترم تحصیلی جاری بیش از 25 جلسه کرسی آزاد اندیشی با موضوعات مختلف برگزار کند.
مدیریت فرهنگی دانشگاه نیز با برگزاری 12 کرسی آزاد اندیشی در تحقق این امر گام برداشته؛ هر چند در این بین ضعف ها و مشکلاتی دیده می شود.
مهدی شیعه، دبیر نهضت آزاداندیشی خانه نخبگان بسیج استان خراسان رضوی در خصوص رشد کمی کرسی های آزاد اندیشی در سطح دانشگاه آزاد مشهد گفت: بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد با برگزاری 15 تا 20 کرسی در دانشکده علوم پایه، دو تا سه کرسی در دانشکده معماری، چهار کرسی در دانشکده مهندسی و همچنین سه کرسی در دانشکده حقوق با موضوعاتی چون ولایت فقیه، تکامل، علم و دین و مسیحیت از کارنامه قابل قبولی در این موضوع برخوردار بوده است.
وی با اشاره به اینکه دیگر دانشگاه های مشهد در این راستا کار جدی انجام نداده اند، بیان داشت: بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد بر آن شد تا تمام توجه خود را به برگزاری کرسی ها معطوف کرده و با پای کار آمدن و اختصاص 90 در صد از توان بسیج دانشجویی و هزینه کردن در این خصوص، اقدام به تشکیل قرارگاه آزاداندیشی در سطح تمام دانشکده های خود کرد؛ که این امر موجب برگزاری کرسی های مختلفی شد و طبق ارزیابی های صورت گرفته این کرسی ها در این دانشگاه توانست تا حد قابل توجهی به شکل مطلوب کرسی ها نزدیک شود.
شیعه در ادامه با اشاره به تعاریف، مضامین و اهداف برگزاری این کرسی ها از دیدگاه مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: آنچه که رهبر معظم انقلاب در برگزاری این کرسی ها از دانشجویان مطالبه کردند، تولید علم، فرهنگ و نوآوری بوده است، بنابراین به لحاظ محتوایی و کیفیت این کرسی ها هنوز جای زیادی برای کار کردن دارد.
دبیر نهضت آزاداندیشی خانه نخبگان بسیج استان خراسان رضوی با اشاره به دعواهای تئوریک در بعد وظایف اقشار نسبت به برگزاری این کرسی ها و نیز تعاریف مضامین و دیدگاه های متفاوت موجود گفت: دبیرخانه نهضت آزاد اندیشی خانه نخبگان بسیج و سازمان بسیج دانشجویی استان، جزوه ای را بر اساس نظرات و فرمایشات مقام معظم رهبری طراحی و تدوین کرده که آن را معیار ارزیابی کرسی های برگزار شده قرار داده ایم.
وی ادامه داد: آئین نامه ای که توسط وزارت علوم تدوین شده بود؛ دارای اشکالات بسیار جدی بود؛ به طوریکه در این آیین نامه سهم تشکلات دانشجویی در برگزاری کرسی ها بسیار کوچک بود و این در حالی است که رهبر معظم انقلاب تاکید داشتند که طراحی و ساز و کار این کرسی و مدیریت آن در دست جوانان هوشمند و دانشجویان و تشکل های دانشجویی باشد.
شیعه با بیان اینکه آیین نامه وزارت علوم تفاوتی جدی با فرمایشات رهبر معظم انقلاب دارد، یادآور شد: رهبر معظم انقلاب در سخنرانی خود صریحا به واگذاری کار به دست دانشجویان اشاره داشتند نه وزارت علوم.
با فقر مخالفین در این کرسی ها روبرو هستیم
مسئول قرارگاه آزاداندیشی بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد با بیان اینکه طبق فرمایشات رهبر معظم انقلاب این کرسی ها نباید در جلسات عمومی باشد، بلکه باید به صورت تخصصی برگزار شود، تاکید کرد: چنانچه برگزاری این کرسی ها دولتی شد، این مورد به هیچ عنوان رعایت نمی شود، بنابراین یکی از موارد پیشنهادی در این آئین نامه این بود که یک سهمی برای کلیه تشکلات دانشجویی و اساتید در بعد تئوریک و اجرا در نظر گرفته شود تا کرسی به یک نهضت و گفتمان در سطح جامعه علمی تبدیل شود.
وی در خصوص زمینه سازی و فرهنگ سازی کرسی ها بیان داشت: کرسی ها دچار یک سری آسیب هایی است که از آن جمله می توان به محافظه کاری مسئولان دانشگاه اشاره کرد و تا زمانی که این محافظه کاری ها باشد، کرسی ها نمی تواند به سر منزل مقصود برسد.
شیعه همچنین در این خصوص ادامه داد: نهادهای امنیتی داخل و خارج از دانشگاه باید تضمین دهند چنانچه فردی در کرسی ها اظهار نظر داشت، مورد تعقیب قرار نگیرد که این تضمین در سطوح بالای قوه قضائیه در جلسه شورای عالی انقلاب فرهنگی داده شده است.
دبیر نهضت آزاداندیشی خانه نخبگان بسیج استان خراسان رضوی با بیان اینکه این امر باعث می شود «مخالفین با عقیده حاکم» جرات صحبت کردن را داشته باشند و بتوانند نظرات خود را ارائه دهند، گفت: ولی متاسفانه در سطح پایین تر از جمله حراست دانشگاه و نهادهای امنیتی شهرستان ها این تضمین را نداده اند، بنابراین مخالفین جرات صحبت کردن در این کرسی ها را ندارند، به طوری که با فقر مخالفین در این کرسی ها روبرو هستیم و این سبب می شود که این کرسی ها به هدف خود نرسد.
برخی موضوعات کرسی های دانشگاه سیب زمینی است
وی در خصوص دیگر آسیب های این کرسی ها گفت: موضوعات مورد بحث کرسی ها تبدیل به موضوعات سیب زمینی شده است. به عنوان مثال مشاهده شده دانشگاه کرسی هایی با موضوعات اعتیاد، حجامت، روابط دختر و پسر برگزار کرده که این موضوعات سبب به تمسخر گرفته شدن کرسی ها می شود.
شیعه با اشاره به اینکه متاسفانه خود دانشگاه نیز کرسی هایی با عناوین بیان شده برگزار کرده است، خاطرنشان کرد: این موضوعات ناشی از محافظه کاری مسئولان است و این در حالی است که رهبر انقلاب تاکید داشتند محتوای کرسی ها چالش برانگیز و تخصصی باشد.
دبیر نهضت آزاداندیشی خانه نخبگان بسیج استان خراسان رضوی دلسرد شدن برخی از متولیان برگزاری کرسی های آزاد اندیشی را که اساس فعالیتشان ارائه گزارش کار است، یکی دیگر از آسیب های این کرسی ها دانست و افزود: از آنجا که این کرسی ها به صورت تخصصی و با تعداد محدودی از صاحبان تفکر برگزار می شود، زیاد به چشم نمی آید، بنابر این برخی از مسئولان و دست اندرکاران از ادامه کار دلسرد می شوند و یا اینکه برنامه هایی در قالب تریبون آزاد یا مناظره برگزار می کنند و آن را به عنوان کرسی آزاد اندیشی در گزارشات خود ثبت می کنند.
وی با بیان اینکه آئین نامه وزارت علوم در خصوص کرسی ها با فرمایشات رهبر معظم انقلاب تناقض دارد، بیان داشت: اجرای این آئین نامه به لحاظ حقوقی الزام آور نیست، چرا که طبق آئین نامه معاونت فرهنگی متولی کرسی هاست، ولی طبق فرمایشات رهبری برگزاری این کرسی ها به دست دانشجویان نخبه و اساتید و تشکل های دانشجویی است.
شیعه گفت: چنانچه این کرسی ها مطابق آئین نامه ابلاغی وزارت علوم برگزار شود به دلیل محافظه کاری ها، موضوعات مورد نیاز دانشجو مطرح نمی شود، ولی تشکل بسیج هیچ گونه وابستگی و ترسی ندارد و هر موضوعی را که بخواهد در کرسی ها مطرح می کند و به عبارتی دولتی شدن کرسی ها مساوی با مطرح شدن موضوعاتی مغایر با موضاعات مد نظر رهبر معظم انقلاب است.
دبیر نهضت آزاداندیشی خانه نخبگان بسیج استان خراسان رضوی گفت: هنگامی که معاون وزیر علوم اعلام می کند ما 2000 کرسی آزاد اندیشی در سطح دانشگاه ها داشتیم در صورتی که رهبر معظم انقلاب فرمودند «که عملا در صحنه چیزی نمی بینم»، علت آن حاکم بودن سیستم گزارش کار است، به طوریکه هر برنامه ای که در دانشگاه برگزار می شود با عنوان کرسی آزاد اندیشی برگزار می شود و از طرفی خلا تئوریک و عدم تحقیق بر روی فرمایشات رهبر معظم انقلاب در باب کرسی های آزاد اندیشی سبب شده است که معنی و مفهوم واقعی کرسی ها را درک نکنند.
گفتمان کرسی ها بر اساس منطق و عقل، به دور از جدل و نزاع است
در ادامه طاحونه ساز، جانشین بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد تصریح کرد: این دانشگاه از سال 88 جزء دومین و یا سومین دانشگاه هایی بود که در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی آئین نامه ای را تدوین و طبق برگزاری جلسات تئوری در قالب مباحثه بصورت مجازی و حضوری با عناوینی در خصوص حوادث و رخدادهای سیاسی آن زمان و نیز انتخابات و چگونگی برگزاری آن شروع به کار کرد.
وی افزود: معاونت فرهنگی دانشگاه و نهاد رهبری که در ابتدای امر متولی برگزاری کرسی آزاد اندیشی بودند به دلیل عدم تعریف درست از کرسی ها مطابق با فرمایشات رهبر معظم انقلاب رغبت زیادی از خود نشان نمی داند و به دلیل عدم تعریف درست از کرسی ها و مطابق آنچه که مدنظر رهبری است، برنامه هایی را در قالب تریبون آزاد برگزار و با عنوان کرسی آزاد اندیشی در گزارشات خود ثبت می کردند و حتی در مواقعی کلاس های درس را که با حضور یک استاد و دانشجویان برگزار می شد، به جای کرسی آزاد اندیشی در گزارشات خود رد می کردند.
جانشین مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد مشهد با اشاره به اینکه یکی از ویژگی های بارز کرسی های آزاد اندیشی این است که ایجاد فکر و اندیشه کنند،گفت: دانشگاه موضوعاتی را که نیاز واقعی دانشجوست مطرح نمی کند و این باعث می شود که کرسی ها به لحاظ محتوا و اجرا از مفهوم و تعریف واقعی خود فاصله بگیرد و به هدف خود که تولید علم، ایده و اندیشه است، نرسد ولی، بسیج دانشگاه با برگزاری جلساتی با حضور اساتید و دانشجویان معنای واقعی کرسی ها را تفهیم کرد.
طاحونه ساز ادامه داد: از مهر ماه سال جاری کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه آزاد مشهد با قوت بیشتری نسبت به گذشته در حال برگزاری است، به طوریکه 15 کرسی با عنوان «ولایت فقیه» در دانشکده علوم پایه برگزار شده که براساس تولید علم و با مطالعه کامل دانشجویان و تسلط آنان به موضوع مورد بحث و به دور از فضای احساسی و در کمال آرامش بوده است و در مباحث تخصصی و علمی، اساتید مربوطه نیز حضور داشتند و به تبادل نظر با دانشجویان صاحب فکر که قدرت تحلیل را دارند، می پرداختند.
جانشین بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد در بیان ویژگی های آزاد اندیشی به معنای واقعی و مطلوب خاطرنشان کرد: در برگزاری این کرسی ها باید گفتمان براساس منطق و عقل باشد و به دور از جدل و نزاع، نظرات مخالفین هم شنیده شود و در پایان به یک نتیجه منطقی برسد که دانشگاه آزاد اسلامی مشهد از این لحاظ در اواسط کار قرار گرفته و سعی بر این است که با ورود به موضوعات عمیق و ریشه ای تر و تفهیم معنا، مفهوم واقعی کرسی آزاد اندیشی در بین دانشجویان به هدف مورد نظر که در واقع هدف رهبری است، برسد و به لحاظ اجرایی نیز توانسته تا 80 درصد کار را پیش ببرد.
برگزاری 50 کرسی آزاد اندیشی تا پایان سال تحصیلی جاری
در ادامه حجت الاسلام رسولی، مدیر فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با بیان اینکه رهبر انقلاب برای تبیین نظرات دانشجویان و تضارب افکار در دانشگاه بر برگزار شدن کرسی ها تاکید دارند، خاطرنشان کرد: در کرسی های آزاد اندیشی با طرح شبهات، نظرات مختلف بیان می شود.
وی با اشاره به برگزاری 12 کرسی آزاد اندیشی توسط مدیریت فرهنگی این دانشگاه در طول نیم ترم تحصیلی ابراز امیدواری کرد تعداد این کرسی ها تا پایان سال تحصیلی به 50 کرسی برسد.
مدیر فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد بیان داشت: دانشگاه آزاد اسلامی مشهد از سال گذشته با مشخص شدن رئیس، دبیر و اعضای کرسی آزاد اندیشی توانست 35 کرسی آزاد اندیشی را با موضوعات مختلف در دانشگاه برگزار کند که در نیم ترم دوم سال جاری با برگزاری 12 کرسی دیگر امیدواریم این تعداد به 50 کرسی برسد.
حجت الاسلام رسولی افزود: در کرسی هایی که توسط مدیریت فرهنگی این دانشگاه برگزار شده سه نفر موافق، سه نفر مخالف و یک نفر داور حضور دارد که موافقین و مخالفین با ارائه نظرات خود به بیان دیدگاه های خود می پردازند و در پایان داور نظرات مطرح شده را بررسی و جمع بندی می کند. اگر در پایان کرسی دانشجویان به پاسخ سوالات خود رسیدند، کرسی دیگری با عنوان دیگر برگزار می کنیم، در غیر این صورت جلسات کرسی با همان موضوع ادامه می یابد.
وی تاکید کرد: دانشگاه ها با تحقق منویات مقام معظم رهبری در خصوص برگزاری کرسی های آزاد اندیشی باعث می شوند تحولی جدید در دانشگاه ها شکل بگیرد و اگر این مهم حتی در دانشکده های ما درست هدایت شود تبدیل به کرسی های نظریه پردازی می شود که این کرسی ها مربوط به اساتید است.
مدیر فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با اشاره به تاکیدات مقام معظم رهبری در خصوص برگزاری این کرسی ها ادامه داد: مسئولین دانشگاه کاملا در برگزاری این کرسی ها موافق هستند و این امر را در راستای منافع نظام و دانشگاه می دانند.
حجت الاسلام رسولی با بیان اینکه در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه آزاد اسلامی مشهد مشکلی وجود ندارد، حضور دانشجویان در برگزاری این کرسی ها را مهم دانست و خاطرنشان کرد: کرسی ها نباید طوری باشد که مسئولان بیایند، بلکه ما با باز گذاشتن فضا سعی کردیم زمینه برای اظهار نظر آنها را فراهم کنیم.
وی موضوعات کرسی را متناسب با پیشنهادات دانشجویان بیان کرد و افزود: ما در موضوعات کرسی های آزاد اندیشی سعی در تحمیل موضوعات به دانشجو نداریم.
مدیر فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد با تاکید بر این مهم که هر چیزی از ابتدا تکامل یافته نیست، گفت: در این دوسال اخیر فعالیت کرسی های آزاد اندیشی شروع شده و نمی توانیم ادعا کنیم این کرسی ها مطابق منویات رهبر معظم انقلاب است ولی برگزاری آنها تمرینی می شود تا به سمت تحقق خواسته ایشان پیش برویم.
حجت الاسلام رسولی بیان داشت: از این تعداد کرسی که مدیریت فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی مشهد برگزار کرده، برخی از آنها در سطح بالایی بوده و ویژگی های کرسی های آزاد اندیشی را داشته است.
فقط مديريت فرهنگي دانشگاه وارد نشه که فاتحه اش رو خوندن
پرچمتون بالاست