حجت الاسلام سید محمود نبویان در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در گرگان، با بیان اینکه مردم به عنوان اصلی ترین رکن پشتیبانی از نظام هستند که بیش از هر کسی فشارها را تحمل می کنند تصریح کرد: هیچ کس صادق تر از مردم نیست و دولت باید برای پاسداشت این روحیه در ملت، جزئیات توافقنامه ژنو را لغت به لغت برای آن ها تبیین نماید.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی افزود: طی 3 جلسه با ظریف، 3 جلسه با عراقچی و 2 جلسه با افخم پس از عقد این توافقنامه و بررسی اتفاقات افتاده از اولین سفر روحانی به نیویورک و کلید خوردن مذاکرات به این نتیجه رسیدم که آن موضع قدرتی که موجب شد آمریکا از سر عجز بارها از رئیس جمهور ایران تقاضای گفتگو نماید در نهایت آن طور که باید حفظ نشد.
نبویان با نقل قول از شخص رئیس جمهور و وزیر امور خارجه تصریح کرد: طبق سخنان روحانی و ظریف، آمریکا قبل از سفر روحانی به نیویورک 5 بار تماس گرفته که قرار ملاقاتی را با رئیس جمهورمان رزرو کند، حتی بلافاصله بعد از رسیدن هیئت ایرانی به نیویورک تماس گرفتند که بلکه گفتمانی تلفنی برقرار شود تا جایی که پس از یک روز خبرنگاران سخن از تحقیر مقام آمریکایی به میان آوردند.
وی افزود: اگر آمریکا ابرقدرت است و ایران یک کشور جهان سوم، حال این نیاز آمریکا به برقراری ارتباط را چگونه می شود معنی کرد؟ این نشان از موضع قدرتمند ایران در سایه سار نصرت الهی و ایمان دارد که اگر آن مکالمه 10 دقیقه ای روز آخراتفاق نمی افتاد همچنان این موضع حفظ می شد.
نبویان با اشاره به شکست آمریکا در ناتوانی تحقق بخشیدن حمله اش به سوریه، تضعیف سیاست های خارجه اش در منطقه و بسیاری دیگر از تحقیرهای متوالی اش در 1 ساله اخیر تأکید کرد: آمریکا بدرستی توانست بفهمد که ایران یک ابرقدرت است اما برخی مسئولین داخلی هنوز این را درک نکردند و عزت نفسی که با خون دل شهدای هسته ای و ملت بدست آمده بود در سایه ای از غفلت برخی افراد دارد خدشه دار می شود.
وی ادامه داد: آمریکا پس از موفقیتش در ایجاد رابطه با ایران توانست بسیاری از ناتوانی های خویش را پشت نیاز کاذب ایران به خودش، پنهان کند.
نبویان با اشاره به سخن وزیر خارجه کشورمان در یکی از دانشگاه های ایران مبنی بر اینکه 10 دقیقه کافیست تا آمریکا ایران را به هوا ببرد! گفت: اگر آمریکا یک دقیقه فکر کند که می تواند این کار را بکند هرگز تعلل نخواهد کرد و چشم امید به برقراری رابطه های دیپلماتیک نمی دوزد!
این نماینده مجلس با بیان اینکه ایران با 3 مولفه وارد این مذاکرات شد، تصریح کرد: تعبیر برد-بردی که از هدف برگزاری این مذاکرات می شود یعنی نفع دوطرفه که قرار بر این شد طرف غربی یقین پیدا کند که فعالیت هسته ای ایران صلح آمیز است و در ازای آن تحریم های نفتی و بانکی شورای امنیت علیه ایران برداشته شود.
وی در رابطه با تحریم های بانکی اینچنین عنوان داشت: از تیرماه سال گذشته تا کنون تمام بانک های دنیا به روی ایران بسته است و با توجه به اینکه راه انتقال پول تنها حواله های بانکی است حدود 100 میلیارد دلار از پول ایران که از فروش نفت و موارد دیگر حاصل شده بود در بانک های غرب بلوکه شد.
نبویان با اشاره به اینکه در حال حاضر در حال سپری کردن فصل بودجه ریزی مجلس نیز هستیم گفت: بودجه کشور در 2 بخش عمومی و شرکت های دولتی تقسیم می گردد که بخش عمومی شامل بودجه های عمرانی، حوادث غیرمترقبه، پزشکی و .. می شود.
وی همچنین درآمد دولت را نیز حاصل از نفت، صادرات غیرنفتی، مالیات و اوراق مشارکت دانست که متأسفانه 49درصد درآمد کشور وابسته به نفت است و این در حالی است که با وجود تحریم ها فروش نفت با مشکل مواجه شده و در صورت فروش نیز وصول پول آن بدلیل تحریم بانکی غیرممکن خواهد بود.
وی افزود: شاید در نگاه اول ایجاد مذاکره برای از بین بردن این تحریم ها مناسب به نظر آید اما باید دید تا چه حد این امر محقق شده است.
نبویان تصریح کرد: متن توافقنامه ژنو پس از 3 بار بررسی، تغییر کرد و متن نهایی با عبارت آغازین «دستیابی به توافق دوطرفه ی جامع برای احراز یقین از برنامه ی هسته ای منحرصا صلح آمیز ایران» به امضا رسید.
وی افزود: عبارت «ضمانت عینی» در متن این توافقنامه همانطور که در کتاب «خاطرات هسته ای» روحانی آمده است در مذاکرات سعدآباد سال 82 نیز عنوان شده بود که طرف غربی از آن به عنوان تعلیق فعالیت، جداسازی اجزا و در نهایت تخریب تجهیزات غنی سازی هسته ای نام برده بود و متأسفانه با این تفاسیر دوباره همین عبارت در توافقنامه ژنو تکرار شد.
وی ادامه داد: در گام بعدی به زمانمند بودن توافقنامه اشاره شده که این مهلت را قابل تمدید و نامشخص نامیدند یعنی ممکن است این تعلیق 6 ماهه بر اساس صلاحدید آن ها تمدید گردد اما به طور نامشخص!
نبویان امتیاز دیگری که ایران به طرف غربی بخشید را تعلیق غنی سازی 20 درصد خواند و در رابطه با آن گفت: زمانی که این توافقنامه امضا شد اوباما در مصاحبه ای خبری گفت که تا کنون نتوانسته بودیم به این شکل امنیت اسرائیل را تأمین کنیم.
وی از دیگر موارد قید شده در این توافقنامه به جلوگیری از بازفرآوری اورانیوم های غنی شده اشاره کرد و بیان داشت: در این توافقنامه ما تعهد کردیم غنی سازی بیش از 5 درصد نداشته باشیم در حالی که به اورانیوم 12 درصد نیاز داریم، توافق کردیم که هیچ پیشرفتی در 2 سایت غنی سازی نطنز و فردو حاصل نگردد و حتی پذیرفتیم که هیچ سانتریفیوژ جدیدی در نطنز نصب نشود.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه در هیچ جای این توافقنامه واژه «حق غنی سازی هسته ای» ذکر نشده، تصریح کرد:دانشمندان هسته ای که در این حوزه صاحب نظر هستند اعتراف کردند که در این متن، تحقیر بیشتری نسبت به سال 82 به ایران تحمیل گشته است.
نبویان گفت: در جایی از توافقنامه ذکر گردیده که تشخیص نیاز ایران به غنی سازی باید از سوی آمریکا صورت گیرد یعنی اگر روزی آمریکا به این نتیجه برسد که ایران به اورانیوم یک درصد هم نیاز ندارد بنابر امضای طرف ایرانی، مجبور به پذیرفتن این امر هستیم.
وی با بیان اینکه بنابر امتیازات داده شده بُرد غرب کاملا محقق شد، به بُرد طرف ایرانی اشاره کرد و افزود: در ازای این امتیازها، غرب متعهد شد که تحریم جدیدی علیه ایران صورت نگیرد.
وی در رابطه با تحریم های نفتی و بانکی که قرار بود برداشته شود گفت: سقف فروش نفت هیچ تغییری نکرده و حتی از وارد کردن پول فروش نفت خودمان از طریق حواله بانکی نیز سخنی به میان نیامده است.
وی در رابطه با 100میلیارد دلار بلوکه شده ی ایران در بانک های خارج از کشور نیز گفت: از این پول که آن هم متعلق به خودمان است تنها توافق کردند که 8 میلیارد دلار آن را در مدت 6 ماه به صورت اقساطی برگردانند.
نبویان افزود: این اجازه نیز به ایران داده شد که با پول خودش که در انحصار بانک های غربی است بدهی هایش را به سازمان ملل و دانشگاه های خارج از کشور پرداخت کند.
نماینده مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اگر انتقادی به عملکرد دولت محترم و یا متن توافقنامه و یا شیوه ی کار وزرا می شود دلیل آن است که نمایندگان مردم و خود مردم دوستدار این مملکت هستند و صد البته این انتقادها گویای پشتیبانی مردم از دولت است.
وی در همین راستا افزود: سوال از وزرا چوب لای چرخ دولت گذاشتن نیست بلکه احیای حق است این حق مردم است که دولت، شرط صداقت را در برابر آنان رعایت کند و همچنین این حق نمایندگان مردم است که بر کار دولت نظارت داشته باشند.
نبویان به تعطیلی هفته نامه منتقد دولت اشاره کرد و گفت: عدم انتقادپذیری و عدم تبیین اقدامات مهم دولت که اهداف عمومی را شامل می شود مانند توافقنامه ژنو، باعث روی کار آمدن خفقان خواهد شد و به تعامل ملت و دولت خدشه وارد می کند چه بسا که انتقاد از جز به معنی مخالقت با کل نیست.