دانشگاه پیام نور فارس از سال گذشته جلسات آزاداندیشی را به صورت محدود در دفتر بسیج دانشجویی برگزار میکرد، ولی در سال تحصیلی جاری ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ رهبر معظم انقلاب در پاسخ به نامه جمعى از دانش آموختگان و پژوهشگران حوزه علمیه در مورد کرسیهای نظریهپردازی در 16 بهمن ماه 1381فرمودند: «نباید از «آزادى» ترسید و از «مناظره» گریخت و «نقد و انتقاد» را به کالاى قاچاق و یا امرى تشریفاتى تبدیل کرد. چنانچه نباید به جاى مناظره به جدال و مراء، گرفتار آمد و به جاى آزادى، به دام هتاکى و مسئولیت گریزى لغزید. آن روز که سهم آزادى، سهم اخلاق و سهم منطق همه یک جا و در کنار یکدیگر ادا شود، آغاز روند خلاقیت علمى و تفکر بالنده دینى در این جامعه است و کلید جنبش تولید نرم افزار علمى و دینى در کلیه علوم و معارف دانشگاهى و حوزوى زده شده است.
بىشک آزادی خواهى و مطالبه فرصتى براى اندیشیدن و براى بیان اندیشه توأم با رعایت ادب استفاده از آزادى، یک مطالبه اسلامى است و آزادى تفکر، قلم و بیان نه یک شعار تبلیغاتى بلکه از اهداف اصلى انقلاب اسلامى است.»
از ابتدای مهرماه تاکنون دو کرسی آزاد اندیشی در دانشگاه پیام نور مرکز شیراز برگزار شده؛ اولین کرسی با نام «اقتصاد مقاومتی یا اقتصاد ریاضتی » بود که به صورت ویدئو کنفرانس در 15 استان دیگر نیز پخش شده است و پیام نور شیراز محوریت این کرسی را به عهده داشت.
دومین کرسی نیز با عنوان «رابطه با آمریکا، آری یا خیر؟» توسط بسیج دانشجویی شهید شاهچراغی دانشگاه پیام نور شیراز برگزار شده است.
محمدمهدی شهسوار، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شیراز در خصوص روند برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در این دانشگاه گفت: داشگاه پیام نور فارس از رتبه بالایی در اجرای کرسی های آزاد اندیشی در کشور برخوردار است.
وی افزود: باید بین اجرای کرسی های آزاداندیشی در مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور فارس با مرکز شیراز تفاوت و تفکیک قائل شد.
شهسوار ادامه داد: در مرکز شیراز تنها یک کرسی با موضوع اقتصاد مقاومتی به صورت ویدئو کنفرانس با دیگر دانشگاه های کشور با سخنرانی حسن نیلی، یکی از اساتید دانشگاه شیراز برگزار شد که در واقع نمی توان بر آن نام کرسی آزاد اندیشی گذاشت.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شیراز خاطرنشان کرد: این برنامه حالت پرسش و پاسخ داشت و بیشتر دانشجویان اعتراض خود را نسبت به این رویه اعلام کردند.
وی با بیان اینکه از سال گذشته تاکنون جلسات کرسی های آزاداندیشی بسیج دانشجویی را در دفتر خود برگزار کرده ایم، عنوان کرد: این کرسی ها ابتدا با نفرات محدودی آغاز شد، ولی در ترم جدید به سمتی پیش می رویم که کرسی ها را به صورت تالاری با محوریت دانشجو برگزار کنیم که در این راستا کرسی آزاداندیشی با موضوع «رابطه با آمریکا؛ آری یا خیر» را برگزار کردیم.
شهسوار گفت: ما باید فضایی را فراهم کنیم و دانشجوها را به درکی برسانیم که در کرسی ها حرف خود را بزنند و این روحیه باید در آنها ایجاد شود که اگر حرف مخالفی زده شود، پذیرای انتقاد باشند و تفاوت ها را بپذیرند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شیراز تصریح کرد: خوشبختانه از نظر حمایت مسئولان و دانشجوها در برگزاری این کرسی ها مشکلی نداشته ایم.
شهسوار تاکید کرد: ما یک روال مشخصی را برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی طی کرده ایم و در سال گذشته به کرسی های خودمانی تر نظر داشتیم و در دفتر بسیج دانشجویی با تعداد محدودی روی موضوعات مختلفی صحبت کردیم، اما در مرحله بعدی به سمتی پیش رفتیم که کرسی آزاد برگزار شود و دانشجو روی موضوعات مختلف از جمله مسائل صنفی، برداشت های خود را بگوید.
علی رضا قناعتی، دبیر سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شیراز نیز در این خصوص با تاکید بر اینکه نباید تمام همّ و تلاش خود را صرف آمار کنیم، اظهار داشت: آن چیزی که معظم له در مورد کرسی های آزاد اندیشی مطرح کردند با اینکه ما فقط درگیر آمار شویم نه نتیجه، تفاوت دارد.
وی گفت: متاسفانه فضای دانشگاه پیام نور به گونه ای است که دانشجو بیشتر برای رفع اشکال به دانشگاه می آید و کمتر در دانشگاه حضور دارد؛ در نتیجه کرسی آزاداندیشی خیلی کم برگزار می شود، هر چند از نظر برگزاری کرسی، این دانشگاه رتبه بالایی در کشور دارد.
دبیر سیاسی بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور شیراز با بیان اینکه دانشجویان بیشتر فضای صحبت کردن را دوست دارند تا شنیدن حقیقت را، خاطرنشان کرد: برای اینکه تضارب آرا به وجود بیاید باید فرهنگ سازی شود و از مسئولان مطالبه کنیم.
یک فعال فرهنگی نیز در این مورد به نقاط ضعف برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه پیام نور شیراز اشاره کرد و گفت: با وجود تلاش هایی که صورت می گیرد، برگزاری این کرسی ها در دانشگاه ها با نقطه ضعف هایی رو به روست که باید به آن پرداخته شود.
وی افزود: برگزار نشدن کرسی های آزاداندیشی در سطح وسیع از مهمترین نقاط ضعف کرسی هاست که با برگزاری هر چه بیشتر کرسی ها به نقاط قوت و ضعف آنها پی خواهیم برد.
این فعال فرهنگی گفت: نگاه ابزاری به کرسی ها به عنوان یک سوپاپ اطمینان در دانشگاه ها نیز می تواند از آفات و نقاط ضعف کرسی ها باشد.
وی افزود: عدم توجه به سیر موضوعی مشخص، عدم زمینه سازی مناسب جهت حضور پررنگ دانشجویان به ویژه افکار مخالف و عدم استقبال زیاد دانشجویان از کرسی های آزاداندیشی نیز از دیگر ضعف هاست و کرسی هایی که در دانشگاه پیام نور شیراز برگزار می شود نیز از این ضعف ها مبرا نیست.
این فعال فرهنگی گفت: کرسی های آزاداندیشی با فضای آرمانی که مقام معظم رهبری جهت برگزاری کرسی ها در دانشگاه ها ترسیم کرده اند، فاصله زیادی دارد، بنابراین باید همگی جهت رفع این مشکلات و موانع تلاش و همت مضاعفی داشته باشیم.
سعید مظلومیان، رئیس دانشگاه پیام نور استان فارس هم در این خصوص عنوان کرد: برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در مراکز و واحدهای دانشگاه پیام نور فارس قابل توجه است و در مقایسه با سایر واحدها و مراکز این دانشگاه در سطح کشور، وضعیت بهتری داشته و رتبه اول را در کشور به خود اختصاص داده است.
وی گفت: با وجود این آمار در سال 91، هنوز با وضعیت ایده آل مدنظر رهبر انقلاب فاصله زیادی داریم و همه ما و همچنین دیگر دانشگاه ها بر این نظر هم زبان هستند.
رئیس دانشگاه پیام نور استان فارس تصریح کرد: عمده دانشجویانی که برای برگزاری کرسی ها مراجعه می کنند و یا در جلسات کرسی ها شرکت می کنند، به دنبال گرفتن پاسخ سوالات خود هستند، اما تعدادی نیز به دنبال بیان اهداف و نیت های شخصی و موردی خود می باشند.
مظلومیان گفت: دانشگاه ها همیشه در جلسات مختلف بحث کرسی های آزاد اندیشی را بیان کرده اند و از سال ها قبل نیز جلسات پرسش و پاسخ تشکیل شده، اما امروز تأکیدات رهبر معظم انقلاب مبنی بر تشکیل کرسی ها با محوریت دانشجویی بیش از زمان های دیگر مورد توجه است و همچنین موضوعات این کرسی ها، کاربردی تر و مربوط به مسائل و مشکلات روز شده است.
وی تصریح کرد: بخش نامه هایی که به دانشگاه ها برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی ارسال شده، نشأت گرفته از نظرات رهبر انقلاب است.
رئیس دانشگاه پیام نور برتر کشور بیان کرد: هیچ موضوعی وجود نداشته که دنبال نشده باشد. دانشجویان درخواست های فراوانی برای برگزاری آن داشته اند و نگاه ما نیز تجویزی و توصیه ای نبوده، ضمن اینکه در برگزاری کرسی ها ما امکانات مورد نیاز برنامه را تأمین می کنیم، حتی اگر درخواست سخنرانی مطرح را پیشنهاد دهند، با رایزنی انجام خواهد شد.
با وجود اینکه دانشگاه پیام نور استان فارس پرونده موفقی در برگزاری کرسی های آزاداندیشی داشته، اما برگزاری دو کرسی در واحد شیراز از نظر آماری، رتبه خوبی نیست. هرچند زیرساخت های خوبی توسط دانشگاه، معاونت فرهنگی و انجمن های وابسته و بسیج دانشجویی این دانشگاه به عنوان تنها تشکل فعال، ایجاد شده، اما به راستی چه چیزی باعث شده تا دانشجو در این دانشگاه خود را از فضای کرسی ها دور کند.