به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز امروز در جمع خبرنگاران از افزایش میزان سبوس آردهای خبازی در راستای کاهش بار بیمار ی ها و ارتقای سلامت جامعه خبر داد و افزود: با پیگیری های انجام شده در دانشگاه علوم پزشکی شیراز و همکاری سازمانهای متولی امر نان از جمله استانداری، فرمانداری، شرکت غله، سازمان صنعت و معدن و اتحادیه نانوایان مقرر شده است که درآینده ای نزدیک میزان سبوس گیری آردهای خبازی کمتر شود و درصد سبوس آن افزایش یابد، به طوریکه نان سنگک آرد 7 درصد سبوس گیری و نان لواش و تافتون 12 درصد سبوس گیری شود.
دکتر محسن مقدمی با اشاره به اینکه نان به دلیل تأمین بخش قابل توجهی از انرژی و پروتئین مورد نیاز روزانه از اهمیت و جایگاه خاصی برخوردار است، بیان کرد : افزودن نمک به میزان زیاد به نان نیز مشکل دیگر تغذیه ای است که علاوه بر کاهش ارزش تغذیه ای نان، خطر افزایش فشار خون را به دنبال خواهد داشت.
وی گفت : از نظر تغذیه ای نان هایی مانند سنگک که با آردهای کامل و سبوس دار تهیه می شود ارزش غذایی بالاتری نسبت به نان های تهیه شده از آرد سفید مثل نان لواش دارند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز تصریح کرد : سبوس لایه های احاطه کننده ی گندم است که پس از تصفیه ی دانه ی گندم باقی می ماند، سبوس غنی از فیبر، کلسیم ، پتاسیم ، فسفر، آهن، مقادیر زیاد ویتامینهای گروه B، مواد معدنی و پروتئین و مقدار کم چربی است.
مقدمی تاکید کرد : ویتامین های گروه B در سلامت سیستم عصبی، تولید هورمون ها و تقویت سیستم ایمنی نقش دارد و همچنین فیبر موجود در سبوس غلات علاوه بر سلامت دستگاه گوارش، احساس سیری خوبی به فرد می دهد و شیوع چاقی درجامعه را کاهش خواهد داد.
وی گفت : مواد مغذی موجود در سبوس گندم به شرطی قابل استفاده خواهد بود که تخمیر مناسب در آن صورت پذیرد زیرا فرآیند تخمیر بهوسیله ی مخمرها انجام می گیرد و به غیر فعال شدن اسید فیتیک نان و افزایش ارزش تغذیه ای آن منجر می شود.
مقدمی کنترل کلسترول خون، کاهش خطرابتلا به برخی از سرطانها، کاهش یبوست، پیش گیری و درمان همورویید، کنترل قند خون، کمک به رژیم های کاهش وزن را از فواید درمانی سبوس خواند و به مردم هشدار داد : نانوایی هایی که با نصب تابلو « نان سبوس دار » تبلیغ می کنند باید از آردهای سبوس دار برای تهیه نان استفاده نمایند و در صورت تایید دانشگاه علوم پزشکی تابلو نصب کنند.
وی همچنین متذکر شد : استفاده از مقدار کمی پودر سبوس در خمیر نان یا رومال نان بربری و یا در سطح نان های حجیم یا فانتزی، نان سبوس دار محسوب نمی شود و باید توجه داشت آرد استفاده شده باید درصد زیادی سبوس داشته باشد.
معاون بهداشتی دانشگاه گفت : کارشناسان حوزه ی معاونت بهداشتی و سایر سازمان های مسوول ضمن بازرسی از نانوایی ها با نانوایی های متخلف مطابق ضوابط برخورد خواهند کرد و مردم باید بدانند که با مصرف نان سبوس دار (تیره) سلامت خود را تضمین می کنند.