خبرگزاری دانشجو، بهروز یاوری؛ با نزدیک شدن به 24 خرداد یعنی زمان برگزاری انتخابات، هر روز بر تعداد افرادی که رویای نشستن بر صندلی پاستور را در سردارند افزوده می شود و به تبع آن بازار ائتلاف های انتخاباتی نیز روز به روز داغ تر می شود. پس از آنکه غلامعلی حدادعادل، علی اکبر ولایتی و محمد باقر قالیباف از تشکیل ائتلاف 1+2خبر دادند ، ائتلاف دیگر با نام ائتلاف اکثریت اصولگرایان(موسوم به ائتلاف 5 گانه)نیز اعلام موجودیت کرد که از چهرهایی نظیر منوچهر متکی،محمد رضا باهنر،یحیی آل اسحاق،حجه الاسلام ابوترابی وحجه الاسلام پورمحمدی تشکیل و به ائتلاف3+2 نیز معروف شد.
از سوی دیگر برخی ازاصلاح طلبان و جریان های نزدیک به اکبر هاشمی رفسنجانی نیز از احتمال ائتلاف میان خود خبر می دهند.تمامی این ائتلاف ها در حالی شکل می گیرد که ائتلاف های گذشته اغلب با تردید هایی روبه رو بوده واغلب این ائتلاف ها تا شب قبل از انتخابات با عدم توافق افراد همراه بوده است.شاید انتخابات1384یک تجربه تلخ برای افراد معتقد به تئوری ائتلاف بود.جایی که قرار بر این بود که از بین محمود احمدی نژاد،محمد باقر قالیباف، علی لاریجانی ،محسن رضایی و احمد توکلی یک فرد به عنوان کاندید نهایی اصولگرایان معرفی شود. ولی در آستانه تاریخ ثبت نام تمامی این افراد( به جز احمد توکلی) خود را نامزد نهایی معرفی کردند و بزرگترین ائتلاف نیروهای اصولگرا از هم پاشیده شد.
ائتلاف،اصلح وصالح مقبول
دو گزاره اصلح و صالح مقبول در چند انتخابات اخیرارتباط تنگاتنگی با مقوله ائتلاف و وحدت پیدا کرده است.در انتخابات مجلس سال 90 اوج تعارض میان این دو شیوه تفکر در جریان اصولگرایان است. ائتلاف 8+7 در انتخابات مجلس براساس گزاره صالح مقبول شکل گرفت. بنای این ائتلاف که از سوی چهره های شاخص اصولگرایی شکل گرفته بود انسجام و وحدت میان جریانات مختلف و افراد شناخته شده این جریان بود.این جریانات استدلال خود را انتخاب افراد سیاسی مشهور با مقبولیت بالا می دانستند.یکی از حامیان این جریان علیرضا زاکانی بود . وی در آن زمان ائتلاف را رمز پیروزی می دانست و افراد خارج از این ائتلاف را وحدت شکن معرفی می کرد.
از سوی دیگر برخی از جریان ها انتخاب اصلح را وظیفه شرعی می دانست و انتخاب افراد براساس میزان مشهور بودن آن ها را عملی نادرست می دانستند. وحید جلیلی از مخالفان دیدگاه اول است وی معتقد است: «کسی که میگوید در شرایطی که اصلح وجود دارد، شما بیایید به صالح مقبولرأی بدهیدفردا روزی از او بعید نیست که بگوید در شرایطی که صالح وجود دارد، شما بیایید به فاسد مقبول رأی بدهید که افسد رأی نیاورد.»
دیدگاههای موافقین و مخالفین ائتلاف
این ائتلاف ها هم موافقان و هم مخالفینی در بین سایر کاندیدا ها و صاحب نظران دارد.برخی مخالفین این نوع از ائتلاف ها را سهم خواهی و بازی سیاسی می دانند ومعتقدند که بسیاری از افرادی که اعلام کاندیداتوری کرده اند خود نیز به عدم اقبال از سوی مردم به آن ها واقفند. لذا برای سهم خواهی در دولت آینده به صحنه آمده اند و اصطلاح شرکت سهامی را برای این ائتلاف ها در نظر گرفته اند.
یکی از این مخالفین صادق محصولی ، عضو شورای مرکزی جبهه پایداری است اومعتقد است: این ائتلاف ها شرکت سهامی قدرت است و بین کسانی که اهل بده بستان سیاسی هستند قدرت را تقسیم می کنند.علاوه بر این برخی از مخالفین این ائتلاف ها را غیر شرعی می دانند و اعتقاد دارند اگر کسی خود را اصلح بداند باید به میدان بیاید و کسانی که دیگری را اصلح بدانند و تصمیم به حضور بگیرند خیانت کرده اند. بزرگترین فرد حامی این دیدگاه آیت الله مصباح یزدی است.
از سوی دیگر برخی از اصولگرایان ائتلاف را حربه ای برای مقابله با انحراف وفتنه می دانند و معتقدند برای جلوگیری از نفوذ فتنه گران و جریان انحرافی باید اختلاف سلیقه ها را کنار گذاشت. ازجمله موافقین این استدلال آیت الله مهدوی کنی است او ائتلاف را به عنوان روش مورد نظر خود می پسندد و آن را راهکاری جهت جلوگیری از تشت آراء می داند.
با وجود تمامی این موارد آنچه بیش از همه مورد سوال قرار می گیرد این است که آیا این ، ائتلاف موجب ذبح حق اصلح خواهد شد؟وآیا این ائتلاف ها نیزبه سرنوشت سایرائتلاف ها در انتخابات های گذشته دچار می شود؟