مهمترین مشکل در برگزاری کرسی ها در دانشگاه مازندران به این بر می گردد که اساتید مخالف حاضر نیستند در آن شرکت کنند و معتقدند هنوز ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، آزاداندیشی یکی از نیازهای امروز جامعه ما بهویژه در حوزه و دانشگاه است که با تأکید مقام معظم رهبری، نمود فکری و عملی یافت.
اهمیت این موضوع تا آنجاست که رهبر انقلاب در ابلاغ سیاستهای کلی برنامه پنجم توسعه در چهارچوب سند چشمانداز 20 ساله، آن را در زمره سرفصلهای فرهنگی قرار داده و با عنوان «تحول و ارتقای علوم انسانى، با تقویت جایگاه و منزلت این علوم، جذب افراد مستعد و با انگیزه، اصلاح و بازنگرى در متون و برنامهها و روشهاى آموزشى، ارتقای کمى و کیفى مراکز و فعالیتهاى پژوهشى و ترویج نظریهپردازى، نقد و آزاداندیشى» مطرح ساختند.
دانشگاه مازندران با تشکیل کمیته برگزاری کرسی های آزاداندیشی با حضور نماینده بسیج دانشجویی، نهاد رهبری و معاونت فرهنگی و اجتماعی اقدام به برنامه ریزی برای اجرای کرسی ها می کند.
این دانشگاه از آغاز سال تحصیلی تا کنون برنامه های مختلفی برگزار کرده است، که به شرح زیر می باشند:
برنامه کرسی آزاد فکری با حضور قدیری ابیانیه در خصوص اقتصاد مقاومتی که به صورت مناظره با سه نفر از دانشجویان مخالف اقتصاد مقاومتی برگزار شد.
برنامه کرسی آزاداندیشی با حضور حسین منصف با عنوان «تسخیر سفارت آمریکا، اقدام درست یا نادرست».
کرسی آزاد اندیشی «حجاب و اصل آزادی» با حضور حجت الاسلام علی جلائیان، مدیر مرکز پژوهش دانشگاه علوم اسلامی رضوی(ع) که در خوابگاه خواهران دانشگاه مازندران برگزار شد.
نشست «منجی آخرالزمان در ادیان» نیز با حضور حجت الاسلام سید حسن ابراهیمان، استاد حوزه و دانشگاه برگزار شد.
البته دانشگاه مازندران یک برنامه عمومی آزاداندیشی نیز دارد که با عنوان «منطقه آزاد» هر دو هفته یکبار برگزار می شود و در آن دانشجویان موافق و مخالف در خصوص موضوع مشخص شده حرف های خود را بیان می کنند.
علاوه بر کرسی هایی که بین دانشجویان برگزار شد، دو کرسی نیز در بین اساتید دانشگاه با عنوان «بررسی اقتصاد مقاومتی» و «نقش اساتید در تحکیم فرهنگ حجاب و عفاف میان دانشجویان» برگزار شد که اساتید مخالف و موافق در خصوص این دو موضوع به بحث پرداختند.
نبود مخالف بزرگترین مانع برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است
محمدی راد، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه مازندران در خصوص برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه مازندران گفت: ما در دانشگاه کرسی های آزاد اندیشی را به دو بخش کرسی های نظریه پردازی و کرسی های آزاد اندیشی تقسیم کرده ایم.
وی افزود: قالب این دو کرسی به این شکل است که در بخش نظریه پردازی استادی که صاحب نظر و سبک است و در رشته تخصصی اش کتاب و مقاله دارد، در موضوعات زیربنایی مانند رابطه علم و دین و یا سنت و مدرنیته به این کرسی ها دعوت می شود و نظراتش را بیان می کند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه مازندران بیان داشت: در بحث کرسی های آزاد اندیشی سعی می کنیم مسائل روبنایی و مسائل روز را مطرح کرده و بیشتر از دانشجویان در بحث پرسش و پاسخ ها استفاده کنیم.
محمدی راد تصریح کرد: ما قبل از برگزاری رسمی کرسی های آزاد اندیشی ابتدا با برگزاری برنامه منطقه آزاد، شور و هیجان دانشجویان را به واسطه بحث و جدل، تخلیه و سپس با برگزاری کرسی آزاد اندیشی با همان موضوع، شعور دانشجویان را تقویت می کنیم.
وی در ادامه در خصوص موانع و مشکلاتی که در اجرای برگزاری این کرسی ها وجود دارد، گفت: مهم ترین مشکل ما این است که اساتید مخالف حاضر نیستند در این کرسی ها شرکت کنند و معتقدند هنوز فضای بازی در دانشگاه ها وجود ندارد که آنها بخواهند نظرات مخالف خود را بیان کنند و عنوان می کنند که فضای دانشگاه فضایی امنیتی است و اساتید مخالف با محرومیت مواجه خواهند شد.
شیوه برگزاری کرسی ها سلیقه ای و مطابق با نظر رهبری نیست
حجت الاسلام یزدانی، معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران گفت: نهاد رهبری، بانی برگزاری کرسی های آزاد اندیشی است؛ اما مشکلی که سر راه برگزاری این کرسی ها به وجود آمد سلیقه ای برگزار شدن آنهاست.
وی افزود: وقتی مقام معظم رهبری از لزوم برگزاری این کرسی ها در دانشگاه سخن گفتند، منظورشان این بود که در این کرسی موافق و مخالف در هر موضوعی حرفشان را بزنند، حال این جمعیت می خواهد در کلاس باشد، در خوابگاه باشد و یا در یک سالن بزرگ.
معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران بیان داشت: هر کس که شبهه ای در ذهنش در موضوعات مختلف دارد باید آزادانه آنها را مطرح کند و استاد و دانشجو به آن پاسخ دهند و طوری نشود که این شبهه در محفل غیر علمی و تخصصی مطرح شود که در آن صورت نه تنها به آن پاسخ داده نمی شود؛ بلکه به یک شبهه بزرگ تر تبدیل خواهد شد.
یزدانی تاکید می کند: یکی از معضلاتی که دامنگیر کرسی های آزاداندیشی حداقل در مازندران شده است، این می باشد که دانشجویان و مسئولان دانشگاهی که به دنبال برگزار کردن کرسی ها می روند، می خواهند آنها را ایده آل برگزار کنند، یعنی تنها به دنبال موضوعات جذاب و سخنرانان مطرح هستند و این جدای از هدف اصلی برگزاری کرسی هاست.
وی گفت: مشکلی که این نگاه ایده آل به وجود می آورد، آن است که کرسی ها در حد انگشت شمار برگزار می شود. اگر آن نگاه اصلی برگزار شود، در هر کلاس می توان یک کرسی برگزار کرد و در آنجاست که هر دانشجو می تواند حرف خودش را بزند.
معاون نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران در پایان با انتقاد از مسئولان و دانشجویان برگزار کننده کرسی های آزاد اندیشی گفت: یکی دیگر از مشکلاتی که وجود دارد این است که دانشجویان بیشتر به دنبال موضوعات سیاسی و مسائل روز هستند و بحث در خصوص مسائل عقیدتی را کنار گذاشته اند، در حالی که اگر مشکلات و شبهات اعتقادی که دانشجویان با آن مواجه هستند حل شوند، مشکلات سیاسی آن نیز مرتفع خواهد شد.
فضای امنیتی در دانشگاه وجود ندارد، مخالفان نظرات خود را با صراحت بیان کنند
ایزدی فرد، معاون فرهنگی اجتماعی دانشگاه مازندران نیز در این خصوص با بیان اینکه کرسی های آزاداندیشی یکی از برنامه های راهبردی ما در حوزه معاونت فرهنگی است، تصریح کرد: تمام تلاش ما این است که بتوانیم در راستای تحقق فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر توسعه، تقویت و همچنین گسترش کرسی های آزاداندیشی گام بر داریم.
وی افزود: کرسی های آزاداندیشی در جامعه به عنوان یک فرهنگ و رویه نیاز به نهادینه شدن دارند و باید محلی برای برگزاری داشته باشند.
معاون فرهنگی- اجتماعی دانشگاه مازندران با بیان اینکه ما دنبال آزاد گذاشتن دانشجویان در ارائه نظرات هستیم، ادامه داد: ما همیشه با اساتید صحبت می کنیم که کمتر سخنرانی کنند و بیشتر وقت خود را برای پاسخ به سوالات دانشجویان اختصاص دهند.
ایزدی فرد با انتقاد از اساتید و دانشجویانی که معتقدند فضای دانشگاه برای مباحث انتقادی آماده نیست و یک فضای امنیتی در دانشگاه وجود دارد، تاکید کرد: فضای امنیتی به هیچ عنوان در دانشگاه وجود ندارد و دانشجویان و اساتید می توانند انتقادات خود را به صورت صریح بیان کنند؛ البته ما برای این کار با حراست دانشگاه صحبت کردیم که در صورت شنیدن سخنان مخالف هیچگونه اقدامی انجام ندهند.
وی تصریح کرد: البته اساتید و دانشجویان باید در این رابطه چارچوب های نظام را رعایت کنند.