ماجرای رابرت لوینسون بار دیگر به موضوع داغ رسانهها تبدیل شد تا شاید سرنوشت این جاسوس آمریکایی مشخص شود.
گروه سیاسی «خبرگزاری دانشجو»؛ ماجرای رابرت لوینسون بار دیگر با خبر خبرگزاری آسوشیتدپرس و انتشار عکس هایی از وی به موضوع داغ رسانه ها تبدیل شد تا شاید سرنوشت این جاسوس آمریکایی که از سوی مقامات غربی ادعا میشود در دست دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی کشورمان است، مشخص شود.
اگرچه برخی تحلیلگران اعتقاد دارند که خبر آسوشیتدپرس و واکنش های مقامات کاخ سفید به این خبر آغاز راهی است برای هموار شدن مسیر بازگرداندن این جاسوس آمریکا، اما تا کنون نه مقامات ایرانی جمهوری اسلامی ایران تایید کرده اند که وی در اختیار آنهاست و نه دولتمردان آمریکایی از ادعاهای خود در خصوص دستگیری وی کوتاه آمده اند.
جدیدترین عکس منتشر شده از لوینسون که مقامات امنیتی آمریکا مدعی شدند این عکس در جایی نزدیک مرز ایران و پاکستان گرفته شده است
خبرگزاری آسوشیتدپرس چند روز قبل براساس نتایج یک تحقیق گزارش داد که شهروند آمریکایی که هفت سال پیش در ایران ناپدید شده، مامور سازمان سیا بوده و برای جمع آوری اطلاعات به ایران رفته بود. رابرت لوینسون پیش از این از طرف دولت آمریکا یک شهروند عادی خوانده میشد. کاخ سفید ماه پیش اعلام کرد که لوینسون برای یک ماموریت تجاری به جزیره کیش در جنوب ایران سفر کرده بود؛ بنا بر این گزارش، ماموریت رابرت لوینسون در ایران «تایید نشده» بوده است و یک تیم سیا که در این مورد اختیارات کافی نداشته، به لوینسون برای جمع آوری اطلاعات پول میپرداخته است. آسوشیتدپرس گزارش داد که چهار تحلیلگر سیا به خاطر پرونده لوینسون اخراج و هفت نفر نیز تنبیه انضباطی شدهاند. سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا سرانجام موافقت کرده است که حدود 2.5 میلیون دلار به عنوان غرامت به خانواده لوینسون بپردازد.
از کیش تا ناکجا آباد
سه ماه پیش جان کری، وزیر امور خارجه آمریکا، از ایران خواست برای یافتن رابرت لوینسون و آزادی امیر حکمتی و سعید عابدینی همکاری کند. وزیر امور خارجه آمریکا که مدعی شد هر سه نفر این افراد در ایران هستند، در بیانیه خود یادآوری کرد که حسن روحانی، رییسجمهور جدید ایران، در سخنرانیها و مصاحبههای خود در ماههای اخیر، درباره بهبود روابط ایران با جهان ابراز امیدواری کرده است.
رابرت لوینسون مامور سابق افبی آی که ازسال 1998 میلادی باز نشسته شده است در بعد ازایام بازنشستگی به عنوان کارشناس مافیای روسیه و ایتالیا و همچنین باندهای زیرزمینی اقتصادی فعالیت آزاد خود را در قالب کارآگاه خصوصی برای کمپانی های خصوصی در آمریکا و اروپا فعالیت می کرده است، در خلال این شغل وی پرونده ای را با موضوعیت تجارت قاچاق سیگار ظاهرا ازدفتر نمایندگی کمپانی «گروه آلتریا» در دوبی دریافت می دارد که برسر همین پرونده وی اواسط اسفند ماه سال 1385 برای تحقیق بر سر قاچاق این سیگار به ایران و پاکستان وارد جزیره کیش شده و چندی بعد نیز ناپدید میشود.
ماجرای مفقود شدن لوینسون در ابتدا مخفی ماند اما پس از گذشت دو ماه از دستگیری وی وزارت خارجه آمریکا از این موضوع پرده برداشت و همان زمان سایت امنیت ملی آمریکا مدعی شد که مأمور سابق اف بی آی در جزیره کیش با یک مقام آمریکایی مقیم ایران (داود صلاح الدین) که در سال 59 یکی از عناصر رژیم شاه را ترور کرده بود، دیدار کرد. این سایت یک دعای دیگر هم داشت و آن این بود که مقامات جمهوری اسلامی ایران با بازداشت لوینسون در تلاش هستند که وی را با علیرضا عسگری معاون سابق وزیر دفاع توسط سیا در ترکیه ربوده شده، معاوضه کنند. داوود صلاحالدین که پیش از گرویدن به اسلام نامش «دیوید تئودور بلفیلد» بود٬ سال 1980 علیاکبر طباطبایی٬ از مقامهای نزدیک به شاه و مخالفان جمهوری اسلامی را به ضرب گلوله در آمریکا به قتل رساند و بعدا مدعی شد با حکم «آیتالله خمینی» طباطبایی را «ترور» کرده است. او که پس از این قتل از آمریکا فرار کرد بنا بر گزارشها بیش از 30 سال است که در ایران زندگی میکند. صلاحالدین به کریستین ساینس مانیتور گفته است که رابرت لوینسون 18 اسفند 1385 توسط ماموران ایرانی در «هتل مریم» کیش بازداشت شده است.
داوود صلاحالدین٬ که در اوایل انقلاب اسلامی، یکی از مخالفان جمهوری اسلامی را در آمریکا کشته بود و اکنون در ایران (کرج) به سر میبرد میگوید رابرت لوینسون شش سال پیش توسط ماموران ایرانی در کیش دستگیر شد
در همین راستا پلیس فدرال آمریکا اعلام کرد که در ازای دریافت اطلاعاتی که منجر به کشف محل رابرت لوینسون افسر بازنشسته این سازمان شود مبلغ 1 میلیون دلار می پردازد. مقامات پلیس فدرال آمریکا ( FBI) با اعلام این موضوع مدعی شدند که لوینسون احتمالا از سوی یک گروه ربوده شده و در منطقه مرزی بین ایران با افغانستان و پاکستان نگهداری می شود.
بعد از ادعای آمریکاییها بود که چند تن از مقامات تهران هم موضعگیری نمودند؛ غلامحسین محسنی اژه ای، وزیر وقت اطلاعات ایران با رد اتهام ربایش این فرد اعلام کرد: ایران از سرنوشت مامور سابق اف بی آی سرنخی در دست ندارد. غلامحسین الهام هم که آن زمان سخنگوی دولت ایران بود گزارش ها در مورد دستگیری رابرت لوینسون توسط دولت ایران را تکذیب کرد و گفت که مقامات ایرانی همچنان به دنبال یافتن سرنخها و اطلاعاتی درباره این شهروند آمریکایی هستند. نهایتا در اردیبهشت ماه سال 1386 چند مقام ایرانی از جمله وزیر اطلاعات و فرمانده نیروی انتظامی با اذعان و تائید اینکه رابرت لوینسون در اسفند 1385 وارد خاک ایران شده است اعلام کردند هیچ اطلاعی از سرنوشت وی در دسترس نداریم.
همسر آقای جاسوس در تهران
مدتی پس از این موضعگیریها بود که همسر وی، کریستین لوینسون، همراه با پسرش در دسامبر 2007 (دی ماه 1386) برای کسب اطلاع از سرنوشت لوینسون به ایران سفر کردند و در طول اقامت خود با مقام های وزارت امور خارجه ایران ملاقات کرده و به جزیره کیش نیز سفر کردند اما در آخرین روزاقامتش در ایران به خبرنگاران گفت: ما به ایران آمدیم تا تلاش کنیم باب (رابرت) را پیدا کنیم و به خانه برگردانیم. سفر ما تقریبا به پایان رسیده ولی معجزه ای که به آن دل بسته بودیم اتفاق نیافتاد.
همسر رابرت لوینسون برای پیگیری وضعیت همسرش به تهران سفر کرد و با برخی مقامات دیدار و گفتگو داشت اما هیچ شواهدی مبنی بر دستگیری وی پیدا نشد
همه این ادعاها در خصوص دست داشتن ایران در ربوده شدن رابرت لوینسون در حالی است که جمهوری اسلامی پیش از این در خصوص آزادی سه جاسوس آمریکایی اقدامات انسان دوستانه خود را نشان داده است. شین بائر، جاش فتال و سارا شورد سه جاسوس آمریکایی بودند که در مرداد88 در مناطق مرزی غرب ایران دستگیر شده بودند اما خود را کوهنورد معرفی کردند. با اینکه بنا بر گفته مقامات قضایی کشور هر سه آنها به مجازات حبس محکوم شده بودند اما حکم آزادی هرسه آنها صادر شد و این در حالی بود که همان موقع شهرزاد میرقلی خان به اتهام «جاسوسی همسرش» در زندانهای آمریکا به سر میبرد و مقامات آمریکایی در سختترین شرایط از وی نگهداری میکردند.
از دیگر سو بوده اند جاسوسانی که جمهوری اسلامی ایران علاوه بر تایید خبر دستگیری آنها در خصوص شیوه عملکردشان بارها توضیحاتی را ارائه داده است که امیر میرزای حکمتی از نمونه آنها است. حکمتی دو سال پیش توسط ماموران وزارت اطلاعات به جرم جاسوسی برای سیا دستگیر شد و در جلسه دادگاه برای وی حکم اعدام صادر گشت. البته چندی بعد از آن حکم دادگاه وی نقض شد.
همانطور که در ابتدای گزارش اشاره شد مقامات آمریکایی که ظاهرا از انتشار خبر جاسوس بودن لوینسون از سوی آسوشیتدپرس که رسوایی بزرگی برای دستگاه های جاسوسی این کشور محسوب میشود چندان راضی نیستند، واکنشهایی داشتند. کیتلین هیدن، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا در کاخ سفید گفت که دولت باراک اوباما مصرانه از آسوشیتدپرس خواسته بود که به خاطر نگرانی از جان رابرت لوینسون این گزارش را منتشر نکند. او گفت: ما متاسفیم که آسوشیتدپرس گزارشی را منتشر کرده است که به بازگرداندن به سلامت او به خانه کمکی نمیکند. همچنین تد ابیز، سخنگوی سیا، در واکنش به این خبر گفته است که درباره ارتباط نسبت داده شده رابرت لوینسون به نهادهای دولتی اظهار نظر نمیکند. به گفته این سخنگو دولت آمریکا همچنان به بازگرداندن به سلامت او به آمریکا و خانوادهاش متعهد است.
این در حالی است که محمد جواد ظریف٬ وزیر خارجه ایران نیز گفته که هیچ اطلاعی در این مورد ندارد و با تاکید بر این که سرنوشت لوینسون یک «راز» است تاکید کرد که او توسط مقامهای ایران زندانی نشده است.
البته این موضوع نافی این مسئله نیست که مقامات آمریکایی باید توضیح دهند که چرا یک جاسوس سیا در خاک ایران حضور داشته و الان چرا باید ایران متهم به دستگیری وی باشد و اگر هم توسط مقامات ایرانی بازداشت شده است امری است طبیعی که هیچ کشوری اجازه جاسوسی در خاکش را نمی دهد.