
آخرین توصیهها برای داوطلبان کنکور سراسری ۱۴۰۴ / استرس کنکور را چگونه مدیریت کنیم؟
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری دانشجو، در دل تابستان، هنگامی که خورشید با تمام توان خود بر زمین میتابد تا قدرت نمایی کند، هیاهو و استرسِ فصلی نو، در قلب دانشآموزان جای میگیرد. کنکور سراسری، این آزمون سرنوشتساز، در واپسین روزهای نخستین فصل تابستان برگزار خواهد شد. هرچه به این آزمون نزدیکتر میشویم، مهار استرس، حفظ آرامش، خودباوری و افزایش اعتماد به نفس، تمام تلاش یک سالهی دانشآموزان را به چالش میکشد. در این گزارش، به بررسی راهکارها و روشهای مؤثر برای کنترل استرس کنکور پرداخته میشود. توسعه مهارتهای مدیریت استرس، تکنیکهای مدیریت زمان، آگاهی از تغذیه مناسب از جمله موضوعاتی خواهند بود که به خوانندگان کمک میکند تا با خیالی آسوده و تمرکزی بیشتر به سمت این چالش مهم پیش بروند.
یکی از مواردی که باعث موفقیت در کنکور میشود توجه به تغذیه و رژیم غذایی کنکوراست.
تحقیقات نشان دادند که رژیم غذایی نامتعادل و نامناسب میتواند باعث کاهش تمرکز، خستگی ذهنی، افت حافظه و عملکرد ضعیف تحصیلی میشود.
از طرفی دیگر، تغذیه سالم و متعادل به دانشآموزان کمک میکند تا سلامت بمانند و ساعات بیشتر و با کیفیتتری را صرف مطالعه کنند. از جمله تکنیکهای تغذیهای برای موفقیت در کنکور به شرح زیر است.
وعده غذایی را حذف نکنید
شاید گاهی اوقات وسوسه شوید که یک وعده غذایی را حذف کنید تا مطالعه یک فصل دیگر از کتابتان را به پایان برسانید. اما نادیده گرفتن گرسنگی و حذف یک وعده غذایی فقط شما را عقب میاندازد. مغز شما برای یادگیری به گلوکز نیاز دارد. عرضه مداوم گلوکز کمک میکند بدون احساس گرسنگی تمرکز خود را حفظ کنید.
میان وعدهها را جدی بگیرید
وقتی دچار استرس میشویم معمولا احساس میکنیم که به چیز شیرین یا نمکی مانند چیپس، آب نبات یا کلوچه نیاز داریم.
خوردن مقادیر زیاد شکر و نمک نه تنها کالری مغذی ندارد، بلکه بلافاصله بعد از آن احساس گرسنگی مضاعف میکنید. به منظور ثابت نگه داشتن قند خون و سطح انرژی خود، پیشنهاد میکنیم خوردن یک میان وعده برنامهریزی کنید.
کربوهیدراتها منبع انرژی ترجیحی مغز هستند، اما کیفیت آنها مهم است. برای داشتن انرژی ماندگار، تنقلات حاوی فیبر مانند غلات کامل، میوهها و سبزیجات را مصرف کنید.
کافئین کمتری بنوشید
علیرغم اینکه کافئین برای مدت کوتاهی انرژی شما را افزایش میدهد، اما بعد از آن میتواند باعث عصبانیت یا اضطرابتان شود. همچنین بسته به اینکه بدن شما چقدر میتواند کافئین را تحمل کند، ممکن است دچار ناراحتی معده و بیخوابی شوید. پس توصیه میشود مصرف کافئین را تا حد ممکن کم کنید.
از مصرف ویتامینها و مواد مغذی برای موفقیت در کنکور غافل نشوید
• از علائم کمبود ویتامین B میتوان به تمرکز ضعیف، افسردگی، روان پریشی، حافظه ضعیف، استرس، افسردگی و اضطراب اشاره کرد. غلات کامل مانند برنج قهوهای، نان سبوسدار، جو دوسر، کینوا، سبزیجات، گوشت، ماهی، آجیل و محصولات لبنی سرشار از این ویتامین هستند.
• کولین برای حافظه و حرکت ضروری است، این ماده در تخم مرغ و ماهی یافت میشود.
• ویتامین D برای موفقیت در کنکور ضروری است و به بهبود حافظه و عملکرد مغز کمک میکند. از منابع خوب ویتامین D میتوان به ماهی قزل آلا، لبنیات و تخم مرغ اشاره کرد.
• ممکن است نوجوانان دچار کمبود روی یا همان زینک شوند. گوشت، ماهی، غذاهای دریایی، مغزها و دانهها بهترین منابع دریافت این ماده معدنی هستند.
تغذیه برای شب کنکور
از حالا عادت کنید که دیرشام نخورید. این کار به شما کمک میکند که روز آزمون بهترین عملکرد را داشته باشید.
اگر کنکور صبح است در صبحانهتان کربوهیدات بهاندازهی متوسط، پروتئین و چربی زودهضم و پرتقال را بههمراه چای یا قهوه بگنجانید.
اگر کنکور شما ظهر بهبعد است بازهم صبحانه را کامل بخورید. برای ناهار نیز غذایی انتخاب کنید که نه کربوهیدراتی باشد و نه چرب و سرخکرده.
مهمترین کار برای آمادگی برای کنکور و تنظیم تغذیه برای کنکوریها دردستگرفتن سبک زندگی است. آمادگی برای کنکور به آمادگی برای مسابقههای ورزشی شبیه است و شما در اینجا هم باید در دورهی آمادگی برای کنکور برای کوچکترین کارهایتان برنامهریزی کنید.
تکنیکهای مدیریت زمان
مدیریت و تقسیم بندی صحیح زمان یکی از مهمترین عاملهای موفقیت در کنکور سراسری است به همین علت در ادامه به چند مورد از تکنیکهای مدیریت زمان میپردازیم.
۱- مدت زمان پاسخدهی به سوالات را تخمین بزنید
بودجهبندی زمان برای هر بخش یا هر سوال کنکور را جدی بگیرید. در ابتدای آزمون ۱ یا ۲ دقیقه به خود فرصت دهید و آزمون را به بخشهای کوچکتر تقسیم کنید و تصمیم بگیرید که به هر بخش چقدر زمان اختصاص میدهید. برنامه خود را بر اساس مدت زمانی که برای پاسخدادن به سوالات طول میکشد، تنظیم کنید.
فراموش نکنید که در پایان آزمون، چند دقیقه را برای مرور جوابهای خود درنظر بگیرید.
۲- در طول آزمون، مراقب زمان باشید
برای سوالات مختلف، بیشتر از آنچه که برنامهریزی کردهاید، زمان صرف نکنید. شاید وسوسهانگیز باشد که چند دقیقه بیشتر برای حل یک معادله ریاضی، فیزیک یا شیمی وقت بگذارید، اما بهیاد داشتهباشید که انجام این کار، زمان شما را برای پاسخدهی به سوالات دیگر کوتاه میکند.
اگر ۲ دقیقه برای پاسخدادن به یک سوال درنظر گرفتهاید، به محض اینکه این زمان تمام شد، سراغ سوال بعدی بروید.
۳- برای مدیریت زمان سر جلسه کنکور، در ابتدا تمام سوالات را بخوانید
۱ تا ۲ دقیقه به خود فرصت دهید، تا کل سوالات کنکور را مرور کنید. بهاین ترتیب، متوجه خواهید شد که قرار است با چه سوالاتی روبهرو شوید. قبل از اینکه شروع به پاسخگویی کنید، تعداد سؤالات و انواع سؤالاتی که باید به آنها پاسخ دهید را مورد بررسی قرار دهید.
با افکار مثبت استرس را مهار کنیم
افکاری مثل “من شکست میخورم“، “من نمیتوانم به سؤالات بهخوبی پاسخ دهم” یا “توانایی من برای پاسخ دادن به سؤالات کنکور کم است” شما را از رسیدن به موفقیت متوقف میکنند. شما میتوانید با افکاری مثل “من تمام تلاشم را برای موفقیت میکنیم”، “من بهترین نتیجه را در آزمون میگیریم” یا “تلاشهای من تضمینکننده موفقیتم در آزمون هستند”، با احساس بهتری جهت شرکت در آزمون کنکور اقدام کنید.
زمانی که با چالشهای جدید مثل شرکت در آزمون کنکور مواجه میشویم، اغلب فراموش میکنیم که به گذشته بازگردیم و ببینیم که چه چالشهایی را پشت سر گذاشتهایم. اگر بهخوبی برای آزمون موردنظر تلاش میکنید، بنابراین دلیلی بابت نگرانی وجود ندارد! شما باید هنگام مواجهه با افکار منفی، افکار مثبت را جایگزین کنید و موفقیتهای قبلی خود را به یاد بیاورید.
سخن پایانی
آزمون سراسری، یکی از سرنوشتسازترین رویدادها برای دانشآموزان پس از ۱۲ سال تحصیل است. موفقیت در این آزمون، علاوه بر آمادگی علمی، نیازمند فراگیری مهارتهایی، چون مدیریت زمان، کنترل استرس، افزایش اعتماد به نفس و توجه به تغذیه مناسب است.
به همین دلیل، به داوطلبان عزیز توصیه میکنیم که این نکات را جدی بگیرند و با مدیریت صحیح، به موفقیت در این آزمون مهم امیدوار باشند.