کد خبر:۲۸۴۶۰۲
مقدم در گفت‌وگو با «خبرگزاری دانشجو»:

بانک خون‌های نادر کشور 800 عضو دارد/ وجود 300 گروه خونی نادر در دنیا

رئیس آزمایشگاه سازمان انتقال خون گفت: 800 نفر با تلاشی چهار ساله عضو بانک خون‌های نادر شدند.

مصطفی مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: خون‌های نادر به خون‌هایی گفته می‌شود که در یک جمعیت 5 یا 10 هزار نفری مشابه آن گروه خونی دیده نمی‌شود.

 

وی افزود: تا کنون چیزی حدود 300 گروه خونی شناسایی  شده است و بیشتر افراد دارای گروه خونیA ، B و AB هستند.


رئیس آزمایشگاه سازمان انتقال خون گفت: گروه‌های خونی دیگری نیز در کشور وجود دارد که تا زمانی که فرد تزریق خونی یا سابقه بارداری نداشته باشد آن گروه خونی خود را بروز نمی‌دهد.


مقدم گفت: در صورتی که فردی دارای گروه خونی نادر باشد و اگر یک گروه خونی ناسازگار به آن فرد تزریق شود، سیستم ایمنی علیه آن واکنش نشان می‌دهد، به همین دلیل باید در تزریقات بعدی خونی را به فرد تزریق کنیم که کاملاً مشابه خون فرد باشد.


این متخصص بانک خون در مورد تاثیرات خون ناسازگار بیان کرد: خون ناسازگار منجر به تشنج، تب، لرزش و ... در فرد می شود و فرد خون‌هایی که متعلق به خودش نیست را از بین می برد؛ یعنی به طریقی عمل می‌کند که خون‌های ناشناس را دفع می‌کند.
 
وی در مورد آسیب هایی که تزریق یک گروه خونی به فرد می رساند، بیان کرد: تزریق یک گروه خونی نامتشابه مثل زمانی که ویروس یا باکتری وارد بدن فرد می شود و سیستم ایمنی بدن به صورت خود به خود آن راحذف می‌کند، عمل می نماید و به همین دلیل خون ناسازگار به بدن انسان صدمه می‌رساند، به این ترتیب خونی که باید به انسان کمک کند علیه بدن عمل می‌کند.
 
مقدم در ادامه با بیان اینکه خون یک بافت بدن است و در سازمان انتقال خون پیوند بافت اتفاق می‌افتد، تصریح کرد: یک نفر ممکن است گروه خونی را داشته باشد که اکثر مردم آن را ندارند، بنابراین افرادی که تزریقات مکرر انجام می‌دهند مثل بیماران مبتلا به تالاسمی، سیکل سل باید به گروه خونی آنها توجه بیشتری شود.


رئیس آزمایشگاه سازمان انتقال خون با اشاره به بیماری سیکل سل گفت: ما یک بیمار سیکل سل (بیماری خونی نادر) در کرمان داریم که به مشکل برخورد کرده بود و به دلیل کم خونی زندگیش دچار مخاطره و مشکل شده بود، به همین دلیل در بانک اطلاعاتی جست‌وجو کردیم تا افرادی که خون مشابه این فرد دارند به مرکز مراجعه کنند تا ما بتوانیم اهدای خون داشته باشیم.
 
وی در ادامه تصریح کرد: بیمار مبتلا به سیکل سل یک هفته در بیمارستان بستری شده بود و تنها به دلیل کم‌خونی به تزریق خون احتیاج دارد.
 
مقدم در مورد این بیماری بیان کرد: بیماری سیکل سل یک بیماری ژنتیکی است که مردم در مناطق جنوب کشور به این بیماری دچار می‌شوند و غشای گلبولی بسیار شکننده دارند، این افراد کم‌خونی مزمن داشته و باید هر چند وقت یک بار خون تزریق کنند، البته باید خونی را به این فرد تزریق کنیم که صد درصد با گروه خونی فرد بیمار هماهنگی داشته باشد.
 
رئیس آزمایشگاه سازمان انتقال خون گفت: شناسایی گروه های خونی نادر معمولاً یک هفته طول می‌کشد، برای همین طی این سال‌ها با تلاش‌هایی که انجام داده‌ایم یک بانک اطلاعاتی خون‌های نادر داریم که 800 نفر عضو آن هستند؛ این 800 نفر، برای درمان بیماری‌های دیگر بسیار کمک کننده‌اند؛ این اقدام نتیجه کار چهار سال سازمان انتقال خون است.
 
وی در ادامه بیان کرد: مقداری از خون‌ها از قبل اهدا شدده‌اند؛ سازمان، خون این افراد را در دمای منهای 80 درجه و در فریزرهای خاص منجمد می‌کند و این خون‌ها را می‌توان بین 10 تا 30 سال نگهداری کرد، در صورتی که خون‌های عادی را در دمای چهار درجه به مدت 21 تا 35 روز نگهداری می‌کنیم.
 
متخصص بانک خون و ایمنوهماتولوژی در مورد خون های نادر بیان کرد: برنامه ملی خون‌های نادر این است که سامانه اطلاعاتی را که داریم و حدود 150 خون منجمد است را در فریزرها برای مواقع خطر نگهداری کنیم.
 
مقدم به گروه های خونی نادر اشاره کرد و گفت: یکی از گروه های خونی نادر مثل گروه خونی بمبئی است که در کشور 41 نفر شناسایی شده‌اند؛ همچنین هشت نفر دارای گروه خونی «چلانو»، هفت نفر گروه خونی D// (دی دش دش)، دو نفر «آر.زی.آر»، یک نفر «KBP» و دو «RHRH» هستند.
 
وی در پایان گفت: زمان‌هایی که در کشور تنها یک نفر دارای این گروه خونی نادر باشد، تهیه گروه خونی بسیار سخت است؛ از گروه‌های خونی که تنها یک نفر دارای آن هستند از قبل خون می‌گیریم و نگهداری می‌کنیم و خون خود فرد را به او تزریق می‌نماییم.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار