عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ایلام در مورد مصر گفت: آمریکا از پدید آمدن انقلاب اسلامی دیگر به مثابه انقلاب ایران در منطقه و مصر در هراس است.
سارا فلاحی در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در ایلام، در تحلیل تحولات مصر بیان داشت: پیشینه آشوب ها در مصر از زمان حکومت حسنی مبارک، حاکم دیکتاتور این کشور آغاز شد، وی با رسمیت شناختن پیمان کمپ دیوید و اتحاد با اسرائیل یک گام به جلو و هزار گام به عقب برداشت و با ادامه دادن این رویه زمینه بروز تنش ها در مصر را فراهم کرد.
وی افزود: دلایل تحولات اخیر مصر را می توان در سه حوزه گنجاند؛ بخشی از آن به پروسه بیداری اسلامی در منطقه مربوط می شود که گفتمان آن برخاسته از نظام جمهوری اسلامی ایران است، نظامی که در آن مدرنیته، رئالیسم و بی عدالتی به چالش کشیده می شود، این بیداری نشان می دهد که دنیا در حال حرکت به سوی دوران پسا انقلاب است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد ایلام گفت: تحولاتی که باعث سقوط حسنی مبارک شد مربوط به ساختار بسته سیاسی، مشکلات درون ساختاری، استبداد توتالیته، مشکلات اقتصادی، بیکاری جوانان، تورم و فقر است.
فلاحی تصریح کرد: مبحث دیگر مربوط به جهانی شدن و روی کار آمدن انقلاب چهارم در عرصه ارتباطات است، دموکراسی جهانی مانع از اعمال مدیریت بر اساس حاکمیت استبداد و اداره کشور از پشت درهای بسته است. مردم دنیا اکنون جلوتر از سیستم سیاسی آنها فکر و عمل می کنند، جوانان کشورهای عربی با نگاه به شرایط آزاد اندیشی حاکم در جهان و مقایسه با حکومت سنتی کشورشان که رهبران آن شیوخ قبیله گرا هستند به دلیل عقب ماندن از نظام یکپارچه و دهکده جهانی به حس ناسیونالیستی و وطن دوستیشان خدشه وارد شده است.
وی ادامه داد: رخدادی که اکنون در مصر در جریان است را نمی توان انقلاب نامید، انقلاب را می توان در این تعریف جای داد؛ حرکتی از سوی مردم با حضور رهبر و ایدئولوژی خاص که باعث فروریختن نظام سیاسی جامعه می شود و ساختارهای جدیدی به وجود می آورد؛ اما امروزه در مصر نظام، ساختار، ایدئولوژی و سیاست همان است که در زمان حاکمیت حسنی مبارک بوده و تغییری صورت نگرفته است، تنها تفاوت آن برگزاری یک انتخابات سوری و از پیش تعیین شده است.
کاندیدای نهمین دوره انتخابات مجلس در خصوص تحلیل دلایل شکست مرسی در دو حوزه روابط بین الملل و مدیریت درون ساختاری تصریح کرد: از دلایل بین الملل می توان این گونه گفت؛ زمانی که مرسی رئیس جمهور مصر شد از همان اوایل چراغ سبزهای زیادی به آمریکا و اسرائیل نشان داد، پیمان کمپ دیوید را به رسمیت شناخت، در مقابل بشار اسد و حزب الله جبهه گیری کرد، موضع گیری نادرست در روابط دیپلماسی مقابل جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کرد و با دهن کجی به کشورهای عربی و ارسال سیگنال های منفی به آن ها زمینه سقوط دولت خویش را فراهم کرد.
فلاحی در خصوص دلایل شکست درون سازمانی دولت مرسی گفت: مردم مصر انتظار داشتند که رئیس جمهور منتخبشان مشکلات معیشت، بیکاری، تورم و فقر را حل کند؛ اما در این زمینه اقدامی صورت نگرفت؛ این در حالی است که مرسی باید تمام انرژی دولت خود را در محکم کردن ستون های قدرت در ریز بدنه های جامعه مصر معطوف می کرد. تفکرات مرسی به سلفی های تندرو حزب اخوان المسلمین نزدیک است، وی گرایش های اسلام خواهانه دارد آمریکا از بروز هر جنبش و فعالیتی که با اتیکت و مارک اسلام باشد مخالف است و از طرف دیگر با ایجاد پروسه ایران هراسی از سوی آمریکا و ترس از وقوع انقلاب اسلامی دیگر در منطقه، وقتی دیدند که مرسی نمی تواند تمایلات ضد اسلامی آن ها را تامین کند با یک کودتا او را بر کنار کردند.
وی ادامه داد: از دیگر اشتباهات مرسی عدم حمایت و به حاشیه کشاندن گروه های سیاسی در بدنه مصر مانند لیبرال ها و توجه به سلفی های تندرو است؛ او نه موقعیت خود را درک کرد و نه از نیروی مردم استفاده کرد.
این استاد فعال سیاسی در خصوص ساختار مصر گفت: یکی از مشکلات مصر ساختار سیاسی آن است که سال ها به صورت بسته، دیکتاتوری و محدود بوده است، دموکراسی که اکنون در دل ساختار نظام سیاسی مصر عجولانه تحمیل شده مانند تزریق خون نامناسب به شخص بیمار و پس زدن آن از سوی بدن است، مولفه های سیاسی باید در طول زمان و به آهستگی در دل نظام مصر جا داده شود تا فرصت پردازش داده ها در این نظام به وجود آید.
فلاحی در مورد موضع گیری کشورهای جهان در برابر مصر گفت: ابهامی که در موضع گیری کشورها در مقابل تحولات مصر می بینید، عادی است؛ چراکه این تحولات بسیار سریع اتفاق افتاد، هیچ کشوری نمی تواند نسبت به این مسئله بی تفاوت باشد اگر مصر به کشوری لجام گسیخته تبدیل شود انعکاس این ضرر را در دنیا می بینیم، این مطلب مهم را نباید فراموش کرد که هدف آمریکا در منطقه ایجاد کمربند امنیتی برای اسرائیل است و این آرامش در سایه ایجاد اختلاف، تنش و تقابل در کشورهای حوزه خلیج فارس فراهم می شود.
وی در مورد موضع دیپلماسی ایران بیان داشت: ایران کشوری باعظمت در منطقه و جهان است؛ اگر ایران می خواهد تاثیرگذار باشد و با قدرت عمل کند باید به درستی تمام جوانب را رصد کند، دنیای امروز دنیای بی طرفی و بی تفاوتی نیست؛ ایران می تواند گفتمان اسلامی که هدف آن ایجاد شرف و احقاق حقوق مظلومین دنیاست را به تمام کشورهای منطقه و جهان صادر و ابزارهای فرهنگی و نرم افزاری را در ساختار مصر تزریق کند. ایران باید قدرت بازی خوانی و نگاه رئالیستی داشته باشد. مسلما اگر ایران براساس خواسته مردم مصر عمل کند شاهد تقابل کمتری خواهیم بود.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد در خصوص واکنش عربستان به تحولات مصر تصریح داد: عملکرد سیاسی و ایدئولوژیکی عربستان از این تفکر ناشی می شود که عربستان می خواهد نقش هسته و ام القرای جهان اسلام را بازی کند و با ایجاد ایدئولوژی وهابیت و سلفی گرایی اسلام مورد نیاز خود را پیاده کند، دولت عربستان می خواهد مصر را که نگین درخشان و با قدرت قاره آفریقا است از نظر سیاسی و فرهنگی به دولت خود وابسته کند. دولت پادشاهی عربستان با توجه به موج مخالفت مردم و جوانان عربستانی از این هراس دارد که مردم کشورشان از بیداری ملت های دیگر الگو برداری کنند؛ بنابراین به زیر یوغ کشاندن دولت دموکراسی مصر با استفاده از اهرم کودتا به نفعشان است.
فلاحی در خصوص راه پایان دادن به تنش ها در مصر خاطرنشان کرد: گروه های سیاسی که در مصر فعالیت می کنند اگر می خواهند کشورشان را از این گردآب و منجلاب نجات دهند باید اختلافات خود را کنار بگذارند و با تفاهم و خرد جمعی راه برآیند مطالبات مردم مصر را در سازوکار آشتی ملی مبتنی بر خواست مردم و برگزاری انتخابات فراهم آورند، سیستم بسته گذشته را کنار بگذارند و به افق های رو به جلو و آینده روشن مصر فکر کنند.