گروه علمی «خبرگزاری دانشجو»، برقرارى رابطه بین صنعت و دانشگاه اگر در گذشته احساس نمی شد ولى امروز با تربیت نیروى متخصص و کارآمد از یک طرف و اشتغال به کار فارغ التحصیلان دانشگاه و عدم طرح های جدید در صنعت؛ مسائلى است که الزاما ایجاد چنین ارتباط و تعاملى بین این دو نهاد را بیش از پیش آشکار کرده است.
از طرف دیگر هر جامعه ای نیازمند تولید و باز تولید کالاها، تجهیزات و وسایل مختلفی است و تجربه جهانی ثابت کرده است که هر کشوری اگر بخواهد به رفاه و امنیت دسترسی پیدا کند باید از بنیه و پشتوانه بالای تولیدی برخوردار باشد و این پشتوانه تولیدی نیازمند صنایعی کارآمد و پیشرفته است.
از سوی دیگر نهاد دانشگاه از نهادهای اصلی فرهنگی علمی هر جامعه ای است که بار آموزش و پرورش جوانان هر جامعه را بر عهده دارد و باید تلاشی همه جانبه در راه ایجاد و رشد متخصصان علمی جامعه از خود نشان دهد، متخصصانی که باید بار اصلی توسعه و پیشرفت ایران امروز را بر دوش کشند.
در این برهه حساس و با اجرای تحریم های ناجوانمردانه دشمنان، با ارتباطی مستمر و محکم میان صنعت و دانشگاه می توانیم به سوی توسعه و پیشرفت صنعتی گام برداریم و صنایع کشور در صورتی به رشد و توسعه واقعی دست خواهند یافت که از طرح های تخصصی و مبتکرانه دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاه ها و صاحبان اندیشه به طور جدی استفاده کنند و دانشگاه ها نیز در راه تحقیق و پژوهش برای پاسخگویی به نیازهای صنایع و نیازهای جامعه گامهایی جدی بر دارند.
امروز دانشگاهها جایگاه تولید علم و دانش اند و این علم باید در جایی به مصرف رسد؛ و یکی از ضروریترین و مهمترین مکان هایی که نیازمند مصرف این علم و فناوری هستند، صنایع می باشند و دانشگاه ها با راه اندازی دفاتر ارتباط با صنعت امروزه به عنوان تنها حلقه ارتباطی مابین پژوهشگران دانشگاهی و صنایع در کشور نقش مهمی در تحقق اهداف صنایع بر عهده دارند.
ارتباط سازمان یافته بین صنایع و دانشگاه از نیازهای اساسی کشور است
عبدالحمید جعفری، مدیر واحد ارتباط با صنعت دانشگاه شهید باهنرکرمان که سال ها در حوزه ارتباط دانشگاه های استان با صنایع فعالیت داشته در این خصوص بیان داشت: برقراری ارتباط منسجم و سازمان یافته بین صنایع و دانشگاهها یکی از نیازهای اساسی کشور است.
وی با اشاره به فعالیتهای دفتر ارتباط صنعت با دانشگاه و کار آفرینی گفت: فعالیتها، بیشتر در چهارچوب کارآموزی دانشجویان کارشناسی، بازدیدهای علمی دانشجویان از صنایع مرتبط، عقد قرار دادها پژوهشی با صنایع، برگزاری سمینارهای علمی و فنی توسط متخصصان صنعت و برگزاری دوره های آموزشی و پژوهشی با صنایع سازماندهی می شود.
جعفری با اشاره به بودجه دفاتر ارتباط صنعت و دانشگاه افزود: بودجه مستقل برای این فعالیت ها اختصاص داده نشده است و توزیع نامناسب منابع مالی بین دانشگاه ها امکان رقابت آزاد را از بین می برد و برای حمایت مالی از طرح ها و ایده ها با مشکلاتی مالی مواجه ایم.
مدیر واحد ارتباط با صنعت دانشگاه شهید باهنرکرمان با اشاره به برقرای ارتباط صنعت با دانشگاه گفت: در دانشگاه شهیذ باهنر کرمان با ایجاد یک پژوهشگاه مشترک تحقیقاتی با مجتمع صنعتی گل گهر که می توان گفت اولین پژوهشگاه مشترک بین صنعت ودانشگاه در کشور است در این راستا حرکت کرده ایم.
وی گفت: امضای تفاهمنامه با مس سرچشمه، وزارت دفاع، شرکت توانیر با برخی از صنایع مادر برای تاسیس دفاتر مشترک پژوهشی نیز انجام شده است.
مکان پژوهش را از صنعت به دانشگاه ها انتقال دهیم
جعفری در ادامه این راهکار را مکانیزمی دانست که هم پژوهشگر و هم صنعت سود آن را خواهند برد، بیان کرد: در این زمینه ما به دنبال صنایع خواهیم رفت تا مشکلاتشان را رفع کنیم و باید مکان پژوهش را از صنعت به دانشگاه ها انتقال دهیم.
پژوهش های دانشگاه ها باید کاربردی باشند
مدیر واحد ارتباط صنعت دانشگاه شهید باهنر کرمان با اشاره به انجام پژوهش ها در دانشگاه ها افزود: امروز دانشگاه ها باید محور پژوهش باشند و تحقیقات آنها کاربری شوند.
وی با اشاره به کاربردی شدن تحقیقات دانشگاهی گفت: صنعت می تواند طرح های پژوهشی خود را به جای مراکز مشاوره ای تحقیقاتی، خصوصی آن را به پژوهشکده های دانشگاهی سوق دهند تا با هزینه ای کمتر، نتایج بهتری را به دست بیاورند.
نباید در حوزه ی پژوهش از نظر منابع مالی با مشکل مواجه باشیم
جعفری خروجی مراکز مشترک پژوهشی را با توجه به شعار تولید ملی و وضعیت تحریمی حال کشور قابل تقدیر ارزیابی و ادامه داد: با وجود معضلات تحریمی وبودجه ای نباید در حوزه ی پژوهش از نظر منابع مالی با مشکلی مواجه باشیم و مطمئن باشید با تاسیس این مراکز مشترک تحقیقاتی یقینا مشکلات تحریمی را از سر راه خواهیم برداشت و در آینده ای نزدیک در بسیاری از صنایع به خودکفایی خواهیم رسید.
امروز باید اولین نقطه مراجعه صنایع جهت امر پژوهش مراکز دانشگاهی باشند
عضو هیئت علمی دانشگاه باهنر گفت: امروز باید اولین نقطه مراجعه صنایع جهت امر پژوهش مراکز دانشگاهی باشند.
وی با اشاره به اینکه برخی از صاحبان صنایع از عدم کار بردی شدن تحقیقات دانشگاهها رنج می برند افزود: بیاطلاعی برخی صنعتگران از ظرفیتها و توانمندیهای دانشگاه و همچنین عدم حضور برخی از اساتید دانشگاه در محیطهای صنعتی را از مشکلات موجود بر سر راه ارتباط دانشگاه با صنعت بیان کرد.
مسائل پژوهشی را بومی سازی کنیم
جعفری افزود: فضا ی مسائل پژوهش در کشور ما بسیار گسترده است و ما باید از ورود تمامی دانشجویان واساتید به حوزه ی پژوهش استقبال کنیم که در مرحله اول باید مسائل پژوهشی را بومی سازی کنیم تا هر استان با توجه به نیازها و استعدادهای خود به پژوهش مشترک با صنایع بومی استان خود بپردازد.
ما توانایی داریم ،که جوابگو نیاز صنایع باشیم
عضو هیئت علمی دانشگاه باهنر همچنین ادامه داد: در این وضعیت تحریمی، جامعه و صنایع مستعد است که دانشگاهیان را بپذیرد و ما هم این توانایی را داریم که جوابگو جامعه و صنایع باشیم و بخصوص با وجود بحث تولید ملی این فضا باز شده است که مدیر یک صنعت دیگر بتواند با یک عقبه پژوهشی تصمیم بگیرد.
وی با اشاره به فعالیت دفاتر ارتباط با صنعت در دانشگاه های صنعتی سه شهر کرمان، سیرجان و زرند افزود: این دفاتر با توجه به نسبت جمعیت دانشجویی و منابع مالی خودشان تاکنون فعالیت های درخور توجه ای را انجام داده اند.
برای حمایت مالی پژوهشگران با مشکل روبروهستیم
جعفری با اشاره به حمایت از پژوهشگران افزود: برای حمایت مالی تحقیقات پژوهشگران با مشکل روبرو هستیم و حمایت های ما بیشتر معرفی ایده ها و طرح ها به مراکز صنعتی و بستر سازی برای پژوهش بوده است و برای حمایت مالی پژوهش ها و تحقیقات کاربردی، همکاری جامعه، صنعت و حتی خیرین در این حوزه نیاز است.
هدف پژوهش نباید صرفا مسائل تئوریک باشد
وی با بیان اینکه باید حلقه اتصال دانشگاه و صنعت را محکم تر کنیم، بیان کرد: پژوهش دانشگاهیان باید گره از کار صنعت باز کند هدف پژوهش نباید صرفا مسائل تئوریک باشد باید کاربردی شوند.
مدیر ارتباط با صنعت دانشگاه شهید باهنر کرمان گفت: پژوهشگران جوان ما باید بدانند در کشورهای توسعه یافته نیز مشکلات ارتباط دانشگاهیان با صنعت وجود دارد ولی باید بتوان از منابع استفاده بهینه کنیم.
عدم تعریف یکسان از صنعت در دانشگاه علوم پزشکی مهمترین چالش ارتباط صنعت و دانشگاه است
عباس پرداختی، معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی کرمان با اشاره به مشکلات ارتباط صنعت و دانشگاه نیز گفت: چالشهای ارتباط دانشگاه، صنعت و دولت در دانشگاههای علوم پزشکی میتواند فقدان تعریف یکسان از صنعت در بین دانشگاهیان، اشتیاق اندک صنایع برای همکاری با دانشگاه و احساس بی نیازی صنایع نسبت به نتایج تحقیقات دانشگاهی یعنی بازارهای انحصاری کالا و خدمات سلامت باشد.
دشواری تعاملات مالی با صنایع وحمایت ناکافی دانشگاهها از پروژهها، چالشهای ارتباط دانشگاه با صنعت است
وی افزود: یکی دیگر از چالشهای ارتباط دانشگاه با صنعت انگیزه ضعیف اعضای هیئت علمی برای تعامل ناشی از دسترسی آسان اعضای هیئت علمی به منابع مالی دانشگاه به منظور تامین هزینههای پژوهش و دشواری تعاملات مالی با صنایع، حمایت ناکافی دانشگاهها از پروژههای مشترک، فقدان مسیر مستقیم برای انتقال هزینههای پژوهش از صنعت به اعضای هیئت علمی، مقررات دست و پاگیر در دانشگاه و صنعت برای نظارت بر قراردادها، عدم تعریف نقش رابط در صنایع و دانشگاههاست.
پرداختی تصریح کرد: با پیگیریهای انجام شده در آذرماه 1389 مرکز رشد و فناوری در سلامت دانشگاه علوم پزشکی کرمان راهاندازی شد که در واحدهای فناوری مستقر در این مرکز چند فرمول دارویی شیمیایی و گیاهی آماده تولید است که روند تبدیل به محصول نهایی را طی میکنند.
معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه علوم پزشکی کرمان افزود: در حال حاضر تفاهمنامه و قراردادهایی با صندوقهای پژوهشی و فناوری معتبر کشور برای حمایت از طرحهای فناورانه و نوآورانه منعقد شده است.
فرصت بهرهمندی از تکنولوژی جدید مستلزم داشتن ارتباط قوی صنعت و دانشگاه است
سید ضیا محمدی مبارکه، رئیس دانشگاه پیام نور بم نیز در این خصوص گفت : امروز، دانشگاه مهمترین کانون تحقیق و پژوهش است و اگر صنعت با دانشگاه ارتباط قوی داشته باشد، می تواند فرصت بهرهمندی از تکنولوژی جدید را برای خود فراهم کند.
وی با بیان اینکه ارتقای کیفیت در صنعت نیز مستلزم ابداع و نوآوری و تکنولوژی جدید است، افزود: تکنولوژی جدید در سایه تحقیق و پژوهش و عملیاتی کردن تحقیقات به دست میآید.
محمدی با اشاره به تجاری سازی ایده ها، اختراعات و یافته های پژوهشی افزود: دانشگاهیان باید تحقیقاتی را انجام دهند که هم قابلیت کاربردی و هم تجاری سازی را داشته باشند.
عدم آگاهی متولیان بخش صنعت از توانمندی علمی دانشگاهها و بالعکس مهمترین عوامل ارتباط ضعیف دانشگاه و صنعت است/ الگوی علمی ما وارداتی است
رئیس دانشگاه پیام نور بم با اشاره به ارتباط ضعیف صنعت و دانشگاه تصریح کرد: عدم آگاهی متولیان بخش صنعت از توانمندی علمی دانشگاهها و همچنین عدم آگاهی محققان دانشگاهی از مشکلات و نیازهای واقعی بخش صنعت از مهمترین دلایل ضعیف بودن ارتباط دانشگاه و صنعت است.
وارداتی بودن الگوی علمی از مهمترین مشکلات ارتباط صنعت ودانشگاه است
وی با اشاره عدم استفاده صنعت از تحقیقات کاربردی دانشگاه ها افزود: وارداتی بودن الگوی علمی و استفاده آن در صنایع از مهمترین مشکلات ارتباط صنعت و دانشگاه است.
محمدی با بیان اینکه ارتباط دانشگاه با صنعت یکی از ارکان مهم توسعه پایدار است، گفت: ضروری است دانشگاهیان واقعیتها و محدودیتهای موجود در جامعه را ببینند و با ارائه راهکارهای مناسب، تهدیدها را به فرصت تبدیل سازند.