گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، با توجه به فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر روشنگری در عرصه سیاست و مشخصا برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در سال های اخیر، متأسفانه عمل به فرمایشات معظم له آنچنان که باید در دانشگاه ها صورت نگرفت؛ تا جایی که رهبر معظم انقلاب از آزاد اندیشی به عنوان شعاری مظلوم یاد کردند.
دانشگاه های ارومیه، علوم پزشکی، پیام نور و آزاد به عنوان چهار دانشگاه مادر در این شهرستان در طول ترم تحصیلی جاری فقط پنج کرسی برگزار کرده اند که با توجه به حجم دانشجویان هر کدام از این دانشگاه ها باید گفت که مسئولان نهایت کم کاری را در این زمینه انجام داده اند.
بسیج دانشجویی دانشگاه ارومیه در طول ترم تحصیلی جاری چهار کرسی با عناوین «مذاکره با آمریکا آری یا نه»، «حجاب»، «حمایت از سوریه آری یا نه؟» و «خط قرمز اشتغال زنان» برگزار کرده است و باید از مسئولان پرسید که آیا چهار کرسی برای 20 هزار دانشجو می تواند کافی باشد و آیا اگر بسیج دانشجویی کمر همت نمی بست، این تعداد کرسی برگزار می شد؟
بسیج دانشجویی دانشگاه آزاد ارومیه نیز در طول 60 روز ترم تحصیلی جاری یک کرسی با عنوان «تسخیر لانه جاسوسی یا اشغال سفارت آمریکا» برگزار کرده است و این در حالی است که در دانشگاه پیام نور ارومیه نیز بسیج دانشجویی پیش گام در برگزاری تنها کرسی آزاد اندیشی برگزار شده در این دانشگاه با عنوان «مقابله با تحریم ها، تغییر سیاست خارجی یا تولید ملی» بوده است.
دانشگاه | ارومیه | علوم پزشکی | آزاد | پیام نور |
تعداد کرسی | 4 | 0 | 1 | 1 |
جالب اینکه بسیج دانشجویی دانشکده ها و موسسات غیرانتفاعی نیز سکاندار برگزاری این کرسی ها و تحقق مطالبه جدی مقام معظم رهبری شده و اقدام به برگزاری کرسی های آزاداندیشی کرده است.
بسیج به عنوان تشکلی که در تمامی عرصه ها به عنوان پایه و اساس نظام جمهوری اسلامی است، باز در این زمینه نشان داد که اجازه نخواهد داد مسئولان، مطالبات رهبری را نادیده بگیرند و هر جا خلائی در این زمینه احساس کند، وارد میدان شده و خط شکن خواهد بود.
اما در این میان برگزاری این کرسی ها با مشکلاتی هم همراه بوده است؛ ترس دانشجویان از انتقاد صریح یکی از این مشکلات است که نیازمند ارتقای ظرفیت تحمل پذیری مسئولان با حضور در جلسات کرسی آزاداندیشی است.
ضعف در دید صحیح دانشجویان نسبت به مفهوم و مصداق آزاداندیشی، انگیزه پایین دانشجویان جهت راه اندازی کرسی ها، ترس و عدم اعتماد به نفس دانشجویان، اشتباه گرفتن موضوع کرسی های آزاد اندیشی با برنامه هایی از قبیل تریبون آزاد، پرسش و پاسخ، مناظره، حاکمیت طیف های مختلف (موافق -مخالف) در فضای جلسات، عدم نگرش منسجم در مسئولان نسبت به موضوع و نبود اتفاق نظر عملی در خصوص اقدامات عملی از دیگر موانع و مشکلات این کرسی هاست.
ابتکار در برگزاری کرسی ها مد نظر قرار گیرد
حسین سلطانی، مسئول سازمان بسیج دانشجویی آذربایجان غربی در این خصوص با اشاره به راهکار برگزاری هر چه بهتر کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها گفت: در ابتدای امر مسئولان باید نسبت به ضرورت، هدف و کارکرد کرسی ها توجیه باشند و در دانشجویان ایجاد انگیزه نمایند و هرجا این انگیزه را یافتند، تقویت کنند.
وی افزود: اساتید به عنوان فرماندهان جنگ نرم باید در این زمینه حضور جدی داشته باشند و با طرح موضوعات مختلف در کرسی فضا را به سمت تضارب آراء و تقابل اندیشه ها سوق دهند.
این مقام مسئول تصریح کرد: در مناطقی مانند شمال غرب کشور با توجه به تهدیدات و هجمه های فرهنگی گسترده و به دلیل تنوع اقوام و مذاهب بحث کرسی ها به کندی پیش می رود و نیازمند ارائه الگویی از سوی دانشجویان است.
مسئول بسیج دانشجویی آذربایجان غربی توجه به ابتکار در برگزاری کرسی ها را مهم ارزیابی کرد و گفت: ارائه الگوی استانی در مناطق مختلف بر اساس نیازمندی ها باید در اولویت برگزاری کرسی های آزاداندیشی قرار گیرد.
تفاوت برگزاری کرسی آزاد اندیشی در آذربایجان غربی به دلیل مرزی بودن استان
کاظم علی نژاد، دبیر کمیسیون دانشجویی استانداری آذربایجان غربی در خصوص نقش و جایگاه استان در برگزاری کرسی ها به دلیل وجود اقوام مختلف و همسایه بودن آن با چند کشور گفت: اگر سخنرانانی که به این استان دعوت می شوند، کوچکترین خطایی در سخنان خود انجام دهند، ممکن است از لحاظ مسائل امنیتی و اجتماعی آسیب هایی برای این استان در پی داشته باشد.
وی با اشاره به اینکه بنا بر گزارشات ارائه شده به کمیسیون دانشجویی استان تاکنون 94 کرسی آزاداندیشی در سطح استان برگزار شده، افزود: وظیفه کمسیون دانشجویی استانداری تنها نظارت در برگزاری کرسی ها و درخواست گزارشات مربوطه از مسئولان دانشگاه هاست.
کاظم علی نژاد در پاسخ به سوالی مبنی براینکه شما که وظیفه نظارتی دارید، تاکنون از 94 کرسی برگزار شده در چند برنامه آن حضور داشته اید؟ گفت: دو یا سه مورد شرکت کرده ام.
دبیر کمیسیون دانشجویی استانداری آذربایجان غربی دلیل عمده عدم حضور در کرسی های بیشتر را، عدم اطلاع رسانی دانشگاه ها قبل از برگزاری کرسی ها عنوان کرد.
علی نژاد در این رابطه که روسای دانشگاه ها اذعان می کنند ما دنبال دردسر نیستیم، اظهار داشت: بارها به مسئولان دانشگاهی تاکید شده است که هرگونه اظهار نظر نقادانه هیچ گونه پیگیری و عواقبی برای دانشجویان و اساتید وجود نخواهد داشت.
وی ادامه داد: دانشجویان نیز باید سعی کنند در چارچوب خاص خود و فهم و تربیت اجتماعی به گفت وگو با یکدیگر بپردازند.
رئیس کمیسیون دانشجویی استانداری دومین عنصر تاثیر گذار در کمرنگ شدن برگزاری کرسی ها در سطح دانشگاه ها را عدم استقبال دانشجویان از ارائه پیشنهاد برای موضوع کرسی ها عنوان کرد.
علی نژاد افزود: اگر فرهنگ دانشگاه های ما اسلامی شود، دیگر مشکلی در هیچ زمینه ای نخواهیم داشت حتی در زمینه برگزاری کرسی ها؛ چراکه دین خود چراغ هدایتی است که مانع از گمراهی و انحراف می شود.
وی با اشاره به اینکه برگزاری کرسی های آزاداندیشی حدود یکسال است که در سطح دانشگاه ها عملیاتی شده است، تصریح کرد: مسئولان دانشگاه ها نیز تنها به ارائه آمار اکتفا نکنند و جوانان را به خودباوری و داشتن اعتماد به نفس و ارتقای بینش سیاسی دعوت کنند تا جامعه مسیر تعالی خود را بپیماید.
دبیر کمیسیون دانشجویی استانداری آذربایجان غربی گفت: بسیج دانشجویی و اساتید نقش چشمگیری را در برگزاری این کرسی ها بر عهده داشته اند.