گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ احزاب و گروه های مختلف با معرفی کاندیداهای خود و اعلام لیست های مختلف از کاندیداهایی با تخصص های گوناگون پا به عرصه گذاشته اند و به پیروزی امید دارند.
رحمت الله حافظی، یکی از کاندیداهای اصولگرایی است که نامش در چندین لیست دیده می شود.
وی دارای مدرک دکترای پزشکی است و از سوابق اجرایی او می توان به موارد زیر اشاره کرد. مدیرعامل و عضو هیات مدیره تامین اجتماعی- مدیرعامل سازمان بیمه خدمات درمانی کشور- معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت بهداشت
گفت و گوی یک ساعته ی «خبرگزاری دانشجو» با این کاندیدای شورای چهارم شهر تهران را می خوانید:
خبرگزاری دانشجو: از نگاهتان به شورای شهر بگویید؛ این که چه وظایفی دارد؟ چه کارکردهایی دارد؟ ماهیتا چطور شورایی است؟
حافظی: اعتقاد بر این است که شورای شهر یک جایگاه فرهنگی اجتماعی است نه سیاسی، و انتظار هست که مجموعه ای از افراد توانمند و متخصص در تمام حوزه ها به دور هم جمع شده و به دور از سیاسی کاری و صرفأ با هدف رفع مشکل مردم برای زندگی در کلان شهر تهران برنامه ریزی کنند.
بالاخره اگر دوستان و یا ارگانی هستند که به دنبال کار سیاسی هستند میتوانند از طریق سازمان های مربوطه، NGOها و وزارت کشور به دنبال اهداف خود بروند، در هر حال انتظار این است که اجازه بدهند که فضای شورای شهر سیاسی نشود و صرفأ به مشکلات مردم رسیدگی شود.
اعتقاد دارم که منتخبین مردم حلقه واسطه ای هستند بین مردم و مدیریت شهری که بایستی به پای صحبت های مردم نشسته و این شنوا بودن در طول 4سال نمایندگی استمرار داشته باشدو صحبت های آنها را تبدیل کرده به یک فرمت استاندارد، علمی تخصصی و به عنوان یک مدعی العموم خواسته مردم را به مدیریت شهری منتقل کنند.
اگر بخواهیم به عملکرد 3 دوره قبل نگاه کنیم میبینیم که کاملأ دوستان سیاسی نگر بودند و خیلی به فکر حل مشکل مردم نبودند ولی در شورای شهر دوم و سوم به حمدالله این نگرش اصلاح شد و تا حدودی هم موفق بود که جای تشکر هم دارد.
ولی انتظار است که شورای چهارم از انحصار شهرداری خارج شده و سایر نهادهای مدیریت شهری را هم تحت پوشش خود ببرد.
اشاره ای به حضور سیاسیون در شوراها کردید. این حضور را چطور توجیه می کنید؟ با توجه به این که در اکثر لیست ها، چهره های شاخص سیاسی حضور دارند.
حضور متعدد افراد از منظر مشارکت افرادی که در سطوح بالا مدیریت کردند خوب است و به عنوان یک فرصت القا میشود اما انتظار هست اگر این افراد وارد شورای شهر شدند از عملکرد سیاسی خارج شده و صرفأ جهت رفع مشکلات مردم تلاش کنند که شورا را به فضای سیاسی تبدیل نکنیم اگر همه بت این دیدگاه وارد شوند مشکلی نیست و فضای خوبی در شورای شهر خواهیم داشت.
خبرگزاری دانشجو: یعنی ترکیب ایده آل شما برای شورای شهر چه ترکیبی از تخصص هاست؟
حافظی: قطعأ بایستی ترکیبی افراد تخصصی از جمله شهرسازی، حمل و نقل، ترافیک ، همه گروه های فنی و مهندسی ، جامعه شناسانو مخصوصأ پزشکان و افراد آشنا به حوزه سلامت، چیزی که در 3 دوره گذشته جای خالی اش محسوس بود واقدام چشمگیری از سوی شورای شهر انجام نشد و انتظار هست که در این دوره اقداماتی صورت گیرد.
خبرگزاری دانشجو: به جای خالی اقدامات در حوزه سلامت اشاره کردید. برنامه ها شما برای حوزه تخصصی خودتان که بهداشت و درمان و سلامت است چیست؟
حافظی: بایستی به مردم اعتماد کنیم و احترام متقابل بین شهروندان و مدیریت شهری برقرار شود. فرآیندهای کاری مردم تصریح و تسهیل شود.
ما اعتقاد داریم در صحبت با برادر دینی خود تمام حرف ها را حمل بر صحت بگذار مگر خلاف ان ثابت شود، متأسفانه در تعاملات روزانه ما این اصل رعایت نمیشود.
ما اعتقاد داریم در مدیریت شهری بایستی به مردم اعتماد کرد، سازمان ها و نهادهای مختلف قوانین را وضع میکنند برای عدم سوءاستفاده 3% یا 5% ؛ ما با وضع این قوانین موانعی را بر سر راه 95% مردم قرار میدهیم تا بتوانیم جلوی 5% سوءاستفاده را بگیریم.
آن کسی که اراده میکند تخلف کند با وجود این موانع هم کار خود را انجام میدهد، ما بایستی تمام این موانع را برداریم، فرایندها را تصحیح کنیم و مردم را به زحمت نیاندازیم.
اما هزینه تخلف را به قدری سنگین کنیم که کسی جرأت تخلف نداشته باشد و کسی که تخلف کرد در جایگاهی قرار دهیم که تخلف خودش را بپذیرد.
در حوزه سلامت تهران یکی از مباحث بیمارستان های تهران است بیش از 80% بیمارستاه ها مقاوم نیستند و در صورت وقوع زلزله که بیمارستان باید مأمن مردم باشد دیگر نمیتواند پاسخگو باشد.
بایستی در کنار بیمارستان هایی که داریم از زمینه دولت ستفاده کنیم و با کمک بخش خصوصی با احداث بیمارستان های جدید و تخریب ساختمانهای فرسوده و ایجاد فضای سبز مشکل را حل کنیم.
با توجه به صحبت های انجام شده با دوستان در یک بازده 3 تا 4 ساله میتوان در قالب 100 طرح 4 تا 5 بیمارستان احداث کرد. اما مقاوم سازی بیمارستان های موجود به هیچ عنوان مقرون به صرفه نیست مثل این است که هواپیمای در حال پرواز را بخواهیم تعمیر کنیم.
بیمارستانی که در آن بیمار در حال درمان است را نمیتوان بازسازی کرد، این تجربه در بیمارستان شهید مطهری بوشهر 12 سال طول کشید، این مقاوم سازی زمان بیشتری را به خود اختصاص میدهد، حداقل 30% هزینه بیشتر نسبت به احداث یک بیمارستان جدید را دارد و اینکه شما محدود به یک فضای قدیمی میشوید و دیگر نمیتوانید استانداردهای جدید را در آن اعمال کنید.
بحث دیگر در حوزه سلامت توسعه ناوگان اورژانس تهران است. یکی از مشکلات این حوزه، ترافیک تهران است که این ترافیک مانع رسیدن اورژانس به محل حادثه میشود. میتوان برنامه ریزی کرد تا مثل برخی کشورها به جای آمبولانس از موتورلانس استفاده کرد.
موتورسیکلتی که به تمام وسایل و تجهیزات و تکنسین مورد نیاز مجهز است و در کوتاهترین زمان تکنسین میتواند به بیمار برسد و وی را در وضعیت کنترل شده ای قرار دهد تا آمبولانس به مقصد برسد. این بسیار کمک کننده است البته ما چنین سیستمی را در تهران داریم ولی بیشتر از 40 دستگاه نیست و بیشتر آنها هم از رده خارج است.
برای شهری مثل تهران و وضع موجود قطعأ این میتواند گام مهمی در حفظ جان مردم تلقی شود. مبحث دیگر ترویج و توسعه ورزش همگانی است.
بعضأ شاهد حرکت های راهپیمایی همگانی در شهرها هستیم که تداعی کننده راهپیمایی 22 بهمن استف ما که شاهد این حرکت ها هستیم لذت میبریم.
میتوانیم اینها را با مشوق هایی تبدیل به فرهنگ کنیم هر روز جمعه چنین اتفاقی بیافتد تا تبدیل به یک فرهنگ شود. این هم یکی از محورهای کار است.
خبرگزاری دانشجو: معضلات این حوزه در همین چند بخش خلاصه می شود؟
حافظی: نه، بسیار گسترده ست.مثلا نگرش سلامت موضوعی است که شاید در هیچ کشوری مطرح نشده، ما حدود 150000 راننده تاکسی داریم که حدود 3000000 مسافر را جا به جا میکنند که حدود 25% حمل و نقل را به عهده دارند.
اگر به کشورهای پیشرفتته نگاه کنیم رانندگان تاکسی 3% تا 5% حمل و نقل را بر عهده دارند که بسیار سنگین است که با مشکلات ترافیک، آلودگی، استرس و حتی برخورد نامناسب برخی مسافرین روبه رو هستند که حتی نیازهای فیزیولوژی بدن خود را فراموش میکنند و حتی خود را تحت فشار قرار میدهند تا بتوانند درآمد بیشتری داشته یاشند یا کار بیشتری کنند.
شهرداری ها میتوانند فضاهایی را برای این قشر درست کند تا بتوانند در این فضاها استراحت کرده و نیازهای خود را برطرف کنند، بوفه هایی با قیمت های مناسب تر و فضاهایی که از ایستگاه های تندرستی برخوردار باشد را مخصوص این افراد به وجود بیاورد تا هم از لحظ سلامت این افراد و هم از نظر آرامش روانی بتوان کمکی به جامه کرد. این نظرات را حتی اگر وارد شورای شهر نشوم به عنوان یک شهروند این مطالبات را خواهم داشت.
خبرگزاری دانشجو: با توجه به برنامه هایی که گفتید، فکر می کنید الان بزرگترین معضل مردم تهران چیست؟
حافظی: به اعتقاد من در دجه اول ترافیک و آلودگی هواست و بعد از اینها بحث فرایندهای بروکراسی پیچیده سازمانها و ادارات که ناراضی هستند البته مردم این نارضایتی را به پای نظام نمیگذارند ولی بایستی با حداکثر ظرفیت به سمت حل این مشکلات پیش برویم تا بتوانیم پاسخگوی نیازهای مردم باشیم در حدی که در شأن آنها باشد.
خبرگزاری دانشجو: تحلیل شما از عملکرد شورای فعلی و قبلی ها چگونه است؟
حافظی: شورای اول که صرفأ سیاسی بود و خیلی مردم از عملکرد آن رضایت نداشتند، شورای دوم و سوم تا حدودی تنوانست این مشکل را حل کرده و به سمت مشکل مردم گام بردارد به عنوان اولین قدم هم رفتند به سمت مدیریت حوزه شهرداری و این حوزه هم توانستند تا حدی با مکانیزه کردن فعالیت ها از مشکلات مردم بکاهند.
هرچند هنوز جای کار بیشتری وجود دارد خصوصأ در سایر حوزه ها، اگر بخواهم ایده جدیدی ارائه کنم این است که ما به جای آنکه از مردم بخواهیم بین سازمان ها تردد کنند.
میتوانیم برنامه ریزی کنیم که مردم در منزل حضور داشته باشند ولی اطلاعات و داده ها جا به جا شوند. فرض میگیریم برای دریافت المثنی سند ملکی مفقود شده بایستی حتمأ به حوزه ثبت اسناد همان ملک در همان محل حتی اگر در دورترین تقطه شهر سکونت داشته باشم برای این کار چه ضرورتی دارد که من را از دورترین نقطه شهر فراخوان بزنند تا یک برگه برای استشهاد محلی بگیرم، در صورتی که میشود این برگه را از روی سیستم پرینت گرفت.
این یک مثال بسیار پیش پا افتاده ای است ولی این را میشود تعمیم داد به سایر حوزه ها و فرایندهایی که مردم با آن درگیر هستند، این خدمات اگر از طریق یک زیرساخت واحد در اختیار مردم قرار گیرد قطعأ تردد کاهش پیدا میکند و مزایای آن کاهش ترافیک، آلودگی، استرس ها، درگیریها و مفسده هاست.
خبرگزاری دانشجو: نظارت شورا بر شهرداری را چگونه تحلیل می کنید؟
حافظی: بیشترین وظیفه شورای شهر خلاصه میشد به انتخاب شهردار و کمتر در امور نظارت فعالیتی صورت میگرفت. آنچه که انتظار میرود این است که در جایگاه مربوط به شوراها قرار بگیریم ما مدعی دموکراسی و مردم سالاری دینی هستیم بایستی شورا جایگاه اصلی خود را بدست آورد ولی لازمه به دست آوردن این جایگاه مدعی العموم شدن این شورا با مباحث کارشناسی شده است که با مردم ارتباط دارد و نیازهای انها را شناسایی کرده است. این ارتباط میتواند از طریق سایت ها صورت گیرد.
ما الان نزدیک به انتخابات ریاست جمهوری هستیم، سایت های مختلف برای نطرسنجی ها اقدام میکنند، شوراهای شهر هم میتوانند برای هرمنطقه شهرداری فضاهایی ایجاد کنند تا مردم آن منطقه راجع به پروژه های در دست اقدام نظر بدهند و دوستان هم در بعد علمی آن بررسی کرده و سپس نظر نهایی داده شده و از آن دفاع شود.
از طرف دیگر شوراها میتوانند از طریق کمیسون های مختلف با صنوف مربوطه ارتباط برقرار کرده و مشورت کنند. اگر شورا توانست این جایگاه را پیدا کند قطعأ میتواند مدیریت شهری خوبی را پیاده کند.
خبرگزاری دانشجو: به نظر شما در یک فرصت 4ساله و با وجود تمام مشکلات میتوان به اجرا کردن تمامی برنامه هایی که هر یک از نامزده ها دارند، رسید؟
حافظی: ما باید کسانی را پیدا کنیم تا منافع جمع را به منافع فرد ترجیح دهداگر توانستیم چنین افرادی را پیدا کنیم از حوزه های مختلف قطعأ با توجه به آیه های قران قابل اجراست. اگر ما منافع جمع را در نظر بگیریم قطعأ قابل اجراست.
خبرگزاری دانشجو: بعنوان سوال آخر، در شهرداری های گذشتته آقایان کرباسچی، احمدی نژاد و قالیباف کدامیک را موفق تر می دانید؟
حافظی: همه گامهایی را برداشته و تکمیل کننده هم بوده اند نمیتوان گفت کسی قوی تو و دیگری ضعیف تر عمل کردهاست.