دانشگاه ولایت تنها دانشگاه ایرانشهر است که موفق به برگزاری کرسی ها شده است.
باشگاه دانشجویان «خبرگزاری دانشجو»، علیرضا علی صوفی؛ دانشگاه ولایت تنها دانشگاهی در ایرانشهر است که توانسته از بهانه جویی های مسئولان فرار کند و موفق به برگزاری کرسی آزاداندیشی در این شهر شود.
شهرستان ایرانشهر دارای دانشگاه های ولایت، آزاد و پیام نور است که از بین این سه دانشگاه تنها دانشگاه ولایت موفق به برگزاری کرسی های آزاداندیشی شده است.
کرسی های آزاداندیشی یکی از موضوعاتی است که مقام معظم رهبری (مد ظله العالی) تاکید بسیاری نسبت به برگزاری آن به خصوص در دانشگاه ها داشته اند؛ به طوری که ایشان در یکی از سخنرانی هایشان می فرمایند: «این کرسی های آزاد اندیشی که صدبار گفته ام را برگزار کنید.»
اما سوال اینجاست که با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری، چرا برخی مسئولان برای برگزاری این کرسی ها بهانه تراشی می کنند و به جای کمک به هرچه سریعتر انجام شدن آن، برگزاری کرسی را به زمان های آینده موکول می کنند؟
دانشگاه ولایت و برگزاری سه کرسی آزاداندیشی
دانشگاه ولایت با 3000 دانشجو، تنها دانشگاه دولتی شهرستان ایرانشهر است.
این دانشگاه از سال 1372 با نام دانشکده تربیت دبیر کار خود را زیر نظر دانشگاه سیستان و بلوچستان آغاز کرد. پس از آن به مجتمع آموزش عالی ایرانشهر تغییر نام داد و در سال 1389 با نام دانشگاه ولایت، بعنوان دانشگاهی مستقل از زیرمجموعه دانشگاه سیستان و بلوچستان بیرون آمد.
این دانشگاه تنها دانشگاهی است که موفق به برگزاری کرسی های آزاداندیشی در بین سه دانشگاه شهرستان ایرانشهر شده است.
حمیدرضا فروزان، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه ولایت، در این باره گفت: دانشگاه ولایت با برگزاری سه کرسی آزاداندیشی در طول دو ترم، تنها دانشگاهی است که موفق به برگزاری کرسی آزاداندیشی در شهرستان ایرانشهر شده است.
فروزان در پاسخ به این سوال که آیا مسئولان دانشگاه از برگزاری کرسی در دانشگاه استقبال کرده اند، گفت: مسئولان دانشگاه با برگزاری کرسی آزاداندیشی مشکلی نداشتند و از این موضوع استقبال کرده اند و همکاری آنها و برخوردشان پس از برگزاری کرسی نیز بسیار خوب بوده است.
وی در ادامه در خصوص نحوه انتخاب موضوع کرسی های آزاداندیشی بیان داشت: انتخاب موضوع کرسی های آزاداندیشی از طریق نظر سنجی انجام می گیرد؛ به طوری که با طرح سه موضوع و پخش برگه نظر سنجی در بین دانشجویان، آنها به هر کدام که علاقمند هستند رای می دهند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه ولایت مهمترین مشکل این نهاد را برای برگزاری کرسی آزاداندیشی هماهنگ کردن و مشخص کردن کارشناس جهت داوری و کارشناسی کرسی عنوان کرد.
فروزان در ادامه افزود: تا کنون سه کرسی آزاداندیشی با موضوعات «انرژی هسته ای، آری یا خیر؟»، «ایران در مسیر پیشرفت یا انزوا؟» و «حجاب و عفاف» در دانشگاه ولایت ایرانشهر برگزار شده است که استقبال از کرسی ها افزایشی و خوب بوده؛ به طوری که در کرسی اول حدود 50 نفر، در کرسی دوم حدود 115 نفر و در کرسی سوم حدود 200 نفر حضور داشته اند.
وی در مورد نحوه تبلیغات و ثبت نام موافقان و مخالفان گفت: تبلیغات برگزاری کرسی های آزاداندیشی از طریق چاپ بنر، پوستر و ارسال پیامک بوده و ثبت نام موافقان و مخالفان نیز از طریق پیامک و ثبت نام هنگام برگزاری کرسی بوده است.
نحوه برگزاری کرسی های آزاداندیشی دانشگاه ولایت
کرسی آزاداندیشی «انرژی هسته ای آری یا خیر؟»
با توجه به اینکه دانشگاه ولایت سالن آمفی تئاتر و اجتماعات ندارد، این کرسی در سالن آمفی تئاتر اداره ارشاد اسلامی شهرستان ایرانشهر برگزار شد.
در این کرسی پیش از آنکه دانشجویان و موافقان و مخالفان نظرهای خود را مطرح کنند، «مستند مهار نشده» که با موضوع انرژی هسته ای است، پخش شد و پس از آن سخنرانان در مورد این موضوع و با توجه به مستند «مهار نشده» نظرات خود را مطرح می کردند. این کرسی در نیمسال تحصیلی دوم 1390-1391 برگزار شد.
کرسی آزاداندیشی «ایران در مسیر پیشرفت یا انزوا؟»
این کرسی آزاداندیشی این بار در سالن آمفی تئاتر دانشگاه آزاد شهرستان ایرانشهر برگزار شد.
با وجود برگزاری این کرسی در دانشگاه آزاد، استقبال دانشجویان دانشگاه آزاد بسیار بسیار کم بود؛ به طوری که می توان گفت اصلا کسی از دانشجویان دانشگاه آزاد در این کرسی شرکت نکرد.
در این کرسی ابتدا اسامی کسانی که از طریق پیامک ثبت نام کرده بودند، خوانده می شد و در صورتی که فرد مورد نظر در جلسه حاضر بود، نامش در نرم افزار کرسی های آزاداندیشی قرار می گرفت، ضمن اینکه دو نفر نیز مسئول نام نویسی در حین برگزاری کرسی بودند که اگر کسی علاقه مند به صحبت کردن و اظهارنظر بود، بتواند نظر خود را مطرح کند.
پیش از آغاز مراسم کارشناس قوانین کرسی های آزاداندیشی را جهت اطلاع حاضران عنوان می کرد، وظیفه دیگر کارشناس این بود که اگر در بین برگزاری کرسی مشکلی ایجاد می شد و ابهامی به وجود می آمد،پاسخ می داد.
در این کرسی در ابتدا هر نفر چهار دقیقه وقت داشت تا نظرات خود را مطرح کند و درپایان اگر وقتی باقی می ماند، کسانی که تمایل داشتند و یا گفته هایشان ناقص مانده بود، دو دقیقه وقت برای سخنرانی داشتند.
کرسی آزاداندیشی «حجاب و عفاف»
این کرسی آزاداندیشی این بار در مسجد دانشگاه ولایت و به مناسبت روز دانشجو برگزار شد.
این کرسی که بیشتر مسائلی را شامل می شود که نیاز به وجود کارشناس خانم دارد، بنابراین با حضور خانم دکتر حاج حسینی برگزار شد، البته این کرسی فقط مخصوص خانم ها نبود و آقایان نیز نظر های خود را مطرح می کردند.
دو کرسی «ایران در مسیر پیشرفت یا انزوا؟» و «حجاب و عفاف» در این نیمسال( نیمسال اول 1391-1392) برگزار شد.
دو دانشگاه آزاد و پیام نور شهرستان ایرانشهر هنوز موفق به برگزاری کرسی آزاداندیشی نشده اند.
طی گفت و گویی کوتاه با مسئولان بسیج این دو دانشگاه داشتیم علت را جویا شدیم.
پوریا خالصی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور، درباره عدم برگزاری کرسی آزاداندیشی در این دانشگاه گفت: بسیجیان دانشگاه پیام نور ایرانشهر اساسنامه و منشور اخلاقی کرسی های آزاداندیشی را آماده کرده اند و حتی برای برگزاری کرسی آزاداندیشی با موضوع «آزادی مفهوم و ابعاد» قدم هایی برداشتند، اما سریعا با واکنش عجیب مسئولان مواجه شدند.
خالصی در ادامه افزود: هنگامی که این موضوع را با مسئولان دانشگاه مطرح کردیم، ضمن مخالفت با این موضوع دلیل مخالفت خود را شرایط خاص استان و شهرستان عنوان کردند.
وی در ادامه تصریح کرد: بهانه های مسئولان برای عدم برگزاری این کرسی ها نبود تجربه کافی، شرایط خاص استان و منطقه و وجود قومیت و مذاهب مختلف است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور در پاسخ به این سوال که در صورت موافقت مسئولان برای برگزاری کرسی آزاداندیشی، این کرسی را در کجا برگزار می کنید، گفت: با توجه به نبود سالن آمفی تئاتر و اجتماعات حاضریم این کرسی را در کلاس برگزار کنیم.
خوزستانی، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد ایرانشهر، نیز در مورد برگزار نشدن کرسی آزاداندیشی در این دانشگاه گفت: تنها دلیلی که می توانم به شما بگویم این است که مسئولان اجازه برگزاری این کرسی ها را نداده اند و دلیل قانع کننده ای نیز برای برگزار نشدن این کرسی ها به ما ارائه نکرده اند.
خوزستانی افزود: موضوعی که برای کرسی آزاداندیشی مطرح کرده بودیم «جنگ نرم» بوده که با مخالفت مسئولان همراه بوده است، اما به احتمال 80 درصد در ترم بعدی با توجه به نزدیک شدن به انتخابات کرسی آزاداندیشی را با موضوع «انتخابات» خواهیم داشت.
علت واهمه مسئولان دانشگاه های ایرانشهر از برگزاری کرسی های آزاداندیشی چیست؟
به نظر می رسد مسئولان از فضای نقد و مناظره ترس دارند و دلیل آنها هم تنها قرار گرفتن در منطقه خاص و متفاوت بودن دانشگاه های این شهرستان با دانشگاه های دیگر کشور است.
مقام معظم رهبری تاکید زیادی بر عملی کردن این کرسی ها داشته اند؛ لذا مسئولان ترس از فضای نقد و مناظره را کنار بگذارند و با دیدی باز به این مسئله نگاه کنند و با نظارتی معقول می توانند این کرسی ها که رهبر انقلاب تاکید بسیاری بر برگزاری آنها دارند را در دانشگاه خود برگزار کنند.