گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ این روزها که اخبارانتخاباتی و ثبت نام کاندیداها داغ است وهرطیفی یک کاندیدا را برای خود معرفی می کند تحلیل های مختلفی در خصوص انتخابات وآینده آن مطرح می شود عده ای تکثر انتخاباتی را یک تکنیک دانسته و می گویند که در آینده هرکدام از طیف ها بر سر یک کاندیدای خاص به اجماع می رسند . عده ای هم معتقدند که بنا بر تجربیات سال های گذشته ائتلاف های موجود در انتخابات بنا برگفته شان به اجماع نهایی نرسیده وهمه آنها تا به آخر در صحنه می مانند ودلیل این ادعا را وجود اختلافات بسیار در بین اعضای ائتلاف وطیف مطرح آن گروه می دانند. اما عده دیگر هم از اجماع نهایی دو طیف با هم می گویند. البته دراین میان نام اصلاح طلبان هم بیشتر به چشم می خورد زیرا آنها به اعتقاد گروه رقیب پایگاه اجتماعی قوی ای در میان مردم ندارند واز طرفی انتخابات 88 را از دست داده اند و با تکثر کاندیداها می توانند آرا مردم را خریداری کنند و به زمان مد نظر خود برای اجماع بر سر کاندیدای خاص خود برسند.
فرقه انحراف هم اگرچه بیشک یک کاندیدا بیشتر ندارد ولی احتمالا با هدف شلوغ کردن صحنه، ایجاد تشتت بین اصولگرایان و ایجاد گزینه B برای خود (اگرچه این احتمال بسیار ضعیف است) با افراد مختلفی وارد مذاکره شده و سعی کرده آنها را به ثبتنام تشویق کند؛ ولو اینکه میدانیم تقریبا قطعی است که این فرقه در نهایت به صراحت اعلام خواهد کرد یک کاندیدا بیشتر ندارد
کسی هم نمی تواند انتخابات آینده را پیش بینی کند و از آنجایی که رفتار دولت بسیارغیرقابل پیش بینی است نمی توان درباره کاندیداتوری کاندیدای احتمالی صحبت کرد . و پیش بینی مبنی بر رد یا تایید صلاحت کسی انجام داد.
اما عده ای هم به این نتیجه رسیده اند که رییس جمهور شدن هم چندان سختی نیست. درباره دلایل جامعهشناختی و روانشناختی فراگیر شدن چنین ذهنیتی باید سر فرصت بحث کرد اما روشن است که رفتار آقای احمدینژاد بویژه این اواخر، در این موضوع سخت موثر بوده است.
به هرحال یک فرضیه مطرح شده دراین زمینه این است که جریان انحرافی ممکن است در صورت رد صلاحیت شدن با اصلاح طلبان به اجماعی واحد برسد وبرای رسیدن به اهداف خود ازکاندیداهای اصلاح طلبان ویا گزینه نهایی آنها حمایت کند .
غائله بندان نزدیک به جریان انحرافی موجود در دولت پالس هایی را در این زمینه از خود صادر کرده اند و با گوشه چشمی سعی دارند تا نظر بنده و برخی سران اصلاحات را به خود جلب کنند؛ علی اکبر جوانفکر در گفتگویی با روزنامه شهروند درباره نقاط ضعف وقوت دولت نهم ودهم گفته است : او (احمدی نژاد) اصیل ترین اصول گرایی است که درهمه عمردیده ام .او به اصول گرایی واصول گرا بودنش افتخار می کند؛ البته من او را بسیار اصلاح طلب یافتم و این اصلاح طلبی بر آمده از ذات اصولگرا بودن اوست. اقدامات اصلاح طلبانه را با شجاعت و اعتماد به نفس و با وجود همه سنگ اندازی ها و کار شکنی های پی جویی کرد.
برخی هم معتقدند که رفتار احمدی نژاد در این چند وقت اخیرنشان ازاین موضوع دارد که کاندیدای منتخب او با کاندیدای اصلاح طلبان به اجماعی نهایی خواهند رسید . و هر دو طرف برای رسیدن به اهداف خود باهم در پشت پرده مذاکره خواهند کرد.
از جمله این افراد شریف زاده است که در مناظرهای داغ با شکوری راد وقربان زاده در دانشگاه فنی تهران میگوید نمی دانم که اصلاح طلبان چرا به جای حمایت از احمدی نژاد به حمایت از هاشمی می پردازند احمدی نژاد برای آنچه که شما مطالبه می کردید و می خواهید، جهاد کرده است و مقابل تفکر غلط اصولگرایی ایستاده است. مشایی هم به این خاطر تکفیر می شود اما شما باز هم بدنبال هاشمی هستید.
از طرفی کاندیاها اصلاح طلب هم دولت آینده خود را دولتی فرا جناحی دانسته واعلام کردهاند که در صورت پیروزی از کاندیدای شکست خورده هم در کابینه احتمالی خود استفاده خواهند کرد .
حال باید دید که آیا اصلاح طلبان حاضرند هزینه های این اجماع را بدهند و با انحراف دولت دهم به جمع بندی نهایی برسند و یا می خواهند همچنان با عنوان اصلاح طلبی وارد عرصه شده و با این عنوان برای کسب کرسی ریاست جمهوری مبارزه کنند.