محسن خوش نیت نیکو در گفت و گو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو» گفت: طب فیزیکی در پیشگیری از پوکی استخوان اثر گذار است و از دوران نوجوانی، کودکی وحتی کهنسالی باید از این طب استفاده می شود و در درمان هم در کنار درمان های دارویی کمک کننده است اما به عنوان یک روش درمانی جداگانه برای درمان پوکی استخوان امکان ندارد.
وی افزود: شکستگی به علت پوکی استخوان عمدتاً در مچ دست، گردن و استخوان ران مشاهده می شود ولی در استخوان های دیگر نیز امکان شکستگی وجود دارد. در مچ دست خانم ها مخصوصاً بعد از یائسگی پدیده شکستگی و پوکی استخوان بیشتر مشاهده می شود.
فوق تخصص غدد با اشاره به شکستگی ها اظهار داشت: شکستگی در ستون فقرات در دو سوم موارد با علامتی همراه نیست و تنها در یک سوم موارد با درد همراه است، شکستگی گردن در 25 درصد موارد موجب مرگ و میر می شود و در 50 موارد افراد نمی توانند به زندگی قبلی و معمولی خود برگردند و یکی همیشه باید در کنارشان باشد.
وی در ادامه تصریح کرد: علت 80 درصد پوکی استخوان به دلایل ژنتیکی است و عوامل تغذیه ای و تحرک هم در استحکام استخوان ها موثر است، اگر فردی تغذیه و تحرک لازم را نداشته باشد زودتر دچار پوکی استخوان می شود و ورزش های مقاومتی مانند شنا می توانند مناسب تر باشند ولی ورزش هایی که فشار بر روی استخوان ها وارد می کند می تواند موجب تخریب استخوان ها شود ورزش های کششی نیز در حفظ تعادل افراد کمک کننده است و مثلاً از زمین خوردن شخص بیمار جلوگیری می کند.
خوش نیت با اشاره به سن افرادی که مبتلا به پوکی استخوان می شوند، گفت: در زنان بعد از سن 50 سال باید آزمایشات تراکم استخوان صورت بگیرد و در آقایان بعد از 70 سالگی هم باید تست تراکم استخوان برایشان انجام شود.
وی افزود: پوکی استخوان در سنین پایین 50 سالگی و قبل از یائسگی نیز ممکن است رخ دهد اما بسیار نادر است. دو علت مهم پوکی استخوان، یائسگی و افزایش سن است که باعث می شود که پوکی استخوان اولیه ایجاد شود و در صورتی که پوکی استخوان زیر 50 سالگی اتفاق افتند باید از نظر عوامل ثانویه مورد بررسی قرار گیرد که این عوامل ثانویه شامل کاهش هورمون های جنسی مردانه و مصرف برخی از قرص ها است. همچنین پوکی استخوان در دوران نوجوانی دلایل خاص خود را دارد.
فوق تخصص غدد گفت: برخی از افراد بعد از پیوند کلیه دچار پوکی استخوان می شوند، پرکاری غده تیروئید و یا مصرف قرص تردمیدولون، داروهای ضد تشنج نیز می تواند موجب پوکی استخوان شود. مصرف سیگار و قلیان در ایجاد پوکی استخوان تأثیر بسیاری دارد و این افراد به درمان ها بدتر پاسخ می دهند.
خوش نیت در پایان گفت: درمان پوکی استخوان، درمان طولانی مدت است و معمولاً 5 سال و گاهی بیشتر زمان می برد و ممکن است بیمار به دارویی پاسخ ندهد ولازم باشد دارو را تغییر دهیم و منظم مصرف کردن دارو اهمیت زیادی دارد.