با گرد هم آمدن فعالان تشکل های دانشجویی دانشگاه های لرستان در قالب هسته کرسی های آزاداندیشی، از 20 آبان تاکنون، حدود 50 کرسی ...
گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»، برگزاری هفت کرسی آزاداندیشی در نیم ترم اول سال تحصیلی 91-92 در حالی در کارنامه پنج دانشگاه محوری استان لرستان ثبت شده است که در این مدت دانشگاه آزاد خرم آباد با برگزاری پنج کرسی بیشترین سهم را به خود اختصاص داده و دانشگاه علوم پزشکی لرستان و دانشگاه لرستان هر کدام با برگزاری یک کرسی نقش کمرنگ تری را در تحقق مطالبه بحق رهبر فرزانه انقلاب ایفا کرده اند. دانشگاه آیت الله بروجردی و دانشگاه پیام نور خرم آباد نیز متاسفانه در این مدت اصلا نسبت به برگزاری کرسی ها ورود پیدا نکرده اند.
اگر بخواهیم در گام نخست تشکل های دانشجویی را به عنوان مهمترین ظرفیت در برگزاری کرسی ها فرض کنیم، باید بگوییم که در دانشگاه آزاد خرم آباد چهار کرسی توسط بسیج دانشجویی و یک کرسی توسط دبیرخانه کرسی های آزاد اندیشی برگزار شده است و متاسفانه سه تشکل جامعه اسلامی دانشجویان، انجمن اسلامی پیروان ولایت و جمعیت اسلامی دانشجویان این دانشگاه نسبت به برگزاری کرسی ها غفلت کرده اند.
در دانشگاه لرستان نیز تنها تشکلی که موفق به برگزاری یک کرسی آزاداندیشی در مدت مورد نظر شده، بسیج دانشجویی این دانشگاه بوده است.
در دانشگاه علوم پزشکی لرستان هم انجمن اسلامی دانشجویان تحکیم وحدت این دانشگاه نسبت به برگزاری کرسی ها غافل شده است؛ اما بسیج دانشجویی توانسته است با برگزاری یک کرسی نقش حداقلی خود را در لبیک به فرامین رهبر فرزانه انقلاب در خصوص برگزاری کرسی ها ایفا کند.
دانشگاه آیت الله بروجردی شهرستان بروجرد که دومین دانشگاه ملی استان پس از دانشگاه لرستان است، از جمله دانشگاه هایی است که با وجود سه تشکل بسیج دانشجویی، انجمن اسلامی مستقل و جامعه اسلامی دانشجویان می توانسته است نقش تاثیر گذاری را در برگزاری کرسی ها ایفا کند؛ اما متاسفانه کارنامه این دانشگاه از برگزاری کرسی ها خالی است و این خلائی است که گریبان دانشگاه پیام نور خرم آباد با یک تشکل دانشجویی فعال بسیج دانشجویی را نیز گرفته است.
دانشگاه
لرستان
آزاد
علوم پزشکی
بروجردی
پیام نور
تعداد کرسی
1
5
1
0
0
به هر حال بنابر گزارشات گردآوری شده از دانشگاه های مورد نظر، موانعی پیش روی کرسی های آزاد اندیشی در این دانشگاه ها احصا شده است:
- بروکراسی اداری در برگزاری کرسی ها
- واقف نبودن جامعه دانشجویی نسبت به اهمیت کرسی های آزاد اندیشی
- خلاء اتاق فکر کرسی ها و فقدان ارتباط بین مسئولان دانشگاهی با بدنه دانشجویی
- غلبه سلیقه محوری بر گفتمان محوری
- کاهش تعداد کرسی ها به بهانه کیفیت بخشی
- شکسته شدن حریم ها و نادیده گرفتن مسائل اخلاقی
- کارشکنی در برگزاری کرسی ها به بهانه بی تجربگی فعالان دانشجویی و شبهه افکنی های احتمالی استاد داورهای کرسیها
- محافظه کاری تشکل های دانشجویی و ترس از حاشیه سازی کرسی ها
- بی انگیزگی و بی برنامگی برخی از تشکل های دانشجویی برای برگزاری کرسی ها
- جنجالی انگاشتن کرسی های آزاد اندیشی از جانب برخی از مسئولان دانشگاهی
- غفلت از برگزاری کرسی ها به بهانه نقص آیین نامه کرسی های آزاد اندیشی ابلاغی از ظرف وزارت علوم
- کمبود استاد داورهای کرسی ها متناسب با موضوعات و توهم برخوردهای امنیتی با دانشجویان منتقد
به نظر می رسد اگر مسئولان امر نسبت به رفع این موانع اهتمام بیشتری از خود نشان دهند، می توان کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های استان را از غفلتی که گریبانگیر این کرسی ها شده است، رهانید.
بدون شک برای رونق بخشیدن به کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های لرستان باید بستر لازم برای برگزاری این کرسی ها فراهم شود و قطعا گام نخست این بستر سازی این است که مسئولان اعم از مسئولان استانی و دانشگاهی به اهمیت این کرسی ها پی ببرند و جامعه دانشجویی را نسبت به برگزاری کرسی های آزاداندیشی ترغیب کنند.
شریعت نژاد، رئیس کمیسیون دانشجویی استانداری لرستان در این رابطه معتقد است که کرسی های آزاد اندیشی از ناحیه متولیان استانی دانشگاه ها با هیچ گونه محدودیتی مواجه نیست و بارها به مسئولان دانشگاهی تاکید شده است که در این خصوص اهتمام ویژه ای داشته باشند.
وی در این خصوص گفت: نگرش مسئولان استانی نسبت به برگزاری کرسی های آزاد اندیشی مثبت است و قطعا اگر دانشگاهی نسبت به انجام این مطالبه به حق رهبر معظم انقلاب کوتاهی و یا کارشکنی کند، قطعا تذکرات لازم را خواهیم داد.
شریعت نژاد با اشاره به اینکه بنا بر گزارشات ارائه شده به کمیسیون دانشجویی استان تاکنون 70 درصد دانشگاه های لرستان نسبت به برگزاری کرسی های آزاداندیشی ورود پیدا کرده اند، ادامه داد: اما با این وجود از لحاظ کمی و کیفی هنوز به مرحله ای نرسیده ایم که بگوییم روند برگزاری کرسی ها در دانشگاه های استان رضایت بخش است.
معاون سیاسی امنیتی استانداری لرستان گفت: بارها برگزاری کرسی های آزاداندیشی را به روسای دانشگاه ها گوشزد کرده ایم و معتقدیم که این کرسی ها نیاز ضروری دانشگاه ها و جامعه لرستان محسوب می شوند؛ از این رو دانشگاه ها باید با اهتمام بیشتری نسبت به برگزاری کرسی ها ورود پیدا کنند.
نگاه امنیتی به کرسی های آزاد اندیشی از جمله معضلاتی است که انگیزه فعالان دانشجویی برای برگزاری کرسی ها را تحت الشعاع خود قرار داده است و با این وجود باید تکلیف جامعه دانشجویی را نسبت به این مسئله روشن کرد که آیا هر گونه اظهار نظر منتقدانه نسبت به عملکرد نظام در سایر حوزه ها در فضای کرسی های آزاد اندیشی می تواند عواقب و پیگردی را برای دانشجوی منتقد به همراه داشته باشد یا نه؛ با این وجود پاسخ این سوال را شاید بتوان در اظهارات فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان و عضو شورای تامین استان که 6 دی ماه در جمع اعضای هسته کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های لرستان مطرح شده است، جستجو کرد.
سردار شاهرخی در این نشست با تاکید بر اینکه قرار نیست که تشکلهای دانشجویی برای برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی در دانشگاهها منتظر صدور مجوز کسی باشند، گفت: برگزاری کرسیهای آزاد اندیشی ترویج گفتمان ولایت است و در این مسیر تشکلهای دانشجویی نباید درنگ کنند.
فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان با اشاره به اینکه مطالبات رهبر فرزانه انقلاب راهبرد و سیاست های کلان نظام را تبیین می کنند و قرار نیست که این مطالبات روی کاغذ بمانند، افزود: ترویج گفتمان ولایت و مطالبه گری مهمترین رسالت تشکل های دانشجویی است؛ از این رو ضرورت دارد که تشکل ها اجازه ندهند که مسئولان، مطالبات رهبری را به فراموشی بسپارند و آنها را به چالش بکشانند.
وی گفت: قطعا در کرسی های آزاداندیشی عده ای به چالش کشیده می شوند و با این وجود، طبیعی است که موانعی در سر راه این کرسی ها ایجاد شود؛ اما اگر شما رهبر انقلاب را مراد خود قرار داده اید و مطیع فرامین ایشان هستید، پس باید هزینه های آن را هم بپردازید.
شاهرخی با تاکید بر اینکه اگر بخواهید برای برگزاری کرسی های آزاد اندیشی منتظر اجازه کسی بمانید کار پیش نمی رود، تاکید کرد: مگر برای جلوگیری از وقف دانشگاه آزاد دانشجویان برای تجمع در برابر مجلس منتظر اجازه کسی ماندند؛ اگر آنها منتظر اجازه می ماندند، معلوم است که کسی به آنها اجازه نمی داد.
فرمانده سپاه حضرت ابوالفضل (ع) لرستان وجود احساس ناامنی در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی را احساسی کاذب دانست و تصریح کرد: حدود 50 کرسی آزاد اندیشی در استان برگزار شده است؛ بنابراین سوال من این است مگر تا به حال چند نفر از طرف دستگاه های امنیتی مورد بازخواست قرار گرفته اند که این احساس ناامنی از اول انقلاب در کشور ما وجود داشته؛ مطمئن باشید که نظامی بازتر و آزاد تر از نظام ما نیست.
به هر حال نگرش منطقی یکی از مسئولان استان لرستان نسبت به کرسی های آزاد اندیشی می تواند انگیزه دانشجویان را نسبت به برگزاری کرسی های آزاد اندیشی صد چندان کند.
راهکارهای رفع موانع آزاد اندیشی در دانشگاه های لرستان
حجت الاسلام طاهری، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای لرستان نیز رونق بخشیدن به کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های استان را مستلزم رفع موانع پیش روی این کرسی ها دانست و تصریح کرد: از جمله موانعی که در بحث برگزاری کرسی های آزاداندیشی بویژه در دانشگاه های دولتی استان وجود دارد، عدم توانایی دانشجویان برای برگزاری کرسی های آزاداندیشی است؛ از این رو ضرورت دارد که دانشگاه ها توانایی های لازم برای برگزاری کرسی ها را بدست بیاورند.
وی تصریح کرد: بالاخره کرسی های آزاداندیشی نوعی نظریه پردازی علمی است و کسی که می خواهد یک نظریه علمی بدهد باید ساعت ها مطالعه داشته باشد. این همت را باید با برگزاری کارگاه ها، کلاس ها و حلقه های معرفت در دانشگاه ها بوجود بیاوریم تا دانشجویان بتوانند پرشور در کرسی های آزاداندیشی شرکت کنند.
طاهری تبیین ضرورت برگزاری کرسی های آزاداندیشی برای دست اندرکاران برگزاری کرسی ها اعم از شورای نظارت بر کرسی ها، روسای دانشگاه ها، هیئت نظارت دانشگاه ها و حتی برخی از مسئولان استانی را ضروری دانست و ادامه داد: گاهی حس می شود که برخی از دوستان کرسی ها را به عنوان یک آفت می بینند و نگاه آنها به کرسی ها نگاه آفتی و یک نگاه تهدید است؛ در حالی که مقام معظم رهبری کرسی ها را به عنوان تهدید نگاه نمی کنند، بلکه کرسی ها را یک فرصت می دانند که ما می توانیم در این فرصت پیش آمده ترقی پیدا کنیم.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های لرستان گفت: باید این تغییر نگرش در دانشگاه ها و در بین دست اندرکاران کرسی های آزاداندیشی استان ایجاد شود.
وی با اشاره به اینکه ایجاد کردن فضای کرسی ها ضرورت دیگری است که باید اتفاق بیفتد، تصریح کرد: باید انگیزه لازم را در بین دانشجویان برای حضور در کرسی ها ایجاد و آنها را ترغیب کنیم؛ به عنوان نمونه یک سری مشوق ها را برای دانشجویان تعریف کنیم، چطور ما برای خیلی از کارها تشویق هایی را برای دانشجویان در نظر می گیریم، اینجا هم باید این کار را انجام دهیم، به عنوان مثال بگوییم دانشجویی که در کرسی ها فعال باشد، این فعالیت ها را به عنوان بخشی از کارهای تحقیقاتی اش می پذیریم و یا دانشجویی که در کرسی ها فعال است را به عنوان دانشجوی نمونه فرهنگی انتخاب کنیم.
طاهری تاکید کرد: باید جلساتی را برای دانشجویان برگزار کنیم و در این جلسات اهداف کرسی های آزاداندیشی و نیت های رهبر فرزانه انقلاب برای پافشاری نسبت به برگزاری کرسی ها را برای دانشجویان تبیین کنیم.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاههای لرستان گفت: تا خلاء های پیشروی کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های استان که به آنها اشاره شد، رفع نشوند، به آسانی شاهد رونق گرفتن کرسی هایی که مورد نظر مقام معظم رهبری است، نخواهیم بود.
تشکیل هسته کرسی های آزاداندیشی؛ گره گشای آزاد فکری در دانشگاه های لرستان
اتفاق میمون و مبارکی که از ابتدای سال تحصیلی 92-91 با محوریت بسیج دانشجویی لرستان روی داده، تشکیل هسته کرسی های آزاد اندیشی با عضویت فعالان تشکل های دانشجویی دانشگاه های سراسر استان است که بنابر رسالتی که برای این هسته تعریف شده، تاکنون گام های عملی برای رونق بخشیدن به کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های استان برداشته است.
در واقع این هسته حلقه گمشده کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های لرستان است که خوشبختانه بسیج دانشجویی توانسته است با پی بردن به اهمیت موضوع نسبت به تشکیل آن اقدام کند.
ساز و کار تعریف شده برای هسته کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های لرستان به این گونه است که این هسته نه تنها نسبت به رفع موانع پیش روی کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه های استان اقدام می کند، بلکه با تعیین موضوع کرسی ها که با همفکری سایر فعالان تشکل های دانشجویی صورت می گیرد، دانشگاه هایی را که تا کنون نسبت به برگزاری کرسی ها تعلل کردند و از تجربه لازم برای برگزاری کرسی ها برخوردار نیستند، حمایت می کند.
به نظر می رسد که هسته کرسی های آزاداندیشی دانشگاه های لرستان نیز توانسته است اعتماد متولیان برگزاری این کرسی ها اعم از نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه های لرستان، دبیرخانه تشکل های اسلامی دانشجویی و هیئت های مذهبی دانشگاه های آزاد لرستان و برخی از روسای دانشگاه ها را جلب کند؛ چرا که در نشست هایی که اعضای هسته کرسی ها با مسئولان مربوطه داشته اند، همگی بر ضرورت حمایت از تصمیمات این هسته تاکید کرده اند.
شرفی، دبیر هسته کرسی های آزاداندیشی دانشگاه های استان لرستان در خصوص ضرورت های تشکیل این هسته گفت: اولین جلسه این هسته در دوم آبان ماه سال جاری کلید خورد و با این وجود، این هسته نمی توانسته است که در نیم ترم اول سال تحصیلی نقش اثر گذاری را در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های استان ایفا کند.
وی با اشاره به اینکه با گرد هم آوردن فعالان تشکل های دانشجویی دانشگاه های لرستان در قالب هسته کرسی های آزاد اندیشی توانسته ایم از 20 آبان ماه تاکنون حدود 50 کرسی آزاد اندیشی را در دانشگاه های لرستان اعم از دانشگاه های دولتی، آزاد، علمی کاربردی، علوم پزشکی و دانشکده های فنی و حرفه ای برگزار کنیم، گفت: در این مدت دو کرسی آزاد اندیشی سبک زندگی توسط جامعه اسلامی دانشجویان دانشگاه لرستان و دو کرسی با موضوع «رابطه با آمریکا آری یا خیر» و «حجاب و عفاف» توسط بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور خرم آباد را برگزار کرده ایم و همچنین 20 کرسی آزاد اندیشی را در مراکز وابسته به دانشگاه علمی کاربردی استان به مرحله اجرا درآورده ایم؛ این در حالی است که بسیاری از این مراکز تاکنون هیچ کرسی آزاد اندیشی را برگزار نکرده بودند.
شرفی با اشاره به اینکه لرستان تنها استانی است که در کشور هسته کرسی های آزاد اندیشی را با این ساز و کار تشکیل داده است، گفت: نتیجه تشکیل هسته کرسی های آزاد اندیشی در لرستان این بوده که ضمن شناسایی افراد توانمند در برگزاری کرسی ها، موضوعات روز و مورد اقبال دانشجویان در دانشگاه ها در این هسته مطرح می شود و نهایتا با تصمیم اعضاء موضوعات کرسی ها برای اجرا در دانشگاه ها تعیین می شوند.
دبیر هسته کرسی های آزاد اندیشی دانشگاه های استان لرستان از فقدان الگوی مناسب برای برگزاری کرسی ها، عدم همکاری مسئولان دانشگاه ها و فقدان استاد داور مناسب برای اداره کرسی ها را به عنوان مهمترین ضعف ها در برگزاری کرسی های آزاد اندیشی در دانشگاه های استان نام برد و ادامه داد: با تشکیل هسته کرسی های آزاداندیشی خوشبختانه با رایزنی هایی که با روسای دانشگاه ها شده است، موانع برگزاری کرسی ها از میان برداشته شده اند.
وی گفت: از حیث کمی، تحول محسوسی در بحث کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه های استان لرستان در حال شکل گیری است و با این وجود از بعد کیفی به غیر از دانشگاه هایی مانند دانشگاه لرستان، آزاد بروجرد و علوم پزشکی لرستان که کرسی ها را با کیفیت و اثرگذاری مطلوب برگزار می کنند، بقیه دانشگاه های استان نیازمند به کیفیت افزایی در بحث کرسی ها هستند.
شرفی چشم انداز کرسی های آزاداندیشی در دانشگاه های استان را روشن ارزیابی کرد و ادامه داد: بنابر برنامه ریزی های صورت گرفته امیدواریم که تا پایان سال کرسی ها در تمام دانشگاه ها برگزار شوند و دانشگاه ها با ظرفیت پایین هم که قابلیت برگزاری کرسی را ندارند، با انتقال دانشجویان آنها به دیگر دانشگاه ها، در کرسی ها مشارکت کنند.
دبیر هسته کرسی های آزاداندیشی دانشگاه های استان لرستان جریان سازی از طریق کرسی های آزاد اندیشی را مستلزم توجه به کمیت و کیفیت کرسی ها دانست و افزود: اگر کرسی ها دغدغه های رهبر معظم انقلاب را دنبال کنند و از کانال این کرسی ها مطالبات معظم له به مطالبات جامعه تبدیل شوند، آنگاه می توان گفت که کرسی ها نقش جریان ساز خود را ایفا کرده اند؛ در غیر اینصورت کرسی ها به جریان ناصوابی منتهی می شوند.
در هر حال امروز برگزاری کرسی های آزاد اندیشی به عنوان رسالتی سنگین از جانب رهبر فرزانه انقلاب بر دوش دانشگاه ها بویژه دانشجویان نهاده شده است و با این وجود انتظاری که از دانشگاه ها و جامعه دانشجویی می رود این است که با پرهیز از هر گونه سستی و تعلل نسبت به رفع موانع پیش روی کرسی ها اقدام کنند؛ چه بسا اگر متولیان امر در همان بدو صدور فرمان برگزاری کرسی های آزاد اندیشی از ناحیه رهبر انقلاب نسبت به برگزاری کرسی ها اقدام می کردند، امروز شاهد فضایی سرشار از تولید فکر و ایده در سطح دانشگاه ها و جامعه بودیم. مع الاصف اگر چه این تعلل محسوس و آشکار است؛ اما هر زمان ماهی را از آب بگیریم، تازه است.
ضمن تشکر به اطلاع مي رساند تشکل جامعه اسلامي در دانشگاه لرستان در نيمسال مورد بحث شما کرسي آزادانديشي برگزار نموده که شما بيان کرديد اجازه برگزاري نداشته، خواهشمنداست تصحيح فرماييد
ارسال نظرات
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.