به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از شیراز، کاوسی روز گذشته در جمع خبرنگاران با اشاره به اهمیت انتخاب نان با کیفیت در رژیم غذایی روزانه بیان داشت: نان با تامین 32 درصد انرژی، 36 درصد پروتئین، 42 درصد کربوهیدارت یا مواد نشاسته ای، 27 درصد کلسیم، 42 درصد آهن، 60 درصد ویتامین B1 مورد نیاز افراد جامعه دارای اهمیت و حساسیت بالایی است، علاوه بر این نان تامین کننده بخشی از ویتامین های گروه B، ویتامین E، منیزیم، آهن، روی، سلنیوم، مس و منگنز نیز است.
وی تصریح کرد: بررسی های انجام شده نشان می دهد که مردم غلات کامل را کمتر و غلات سفید و تصفیه شده را بیشتر مصرف میکنند، نان کامل (سبوس دار) نسبت به نان بدون سبوس از ارزش تغذیه ای بالاتری برخوردار است.
این کارشناس تغذیه با اشاره به اهمیت این نکته که زمان ماندگاری خمیر به منظور انجام تخمیر باید کافی باشد، گفت: نانی که خمیر آن بصورت طبیعی تخمیر می شود، علاوه بر هضم بهتر، اسیدفبتیک آن نیز کاهش می یابد و جذب آهن، روی و کلسیم آن بهتر صورت گرفته و عطر و بوی بهتری دارد، در مقابل نان حاصل از خمیرهایی که تخمیر نمی شوند و یا با جوش شیرین تخمیر می شوند، به صورت فطیر و خمیر به دست مصرف کننده می رسد که هضم آن بسیار دشوار است و جذب آهن، کلسیم و روی تا حد زیادی کاهش می یابد.
کاوسی ادامه داد: در حال حاضر در تهیه اکثر نان ها از آردهایی که درصد سبوس گیری بالایی دارند (آرد سفید) استفاده می شود به دلیل آن که سهم زیادی از فیبر و املاح حیاتی گندم مانند آهن، کلسیم، روی، منیزیم و فسفر در جریان آسیابانی حذف می شود، این نان ارزش غذایی چندانی ندارد؛ به طوری که براساس تحقیقات به عمل آمده مصرف مداوم آن موجب افزایش بروز بیماری های غیرواگیر مانند دیابت، چاقی، افزایش چربی خون و بیماری های قلبی عروقی می شود.
وی افزود: بر این اساس مصرف نان های سبوس دار توصیه می شود؛ زیرا تهیه این نان ها با آرد سبوس دار موجب مزایایی از جمله کاهش قند و چربی خون، پیشگیری از سوء تغذیه، پیشگیری از سرطان دستگاه گوارش (بویژه رودة بزرگ) و جلوگیری از جذب اسیدهای صفراوی می شود.
این کارشناس تغذیه خاطرنشان کرد: بر این اساس باید در انتخاب نان دقت کنیم و این نکته را مورد نظر قرار دهیم که حذف نان حتی در افراد دیابتی و افراد چاق که رژیم کاهش وزن دارند، نیز صحیح نیست./180ب2/