دانشگاه صنعتی اراک به عنوان چهارمین قطب مهم و پایتخت صنعتی ایران از جمله دانشگاههایی است که هنوز نتوانسته مطالبات رهبر انقلاب را محقق کند.
باشگاه دانشجویان «خبرگزاری دانشجو»؛ با توجه به مطالبات رهبر انقلاب در خصوص برگزاری کرسی های آزاداندیشی، اما بحث ها بر سر چگونگی برگزاری کرسی ها و مخالفت مسئولان دانشگاه صنعتی اراک منجر به برگزاری تنها یک کرسی با موضوع «سبک زندگی» از ابتدای سال تحصیلی شده است.
رهبر معظم انقلاب در سال 81 در پاسخ به نامه جمعى از دانش آموختگان و پژوهشگران حوزه علمیه در مورد کرسیهای نظریهپردازی فرمودند: نباید از آزادی ترسید و از مناظره گریخت، بلکه برای مهار هرج و مرج، باید با نهادینه کردن آزادی بیان در چارچوب قانون و تولید نظریه در چارچوب اسلامی، نقد و انتقاد را به کالای قاچاق تبدیل کرد، نباید به جای مناظره، به «جدال و مراء»، گرفتار آمد و به جای آزادی، به دام هتاکی و مسئولیت گریزی لغزید؛ هر چند متاسفانه برخی از روسای دانشگاهها با برگزاری کرسی های آزاداندیشی مخالف هستند.
دانشگاه صنعتی اراک از ابتدای مهر ماه جاری تاکنون یک کرسی با موضوع سبک زندگی (ازدواج سنتی و مدرن) برگزار کرده و در سال تحصیلی 90 نیز سه کرسی با موضوعات «رابطه با آمریکا» و «روابط دختر و پسر» برگزار نموده؛ این در حالی است که برگزاری چهار کرسی آزاداندیشی با وجود جمعیت هزار نفری دانشجویان این واحد دانشگاهی کافی نیست.
فرهاد وفایی فرد، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی اراک در این باره می گوید: برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها مورد توجه و یکی از مطالبات رهبری است و در چند سال اخیر اقدامات صورت گرفته نشان از عزم دانشگاهیان و متولیان امر بر برگزاری این کرسی ها دارد.
وی اضافه کرد: در سال تحصیلی 90، سه کرسی با موضوعات رابطه با آمریکا و روابط دختر و پسر برگزار شده و این دانشگاه از ابتدای مهر ماه سال جاری تا کنون یک کرسی با موضوع سبک زندگی (ازدواج سنتی و مدرن) برگزار کرده است.
وفایی فرد در ادامه ضمن تقدیر از ریاست دانشگاه به خاطر تشویق به برگزاری این کرسی ها گفت: در جلسه شورای فرهنگی دانشگاه، ریاست دانشگاه از بسیج دانشجویی خواست که به سمت کرسی های آزاداندیشی حرکت کند تا به یک ساختار واحد برای اجرای هر چه بهتر کرسی ها برسیم.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی اراک بیان داشت: هم اندیشی مهمترین شاخصه کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه هاست، بنابراین با برگزار شدن کرسیها باید شاهد تولید علم و آزاداندیشی و بیداری ذهن جوانان و دانشجویان باشیم که این مهم نیازمند دیدگاه های تخصصی و علمی صاحبان خرد و اندیشه است و با برخوردهای سلیقه ای و غیرعلمی به نتیجه نمی رسد.
این فعال دانشجویی با اشاره به فرمایشات حضرت امام خمینی (ره) که فرمودند دانشگاه مبدا همه تحولات است، اضافه کرد: افکار و اندیشه ها در دانشگاه ها عرضه می شود، بنابراین کرسی های آزاداندیشی می توانند به بیان آزادی فکر و اندیشه همراه با مطالبه گری بپردازند.
وی با بیان اینکه منظم بودن دوره های برگزاری کرسی ها و موضوعات آن می تواند در پیدا کردن مخاطبان خاص خود کمک کند، افزود: با برگزاری کرسی های آزاداندیشی، فضای آزاد نقد برقرار شده و انرژی آن به صورت یک هیجان در سطح جامعه فوران خواهد کرد، به این ترتیب باید سعی شود چکش کاری ها در فضای آزاد مطرح شود و به فضای ملتهب جامعه سوق داده نشود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه صنعتی اراک روند رو به رشد کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه صنعتی اراک را مناسب ارزیابی کرد و گفت: قالب جدید کرسی های آزاداندیشی بر اثر تجربه بدست آمده است، بنابراین باید کرسی های آزاداندیشی در عمل بتوانند آهنگ توسعه کشور را شتاب بخشند و روحیه حقیقت جویی و قانون گرایی دانشجویان را تقویت و افزایش دهند.
عزم عمومی مسئولان، برگزاری کرسیها را شتاب میبخشد
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های استان مرکزی با بیان اینکه عزم و اراده مسئولان برگزاری کرسی ها را شتاب می بخشد، گفت: ما دانشگاهیان نباید انتظار داشته باشیم که کرسی های آزاداندیشی یک شبه روال طبیعیبه خود بگیرد.
وی با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر ایجاد و برگزاری کرسی ها در دانشگاه ها تصریح کرد: برگزاری بیش از 1500 کرسی آزاداندیشی در دانشگاه های کشور در سال گذشته حرکت خوبی است، اما گام اول فرهنگسازی و بسترسازی در این زمینه می باشد تا کرسی های آزاداندیشی در یک سازوکار روشن علمی انجام شوند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های استان مرکزی وظیفه دانشگاه ها را در برگزاری کرسی های آزاداندیشی خطیر دانست و گفت: دانشگاهیان موظفند در زمینه برگزاری قانونی و آرام کرسی های آزاد اندیشی بسترسازی کنند.
در ادامه محمد رضا جعفری، معاون دانشجویی-فرهنگی دانشگاه صنعتی اراک با بیان اینکه برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها تضمین کننده آینده انقلاب است، گفت: کرسی های آزاداندیشی بدست پرتوان دانشجویان، استادان و طلاب این مرز و بوم به معنی واقعی تشکیل می شود که از برکات برگزاری آن تمام مستضعفین جهان بهره مند می شوند.
وی با اشاره به فرمایشات رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه کرسی های آزاداندیشی همان مسئله تولید فکر است که پیشنهاد کردیم در دانشگاه ها و حوزه ها راه بیفتد تا یک جریان سیال فکری بسیار با ارزش در جامعه ایجاد شود، گفت: کرسی های آزاداندیشی باید توسط تشکل های دانشجویی اداره شود تا با ایجاد و ترویج فرهنگ آزاداندیشی و قدرت تحلیل، آگاهی بخشی و بصیرت در دانشجویان افزایش پیدا کند و دانشجویان با ایجاد اتاق فکری بتوانند به نحو احسن از مسائل سیاسی آگاه شوند.
جعفری ادامه داد: دانشجویان باید با ایجاد فضای عقلانی و علمی و رعایت اخلاق و منطق گفت و گو در دانشگاه، به صورت عادلانه برای طرح دیدگاه ها خود در کرسی ها شرکت کنند.
معاون دانشجویی-فرهنگی دانشگاه صنعتی اراک در ادامه تصریح کرد: تشکل های دانشجویی در دانشگاه ها با نقد و مناظره و گفت و گوهای آزاد علمی محیط دانشگاه را محل برخورد دیدگاه ها و عقاید استاد و دانشجویان بدانند تا دانشجویان نیز بتوانند نظرات و دیدگاه های خود را مطرح کنند.
مسئولان دانشگاه از مشکلات امنیتی کرسیهای آزاداندیشی واهمه دارند
حجت الاسلام سید محمدتقی دهقانی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی اراک ایجاد مشکلات امنیتی برای دانشگاه را موانع و مشکلات در برگزاری کرسی های آزاداندیشی عنوان کرد و گفت: اگر اتاق فکری در این زمینه راه اندازی شود بخشی از مشکلات مرتفع خواهد شد.
وی با تاکید بر رفع شبهات دانشجویان در نتیجه برگزاری کرسی های آزاداندیشی بیان داشت: دانشجویان با مشارکت و تبادل آرا و تعامل با مسئولان دانشگاه می توانند در برگزاری کرسی های آزاداندیشی موفق باشند و یک کرسی با کیفیت خوب و استقبال دانشجویان برگزار کنند و از چنین فرصت هایی برای اندیشیدن فارغ از جمود فکری بهره مند شوند.
دهقانی افزود: کرسی های آزاداندیشی از اهمیت ویژه ای برخوردار است و باید برای برگزاری این گونه کرسی های فکری راه حل مناسبی توسط مسئولان دانشگاه ها ارائه شود.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی اراک افزود: نمی توانیم انتظار داشته باشیم که با اجرای یک یا چند کرسی به حد مطلوب برسیم، بلکه این کرسی ها نیاز به زمان دارد تا جایگاه مناسبی در دانشگاه بیابد.
وی به سابقه برگزاری کرسی های آزاداندیشی در این دانشگاه و روند رو به رشد آن اشاره کرد و گفت: با توجه به برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها در چند سال اخیر، هنوز کرسی های آزاداندیشی در حد مطلوب برگزار نمی شود؛ چرا که در این زمینه آسیب شناسی صورت نگرفته است.
دهقانی گفت: نباید دانشجویان سیاست زده شوند و به کرسی ها به عنوان یک فعالیت سیاسی نگاه کنند؛ چرا که کرسی ها، تمرینی مستدل برای تحمل نظریات مخالف است.
دانشجویان در کرسیهای آزاداندیشی تماشاگر نباشند
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه صنعتی اراک با تاکید بر جایگاه کرسی های آزاداندیشی در جامعه بیان داشت: دانشجویان صرفاً به عنوان تماشاگر در کرسی ها حضور نداشته باشند، بلکه در بحث های موجود شرکت کنند و نظرات و عقاید خود را بیان نمایند.
وی گفت: دانشجویان موافق و مخالف باید قبل از برگزاری کرسی ها مطالعه داشته باشند و موافقت و مخالفت خود را با موضوع مطرح شده، به صورت کارشناسانه و با دلیل و منطق بیان کنند تا اثربخشی کرسی ها را شاهد باشیم.
مجری کرسیهای آزاداندیشی تشکلهای دانشجویی است
دهقانی مجری برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها را تشکل های دانشجویی و متولی آن را وزارت علوم دانست و گفت: تشکل های دانشجویی به معنای واقعی بستری فراهم می کنند تا آزادانه و بدون هیچ گونه وابستگی و جمود فکری اندیشه کنند.
برگزاری کرسیهای آزاداندیشی از مبهم ترین و پیچیده ترین موضوعات برای بروز بودن دانشجویان است که دانشگاه ها هر کدام به صورت مجزا برای بحث کرسی های آزاداندیشی آیین نامه ای دارند، بنابراین مسئولان تشکل ها باید با نگاه ویژه تر و با انتقاد سازنده به صورت قوی عمل کنند تا ضمن بررسی و مقایسه و کیفیت برگزاری کرسی ها از دانشگاه های دیگر عقب نمانند.
با این حال و با توجه به موارد ذکر شده، می توان با دعوت از استادان برجسته برای حضور در کرسی های آزاداندیشی، واضح و روشن کردن مباحث برای مخاطبان، جلوگیری از ایجاد شبهات و فراهم کردن بسیتر برای استقبال بیشتر دانشجویان از کرسی ها، به نتیجه مورد نظر در این زمینه دست یافت.
امید است دانشگاهیان با برگزاری کیفی کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها و با تبلیغات و اطلاع رسانی و برنامه ریزی بهتر و تلاش و همکاری و تعامل مسئولان دانشگاه و درگیر کردن دانشجویان به آزادی بیان در قالب چارچوب، بتوانند به بخشی از منویات رهبر معظم انقلاب جامه عمل بپوشانند تا این مهم به عنوان فصل الخطاب در دانشگاه ها گنجانده شود.