گروه بین الملل «خبرگزاری دانشجو»؛ بسیاری از تحلیلگران معتقدند که مذاکرات این روزهای آمریکا و روسیه درباره بحران داخلی سوریه، نشانگر نگرانی طرفین از ورود به جنگ منطقه ای در خاورمیانه و اتحاد بر ضد گروه ترویستی جبهه النصره خواهد بود.
هر فردی که به گزارش خبرگزاری نواستی روسیه توجه کرده باشد به خوبی به نظرات مشترک طرفین آمریکایی و روسی حول محور سوریه پی خواهد برد، آمریکا و روسیه ضمن نگرانی از ورود به جنگ منطقه ای به خوبی می دانند که دشمن مشترک آنها گروهای افراط گرای اسلامی هستند.
در سفر جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا به روسیه و دیدار وی با ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری این کشور آنچه که بیشتر توجه جهانیان را به خود جلب کرد، تغییر موضع ناگهانی آمریکا بود.
جان کری در این دیدار ضمن تاکید بر پایبندی آمریکا بر بیانیه ژنو گفت: آمریکا با مواضع روسیه در قبال سوریه موافق است؛ چرا که هر دو کشور خواهان حل بحران سوریه و خالی کردن این منطقه از هر گونه افراطی گری و خشونت هستند.
در این دیدار جان کری ضمن اشاره به جنگ جهانی دوم و اتحاد آمریکا و روسیه بر ضد نازی ها، خواستار اتحاد روسیه با آمریکا در موضوع بحران سوریه شد.
به نظر می رسد که هدف جان کری از دشمن مشترک در سوریه، همان تندروهای اسلام گرایی است که هر دو کشور روسیه و آمریکا باید با این جریان های تندرو اسلامگرا مقابله کنند.
این امر بعید نیست؛ چرا که آمریکا از طرفی گروهک تروریستی جبهه النصره را که با ایمن الظواهری، رهبر سازمان القاعده همدست شده در لیست گروه های تروریستی قرار داده و با اسرائیل و دیگر قدرت های منطقه ای بر عدم انتقال این نوع سلاح ها به این گروه های افراط گرای تروریستی تاکید دارد.
از طرفی دیگر روسیه که در مناطق چچن، داغستان و کشورهای حوزه قفقاز با خطر گروه های اسلامگرای افراطی مواجه است، جهت مبارزه با این گروه های اسلامگرای افراطی در سوریه با آمریکا متحد خواهد شد.
ولی سوال ما این است که در صورتی که آمریکا با بقای اسد در منصب ریاست جمهوری سوریه موافقت کند، بویژه اینکه جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا نیز بر بیانیه ژنو و انتقال قدرت در سوریه و انتخابات سراسری تاکید کرده است، آن وقت نقش بشار اسد در این حکومت انتقالی چه خواهد بود؟
پاسخ قطعی به این سوال فقط با گذشت زمان مشخص خواهد شد؛ برای پاسخ به این سؤال باید منتظر دیدار قریب الوقوع باراک اوباما و ولادیمیر پوتین در هفته های آینده بمانیم؛ چرا که این دیدار مشخص خواهد کرد آیا این دو کشور ابرقدرت در موضوعات پرونده هسته ای ایران و بحران داخلی سوریه توافق خواهند کرد یا اینکه جنگ منطقه ای را به راه خواهند انداخت که به نیابت از سوریه، حمله به تاسیسات هسته ای ایران انجام خواهد شد.
بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه در این دیدار با صالحی بر بازگشایی مسیر صحرای جولان بر گروه های مقاومت و انجام هر گونه عملیات انتقام جویانه بر ضد اسرائیل تاکید کرد.
در این روزها ناامنی مرزهای اسرائیل خطر بزرگی برای این رژیم بشمار می رود و به نظر می رسد که مرزهای سوریه در روزهای آینده به پایگاهی جهت انجام اقدامات مسلحانه بر ضد اسرائیل تبدیل خواهد شد.
اسرائیل در حمله اخیر خود به سوریه با دم شیر بازی کرده و پر واضح است که هر کسی با دم شیر بازی کند دیر و یا زود گرفتار عواقب آن خواهد شد.
اظهارات مسئولان اسرائیلی پس از حمله به سوریه نشانگر ضعف این رژیم بوده است؛ چرا که پس از این حمله، مسئولان اسرائیلی باز هم ادعا کردند که در بحران سوریه بی طرف خواهند بود و هدفشان فقط انهدام انبار ذخیره اسلحه متعلق به حزب الله لبنان بوده است.
این در حالی است که حزب الله لبنان همپیمان کشور سوریه و بازوی توانمند جمهوری اسلامی ایران در محور مقاومت است و تلاش برای تفرقه افکنی بین این محور هیچ فایدهای برای اسرائیل نخواهد داشت.