حجت الاسلام فاطمی نیک در گفتوگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در خرم آباد، به تحصیل 360 دین پژوه در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان اشاره کرد و بیان داشت: طرح جدیدی اخیرا با عنوان نخبه پروری از طرف ستاد حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان ابلاغ شده است که بر اساس آن با شناسایی نخبگان حوزه های علوم اسلامی دانشگاهیان و ساماندهی آن ها در گروه های جهاد علمی فرهنگی، مسائل مورد تاکید رهبر معظم انقلاب در دو عرصه مطالعاتی و عملیاتی طبق سند دانشگاه اسلامی پیگیری میشود.
وی افزود: در قالب این طرح، نخبگان علمی فرهنگی حوزه ها جهت حضور پررنگ و مستحکم بر اساس مطالبات رهبر معظم انقلاب از جامعه دانشگاهی، شناسایی و در راستای عرصه های اولویت دار انقلاب، دانشگاه و جامعه اسلامی و در مسیر آرمان های تمدن اسلامی نقش آفرینی می کنند.
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان به نحوه تشکیل گروه های جهاد علمی فرهنگی در راستای اجرای طرح نخبه پروری اشاره کرد و گفت: بر اساس این طرح پنج درصد از نخبگان دین پژوه هر مرکز در گروه های پنج نفره که شامل یک دبیر و چهار نفر عضو است، در گروه های جهاد علمی فرهنگی ساماندهی می شوند.
فاطمی نیک میزان تحصیلات دانشگاهی، معدل درسی حوزه علوم اسلامی و معدل دانشگاهی، ارزیابی روحیه جهادی و دغدغه مندی در مسائل گوناگون دانشگاهی را از جمله شاخص های لازم برای انتخاب دبیران گروه های جهاد علمی عنوان کرد.
وی بیان داشت: پیشبینی شده است که پس از شناسایی و گزینش نخبگان حوزه های علوم اسلامی دانشگاهیان، آموزش های کیفی اولیه طی دورهای که پس از ماه مبارک رمضان و در مردادماه در مشهد مقدس برگزار می شود، به دبیران گروه های جهاد علمی فرهنگی ارائه شود.
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان با بیان اینکه وظیفه شناسایی دبیران گروه های جهاد علمی فرهنگی بر عهده مدیر مرکز نخبهپروری است، تصریح کرد: اعضای گروههای جهاد علمی فرهنگی را نیز دین پژوهانی تشکیل می دهند که در محور مطالعه و عملیات توانایی بررسی حداقل یکی از مسائل مورد تاکید رهبر معظم انقلاب را داشته باشند.
گفت: گردهمایی اعضای گروه های جهاد علمی فرهنگی سراسر کشور دی ماه سال 93 و در فاصله بین دو ترم تحصیلی در مشهد مقدس برگزار می شود.
تشکیل 10 گروه جهاد علمی فرهنگی در حوزه دانشگاهیان لرستان
فاطمی نیک با بیان اینکه 10 گروه پنج نفره جهاد علمی فرهنگی در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان بر اساس تعداد دینپژوهان تشکیل می شود، افزود: در حال حاضر 250 دین پژوه دختر و 100 دین پژوه پسر در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان تحصیل می کنند که بر این اساس شش گروه جهاد علمی فرهنگی دین پژوهان نخبه دختر و چهار گروه جهاد علمی دین پژوهان نخبه پسر تشکیل می شود.
وی تصریح کرد: پس از شناسایی نخبگان و تشکیل گروه های جهاد علمی 10 نفر از دبیران و 40 نفر از اعضای گروه های جهاد علمی فرهنگی حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان در دوره ها و گردهمایی هایی که در مشهد مقدس پیش بینی شده است، حضور می یابند.
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان در ادامه به تشریح اهداف حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان پرداخت و گفت: تبیین و توصیف ماهیت، مراحل و اهداف انقلاب اسلامی، ارتقای شخصیت اخلاقی و معنوی دانشجو با توجه به اهداف تمدن اسلامی، ارتقا و عمق بخشی معرفت و اعتقادات دینی با توجه به اهداف تمدن اسلامی، ارتقای سطح تحلیل و معمل سیاسی متناسب با اهداف تمدن اسلامی، شناخت ماهیت دانشگاه اسلامی و تلاش در جهت تحول علمی و ساختاری دانشگاه، ارتقای تحلیل و فعالیت فرهنگی دانشجویان با توجه به اهداف تمدن اسلامی و نخبه یابی، نخبه پروری فرهنگی و تشکیل شبکه نخبگان فرهنگی در راستای ایجاد تمدن اسلامی از جمله اهداف حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان است.
فاطمی نیک تصریح کرد: در این حوزه، دین پژوهان 60 واحد درسی شامل اخلاق اسلامی، تفسیر قرآن، کلام اسلامی، جریان شناسی ضد فرهنگ، نظام سیاسی در اسلام، تاریخ اسلام، متون حدیثی، کارگاه، همایش های مرتبط با علوم انسانی، هیات مذهبی و کرسی آزاد اندیشی را در شش ترم و طی سه سال می گذرانند.
وی خاطرنشان کرد: متون درسی حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان بر اساس تحقق دانشگاه اسلامی و تمدن اسلامی که مورد تاکید رهبر معظم انقلاب است، تدوین شده اند.
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان بیان داشت: ارزیابی دین پژوهان به صورت امتحان کتبی و به صورت عملی که در قالب ارائه مقاله، کرسی های آزاداندیشی و مشارکت فعال در برنامه های جهاد علمی فرهنگی بر اساس طرح جدیدی که اخیرا ابلاغ شده است، صورت می گیرد.
فاطمی نیک با بیان اینکه حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان در برگزاری کرسی های آزاداندیشی قائل به آیین نامه کرسی های آزاداندیشی دانشگاه ها است، گفت: اولین کرسی آزاد اندیشی حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان اخیرا با موضوع ماهواره و رسانه های مجازی برگزار شد.
وی به برگزاری سلسله برنامه های شب زنده داری با عنوان سیر و سحر در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان اشاره کرد و افزود: سومین برنامه شب زنده داری دین پژوهان حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان چهارم اردیبهشت برگزار شد و در این برنامه دین پژوهان شب را در مسجد دانشگاه لرستان با اقامه نماز مغرب و عشا، برگزاری حلقه معرفت که به پرسش و پاسخ در خصوص سوره مبارکه نور اختصاص داشت، برگزاری دعای کمیل و مناجات، برگزاری کلاس اخلاق، فرصت تهجد و راز و نیاز با خدا، اقامه نماز جماعت صبح، قرائت دعای عهد و حضور در کنار مزا شهدای گمنام دانشگاه لرستان گذراندند.
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان به راه اندازی هیات انصارالحجة حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان که در راستای برگزاری محافل انس با قرآن کریم فعالیت می کند، اشاره کرد و ادامه داد: برگزاری کارگاه با موضوعات ولایت فقیه، جریان شناسی و جنبش نرم افزاری یکی دیگر از قالب های آموزشی این حوزه است و تا کنون یک کارگاه با موضوع ولایت فقیه برگزار شده است.
قالب های آموزشی حوزه های اسلامی دانشگاهیان با حوزه های علمیه متفاوت است
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان همچنین به برخی از تفاوت ها و شباهت های قالب های آموزشی و فرهنگی در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان با حوزه های علمیه اشاره کرد و گفت: برگزاری کرسی های آزاد اندیشی، برگزاری همایش های علمی و فرهنگی، برگزاری کارگاه و فعالیت هیئت فرهنگی و مذهبی و ارائه دروسی ازقبیل جریان شناسی، متون حدیثی، مباحث ولایت فقیه و نظام سیاسی در اسلام در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان از جمله تفاوت های این حوزه با حوزه های علمیه است.
فاطمی نیک افزود: از دیگر تفاوت ها این است که تحصیل در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان همزمان با تحصیل در دانشگاه امکانپذیر است و از طرفی کلاس های حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان به طور متمرکز و در نهایت به صورت دو روز در هفته برگزار می شوند؛ اما در حوزه های علمیه روال به این صورت نیست.
وی ادامه داد: در بحث شباهت های حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان با حوزه های علمیه می توان به مباحثه دروس، استفاده از اساتید حوزوی در حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان، برگزاری کلاس های اخلاق به سبک حوزه های علمیه و ارائه دروس فقه، تاریخ و تفسیر کلام اشاره کرد.
مدیر مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان با بیان اینکه پس از اتمام دوره عمومی حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان به دین پژوهان گواهی پایان دوره تحصیلات اعطا می شود، گفت: در پیش بینی های ستاد مرکزی حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان علاوه بر دوره عمومی که در حال حاضر در 37 مرکز حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان دین پژوه پذیرش می کنند، یک دوره تکمیلی یک ساله نیز در نظر گرفته شده است که تا کنون عملیاتی نشده است.
قول رئیس دانشگاه لرستان برای اختصاص زمین حوزه
فاطمی نیک به فعالیت حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان در محل دانشگاه لرستان اشاره کرد و افزود: در حال حاضر دفتر و کلاسهای این حوزه در دانشگاه لرستان دائر است؛ اما رئیس دانشگاه لرستان نسبت به اختصاص زمین مورد نیاز جهت احداث ساختمان حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان در محل این دانشگاه قول مساعد داده است.
وی گفت: مشکلی که وجود دارد، این است که ستاد حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان اعتبار عمرانی را برای احداث ساختمان حوزههای علوم اسلامی ندارد؛ از این رو باید برای تامین اعتبار ساختمان حوزه علوم اسلامی دانشگاهیان لرستان رایزنی های را با مسئولان استانی و خیرین انجام دهیم.