گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ کاربرد صحیح فصد در درمان بیماری های کبد موثر است و مشخص شد بیماری های کبد را برمبنای تجویز فصد، به هفت گروه میتوان تقسیم کرد. فصد تنها در سوءمزاج جزو اولین اقدامات درمانی است و در سایر موارد جزئی از برنامه درمان میباشد. مهمترین ممنوعیت فصد ابتلای کبد به بیماری های بلغمی است و انجام فصد در این بیمارن آسیب جدی به آنها خواهد زد. دربرخی از بیماری ها خون خارج شده توسط فصد جنبه تشخیصی دارد . نکته دیگر آنکه چون فصد یک رگ همزمان روی چند عضواثر میگذارد بنابراین توصیه میشود درصورتی که به هر علتی برای بیماری، فصد تجویز شود وضعیت کبد مد نظر باشد تا به آن آسیبی نرسد.
کسی که رگ های او فراخ تر و آشکارتر و رنگ بدن او به سرخی یا سیاهی می گراید و گوشت فراوان و ماهیچه قوی دارد، می تواند فصد کند، مخصوصاً در سال های جوانی و میان سالی و کسانیکه شیرینی و شراب بیشتر می خورند و جوش و کورک در بدن دارند می توانند فصد کنند، اما کودک تا چهارده سالگی به خاطر گرمی و تری اندام ها نمی تواند فصد کند.
حال عمومی و هیات چهارده سالگی راباید نگریست اگر صفراوی و لاغر وبسیار مرطوب باشد فصد نباید کرد و پیران (بالاتر از هفتادسال) را نیز نباید فصد کرد ولی عده ای از پیشینیان پس از هفتادسالگی را هم فصد نموده اند که نیرو پیدا کرده اند و این عمل را هر ساله انجام می دهند.
کسانی که معده و جگر ضعیف دارند و طعام را به دشواری هضم می کنند و دارای طبع ظریف و قوت کم و خطر بیمارهای سر دارند فصد در آن مضر است و در آنانکه رگ های مرطوب و نرم دارند باید احتیاط کنند.
نگران انتقال بیماری های خونی مثل ایدز و هپاتیت نباشید زیرا اگر تمام وسایل فصد (تیغ، گاز، ظروف و …) استریل و یک بار مصرف باشند خطر انتقال بیماری وجود ندارد.
این عمل باعث دفع بسیاری از سموم بدن به خصوص در مواقع غلبه سودا شده و مواد زائدی که در خون رسوب و افزایش پیدا می کند را نیز دفع می کند. فصد در واقع همان رگ زدن است ، ولی بایستی توسط افراد ماهر و متخصص صورت گیرد.
کاربردهای مهم فصد عبارتند از: کمردرد سیاتیکی، هموروئید، پاکسازی بدن، بیماری های گوارشی و...
با این حال باید مواردی رعایت شود، از جمله:
1) در طب ایرانی اسلامی عروق خاصی در مواقع لزوم گشوده می شود و خون غلیظ و سودایی آن تخلیه می گردد که به فراخور حال بیمار توسط پزشک تعیین می شود.
2) در حال روزه داری، گرسنگی و افراد کم خون و بیماران با مشکلات انعقادی انجام قصد توصیه نمی شود که البته در بیماران کم خون با دستورات پزشک و تقویت آنها کم خونی جبران می شود.
3)بعد از انجام فصد به صورت شکاف قسمتی از پوست (کت دان) حداقل تا 72 ساعت پانسمان محل فصد گشوده نشود. ضمن این که محل زخم با آب شسته نشود. تکرار پانسمان عمل بعد از 72 ساعت تا بهبود کامل زخم روزی یکبار با گاز استریل همراه عسل طبیعی توصیه می شود. در موارد دیگر حداقل تا 48 ساعت پانسمان فصد گشوده نشود.
4)تا 24 ساعت بعد در حالت استراحت نسبی به سر برید و از انجام فعالیت شدید و مباشرت و ..... خودداری فرمائید.
5)مصرف تخم مرغ، لبنیات و غذاهای شور یک روز قبل و یک روز بعد از فصد ممنوع است.
6)اگر بعد از چند ساعت محل فصد دچار خونریزی شد با قراردادن یک عدد گاز استریل به صورت فشرده بر روی زخم آن را با باندکشی ببندید و ضمن خوابیدن موضع فصد شده را بالاتر از سطح کل بدن قرار دهید.
7)در صورتی که مشکل و یا بیماری خاصی داردی که به پزشک یارآور نشده اید به دستیاران ما اطلاع دهید.
8)مصرف آب جوش و عسل و کباب گوشت بره و سماق و شیره انگور و آب انار تازه و آب سیب تازه و مصرف سبزیجات و میوه جات ترش مزه تا 48ساعت بعد از فصد توصیه می شود.
خصوصاً در صورت احساس ضعف ضمن استراحت از مواد خوراکی فوق استفاده بفرمائید.
9)قبل از فصد از مصرف غذاهای با طبیعت سرد پرهیز کنید(مانند: عدس، ماهی، گوشت گوساله، سرکه و سفیده تخم مرغ)
10) حدود 12 ساعت بعد از انجام فصد پا کمی پیاده روی و قدم زدن آرام با مصرف ویتامین در بهبود زخم مؤثر است.