دکتر پرویز طباطبایی ، فوق تخصص عفونی اطفال در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: شایعترین علت مراجعه به درمانگاهها و مطب پزشکان، عفونتهای تنفسی مانند سرماخوردگی است که در هر فصلی از سال دیده میشود.
وی افزود: نکته جالب این است که بیماران با آب ریزش بینی، سرفه و گرفتگی بینی یا تب مراجعه میکنند مادران زمانی که با این شرایط مواجه میشوند و این وضعیت را در کودکان خود مشاهده میکنند فورا به کودک خود آنتیبیوتیک میدهند.
طباطبایی با اشاره به عوارض آنتی بیوتیک در کودکان گفت: خانواده به محض مشاهده این علائم به کودک خود، آنتیبیوتیک میدهند در صورتی که مصرف این دارو در ابتدای بیماری، ویروسهایی که در بدن هستند را نسبت به این دارو مقاوم میکنند.
وی در ادامه تصریح کرد: در سالهای اخیر با توجه به اصرار خانواده و مصرف بیش از حد از دارو، میکروبها در بدن کودکان مقاوم شدهاند در صورتی که اگر به کودک آنتی بیوتیک داده نمی شد، بیماری به صورت مزمن و مقاوم، در نمیآید.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با اشاره به عوارض سرماخوردگی در کودکان، گفت: معمولا سرماخوردگی با دو عارضه سینوزیت و گوش درد چرکی همراه می شود و زمانی که کودک سرما میخورد، سینوزیتها در گیر میشوند و وقتی هم که سرماخوردگی برطرف شد، سینوزیت هم به حالت طبیعی خود برمی گیرد.
وی افزود: برای درمان گوش درد چرکی در گذشته، آنتیبیوتیک تجویز میکردیم ولی در حال حاضر ثابت شده که لزومی بر تجویز مقدار زیاد آنتیبیوتیک نیست.
طباطبایی با اشاره به سنی که گوش درد چرکی ایجاد می شود، اظهار کرد: اگر نوزادی زیر شش ماه باشد و پزشک تشخیص داده باشد که کودک گوش درد چرکی دارد، کودک باید آنتیبیوتیک مصرف کند، در غیر این صورت مصرف آنتیبیوتیک ضرورتی ندارد.
وی افزود: کودکان بالای شش ماه در صورتی که از نظر جسمی ضعیف باشند تب داشته باشند و بیقرار باشند دارو تجویز میشود ولی در غیر این صورت مصرف آنتی بیوتیک ضرورتی ندارد. در کشور ما مصرف آنتیبیوتیک بسیار زیاد است در صورتی که در کشوری مثل هلند آنتیبیوتیک به ندرت تجویز میشود.
فوق تخصص عفونی اطفال درمورد شایع شدن این بیماری در زمستان، اظهار کرد: شایعترین سن گوش درد چرکی شش ماهگی تا بیست ماهگی است و در خانوادههایی که پدر یا مادر سیگاری باشند و یا در خانوادههای شلوغ بیشتر مشاهده میشود. البته در فصولی مانند فصل زمستان تعداد بیماران افزایش میابد.
وی افزود: بیماری شایع دیگر در کودکان گلو درد است که در سنین پایین اکثرا ویروسی است ولی احتیاج به مصرف آنتیبیوتیک نیست. در کودکان زیر پنج یا شش ماه گلو درد چرکی وجود ندارد و این بیماری از کودکان بالای سه سال دیده میشود.
طباطبایی در مورد استفاده از شیرخشک به مادران توصیه کرد: در مورد عفونتهای گوش درد در بچههایی که شیر مادر میخورند، نسبت به کودکانی که شیر خشک مصرف میکنند کمتر است.
وی با تاکید بر تزریق واکسن آنفولانزا اظهار کرد: برای جلوگیری از حاد شدن بیماری سرماخوردگی و گوش درد چرکی در کودکان میتوان واکسن (آنفولانزا) تزریق کرد که به میزان زیادی از بیماری جلوگیری میکند.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران در پایان توصیه کرد: خانواده ها کودکان را از سه تا چهار سال به بعد به مهد کودک بفرستند، چون بدن کودکان در سنین کم نسبت به عفونت حساس تر هستند.