آخرین اخبار:
کد خبر:۲۶۶۶۵۸
یادداشت/

جایگاه دمشق در سیاست خارجی ایران و روسیه

تهدیدات و منافع مشترک دو کشور ایران و روسیه در عراق، سوریه، پاکستان و افغانستان، باعث قرابت دو کشور شده است.
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ محسن صابر کارشناس ارشد علوم سیاسی- ایران و روسیه به عنوان دو قدرت مهم، نقش بسزایی در معادلات سیاسی منطقه‌ای و جهانی دارند. تهدیدات و منافع مشترک آنها در عراق، سوریه، پاکستان و افغانستان، باعث قرابت دو کشور شده است. بر همین مبنا، در چارچوب قواعد مشترک، و تعریفی که از منافع یکسان دارند؛ مانع از تأثیرگذاری غرب در کشورهای منطقه می‌شوند. حضور در سازمانها و پیمانهای مشترک منطقه‌ای و مبادلات در سایر عرصه‌ها، موید این موضوع می‌باشد.
 
اگرچه در برهه‌ای که تنش هسته‌ای بین ایران و غرب بالا گرفت، روسها غرب را همراهی نمودند و قطع‌نامه‌هایی علیه ایران صادر شد و روابط تهران- مسکو تیره و تار شد. اما زمانی که غرب اهدافی ورای موضوع هسته‌ای را مطرح نمود، مسکو به مخالفت به سیاستهای غرب غرب پرداخت و صف خود را از کشورهای غربی جدا نمود.
 
در حال حاضر موضوع سوریه و تلاشهای بلوک غرب طی سه سال گذشته، در حمایت از گروههای تکفیری و مقابله با محور مقاومت، از اولویتهایی است که باعث نزدیکی بیشتر سیاستهای ایران و روسیه در قبال دمشق می‌باشد. براین اساس، چند محور مشترک توسط این دو کشور در سوریه دنبال می‌شود که به آنها آشاره خواهد شد.
 
1- سوریه بعنوان یک کشور حامی محور مقاومت، نقش استراتژیکی در رویارویی با اسرائیل دارد و از جایگاه مشترکی در منافع ملی و سیاست خارجی ایران و روسیه برخوردار است.
 
2- موضع مداخله نظامی در سوریه توسط آمریکا و هم‌پیمانانش در شرایطی مطرح شده است که ایران و روسیه بارها در مجامع بین‌المللی اعلام نموده‌اند بحران سوریه باید توسط گروههای سوری حل شود و کسی از خارج نمی‌تواند سرنوشت آنها را رقم بزند.
 
3- رایزنی‌های دیپلماتیک مشترک دو کشور برای حل مسئله بحران دمشق و جلوگیری از سیاستهای تحمیلی غرب، از دیگر محورهای مشترک ایران و روسیه است.
 
4- تعلیق شیمیایی سوریه و ایجاد فضای بازدارندگی غربی‌ها از ایجاد یک جنگ خانمان سوز در منطقه، از دیگر پارامترهای سیاست خارجی مشترک دو کشور برای دمشق می‌باشد.
 
5- نزدیکی ایران و روسیه و سابقه مراودات آنها با دمشق در عرصه انرژی، نفت و گاز، همکاریهای تسلیحاتی، ایجاد و راه‌اندازی نیروگاهها و نحوه مواجهه با غرب، بیش از هر چیز  منجر به نزدیکی این سه کشور شده است.
 
6- جلوگیری از اقتدار غرب در منطقه و نفی هژمونی آنها در قبال سیاستهای منطقه خصوصاً در سوریه، از تصمیمات مشترک روسیه و ایران می‌باشد.
 

در مجموع دمشق نقطه پیوند منافع روسیه و ایران است که با رویکردهای مشترک دو کشور همخوانی دارد. روسیه با توجه به نقش و جایگاه استراتژیکی که در منطقه و در شورای امنیت سازمان ملل متحد دارد توانسته سکوی بلندی، مقابل بلندپروازیهای آمریکا و هم‌پیمانان او باشد. استفاده از حق وتو روسیه در شورای امنیت و موقعیت برتر ایران در منطقه و رویارویی همه جانبه ایران بعد از انقلاب اسلامی در مقابل غرب، از مولفه‌های قدرت روسیه و ایران برای اتخاذ تصمیم هماهنگ در منطقه می‌باشد. 

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
حسن فيروزشاهيان
-
۱۷ مهر ۱۳۹۲ - ۰۱:۵۳
بسار مختصر و مفيد بود و همچنين علمي
1
0
حسن فيروزشاهيان
-
۱۷ مهر ۱۳۹۲ - ۰۱:۵۳
بسار مختصر و مفيد بود و همچنين علمي
1
0
مرتضا طاهري
-
۱۷ مهر ۱۳۹۲ - ۱۳:۴۱
تحليل خوبي بود .
1
0
پربازدیدترین آخرین اخبار