معاون فرهنگی وزارت علوم گفت: ما نقد را با نق اشتباه گرفتهایم و به جای یافتن راهی برای رسیدن سریعتر به مقصد، دست به تحقیر و شماتت دیگران بردهایم.
به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، سیدضیاء هاشمی امروز در دومین همایش ملی «سیره و معارف رضوی» از سلسله همایشهای بخش دانشگاهیان دوازدهمین جشنواره بینالمللی امام رضا (ع) در دانشکده علوم اداری دانشگاه فردوسی مشهد بیان داشت: در الگو و سیره ثامن الحجج (ع) مناظرات بسیار قوی دیده میشود که علم و دین را در کنار یکدیگر قرار داده است.
وی ادامه داد: آنچه در باب مناظرات علمی ایشان میبینیم و میشناسیم هدایت رهبران دینی و مروج عقاید متفاوت با فن گفتگو و بیان مناسب است.
معاون فرهنگی وزارت علوم با بیان اینکه این نوع گفتگو نیاز به یک اعتماد به نفس خاص دارد، گفت: اگر ما بخواهیم دستاوردهای ارزشمند دینی را فراهم کنیم باید در مراکز علمی با اتکا به سرمایههای خود مدلی برای پیاده ساختن ارزشهای دینی داشته باشیم.
هاشمی در ادامه بیان داشت: باید این مفهوم در ذهن مردم ما جا بیفتد که علم و دین دو پدیده مکمل یکدیگر هستند و در حوزه دین به عنوان ظریفترین تعلقات یک انسان بدون تفکر، تعلیم و تعلم و امکان ابراز وجود کردن وجود ندارد.
وی با بیان اینکه آزادی اندیشه و سیاست یک ضرورت است، گفت: نمیتوان ادعا کرد مسلمان و شیعه هستیم؛ اما جلوه عقلانی دین را نادیده گرفته و در چارچوب بسته عقاید و تعصبات خود زندگی کنیم.
معاون فرهنگی وزارت علوم با انتقاد از افرادی که از بیان نظر و عقیده در جامعه علمی هراس دارند، افزود: هراس از بیان نظر و عقیده در جامعه علمی که لبریز از افکار غنی میباشد هراسی بیهوده است.
هاشمی ادامه داد: اینکه تصور کنیم در صورتی که مانع از تفکر آزاداندیشی شویم موفق خواهیم بود تصوری بیهوده است؛ اما باید تلاش شود تا در بیان افکار آزاداندیشانه دچار افراط و تفریط نشویم.
وی ادامه داد: نکته دیگر این است که روش ترویج فرهنگ دینی در ادبیات ما به چه شکل باشد ما باید روش نقد و نقادی را براساس حکمت و آداب حسنه آن گونه که امام رضا (ع) اجرایی میکردند بیاموزیم.
معاون فرهنگی وزارت علوم با انتقاد از نحوه نقد و نقادی در کشور بیان داشت: ما باید اصل گفتگوی احسن را پذیرا باشیم و نقد و نقادی را بپذیریم و در صورت سرکوب کردن نظرات دیگران، مانع رشد و ترویج فرهنگ رضوی و شیعی در میان خود شویم.
هاشمی با بیان اینکه ما نقد را با نق اشتباه گرفتهایم، گفت: نقد به معنای یافتن و سنجش است؛ اما متاسفانه در کشور ما نقدگویی جایگاه تحقیر و شماتت شده است.
وی ادامه داد: شماتت از کینهورزی و تشدید میآید و در ادبیات علمی ما تخریب فرد مقابل و ضرب فنی کردن آن به جای نقد دیده شده است؛ در حالی که نقد سازنده به هیچ وجه این گونه نیست.
معاون فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه نقد به معنای انتقاد و انتقامگیری نیست، بیان داشت: انگیزه نقد اصلاح کردن است و مشخص
کردن راهی که باید به سرانجام برسد پس بهتر است ملاکهای نقد را براساس سیره رضوی به جوانهای خود آموزش دهیم.
هاشمی با بیان اینکه قشر جوان ما باید با سیره ائمه خود ارتباط برقرار کنند، افزود: فطرت پاک انسانها فرصت و سرمایهای است برای سعادت و پیشرفت جامعه و این بار بر دوش متولیان فرهنگی کشور است و امیدواریم بتوانیم با تصویرسازی مناسب و متناسب با قشر جوان و امروزی این خلا را بخوبی پر کنیم.
هاشمی در بخش دیگری بیان داشت: در جامعه ای که اکنون ما در آن قرار داریم انسان موجودی تنها و غریب است انسانی که پیوندهای عاطفی خود را از دست داده است و در دنیای خود متوجه خلاء های معنوی شده است.
وی با بیان اینکه این تنهایی آسیب زندگی مدرنیته است، افزود: افزون زدایی به معنای خرافه گرایی تا حدودی قابل تحمل است؛ اما اگر همراه با معنویت زدایی باشد بحران معنویت را به دنبال دارد و این همان دغدغه ای است که جریان روشنفکری در جهان مدرن با آن درگیر هستند.
معاون فرهنگی- اجتماعی وزارت علوم در ادامه بیان داشت: آنچه که در باب گرایش اقشار جوان به مکاتب گوناگون و نوظهور در جهان شکل گرفته است خلایی است که محصول زندگی مدرن می باشد؛ اما به لطف خدا در جامعه ما به دلیل دین گرایی مردم آنگونه که باید محل نگرانی نیست.
هاشمی با بیان اینکه این وضعیت در جهان حکایت از بحران هویت اندیشه های مادی گرایانه دارد، افزود: ساحت لاهوتی انسان نمی تواند در سایه سار معنویت های بشری و تکنیکی راه خود را پیدا کند و نتیجه این امر شکل گرفتن اندیشه های نوظهوری است که بشر را با خود درگیر کرده است.
وی ادامه داد: منشاء اصلی معنویت کمال دین است و از سویی این امید را ایجاد می کند که انسان به سمت هویت رفته و حقیقت خود را پیدا کند.
معاون فرهنگی- اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه یکی از مهمترین راهکارها و برجسته ترین آنها الگوگیری از زندگی علی بن موسی الرضا(ع) است، گفت: حیات معنوی امام رضا(ع) و سیره زندگی ایشان الگوی عالی سبک زندگی اسلامی است و ما باید این را برای نسل جوان و تازه خود جا بیاندازیم.
هاشمی با انتقاد شدید از رویکرد رسانه در معرفی سبک زندگی امام هشتم(ع) گفت: متأسفانه تصاویر ارائه شده از سوی صدا و سیما و رسانه های مختلف در خصوص زندگی علی بن موسی الرضا(ع) تکراری و موجب عدم ارتباط مؤثر با مخاطب است و این نشان می دهد که ما چگونه ارتباط برقرار کردن میان سیره ائمه خود و نسل جوان را نیاموخته ایم.
وی افزود: سبک زندگی معنوی تنها با الگوگیری از امام رضا(ع) و زندگی ایشان امکان پذیر است و البته برای رسیدن به این مهم راه طولانی در پیش داریم.
معاون فرهنگی- اجتماعی وزارت علوم با بیان اینکه امام رضا(ع) به زیبایی دین و علم را در کنار یکدیگر قرار دادند، بیان داشت: در سیره زندگی امام هشتم(ع) ما سبک تعامل با دشمن و دوست را در می یابیم و سبک گفتگو و مناظره علمی و دینی را به زیبایی در کنار هم می بینیم.
هاشمی با انتقاد از در حصار قرار دادن اندیشه های الگوهای دینی بیان داشت: ما قرار نیست به گذشته برگردیم، بلکه باید گذشته را به حال بیاوریم؛ زیرا امامان مستور در زمان نیستند و در صورتی که بخواهیم این حصار را ایجاد کنیم با مخالفت قشر فرهیخته و جوان روبه رو خواهیم شد.
وی با بیان اینکه حضرت ثامن الحجج محبوب ایرانیان است، خاطرنشان کرد: علی بن موسی الرضا (ع)جایگاهی فراتر از شیعیان ایران دارد و ما باید تلاش کنیم الگوسازی از لحاظ اجتماعی و فرهنگی در خصوص ایجاد هویت اسلامی و ایرانی خود با بهره گیری از سبک زندگی علی بن موسی الرضا(ع) را ایجاد کنیم.