برگزاری کرسیهای آزاداندیشی اگرچه قدمت زیادی در این دانشگاه و به طور کلی در عموم دانشگاههای کشور ندارد، اما دانشگاه امیرکبیر هم مثل برخی دیگر از دانشگاهها توانسته تجارب خوبی را در این زمینه بدست آورد.
گروه باشگاه خبرنگاران «خبرگزاری دانشجو»، روحالله یاسری؛ کرسی های آزاداندیشی را که ورق می زنیم، دانشگاه امیرکبیر به زیبایی بر صفحه دانشگاه ها می درخشد.
برگزاری کرسی های آزاداندیشی اگرچه قدمت زیادی در این دانشگاه و به طور کلی در عموم دانشگاه های کشور ندارد، اما دانشگاه امیرکبیر هم مثل برخی دیگر از دانشگاه ها توانسته تجارب خوبی را در این زمینه بدست آورد.
حسن زاده، مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر تعداد کرسی های آزاداندیشی برگزار شده در سال گذشته را حدود هفت یا هشت مورد برشمرد.
وی افزود: از جمله کرسی های برگزار شده در این دانشگاه می توان به کرسی «دانشجوی سیاسی و دانشگاه سیاسی»، «هنر و رسانه»، «وال استریت»، «ویژگی های نماینده خوب و مجلس خوب»، «عملکرد اصلاح طلبان» و در سال جاری نیز می توان به کرسی های «بازار ارز» و «تحریم» اشاره کرد.
کار تبلیغاتی انجام شده در دانشگاه از نگاه این مسئول بسیار جامع و کامل بوده و هست و به هر شکلی که توانسته اند کار تبلیغاتی انجام داده اند؛ از نصب پوستر و بنر و پوشش در نشریات دانشگاه و ارائه مقالات مرتبط گرفته تا استفاده از پیامک و ایمیل و پخش کلیپ (فیلمک) در مسجد دانشگاه و سلف.
حسن زاده در خصوص نحوه برگزاری این کرسی ها گفت: ابتدا موضوع کرسی توسط مجری طرح شده و با توضیحات مختصری پیرامون آن و بیان تاریخچه ای از این نشست ها، هر کدام از مخاطبان و از هر طیفی که تمایل به شرکت و ارائه نظراتشان را داشته باشند، با اعلام مشخصات خود به مجری و رسیدن نوبتش حدود پنج یا سه دقیقه فرصت بیان نظرات خود را دارند و تا پایان نشست هم در صورت باقی ماندن وقت می توانند باز هم نوبت گرفته و سخنان خود را ادامه دهند، البته اولویت با کسانی است که فعلا یک بار هم نظراتشان را بیان نکرده اند.
وی ادامه داد: نکته ای که باید به آن توجه کرد، این است که مجری در هدایت محتوایی بحث هیچ نقشی ندارد و تنها وظیفه وی مدیریت جلسه و اجرای منظم بدون مشکل آن است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر تصریح کرد: در این نشست ها همه طرفین می توانند نظرات خود را آزادانه و با صراحت بیان کنند و هیچ گونه محدودیتی در ارائه نظرات وجود ندارد، البته این روند تا زمانی ادامه دارد که نظر دهنده در پی آشوب و بر هم زدن جلسه نباشد و تا حد امکان گفتارش بر پایه منطق و دلیل باشد.
حسن زاده افزود: معمولا در این نشست ها داور حضور ندارد و خود افراد در پایان جلسه باید به قضاوت بپردازند و بیندیشند که کدام سخنان درست تر است، البته فقط در نشست «دانشجوی سیاسی و دانشگاه سیاسی» بود که با حضور سردبیران دانشگاه تا حدی می شد اعمال داوری هایی را هم مشاهده کرد.
وی یکی از مهمترین مشکلات در برگزاری نشست های آزاداندیشی در این دانشگاه را بحث های مربوط به کسب مجوز برای این امر و مهمتر از آن، حضور کمرنگ گروه مخالف و منتقد است که موجب کاهش استقبال در این نشست ها شده است.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر منطق مخالفین را برای حضور کمرنگ در این نشست ها بهانه نبود امنیت کافی برای آنها عنوان کرد و گفت: این ادعا، ادعایی واهی است؛ چرا که این گروه خیلی از نقدهای سنگین و بعضا به دور از انصاف خود را در نشریاتشان به راحتی بیان می کنند و اگر قرار بود امنیت نباشد که اصلا این گروه ها نمی توانستند حرفهای خود را در نشریاتشان بزنند.
حسن زاده ادامه داد: از جمله اشکالات برجسته دیگر که به این کرسی ها وارد است، می توان به شرکت ضعیف یا عدم شرکت اساتید و مسئولان دانشگاه اشاره کرد.
وی در خصوص مکان برگزاری این نشست ها، آمفی تئاتر یا مکان های سر پوشیده را بهتر از فضای باز دانست؛ چرا که هدف از برگزاری کرسی های آزاداندیشی را ایجاد جذابیت صرف ندانست، بلکه هدف اصلی را تبیین حق و شنیدن آرای مختلف در مسیر نیل به راه درست عنوان کرد که رسیدن به این مهم نیازمند جایی با آرامش بیشتر می باشد که فضای باز در این زمینه دارای نقص جدی است و جذاب بودن در این صورت هدف شده و هدف اصلی از بین می رود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه امیرکبیر تصریح کرد: شرکت مخاطبان در این نشست ها متغیر بوده و از حداقل70 یا 80 نفر تا بیش از 300 نفر در این کرسی ها شرکت می کنند.
حسن زاده افزود: همچنین با توجه به میزان استقبال دانشجویان می توان گفت که تمایل دانشجویان از لحاظ موضوعی بیشتر، موضوعاتی در خصوص سیاست داخلی بوده و این موضوعات دانشجویان بیشتری را پای کرسی ها کشانده است.
وی به آمار این کرسی ها اشاره کرد و گفت: حضور دانشجویان کارشناسی بیشتر از سایر پایه هاست، همچنین حضور بیشتر دانشجویان پسر را در ارائه نظرات از نکات مهمی است که البته چرایی این آمارها نیازمند مطالعات روانشناسی دارد.
اما این پایان کرسی های آزاداندیشی برگزار شده در این دانشگاه نیست. گروه های دیگری هم به این مهم در چند سال اخیر توجه داشته اند که نمونه برجسته آن را می توان انجمن اسلامی دانست.
انجمنی ها هم همراه با بسیج و با تعامل با یکدیگر اقدام به برگزاری چند کرسی در سال گذشته کردند که در گفت وگویی که با هوشمند، مسئول انجمن اسلامی این دانشگاه داشتیم، توانستیم اطلاعات خوبی را از وی دریافت کنیم.
هوشمند کرسی هایی را که سال گذشته توسط انجمن اسلامی برگزار شده بود را در خصوص موضوعات «ولایت فقیه»، «تفکیک جنسیتی» و «حجاب» در دو جلسه عنوان کرد.
وی ادامه داد: این کرسی ها هم مثل کرسی های برگزار شده توسط بسیج در همان آمفی تئاتر انجام شد، اما در تعداد شرکت کنندگان، نحوه برگزاری، حضور داور و میزان تاثیرگذاری با هم تفاوت هایی داشتند.
مسئول انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر تصریح کرد: در کرسی «ولایت فقیه» از آنجا که بسیاری افراد صرفا با دید احساسی و نیز بدون آگاهی از دیدگاه فقهی در این موضوع وارد بحث و نظردهی شدند، حضور یک کارشناس آگاه در این زمینه را الزام آوار می کرد، البته باز هم تاکید می شود که نقش این کارشناس نه حرکت دادن جلسه به سمت خواسته های خویش، بلکه فقط و فقط جلوگیری از ظلم به این مهم و ممانعت از اقدامات خلاف منطق و استدلال شرکت کنندگان در این کرسی و آن هم بیشتر در زمینه فقهی است.
هوشمند در ادامه یادآور شد: در کرسی با موضوع «تفکیک جنسیتی» حضور شرکت کنندگان واقعا برجسته و قابل توجه بود، البته هم در این کرسی و هم سایر کرسی هایی که توسط انجمن اسلامی برگزار شد، نکته مثبت و ارزشمند حضور خوب دانشجویان با انواع نگرش ها و رویکردهای فکری بود که توانست ضعف نسبی را در این مورد جبران کند.
وی بیان داشت: این کرسی ها بعضا تاثیرگذاری های خوبی هم داشته اند؛ مثلا در کرسی آزاداندیشی برگزار شده با موضوع «حجاب»، در همان جلسه هم تاثیر خود را گذاشت و موجب اصلاح حجاب و پوشش برخی از افراد بدپوشش شود.
مسئول انجمن اسلامی دانشگاه امیرکبیر مشکل برجسته انجمن را در سال جاری که مانع برگزاری این کرسی ها شد، علاوه بر تعلل دانشگاه در دادن مجوز به انجمنی ها، برخی مشکلات درون سازمانی مثل برگزاری دیرهنگام انتخابات انجمن اسلامی و اصلاح اساسنامه آن دانست.
هوشمند در پایان تصریح کرد: برای اجرای انتظارات مقام معظم رهبری از دانشگاه ها و ایجاد فضای اندیشه آزاد در این دانشگاه، همچنان تمامی گروه های آرمان طلب چه در قالب بسیج و چه انجمن و چه گروه های دیگر خود را برای ترم بعد و نیز آینده دورتر آماده می کنند تا رسالت خود را بعنوان دانشجوی مسلمان متعهد بتوانند به خوبی انجام دهند.