دانشگاه شیراز در سال جدید قبل از برگزاری کرسی، یک برنامه معرفتی برگزار میکند تا دانشجو با مطالعه در کرسی حاضر شود و اینگونه بر ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، مقام معظم رهبری در پاسخ به نامه جمعى از دانش آموختگان و پژوهشگران حوزه علمیه در مورد کرسیهای نظریهپردازی در 16 بهمن 1381 فرموده اند: «براى اینکه انسان به قله برسد، راه وجود دارد؛ باید آن راه را شناخت. هیچ مانعى ندارد که ما یک نقشه راهنما داشته باشیم و بگوییم راههایى که به قله مىرود، اینهاست و این نقشه راهنما را در جیبمان نگهداریم و از آن حفاظت کنیم.
اینکار به معناى این نیست که ما متحجریم؛ بلکه به معناى این است که ما عاقلیم و مىدانیم که بدون این نقشه هدایت، حرکت کردن نا اندیشیده، ما را به سقوط منتهى خواهد کرد؛ بنابراین، این کارها لازم است. امروز ما احتیاج مبرمى داریم به اینکه تفکر آزاداندیشانه که با آن فرهنگ و علم تولید خواهد شد و گسترش و توسعه واقعى پیدا خواهد کرد، در جامعه رشد پیدا کند و بتواند استعدادهاى افراد را به سمت خود جذب کند.»
«کرسی آزاداندیشی» یادآور دغدغه ای است که سال ها رهبر انقلاب، آن را احتیاج اساسی کشور عنوان کرده بودند، ایشان در سال 88 و در پاسخ به انتقاد صریح یک دانشجوی دانشگاه شریف از عملکرد نظام در فتنه 88، صراحتاً جوانان و دانشجویان حاضر را مخاطب قرار داده و به شکلی عتاب آلود آنها را در مورد چرایی برگزار نکردن کرسی های آزاداندیشی مورد سوال قرار دادند، مدتی بعد نیز مجبور شدند با تندی بیشتری همین مسئله را یادآور شوند: «آن کرسی های آزاداندیشی را که من صد بار- با کم و زیادش- تأکید کردم، راه بیندازید».
در این راستا تاکنون 12کرسی در نیم ترم گذشته در دانشگاه شیراز برگزار شده است که این کرسی ها در حوزه های اقتصادی، بین الملل، سیاست داخلی و معرفتی بوده است.
مسئولان فرهنگ سازی لازم را در زمینه کرسی های آزاداندیشی ایجاد کرده اند
محمد مؤذنی، رئیس دانشگاه شیراز در مورد نحوه برگزاری کرسی های آزاداندیشی در این دانشگاه بیان داشت: مسئولان دانشگاه در جهت اجرای کمی و کیفی این کرسی ها فرهنگ سازی لازم را ایجاد و همچنین زمینه حضور شخصیت های فرهنگی و سیاسی را نیز در این کرسی ها فراهم کرده اند.
وی با تاکید بر فرهنگ سازی در باب کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه شیراز تصریح کرد: در گذشته فضای کرسی های آزاد اندیشی به جار و جنجال کشیده می شد؛ اما اکنون استقبال خوبی از این فضا شده است.
رئیس دانشگاه شیراز در پاسخ به اینکه آیا برگزاری این کرسی ها در دانشگاه شیراز توانسته جوابگوی مطالبات رهبر معظم انقلاب در این خصوص باشد، گفت: هرچند مسئولان و دانشجویان این دانشگاه جهت تحقق این امر گام های مناسبی برداشته اند، اما هنوز با ایده آل ها و منویات رهبر معظم انقلاب فاصله داریم.
افسار گسیختگی و نارضایتی دانشجویان از مسئولان از نقاط ضعف این کرسی هاست
مهدی کریمی، دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شیراز به عنوان منتقد نحوه برگزاری این کرسی ها در این دانشگاه گفت: دانشجویان بیشتر دنبال هوچی گری هستند تا جواب، و کسی دنبال مباحث عقلانی نیست!
وی افزود: اگر مقوله ای بخواهد رشد داشته باشد، باید عقلانیت و تولید فکر در آن در اولویت باشد.
کریمی افسار گسیختگی و نارضایتی دانشجویان از مسئولان را از نقاط ضعف این کرسی ها دانست؛ چرا که دانشجویان احتیاج دارند به حرفشان گوش داده شود و اگر این اتفاق نیفتد باعث دلخوری و کمرنگی این کرسی ها می شود.
دبیر جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه شیراز تصریح کرد: موضوعات باید جذابیت داشته باشند تا تنور این کرسی ها گرم و از پتانسیل بالایی برخوردار باشند،با وجود تأکیدات رهبر انقلاب، سیل حضور مسئولان در دانشگاه وجود ندارد.
وی مسئولان درون دانشگاهی و برون دانشگاهی را در بی توجهی به مطالبات مقصر دانست و تصریح کرد: با وجود تاکیدات مقام معظم رهبری، سیل حضور مسئولان در دانشگاه وجود ندارد و ما هر تغییری را باید بارها تکرار کنیم تا به گوش مسئولان برسد.
کریمی بیان داشت: کرسی های آزاداندیشی نیاز به تولید فکر و بدنه اجرایی دارد که اگر این اتفاق نیفتد این موضوع رو به خاموشی می رود.
با وجود تلاش های انجام شده هنوز تا ایده آل ها فاصله داریم
حجت الاسلام جواد نیری، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شیراز نیز با اعلام رضایت از روند برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه شیراز گفت: مجموعه تشکل ها و معاونت فرهنگی دانشگاه شیراز تلاش های زیادی را در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در ترم تحصیلی جدید انجام داده اند و برخی از این کرسی ها هم از نظر کمی و هم کیفی، جمعیت دانشجویی قابل قبولی را به استقبال کشانده است.
وی افزود: در کل تلاش قابل قبولی در مجموعه فرهنگی دانشگاه شیراز در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی انجام شده است.
نیری تعداد کرسی های آزاد اندیشی برگزار شده در سال تحصیلی جدید در دانشگاه شیراز را عدد خوبی ذکر کرد و گفت: هیچ گونه هوچی گری از دانشجو در برگزاری این کرسی ها سر نزده است و واقعا دانشجو در این برنامه ها به دنبال یافتن پاسخ سوالات خود بوده است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه شیراز بیان کرد: اکثر کرسی ها در فضایی کاملا آرام و علمی برگزار شده است و همچنین دانشجویان نیز با فهم و درک بالای خود در این کرسی ها شرکت کرده اند.
وی با بیان اینکه فاصله ما با شرایط مطلوب کم نیست، خاطرنشان کرد: سیاست گذاری مجموعه فعالان فرهنگی تشکل ها و دانشگاه شیراز بر تحقق منویات رهبر معظم انقلاب مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه شیراز بوده است.
زمانی منویات رهبری جامه عمل مییابد که زیرساخت ها انجام شود
سیدعباس حسینی مقدم، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شیراز نیز در این خصوص تصریح کرد: تا سال گذشته مشکلات زیادی بر سر راه این کرسی ها وجود داشته است؛ اما امسال استقبال خوبی از طرف مسئولان نسبت به تشکل ها وجود داشته و حمایت های لازم نیز انجام گرفته است.
این فعال دانشجویی از عدم مطالعه قبلی دانشجویان برای حضور این کرسی ها ابراز تاسف کرد و گفت: برخی فرق تریبون آزاد را با کرسی نمی دانند و برخی نیز به دنبال هوچی گری هستند و به دنبال جواب هم نیستند.
حسینی مقدم عدم نیاز سنجی و پرداختن به موضوعات اساسی را از آسیب های این کرسی ها دانست و خاطرنشان کرد: کرسی زمانی مفید است که قبل از آن برنامه معرفتی در نظر گرفته شود و دانشجو با مطالعه به دنبال این مسائل باشد و زمانی منویات رهبر انقلاب جامه عمل پیدا می کند که این موارد و زیرساخت ها انجام شود.
هر موضوعی برای ایجاد و تببین در دانشگاه یا جامعه زمان می برد
عطاء الله ربیعی، معاون فرهنگی دانشگاه شیراز در پاسخ به انتقاداتی که از نحوه برگزاری این کرسی ها در این دانشگاه وجود دارد، گفت: بنده به شخصه اعتقادم بر این است که هر موضوعی برای ایجاد و تببین در دانشگاه یا جامعه زمان می برد و در مقوله کرسی آزاداندیشی هم اصل بر این است که برای انجام تکلیف، باید مطالعه انجام شود و این مطالعه باید زیربنای کار قرار گیرد.
وی افزود: از سال گذشته فضا به سمت ایجاد کرسی ها پیش رفت و تاکید وزارت علوم نیز این بود که هرگاه سه نفر در یک مقوله اظهار نظر داشته باشند، دانشگاه موظف است این فضا را ایجاد کند.
ربیعی بیان داشت: ما در سال قبل در حدود 14 کرسی در دانشگاه داشتیم؛ اما امسال این آمار فقط در دو ماه گذشته به 12 مورد می رسد که این در نتیجه تعاملات بیشتر معاونت با بدنه دانشجویی بوده است، که در این راستا با برقراری جلسات با تشکل ها و رفع شبهات و ارتباط قوی با انجمن ها، نشریات دانشجویی و سردبیران سعی در ایجاد و تبیین این برنامه شده است.
معاون فرهنگی دانشگاه شیراز تصریح کرد: تقریباً هر تشکل یک نماینده در جلسه مرکزی کرسی ها داشته است و دانشگاه سعی کرده است از سنگ اندازی جلوی دانشجویان جلوگیری کند تا دانشجو با خیال راحت و خارج از دغدغه های درون دانشگاهی به ایجاد این مسئله بپردازد.
وی ادامه داد: ما تقریبا سه کرسی درباره مسائل اقتصادی داشتیم و دیگر مسائل نیز در خصوص بین الملل، تحولات سوریه، نقد دولت، مسائل معرفتی مانند حجاب و مسائل فرهنگی مانند تفکیک جنسیتی بوده است.
ربیعی با بیان اینکه وقتی دانشجو بتواند مسئله را راحت در کرسی ها مطرح کند، دیگر جای طرح این مسائل در میدان دانشگاه نخواهد بود و فضای ناامن ایجاد نمی شود، گفت: بنابر تاکید وزارت علوم (شخص وزیر و معاون فرهنگی) باید این مسئله در دانشگاه به فراخور انجام شود؛ هرچند این مسئله زمان بر باشد.
معاون فرهنگی دانشگاه شیراز در پایان خاطرنشان کرد: در برخی موارد شائبه ای وجود دارد که دانشجو باید در این کرسی ها چه حرف هایی را بزند؛ اما در این فضا دانشجویان باید حرف های جدی خود را بدون دغدغه بزنند و مطمئن باشند که مشکلی برای آنها ایجاد نمی شود و در واقع نشریات دانشجویی نیز ظرفیت عظیمی برای پویانمایی این کرسی ها دارند که هنوز مغفول واقع شده اند.
بايدتوجه بشودکه ازکرسي هاي آزادانديشي تنها ويترين هاي گزارشي ارائه نشود،اين مخرب است وخيانت است به کرسي هاي آزاد فکري،بايداثرات کرسي رابتوانيم حس کنيم ،درنوع گرايش ها وافکار،درتدين
،معرفت وبصيرت ودريک جمله حرکت رابايد کرسيها به دنبال داشته باشند.هرکرسي که منتج به عمل باشدتاثيرگذار وپيش برنده است وگرنه نظريه پردازي کم دردانشگاه صورت نمي گيرد.
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
،معرفت وبصيرت ودريک جمله حرکت رابايد کرسيها به دنبال داشته باشند.هرکرسي که منتج به عمل باشدتاثيرگذار وپيش برنده است وگرنه نظريه پردازي کم دردانشگاه صورت نمي گيرد.