مسئولان دانشگاه علوم پزشکی یزد اعلام کردند که این دانشگاه میتواند با درخواست فعالان تشکلها و بقیه دانشجویان مشتاق به آزاداندیشی، کرسی برگزار کند.
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، کرسی آزاد اندیشی فضایی است برای ابراز عقاید انسانی و اجتماعی و مکانی است برای رفع شبهات بر مبنای عقل و استدلال، همین مسئله باعث شد تا رهبر انقلاب از دانشجویان بخواهند در این حوزه وارد شوند و شور همراه با شعور را در فضای دانشگاه ایجاد کنند.
در این راستا دانشگاه علوم پزشکی یزد پنج کرسی با موضوعات رابطه دختر و پسر، رابطه با آمریکا آری یا خیر، حجاب مصونیت یا محدودیت، سیاست ما عین دیانت ماست و دفاع مقدس برگزار کرده است.
اسلامی، مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی گفت: مسلما بیانات رهبر انقلاب مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی جامع و کامل است و از این طریق می توان به اهداف برگزاری کرسی ها پی برد و برنامه ها را در دانشگاه ها اجرا کرد.
وی افزود: ما اگر بر مبنای همان رهنمودهایی که رهبر انقلاب بیان کرده اند، عمل و آنها را سرلوحه و الگوی خود قرار دهیم و همچنین از پشتیبانی های افرادی که در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی موثر هستند، استفاده کنیم، حتما به هدف نهایی خود که همان تکاپو و پویایی جامعه اسلامی است، خواهیم رسید.
اسلامی تصریح کرد: برگزاری کرسی های آزاداندیشی محلی برای ارائه آرا و افکار متضارب دانشجویان و اساتید است و در صورتی که این برنامه ها به شکلی صحیح برگزار شوند، حضور چشمگیری از طیف دانشگاهیان را در این مراسم ها خواهیم داشت.
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: در این کرسی ها می توان به بسیاری از سوالاتی که در ذهن ها در باب موضوعات مختلف وجود دارد، به دور از تنش ها و در محیطی همراه با علم و تفکر، با احترام به دیگران پاسخ داد و به بررسی جامعی از موضوعات پرداخت و به این صورت بسیاری از مشکلات را در زمینه های اجتماعی حل کرد.
وی افزود: اکنون نیز خوشبختانه در دانشگاه ها روند برگزاری کرسی های آزاد اندیشی افزایش یافته و گروهی از دانشجویان نیز رغبت بیشتری برای شرکت در این کرسی ها پیدا کرده اند.
اسلامی ادامه داد: در دانشگاه علوم پزشکی یزد هم سیاست بر این است که هر نوع درخواست مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی را با موضوعات مختلف به جز مواردی که مربوط به خط قرمزهای نظام است که این موارد نیز بسیار ناچیز می باشد، پاسخ دهیم .
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به مشکلات برگزاری کرسی های آزاد اندیشی گفت: آیین نامه قبلی در خصوص برگزاری کرسی های آزاد اندیشی دست و پا گیر و محدود کننده بود، چون افرادی که خواستار برگزاری چنین برنامه هایی بودند باید فرم های متعددی را تکمیل کرده و موافق و مخالف مشخص می شد و قبل از برگزاری کرسی آزاد اندیشی، جلسات متعددی تشکیل می شد و در واقع این از نظر اجرایی بسیار محدودکننده بود.
وی تصریح کرد: بحث دیگر این بود که دانشجویان اعتماد لازم را به برگزار کنندگان کرسی های آزاد اندیشی پیدا نکرده بودند و احساس می کردند که شاید اگر مطالبی را در کرسی مطرح کنند، جایی علیه آنها استفاده می شود که این توهم با جلساتی که با تشکل های دانشجویی گرفته شد و همچنین تبلیغ و ترویج کرسی های آزاد اندیشی در سطح خوابگاه ها و دانشکده ها خیلی کمتر شد، ولی هنوز جای کار وجود دارد.
اسلامی افزود: ما در سال گذشته سه کرسی برگزار کرده ایم؛ اما امسال خوشبختانه با استقبالی که دانشجویان از کرسی ها کردند و تا کنون نیز طبق مصوبه شورای فرهنگی مبنی بر اینکه بسیج دانشجویی باید کرسی ها را از مهرماه تا پایان اسفندماه برگزار کند، تا کنون پنج مورد برگزار شده که با استقبال خوبی هم همراه بوده است، که در آخرین مورد آن نیز بیش از 120 نفر از دانشجویان در آن شرکت کردند.
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد بیان داشت: اعتماد کامل بین مسئولان دانشگاه، دانشجویان و اساتید از موضوعاتی است که باید در راستای گسترش روند برگزاری کرسی ها و رغبت بیشتر دانشجویان برای حضور در این کرسی های آزاداندیشی، ایجاد شود تا بتوان این احساس را بوجود آورد که به هیچ وجه خط و جبهه های سیاسی نمی تواند بر روند کرسی ها تاثیرگزار باشد.
وی در خصوص راهکارهای بهبود کرسی های آزاداندیشی افزود: با توجه به اینکه گزارشاتی که به وزارتخانه ارسال شد، خوشبختانه آیین نامه جدیدی برای کرسی ها در نظر گرفته شده است که بسیار آسانتر از آئین نامه فعلی است.
اسلامی تصریح کرد: سیاستی که در دانشگاه علوم پزشکی یزد و بخصوص در شورای فرهنگی دانشگاه در نظر گرفته شده بدین صورت است که تمام طرح هایی که در باب موضوعات کرسی های آزاد اندیشی می باشد، مصوب شده و بر این اساس فضای فیزیکی مناسب را نیز برای آن در نظر بگیریم.
مدیر فرهنگی دانشگاه علوم پزشکی یزد گفت: به نظر من یکی از مهمترین کارهایی که می تواند به بحث ترویج کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه ها نیز کمک کند، برگزاری جلسات کوچک و توام با حضور دانشجو و استاد است که می تواند کرسی ها را ترویج دهد و در صورتی که اساتید ما در جمع دانشجویان حضور یافته و جمع کوچکی را تشکیل دهند، می تواند همان حس اعتماد بین استاد و دانشجو را بوجود آورد.
وی در پایان تصریح کرد: برگزاری چنین نشست هایی فقط مخصوص بسیج نیست؛ بلکه افراد از هر تشکل دانشجویی و حتی دانشجویانی که در هیچ یک از تشکل های دانشجویی نیز عضو نیستند، می توانند کرسی های آزاداندیشی برگزار کنند و این درخواست ها با ارائه به شورای فرهنگی مورد پذیرش قرار می گیرد، ولی تا کنون بسیج دانشجویی پیش قراول و متولی اجرای منویات مقام معظم رهبری در این دانشگاه بوده است.
حجت الاسلام زارع، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی یزد نیز با اشاره به سخنان مقام معظم رهبری مبنی بر برگزاری کرسی های آزاد اندیشی گفت: ما اگر به بیانات ایشان مبنی بر برگزاری کرسی های آزاداندیشی توجه داشته باشیم حتما به اهداف آن نیز پی خواهیم برد.
وی افزود: مقام معظم رهبری به سه اصل مهم در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی اشاره کردند که شامل اصل آزادی، رعایت استدلال و حاکمیت اخلاق است و در صورتی که این سه اصل مبنای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی ما در دانشگاه ها قرار گیرد، جامعه به سمت پویایی و تکاپو خواهد رفت.
زارع تصریح کرد: اصل آزادی بدین معنی است که صاحب نظران بتوانند به صورت آزادانه و عملی مباحث خود را مطرح کنند که البته معنای آزادی هتاکی و بی پروایی و عدم توجه به اصول نیست؛ بلکه طبیعتا آزادی در چارچوب اصولی که در نظام اسلامی مطرح است، می باشد.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه علوم پزشکی یزد با اشاره به مشکلات موجود در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی افزود: در هریک از این سه عنصر آزادی، رعایت استدلال و همچنین اصل حاکمیت اخلاق یک سری موانعی وجود دارد؛ مثلا در بحث آزادی با وجود اینکه در کشور ما عین آزادی وجود دارد اما شائبه هایی مبنی بر اینکه بعضی ها در کرسی ها احساس ناامنی دارند، وجود دارد و شاید به خاطر مدیریت های غیر صحیح و یا ترس بی دلیل افراد باشد. ما و به خصوص بخش های مدیریتی دانشگاه ها باید به این سمت پیش برویم که اگر دانشجویی حرف مستدل و منطقی داشت، قطعا برای او مشکلاتی پیش نمی آید.
وی ادامه داد: کسانی هم که می خواهند به این عرصه وارد شوند، باید مطالعات بیشتری داشته باشند تا بحث با استدلال و منطق همراه شود. ضمن اینکه دوری از هتاکی، بی ادبی و آنچه خارج از اخلاق اسلامی است، باید توسط افراد رعایت شود تا به دور از پرخاشکری و اتهام زنی، سوالات و شبهات مطرح، و پاسخ داده شود.
زارع گفت: ما با استفاده از آیین نامه ای که از طرف شورای عالی فرهنگی به دانشگاه ها ارائه شده است، چارچوب هایی همچون حضور استاد داور، دو گروه موافق و مخالف و مدیریت زمان را در نظر گرفته ایم که هرچند به صورت ایده آل رعایت نشده است، اما برای شروع کار بسیار مناسب بوده و دانشجویان نیز استقبال بسیار خوبی از این کرسی ها داشته اند.
جعفری، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد نیز در ادامه یکی از بزرگترین مشکلات جامعه دانشگاهی در بحث کرسی ها را غلبه احساسات برخی بر منطق آنها عنوان کرد.
وی افزود: برای جامعه رو به پیشرفت هیچ چیز بدتر از آن نیست که دانشگاه و قشر دانشگاهی به جای آنکه منادی عقلانیت و منطق باشند گهگاه تحت تاثیر هوچی گری ها و لوده بازی ها قرار گیرد و با تفکری که از همین دانشگاه ها به ارث برده است، ضد جامعه بشورد.
جعفری تصریح کرد: البته این جریان در دانشگاه ها غالب نیست؛ اما حداقل توانسته است جلب توجه کند و تریبون هایی را مخصوصا از رسانه های بیگانه به خود اختصاص دهد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد بیان داشت: نهضت آزاداندیشی باید جریانی فراگیر باشد که بتواند همه تفکرات و سلیقه های درون دانشگاه را به خود جذب کند و احساسات گرایی را از بین ببرد و به نظر می رسد که مهمترین وظیفه کرسی های آزاد اندیشی تلاش برای رسیدن به این نهضت جامع است.
وی ادامه داد: قطعا نمی توان از دانشگاهی که متون غربی برایش بت قابل پرستش شده است، انتظار داشت در جدال بین غرب و اسلام جانب اسلام را بگیرد و البته نباید تصور کرد این مسئله تنها در حوزه علوم انسانی ریشه ای هستند که علوم دیگر را نیز تغذیه می کنند؛ مثلا رشته پزشکی هم از مبانی فلسفی هیچ گاه تهی نمی شود.
جعفری تصریح کرد: برای مثال پیش فرض طب مدرن آن است که جسم و روح بر هم دیگر تاثیر ندارند و این پیش فرض قطعا در نگاه اسلامی به طب مورد مجادله قرار گرفته است؛ ولی تنها گفتمانی که می تواند اجازه تقابل منطقی میان این دو نظریه را در دانشگاه فراهم کند، نهضت آزاد اندیشی است، وگرنه طبق نسبت علوم، این پیش فرض هیچ گاه به چالش کشیده نمی شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد گفت: نهضت آزاداندیشی پیش نیازی برای ایجاد تمدن اسلامی است و لازمه آن قطعا کرسی آزاد فکری و نظریه پردازی است تا منطق و اخلاق شاه کلید مباحث دانشگاهی شود.
وی گفت: به نظر می رسد دیدگاه اشتباه بعضی از مسئولان به کرسی ها مهمترین مشکلی است که سد راه برگزاری آن است و مکرر شنیده می شود که هدف از کرسی را تخلیه هیجانات دانشجویان و یا پاسخ به تعدادی از شبهات آنها ذکر می کنند، که شاید این تفسیر خیانتی به کرسی های آزاد اندیشی باشد؛ چرا که کرسی آزاد اندیشی را در حد یک سوپاپ اطمینان پایین آورده اند.
جعفری بیان داشت: البته تردیدی نیست که در جامعه کنونی هیچ ارزشی از هجوم شبهات در امان نیست و اگر کسی بتواند ضمن رسالت اصلی خود به شبهات نیز پاسخ بدهد، خیلی خوب است؛ اما باید توجه داشت که این یک هدف فرعی است و هدف اصلی تقویت نهضت آزاداندیشی می باشد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد خاطرنشان کرد: امروز مهمترین نیاز جامعه آن است که دانشجویان و اساتید با هر سلیقه فکری در کنار یکدیگر بنشینند تا با بحث و نظر منطقی و در چارچوب اخلاق، نظر دقیق تر و جامع تر بیرون بیاید؛ نه اینکه هر دسته و قماشی در دانشگاه تریبونی داشته باشد و سیل تهمت را به دیگری بفرستد، البته همه باید تلاش کنند تا این نظر دقیق و جامع که از کرسی حاصل می شود در مقام عمل هم در جامعه اجرایی شود.
وی افزود: عده ای معتقدند کرسی نظریه پردازی تنها محدود به حوزه علوم انسانی است و این صحیح نیست، قطعا به هر علمی وارد شویم موارد زیادی از نفوذ مکاتب و اندیشه های فلسفی را در آن می توان یافت.
جعفری در ادامه بیان داشت: همگان باید از تخریب ها و بی اخلاقی ها که این فضا را آلوده و احساسی می کند، پرهیز کنند و به هر ترتیب نهادینه شدن نهضت آزاد اندیشی کمک و یاری همگان از جمله مسئولان، اساتید و دانشجویان و تشکل های دانشجویی را می طلبد.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد خاطرنشان کرد: با توجه به نهادینه شدن برگزاری چنین کرسی هایی در دانشگاه علوم پزشکی، می توان از رسانه ها نیز به منظور پوشش این کرسی ها دعوت کرد تا نظرات ارائه شده نیز به صورت عمومی پخش شود و موجب افزایش آگاهی مردم شود.