شهناز ترکی زهرانی، دکترای توانبخشی اعصاب اطفال در گفتگو با خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، گفت: نبود اطمینان و اعتماد در جامعه به ماماها، باید هرچه زودتر حل شود تا هزینه های درمانی دولت در این زمینه کاهش یابد.
وی افزود: تاریخچه فعالیت ماماها در کشور، غنی و پربار است، اما از سال 64 به بعد به دلیل اینکه در کشور متخصصانی از پاکستان یا دیگر کشورها وارد می شدند، دستور داده شد که از نیروهای متخصص داخلی استفاده شود و از آن سال به بعد زنان باردار به جای مراجعه به ماما به متخصصان زنان و زایمان مراجعه کردند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: مردم تصور می کنند که هر چه تعداد سال هایی که یک فرد تحت آموزش در دانشگاه قرار گرفته، بیشتر باشد، بهتر می تواند خدمات درمانی را به مردم ارائه دهد، در صورتی که ماماها خدمات درمانی بسیار مناسبی را می توانند به زنان باردار ارائه دهند.
وی در ادامه تصریح کرد: نگرش اشتباه و اعتماد نکردن به ماماها در زمینه تولد نوزاد از وزارت بهداشت آغاز شد و به درون مردم نیز نفوذ کرد، وزارتخانه معتقد است فردی که 11 سال تحصیل می کند می تواند خدمات بهتری را ارائه بدهد، در صورتی که فلسفه آموزش و خدمات این دو گروه با هم متفاوت است و باید وزارتخانه ابتدا این موضوع را درک کند.
زهرانی اظهار داشت: متخصص زنان و زایمان برای انجام فعالیت های درمانی دیگری تربیت شده و پزشک متخصص برای انجام زایمان طبیعی آموزش ندیده است، البته این قشر نیز می توانند این خدمات را ارائه کنند، اما انجام عمل های پیچیده و سخت جزو وظایف آنهاست.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در ادامه بیان کرد: ماماها می توانند زایمان طبیعی را صبورانه و با گذاشتن وقت بیشتر انجام بدهند و از زن باردار حمایت های روحی و معنوی خوبی داشته باشند، البته باید در این زمینه به ماماها آموزش کافی را ارائه کرد.
وی گفت: سرویس خدماتی و درمانی که در کشور وجود دارد، برگرفته شده از کشور آمریکاست و از کشور هند و انگلیس در این مورد بهره ای نبرده ایم؛ چون طرز فکر معیوب و غلطی در جامعه شکل گرفته است.
زهرانی در ادامه تصریح کرد: ماماها در مورد انجام زایمان طبیعی که نیاز به وقت گذاشتن زیادی دارد و باید صبورانه انجام شود شایستگی و مهارت لازم را دارند، ولی به دلیل شرایطی که در کشور وجود دارد و از این گروه حمایت کافی در طی این چند سال به عمل نیامده است، زمینه کاری خود را رها کرده اند و تمایل کمتری به کار در این رشته دارند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی گفت: متخصصان زنان و زایمان به این دلیل که باید عمل های مشکل را انجام بدهند زمان کمتری را می توانند برای انجام زایمان فیزیولوژیک اختصاص بدهند، همچنین WHO در بیانیه ای بیان داشته است که ماماها باید تقویت شوند و متخصصان در کنار ماماها، فعالیت درمانی مخصوص خود را داشته باشند.
دکترای توانبخشی اعصاب اطفال گفت: جایگاه ماماها در زمینه بهداشت و درمان شناخته شده نیست که این جایگاه را باید وزارتخانه تبیین کند.
عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در پایان گفت: در مورد طرح تحول سلامت، هنوز نظر دادن و ابراز عقیده زود است و نمی توان فعالیتی که وزارت بهداشت در این زمینه انجام داده است را ارزیابی کرد، اما من به این طرح جدید که فعالیت های ماماها نیز در آن لحاظ شده است، خوش بین هستم.