گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ بسیاری از تحلیلگران خارجی، انفجارهای اخیر دمشق و طرح توطئه وجود سلاح شیمیایی در سوریه را ناشی از ناامیدی مخالفان دولت سوریه اعم از دولت های عربی و ایالت متحده آمریکا می دانند.
آنچه که سوریه را از دیگر کشورهای عربی از قبیل مصر و تونس و دیگر کشورهای بیداری اسلامی متمایز می سازد، کسب تجربه این کشور از دیگر تحولات و تغییرات دموکراتیک رخ داده در این کشورهای حوزه بیداری اسلامی است؛ چرا که در کشورهای مصر و تونس تحولات دموکراتیک و انقلاب مردمی به یکباره اتفاق افتاد، از طرفی دیگر از آنجایی که سقوط سوریه تحولات منطقه ای زیادی را به دنبال خواهد داشت، شاید متحدان این کشور استراتژیک براحتی پشت همپیمان قدیمی شان را خالی نگذارند؛ چرا که سقوط سوریه دیگر متحدان این کشور را نیز ضعیف و ضعیفتر خواهد کرد و حوزه تسلط ایالت متحده آمریکا در منطقه خاورمیانه را افزایش خواهد داد.
موسسه نظامی سوریه به دلایلی همچنان از این نظام سوری پشتیبانی می کند، هر چند که در اوایل بحران داخلی سوریه شماری از سران نظامی و دولتی این کشور به ارتش آزاد پیوستند، ولی دیگر خبری از این اتفاقات در بین حامیان دولت سوریه نیست.
از طرفی دیگر شاید امتیاز ارزشمندی را که دولت بشار اسد در این بین کسب کرده است بتوان به اختلافات گسترده در بین صفوف مخالفان و همچنین کشورهای عربی و غربی مرتبط دانست، علاوه بر این، ادعای جدید ایالت متحده آمریکا و همپیمانانش بر وجود سلاح شیمیایی در سوریه نشان از ناامیدی مخالفان و دولت های غربی از قطعیت پیروزی در مقابل دولت بشار اسد است.
ولی تحولات چند روز اخیر دمشق و بمبگذاری های این منطقه که می تواند خوشحالی نظام بشار اسد از شکاف سیاسی میان مخالفان را از بین ببرد، در موارد زیر نمود می یابد:
کاروان نخست وزیر سوریه در منطقه المزه دمشق هدف قرار گرفت؛ در این حادثه 12 نفر از جمله محافظ شخصی حلقی کشته شده و بیش از 10 نفر نیز زخمی شدند. شخص نخست وزیر از این سوءقصد جان سالم بدر برد.
همچنین انفجار در ساختمان وزارت کشور سوریه در منطقه المزجه به کشته شدن 13 تن از جمله پنج تن از نیروهای امنیتی منجر شد.
عکس العمل های بین المللی به این حادثه گویای بسط و گسترش نگرانی از تعمیق بحران در سوریه است، نه تنها روسیه که بان کی مون، دبیرکل سازمان ملل نیز توسل به چنین حرکت هایی به بهانه تلاش برای رسیدن به اهداف سیاسی را مطرود خواند.
در حالی که میان کشورهای اروپایی در خصوص ادعای استفاده اسد از تسلیحات شیمیایی اختلاف هایی بوجود آمده است، برخی رسانه ها از مهیا شدن پنتاگون برای توسل به گزینه نظامی در سوریه سخن می گویند.
فرانسوی ها نخستین کسانی بودند که داعیه دار توسل بشار به تسلیحات شیمیایی شدند و این در حالی بود که دولت آلمان خواستار ارائه مدارک مستدل برای اثبات این امر شد و وزیر دفاع آمریکا نیز در آخرین سخنان خود تاکید کرد که نباید در تصمیم گیری در خصوص سوریه تعجیل به خرج داد.
مخالفان بشار به کمک حامیان عربی و غربی خود تا بدانجا به انواع تسلیحات سنگین مجهز شده اند که روسیه نیز نسبت به این روند هشدار داده؛ البته در رخ نمایی نه چندان عیان، وزیر امور خارجه روسیه هم تاکید می کند که مسکو هیچ گاه فروش تجهیزات به دمشق را پنهان نکرده است.
اما به عقیده تحلیلگران، چنین رفتارهایی نشان می دهد که معارضان و مخالفان از همه نظر دچار مشکل شده و یا ناامید شده اند که مجبور به ترور و رفتارهای خشونت آمیز می شوند.
به دلیل آن که انسجام حکومتی را از بین برده و ترس و وحشت ایجاد کنند و همچنین به دلیل آن که از راه مشروع به خواسته های خود دست پیدا نکرده اند، بویژه آن که پشتیبانان آنها ادعا دارند که این دولت ها منشور حقوق بشر سازمان ملل و قوانین بین المللی را پایه گذاری کردند و ضد تروریسم هستند.
اصلی ترین دلیل طرح عجولانه این موضوع را می توان روحیه دادن به اعضای جبهه النصره دانست. این گروه از منظر موفقیت های نظامی موقعیت شکست را تجربه می کند و این خبر را می توان در راستای روحیه دادن به آنها دانست.
تمامی اعضای القاعده دنیا از جمله القاعده عراق حامی آنها هستند، بنابراین توسل به ادعای استفاده بشار از تسلیحات شیمیایی را می توان تقلای این گروه برای عدم پذیرش شکست در حوزه سیاسی و نظامی در مقابل رئیس جمهور سوریه تصور کرد.
علاوه بر این طبیعی است که حکومت سوریه از سلاح شیمیایی استفاده نکند؛ چرا که در این شرایط به هیچ وجه به نفع این دولت نیست، افرادی از این سلاح ها استفاده می کنند که به نفعشان باشد. حکومت سوریه که در میدان پیشرو است، دلیلی ندارد دست به استفاده از سلاح کشتار جمعی بزند.
بنابراین همان افرادی که دست به ترور می زنند، در استفاده از این سلاح ها نیز ابایی ندارند. زمانی که در منطقه ای پر رفت و آمد بمبگذاری می شود، بدون آن که توجه کنند چه کسانی کشته می شوند، همان کشتار جمعی است. به معنای دیگر همان منطقی که اجازه می دهد این بمبگذاری صورت گیرد همان منطق نیز اجازه استفاده از سلاح شیمیایی را خواهد داد.
در نتیجه می توان گفت منطق دولتی که قصد دارد حکومتش را حفظ کند و مردم را از خود راضی نگه دارد و بر خلاف قوانین بین المللی عمل نکند و بویژه می داند استفاده از سلاح شیمیایی بهانه ای برای دخالت خارجی خواهد بود، هرگز از آن استفاده نخواهد کرد.
بنابراین عواملی قصد دارند ترس و وحشت ایجاد کنند و این در حالی است که حکومت سوریه از توقف خشونت ها صحبت می کند و بارها اعلام کرده است که با معارضان گفت و گو کنیم، به صندوق آرا تکیه کنیم و به رای مردم گردن بنهیم، اما افرادی که منشور سازمان ملل را تدوین کرده اند، از ادامه جنگ صحبت می کنند تا سوریه تقسیم و تجزیه شود.