دانشگاه علوم پزشکی کرمان با وجود با پتانسیلهای فراوان، در نیم ترم اول سال تحصیلی جاری هیچ کرسیای برگزار نکرده و این حکایت از ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، قدم اول برای برگزاری برنامه مهمی چون کرسی آزاد اندیشی، احساس نیاز و درک ضرورت آن است؛ عاملی که بواسطه تاکیدات مقام معظم رهبری و منازعه موجود در کف دانشگاهها به وجود آمد و با افول فتنه و آرام شدن مقطعی فضای سیاسی کشور، کم رنگ شد.
در این میان برخی دانشگاه ها نیز با وجود موانع و مشکلات فراوان، شکستن فضای فعلی برای ایجاد گفتمان آزاد اندیشی را در نگاه دانشجویان سخت تر جلوه داده؛ به طوریکه عطایش را به لقایش می بخشند.
دانشگاه علوم پزشکی کرمان با دارا بودن بیش از 4000 دانشجو و رشته های مختلف، بزرگترین دانشگاه علوم پزشکی جنوب شرق کشور و از محیط های بزرگ آموزشی است.
این دانشگاه با پتانسیل های فراوان می تواند در نهادینه کردن فرهنگ آزاد اندیشی، بصیرت افزایی و روشنگری و نشان دادن حق و از بین بردن شبهات در بین نسل جوان دانشجو و پزشکان و پرستاران نقش بسزایی ایفا کند؛ اما متاسفانه آنچنان که باید و شاید در این راستا قدم خاصی برداشته نشده است؛ به گونهای که در نیم ترم اول سال تحصیلی جاری هیچ کرسی آزاد اندیشی در این دانشگاه برگزار نشد.
حجت الاسلام علی عارفی، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه ها یکی از مطالبات مقام معظم رهبری است، اظهار داشت: تضارب افکار و ایده ها باعث رشد فرهنگی و علمی در دانشگاه ها می شود.
وی در ادامه اصل حوزه و دانشگاه را بر هم اندیشی عنوان کرد و گفت: در سال جاری چند کرسی آزاداندیشی در این واحد دانشگاهی برگزار شده است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان استعفای دبیر شورای مشورتی دانشگاه را یکی از مشکلات کند پیش رفتن برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در این دانشگاه دانست و گفت: هیچ کس هنوز برای دبیر شورای مشورتی این دانشگاه انتخاب نشده است.
عارفی در ادامه با اشاره به اینکه شورای مشورتی برگزار کننده کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه نیست، تصریح کرد: حوزه های دانشجویی، اساتید، معاونت آموزشی و فرهنگی دانشگاه برگزار کننده این کرسی ها هستند.
وی با بیان اینکه هم اندیشی و آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی کم است، گفت: این به دلیل تفاوت در رشته های علوم پزشکی با رشته های علوم انسانی است.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی کرمان با بیان اینکه زمینه برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه هایی که رشته های علوم انسانی وجود دارد، بیشتر فراهم است، افزود: رشته های دانشگاه علوم پزشکی، تجربی محض هستند و دانشجویان کم تر به مسائل سیاسی علاقه دارند و بیشتر مشغول درس هستند و این عامل به مراتب روند برگزاری کرسی های آزاد اندیشی را در این دانشگاه کمرنگ می کند.
عارفی افزود: فرهنگ کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های علوم پزشکی کشور با دانشگاه های علوم انسانی فرق می کند.
وی با بیان اینکه هیچ گونه فضای امنیتی در کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه وجود ندارد، ادامه داد: این یک استنباط نادرست از ناحیه دانشجویان است.
مراحل دست و پاگیر صدور مجوز برای برگزاری کرسی ها
مهرداد شهسواری، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمان توجیه نبودن دانشجویان نسبت به نحوه برگزاری کرسی و درک نکردن اهمیت این موضوعرا از موانع اصلی برپایی این کرسی ها دانست.
وی گفت: مراحل صدور مجوز برای برپایی کرسی ها از اصلی ترین و مهمترین موانع برگزاری این کرسی ها در دانشگاه است و هر برنامه ای که در دانشگاه بخواهد انجام شود، باید مسیر کسب مجوز را طی کند.
شهسواری افزود: همچنین ترس مسئولان از برگزاری کرسی در محیط دانشگاه از دیگر موانع برپایی این کرسی هاست؛ به طوری که با این قضیه محتاطانه برخورد می شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمان گفت: معمولا مسئولان دانشگاه خواستار آرام بودن فضای دانشگاه هستند و فضای انتقادی را تشنج و اغتشاش و بر هم خوردن نظم تلقی می کنند و حاضر به هزینه دادن برای روشن شدن حقیقت نیستند.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: از طرف دیگر چون دانشجویان علوم پزشکی اغلب به دنبال درس خود هستند و به مسائل سیاسی کاری ندارند، کرسی ها در دانشگاه ناشناخته مانده است.
شهسواری افزود: امروز وظیفه ماست که با برگزاری کرسی های آزاد اندیشی به پیشرفت و توسعه جامعه و کشورمان کمک کنیم و مسئولان هم می توانند با تشویق و ترغیب ما به انجام این وظیفه کمک کنند.
وی با اشاره به اینکه این کرسی ها باعث افزایش دانش و آگاهی دانشجویان و قشر جوان می شود، افزود: ما در مناسبت های مختلف برنامه هایی نیز داریم و برنامه ها صرفا به برگزاری کرسی ها ختم نمی شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به برگزاری کرسی ها افزود: هیچ کرسی در این ترم تحصیلی برگزار نشده و پرونده ما، خالی و نمره ما صفر است.
برپایی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها از جمله ایده های قدرتمندی است که می تواند به تنهایی بار زیادی را برای نهادینه کردن فرهنگ آینده مملکت و شناختی از فضای جامعه در دانشگاه ها بر عهده بگیرد که متاسفانه مسئولان دانشگاه علوم پزشکی به این موضوع توجه ندارند و عدم وجود دبیر شورای مشورتی، تفاوت رشته های پزشکی تجربی با علوم انسانی را بهانه ای برای کم کاری خود در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی عنوان می کنند.
از سوی دیگر دانشجویان به شدت از عدم علاقه مسئولان دانشگاه به برگزاری کرسی ها گله دارند؛ به گفته یکی از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان حتی هیچ کارگاه آموزشی از سوی مسئولان دانشگاه برگزار نشده است و همه، فقط در حد یک اسم بوده است.
از طرفی جای یک اتاق فکر متشکل از متخصصان و صاحبنظران کرسی های مدنظر رهبر معظم انقلاب، در دانشگاه علوم پزشکی کرمان خالی است و مدیریت کرسی ها مغفول مانده است.
یکی از دانشجویان دیگر دانشگاه علوم پزشکی کرمان با انتقاد از کم کاری مسئولان دانشگاه گفت: متاسفانه امروز برخی از مسئولان دانشگاهی در برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی با دانشجویان همکاری نمیکنند.
وی افزود: مسئولان دانشگاه باید بدانند برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در سطح دانشگاه خواسته مقام معظم رهبری است و باید در برگزاری این گونه جلسات که به بصیرت دانشجویان منتهی میشود، کمک کنند.
محسن بصیری، معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اعلام بی اطلاعی از مجری و تعداد برگزاری کرسی آزاد اندیشی در این دانشگاه گفت: برنامه ریزی و اجرای این کرسی ها وظیفه نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری است و در این چند ماهی که مسئولیت را بر عهده گرفتم، تا کنون نشستی برای برنامه ریزی و بیان مباحث تخصصی پیرامون کرسی های آزاد اندیشی با تشکل ها و نهاد رهبری نداشته ایم.
وی با اشاره به موانع آزاداندیشی در دانشگاه گفت: در طول چهار ماهی که مسئولیت فرهنگی دانشگاه را بر عهده گرفته ام تشکل های دانشجویی هیچ در خواستی بر ای برگزاری کرسی ارائه نداده اند.
بصیری با اشاره به عدم وجود فضای امنیتی در دانشگاه افزود: دانشجویان در اجرای کرسی های آزاداندیشی نباید هیچ ترس و واهمه ای داشته باشند و برگزاری کرسی های آزاداندیشی باعث بالارفتن سطح آگاهی دانشجویان در زمینه های مختلف می شود.
چندین سال از ایده عالمانه ایجاد کرسی های آزاد اندیشی در حوزه و دانشگاه توسط مقام معظم رهبری می گذرد ولی تاکنون ذهن برخی از دانشگاهیان به این مهم آن طور که باید و شاید معطوف نشده است، در این راستا معاون فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی کرمان از برگزاری جلسات منظمی برای برنامه ریزی و اجرای کرسی های آزاد اندیشی با اساتید و تشکل ها در آینده ای نزدیک خبر داد.
وی با اشاره به نیازهای برگزاری کرسی تصریح کرد: نیازهای اجرای کرسی های آزاداندیشی نظارت کلی و دقیق، همکاری همه تشکل ها و نهاد های دانشگاهی و ارائه موضوعات روز برای جذب دانشجویان است.
عدم وجود داور مسلط، مهمترین موانع آزاداندیشی
زهرا قطب الدینی از دانشجویان فعال فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به برگزاری کرسی های آزاداندیشی گفت: آماده سازی دانشجویان توسط تشکل های دانشجویی دانشگاه یکی از مهمترین بسترهای آزاداندیشی است.
وی افزود: تنها یک کرسی آزاد اندیشی با موضوع ازدواج دانشجویی در طول ترم گذشته به همت نهاد رهبری دانشگاه برگزار شد که دانشجویان در موضوع مربوطه، آمادگی کافی برای تحلیل و بیان نظرات سازنده نداشتند و نیاز به مطالعه دانشجویان کاملا احساس می شد.
این دانشجوی بسیجی با بیان اینکه مهمترین موانع برگزاری کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه علوم پزشکی عدم همت تشکل های دانشجویی و دانشجویان است، افزود: برگزاری کرسی ها، همت و اراده خود دانشجویان را می طلبد و همچنین نیاز به یک کارشناس یا داور مسلط که بتواند نتیجه موضوعات را جمع بندی کند از دیگر ملزومات یک کرسی آزاداندیشی است.
قطب الدینی در ادامه راه حل رونق بخشیدن به کرسی های آزاداندیشی در سطح دانشگاه را تشکیل تیمی متشکل از مسئولان یا اعضای تشکل های دانشجویی برای همفکری و تبادل نظر دانست و افزود: می توان با تعمیم و گسترش نتایج همفکری تیمی منتخب کرسی هایی با موضوعات مختلف وپرشور در دانشگاه ها برگزار کرد.
عدم صدور مجوز مهم ترین موانع آزاد اندیشی است
حسین چگینی، مسئول جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمان نیز با اشاره به پیگیری این تشکل جهت دعوت مشاور و کارشناس از دانشگاه المصطفی قم برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی گفت: عدم صدور مجوز برگزاری یک کرسی و واهمه و ترس دانشجویان برای بیان سخنان خود در جمع از مهم ترین موانع برگزاری کرسی ها در دانشگاه علوم پزشکی است.
وی اظهار کرد: رفع این موانع فقط همفکری و همکاری تشکل ها و مساعدت مسئولان را می طلبد.