به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از زنجان، همایش «اطلاع رسانی و آگاه سازی در زمینهHIV» روز گذشته با همکاری معاونت بهداشتی و خدمات بهداشتی درمانی دانشگاه علوم پزشکی زنجان در دانشگاه آزاد زنجان برگزار شد.
احمدرضا مبین، یک متخصص بیماری های عفونی بیمار ستان ولی عصر(عج) استان زنجان با اشاره به اینکه ایدز یک بیماری کشنده است که توسط ویروس HIV ایجاد می شود، افزود: با ورود این ویروس به بدن، قدرت دفاعی بیمار روز به روز کاهش و هر میکروبی فرصت بیمارکردن فرد را پیدا می کند.
وی افزود: در مرحله ایدز سیستم دفاعی بدن بسیار ناتوان شده و در برابر عفونت های فرصت طلب نمی تواند به نحو مطلوبی دفاع کند.
مبین بیان کرد: متداول ترین شیوه انتقال بیماری ایدز در جهان انتقال جنسی اعلام شده است که در این میان اعتیاد تزریقی، تماس های جنسی نامطمئن فرآورده های خونی و تجهیزات پزشکی آلوده از اساسی ترین راههای انتقال این نوع بیماری در ایران محسوب می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: متاسفانه استفاده از سرنگ های مشترک برای تزریق مواد مخدر و انتقال ازطریق مادر آلوده به فرزند از جمله راههای مهم انتقال ویروس HIV به بدن است.
وی بیان کرد: ویروس HIV در ابتدا هیچ نشانه ای ندارد و مدتها به طول می انجامد تا تکثیر یابد و پس از سال ها در برابر تست های آزمایشگاهی نشانه ای بروز دهد.
این متخصص بیماری های عفونی بیمارستان ولی عصر(عج) استان زنجان گفت: ممکن است فرد مبتلا، سال ها با این ویروس بدون هیچگونه علامتی زندگی کند، اما به مرور زمان این ویروس در داخل گلبول های سفید بدن تکثیر پیدا می کند و این گلبول ها کم کم از بین رفته و علایم پیشرفت HIV شامل کاهش توانایی سیستم ایمنی، ابتلا مکرر افراد به عفونت های فرصت طلب قارچی، برفکی و هوازی، خوب نشدن زخمها و کم شدن تعداد گلبولهای سفید بطور شاخص CD4 در بدن مشاهده می شود.
مبین ادامه داد: بر خلاف تصور عموم مردم بیماری ایدز از راههای متداول مانند استفاده از وسایل مشترک از قبیل استحمام، غذا خوردن و روبوسی قابل انتقال نیست.
وی افزود:: معمولا بیماری HIV با یک حالت شبیه سرماخوردگی که بلافاصله بعد از عفونت در مدت زمان سه هفته رخ می دهد، همراه است و این حالت گاهی اوقات تحت عنوان حالت seroconversion یاد می شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان گفت: علایمی نظیر تب، گلودرد، بزرگی غدد لنفاوی، درد مفاصل و عضلات، سر درد، ضعف و بی حالی، بی اشتهایی، تهوع و استفراغ، کاهش وزن، اسهال و گاهی دانه های جلدی یا تظاهرات عصبی در فرد بروز می کند.
مبین بیان کرد: فرد در هنگام مواجه به این علایم به پزشک مراجعه می کند، ولی معمولا تشخیص داده نمی شود و حتی اگر تست HIV آنتی بادی در این موقع انجام شود ممکن است مثبت نباشد.
وی افزود: مرحله دوم بدون علامت دار بالینی نامیده می شود که این دوره 10 سال طول می کشد و بدون اینکه فرد علامتی با خود داشته باشد اما این بیماری به فرد دیگر قابل انتقال است.
این متخصص بیماری های عفونی ادامه داد: مرحله سوم این بیماری مرحله علامتدار عفونت HIV محسوب می شود که با گذشت زمان، سیستم ایمنی بدن توان خود را از دست می هد.
مبین گفت: برای تایید ایدز آزمایش های متعدد انجام می گیرد ابتدا تست الایزا انجام می شود، اگر این تست برای ایدز مثبت شد، باید الایزا با کیت دیگری دوباره تکرار و اگر باز هم مثبت شد، تست تاییدی با وسترن بلات گرفته می شود که در صورت منفی بودن آن فرد به این بیماری دچار نیست.
وی بیان کرد: درصورت تشخیص به موقع بیمار HIV انجام حمایت ها و درمان های لازم بیمار می تواند مانند انسانهای دیگر عمر طبیعی داشته باشد.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان افزود: بر اساس پروتکل سازمان بهداشت جهانی (WHO) بازگو کردن اسرار بیمار ایدزی به دیگران و یا همراهان جرم قضایی تلقی شده و در صورت محرز شدن آن می تواند بیمار شکایت کند.
مبین ادامه داد: بیشترین مبتلایان بیماری ایدز در جامعه را مردان تشکیل می دهند که متاسفانه تعداد مبتلایان زنان نیز روبه افزایش است.
وی گفت: بسیاری از بیماران ایدزی ناخواسته به این بیماری مبتلا شده اند و متاسفانه برای انجام کارهای متداول خود مانند دندانپزشکی با مشکلات جدی روبرو هستند.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی زنجان یادآورشد: انگ و طرد کردن بیماران ایدزی نه تنها مشکلی را رفع نمی کند بلکه خطرات احتمالی آن را نیز به مراتب افزایش می دهد.