کد خبر:۲۲۷۷۴۹
جمع‌بندی نیم‌ترم آزاداندیشی در دانشگاه‌ها- 73؛

روح آزاداندیشی در دانشگاه‌های کهگیلویه جاری است

با توجه به آغاز خوب برگزاری کرسی‌ها در برخی دانشگاه‌های کهگیلویه و بویراحمد، نتیجه نسبتا خوبی می‌توان از کرسی‌ها در این استان گرفت، اما ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ تفکر و اندیشه هنگامی به پختگی و کمال نایل می شود که با اندیشه های مخالف برخورد کرده و قدرت و ضعف آن از این راه مشخص شود.

این مهم بالاخص در محیط دانشجویی که متشکل از اندیشه های تازه و نورس دانشجویان است، به جهت پخته شدن اندیشه دانشجویی، ضروری تر به نظر می رسد.

کرسی های آزاد اندیشی دانشجویی، یکی از سازوکارهای تحقق این امر در دانشگاه هاست که چند سالی است در فضای دانشگاهی کشور باب شده اند.

استان کهگیلویه و بویراحمد با 27 مرکز آموزش عالی نیز سهمی در تحقق این خواسته رهبر معظم انقلاب از دانشجویان داشته و دارد.
 
 

دانشگاه آزاد یاسوج با برگزاری 13 کرسی، ‌پیشتاز برگزاری کرسی ها در نیم ترم اول سال جاری بود؛ دانشگاه یاسوج با برگزاری شش کرسی در مقام دوم، علوم پزشکی و پیام نور هر کدام با برگزاری یک کرسی در جایگاه بعدی قرار دارند.

از جمله مهم ترین نقاط قوت برگزاری کرسی ها در استان کهگیلویه و بویراحمد را می توان پیش گام بودن دانشگاه یاسوج در برگزاری کرسی ها در کشور، هشت ماه قبل از ابلاغ آیین نامه رسمی آن از طرف وزارت علوم به دانشگاه ها و موفقیت دانشگاه آزاد یاسوج در برگزاری بیش از 15 کرسی در یک نیمسال اشاره کرد.

نوآوری های دانشجویان دانشگاه یاسوج در تحقق این خواسته رهبر معظم انقلاب و برگزاری کرسی، علاوه بر شیوه رایج آن، در قالب های متنوعی از جمله مکتوب، میزگرد و تریبون، قابل تحسین و مثال زدنی است.

خوابیدن تب هیجانات سیاسی و التهابات دانشجویی ناشی از سیاست زدگی در دانشگاه یاسوج و آرامش فضای حاکم بر دانشگاه در محیط دانشگاه آزاد این شهر، کم شدن شب نامه ها و تحصن های سیاسی، بازگشت آرامش نسبی به دانشگاه و خوابگاه های دانشجویی در دو دانشگاه دولتی و آزاد یاسوج را می توان از نتایج مثبت برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در فضای این دانشگاه ها دانست.

اما این حرکت به این دلیل که هنوز در آغاز راه بسر می برد، با مشکلات و موانع زیادی از سوی مسئولان و دانشجویان مواجه است؛ رضایت بخش نبودن روند کلی کرسی ها با وجود شروع خوب این حرکت در دانشگاه ها، یکی از موارد مشترک همه دانشگاه های استان در برگزاری این مهم بود..
 
 
 مسئول دفتر نهاد رهبری در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد نیز با اشاره به ترس برخی از دانشجویان از ورود به کرسی های آزاد اندیشی گفت: مقداری از این ترس واقعی است و مقدار دیگری نیز شانتاژ تبلیغاتی است تا وانمود شود فضای آزاد اندیشی در دانشگاه ها وجود ندارد.

وی افزود: عده ای بدون هر گونه غرضی، واقعا احساس می کنند فضا بسته است و این مانع ورودشان به کرسی ها می شود؛ اما برخی هستند که می دانند بعد از گذشت سی و چهار سال از انقلاب اسلامی، هر کسی هر حرفی را که می خواست، در چارچوب قانون بیان کرد؛ ولی چون  می خواهند فضا را آلوده کنند، به این ترس دامن می زنند. 

حجت الاسلام حافظ ثابت ادامه داد: برخی اوقات، ترس از کرسی ها از جانب مسئولان حس می شود و فکر می کنند اگر کرسی برگزار شود، ناامنی ها و مخالفت هایی شکل می گیرد؛ و چون می ترسند، ترجیح می دهند بدون کرسی پیش بروند.

وی با اشاره به تضمین نهاد های امنیتی نظام نسبت به کرسی های آزاد اندیشی گفت: مراجع امنیتی نظام تضمین کردند که هیچ مشکلی برای دانشجویی که در کرسی ها و در چارچوب قوانین این کرسی ها به اظهار نظر بپردازد، پیش نخواهد آمد.

ثابت به ترس مسئولان نیز اشاره کرد و گفت: ترس مسئولان ترس بی جهتی است؛ زیرا اگر بتوانیم فضا را فضای آزادتری بکنیم، قطعا کسانی که حرفی برای گفتن دارند، می توانند پای آن بایستند و کسانی که حرفی ندارند، کوچک بودن دیدگاهشان در قالب کرسی ها به دیگران اثبات می شود.

وی با اشاره به توجیح نبودن برخی از مسئولان دانشگاهی در برگزاری صحیح کرسی ها گفت: آن قدر رهبر انقلاب شفاف و صریح در مورد کرسی ها صحبت کردند که فکر نکنم مسئول دانشگاهی وجود داشته باشد که نسبت به این امر توجیح نباشد و جای ابهامی باقی مانده باشد.

مسئول دفتر نهاد رهبری در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد افزود: آیین نامه های برگزاری کرسی ها هم در دست همه مسئولان دانشگاهی قرار گرفته و دلیلی بر توجیه نبودن آنها وجود ندارد؛ اما باید گفت که برخی جرأت برگزاری کرسی ها را ندارند.

ثابت با اشاره به روند رو به رشد برگزاری کرسی ها در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد گفت: در این که ما یک حرکت رو به رشدی داریم و هر نیم سال بر تعداد کرسی های دانشگاه ها افزوده می شود، شک نیست؛ اما این حرکت مطلوب ما نیست و باید همه اجزای دانشگاه ها دست به دست هم دهیم و فضای آزادتری را ایجاد کنیم.
 
 
 
نبود آیین نامه مدون و مشخص برای برگزاری کرسی ها، نگرانی دانشجویان و مسئولان دانشگاهی 
 
مسئولان دانشگاهی و دبیران تشکل های دانشجویی در استان از نبود آیین نامه واحدی که دانشجویان را از بلاتکلیفی برگزاری کرسی به دو سبک مورد نظر وزارتخانه های بهداشت و علوم برهاند، آیین نامه ای که بعد از شش ماه تغییر نکرده و بتواند از زوایای مختلف به برنامه های کرسی ها توجه کند و از دست و پاگیری کمتری برخوردار باشند، ابراز نگرانی کردند.

 لزوم بازبینی و بازنگری دستورالعمل های برگزاری کرسی ها و طرح ریزی با توجه به نیاز و شرایط هر منطقه و ارائه راه حلی برای حل و فصل دست و پاگیر بودن آیین نامه وزارت بهداشت که باعث طولانی شدن روند برگزاری کرسی ها می شود، از جمله پیشنهاد های مطرح شده برای حل و فصل مشکلات برگزاری کرسی ها در برخی دانشگاه ها، از جمله در دانشگاه علوم پزشکی هستند.

دانشجویان دانشگاه های دولتی و آزاد نیز از نبود سند و آیین نامه مدونی برای برگزاری کرسی ها گلایه کردند و مشخص نشدن سند و تعیین نشدن  اهداف خاص برای برگزاری کرسی ها را از آسیب های برگزاری کرسی در دانشگاه ها عنوان کردند؛ که این نقص موجب نبود نگاه جامع و دقیق در بین مسئولان نسبت به برگزاری کرسی ها و برخورد سلیقه ای در نحوه برگزاری، انتخاب موضع و افراد مناظره کننده بوده و حاکم بودن این نوع نگاه ابزاری در برخی از دانشگاه ها، مانع برگزاری برخی کرسی ها شده و یا برگزاری کرسی ها را با فیلترهایی مواجه می کند.

برخورد سلیقه ای در انتخاب موضوع کرسی ها و حاکم نشدن نگاه رهبر انقلاب، به جهت جلوگیری از گزینش موضوعات کرسی ها، مشکل دیگری است که در برخی دانشگاه های این استان سدی در مقابل برگزاری مطلوب کرسی ها ایجاد می کند.
 
 
 
از  دیگر آسیب های جدی وارده در تحقق این خواسته رهبر انقلاب از جامعه دانشگاهی می توان به:
 
- نبود فضای  آزاد اندیشی برای دانشجویان در برخی از دانشگاه ها به جهت کم ظرفیتی و تحمل ناپذیری  برخی از دانشجویان
-حاکم نشدن چارچوب مناسبی برای انتخاب موضوعات مناسب در بحث های آزاد اندیشی
-جا نیفتادن معنای واقعی کرسی برای دانشجویان
-نبود معرفت صحیح نسبت به اصل آزاد اندیشی
-تبدیل شدن کرسی ها به صحنه های هیجانی و فضای هیاهو
-وزن کشی دانشجویان با طیف های سیاسی مختلف به جای تبادل و تضارب افکار و موج سواری ها و هیاهو و هیجان ها در کرسی های آزاد اندیشی
-ترس دانشجو از امنیتی شدن
-هدفمند نبودن خط سیر کرسی ها از سوی وزارتخانه، اشاره کرد.
 
 
دانشگاه
 یاسوج پیام نور علوم پزشکی آزاد
تعداد دانشجو
7000
8000
1400
8000
تعداد کرسی ها
45
3
6
30
کرسی ها در نیم سال جاری
6
1
1
13
  
لزوم تبلیغ و تبیین مفاهیم کرسی ها و ضرورت باز شناساندن تفاوت کرسی از تریبون آزاد توسط دانشجو، نگاه غلط برخی از مسئولین دانشگاهی نسبت به کرسی ها، ناپختگی طرفین کرسی ها، پایین بودن سطح مطالعه و آگاهی دانشجویان نسبت به موضوعات، دخالت برخی از نهادهای بیرون از دانشگاه نسبت به موضع گیری برخی از دانشجویان، استفاده ابزاری برخی از سیاسیون و جریان های سیاسی از دانشجویان و تشکل های دانشجویی در کرسی ها و خط کشی های سیاسی و درگیری های غیرضروری بین دانشجویان، حضور عده ای معدود و محدود در همه کرسی ها و نگاه بیلان کاری برخی مسئولین دانشگاهی، از جمله عمده ترین مشکلات دانشجویان دانشگاه های دولتی، آزاد، پیام نور  و علوم پزشکی یاسوج در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی هستند.
 
 
 
از دیگر موانع و مشکلاتی که سد راه برگزاری کرسی ها در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد است، می توان به داور محور بودن کرسی ها در برخی دانشگاه ها (دانشگاه هایی که برگزاری کرسی به وجود داور بستگی دارد و نه دانشجویان توانمند در دو طرف کرسی؛ مانند دانشگاه آزاد یاسوج)، نبود داور توانمند در برخی موضوعات در استان، استقبال کم دانشجویان در برخی دانشگاه ها به خاطر ضعف داوران ( دانشگاه های داور محور مثل آزاد یاسوج)، اظهار نگرانی دانشجویان در دانشگاه های داور محور از محافظه کاری داوران در بیان درست واقعیت های سیاسی و اجتماعی، نبود متقاضی برای مباحث فکری و اندیشه ای و استقبال از مباحث داغ سیاسی، درک ناصحیح مسئولان از کرسی ها، نگاه بسته برخی از دانشگاه ها به انتخاب برخی از موضوعات و داورها، نداشتن راه و هدف مشخص در نگاه برخی از مسئولان دانشگاهی به برگزاری کرسی ها و بیلان کار محور بودن، خط گیری برخی دانشجویان و تشکل ها از بیرون برای سیاسی کردن و یا بر هم زدن کرسی ها، نداشتن مکان مناسب برای برگزاری کرسی ها در دانشگاه های پیام نور، نداشتن شناخت کافی مسئولان از اهداف برگزاری کرسی ها و ناتوانی برخی از آنها در درک تفاوت بین همایش ها و کرسی های آزاد اندیشی ( رئیس یکی از دانشگاه های استان به برگزاری همایش های متعدد در این دانشگاه اشاره کرد و از آن، به نتیجه مثبتی در برگزاری کرسی ها در این دانشگاه رسید!) اشاره کرد.

در مجموع با توجه به شرایط علمی و امکانات موجود در دانشگاه های کهگیلویه و بویراحمد و نو بودن فضای دانشجویی و دانشگاهی در این استان، و با توجه به آغاز خوب برگزاری کرسی ها در برخی از دانشگاه های اصلی این استان، نتیجه به نسبت مطلوبی در توجه به این حرکت فرهنگی در دانشگاه های این استان حس می شود که با رفع مشکلات و موانع موجود، آینده خوبی برای تحقق این مطالبه رهبری در کهگیلویه و بویراحمد ارزیابی می شود.
 
 متاسفانه دبیر کمیسیون دانشجویی استانداری با پیگیری های چند روزه در استانداری، حاضر به مصاحبه نشد و اظهار داشت که در مسائل دانشگاهی دخالت نمی کنیم.
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار