نانوایی که در جلوی تنور گرم اراده فولادین خود را با عشق معبود عجین کرده، می گوید: ترجیح میدهم کنار این تنور بایستم و چند ساعت گرما را تحمل کنم؛ اما در آخرت در آتش جهنم نسوزم.
گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، ماه رمضان افضل ایام تقرب به درگاه خداوند متعال است و این فرصتی است که همیشه برای انسان حاصل نمی شود و باید خداوند متعال را که مومنان را در پرتو الطاف بیکران خود قرار می دهد، شکرگزار بود.
حال و هوایی که ماه رمضان به انسان می دهد با هیچ چیز قابل قیاس نیست، شور و حال سحرها و شنیدن مناجات ربنا از گلدسته های مساجد، حسی را در وجود انسان زنده می کند که انسان را به خدایی شدن و آسمانی شدن بیشتر نزدیک می کند.
هر سال با شروع ماه مبارک رمضان، ساعات کاری خیلی از مشاغل در کشورمان دست خوش تغییرات می شود و کاهش می یابد. از ساعت کاری مشاغل دولتی که به صورت رسمی کاهش می یابد، تا بیش تر مشاغل آزاد؛ که یا فقط قبل از افطار باز هستند و یا بعد از افطار.
در بین همه این مشاغل، صاحبان مشاغلی هستند که در طول روز از چای یا آب جدا ناپذیرند! این شغل ها و صاحبان این شغل ها، یک جورهایی هر روز در یک کُشتی جانانه با گرما قرار می گیرند که به کمک نوشیدن مایعات، آن را فتیله پیچ می کنند! اما این روزها، با وجود گرمای تابستان و روزه های روزهای طولانی ماه رمضان، نه تنها دست از کارشان نمی کشند، بلکه با قدرت به آن ادامه می دهند.
مشاغل سختی را سراغ داریم که صاحبان این مشاغل در ماه مبارک رمضان ساعتها در زیر آفتاب سوزان و در جلوی تنورهای داغ و گرم در عین انجام وظیفه و کار خود، روزه گرفته و حرمت و عظمت این ماه را پاس میدارند.
یکی از مشاغل سخت نانوایانی هستند که در خدمت به مردم و پختن نان مناسب سختیها را تحمل میکنند تا روزهداران طعامی حلال و نانی گرم در سر سفرههای افطاری خود قرار دهند و از این طریق دعای خیری نصیب آنها شود.
نانوایانی که در جلوی تنور گرم اراده فولادین خود را با عشق معبود عجین کرده و با تحمل سختیها و صبوری در کار سعی میکنند با عشق و علاقه خاص در پختن نان و تحویل آن به روزهداران جهادگونه حرکت کنند.
تشنگی ما فدای تشنگی عباس (ع) در صحرای کربلا
علی خنکدار نانوا با بیان اینکه فرقی نمی کند در گرما یا سرما و حتی در ماه مبارک رمضان به حول قوه الهی کارمان را انجام می دهیم، می گوید: خدا رو شکر، به لطف خدا در این چند سال که در نانوایی مشغول به کار هستم به مشکلی برنخوردم و تا امروز همه ماه های رمضان و حتی در تابستان گرم امسال توانستم تمامی روزه های خود را بگیرم.
وی ادامه می دهد: البته در ماه رمضان کار ما سخت تر شده است؛ چرا که دیگر صبح نان پخت نمی کنیم و در عوض از گرمای ظهر کارمان را شروع می کنیم و تا افطار نان می پزیم تا بتوانیم خدمتی به خلق کنیم و نان گرم بر سفره مردم بگذاریم، ما سعی می کنیم رضایت خدا و بنده خدا را در نظر داشته باشیم و چیزی شیرین تر از آن برای ما نیست.
خنکدار در پاسخ به این سوال که وقتی تشنگی بر شما غلبه می کند چه می کنید، افزود: در آن لحظه به خودم می گویم کار ما آنقدرها هم سخت نیست و از کار ما سخت تر ، جانفشانی حضرت ابوالفضل (ع) در صحرای کربلاست که با وجود دسترسی به آب ، آن را بر خود حرام می کند و تشنه شهید می شود.
وی در پایان می افزاید: البته مشاغلی مانند ریخته گری و کار در کوره و معادن بسیار سخت تر از کار ما هستند، پس هیچ وقت نباید فکر کنیم که از شرایط ما سخت تر وجود ندارد، بلکه همیشه باید بدانیم که یک مرحله از ما بالاتر هم وجود دارد.
تنور داغ را به جهنم سوزان ترجیح می دهیم
نادعلی رضایی یکی دیگر از نانوایان شهر ساری است که وقتی از او در خصوص گرمای تابستان و روزه داری در مقابل تنور داغ سوال می کنم با لبی خندان می گوید: وقتی مردم از یک ساعت قبل میآیند و در صف نان میایستند و شلوغی صف و گرمای هوا را تحمل میکنند پس مطمئناً من نمیتوانم در مقابل این سرپا ایستادن چند دقیقهای آنها بیتوجه باشم.
وی ادامه می دهد: من وقتی میبینم مردم با زبان روزه ایستادهاند، هرچقدر هم که سرپا ایستادن و گرمای تنور اذیتم کند بازهم به لبخند آنها موقع گرفتن نان و با عجله رفتنشان به سمت خانه دلخوشم.
رضایی با بیان اینکه این کار من رضای خدا را به همراه دارد، می گوید: ما اجر روزه داری خود را در این گرمای 40 درجه ای تابستان و مقابل تنور داغ از خدا می گیریم و این خداست که در مقابل این کار ما به روزی ما برکت می دهد.
وی با بیان اینکه برخی ها بیان می کنند که ما نمی توانیم به خاطر گرمای هوا روزه بگیریم و روزه خود را قضا می کنند، گفت: من ترجیح میدهم کنار این تنور بایستم و چند ساعت گرما را تحمل کنم اما در آخرت در آتش جهنم نسوزم.
روزه در هوای گرم جهاد است
رسول خدا(ص) روزه در گرما را جهاد می دانند «الصوم فی الحر جهاد» و امام صادق(ع) آن را برترین جهاد معرفی می کند «أَفْضَلُ الْجِهَادِ الصوْمُ فِى الْحَر».
و در کتب روایی دیگر نیز احادیث فراوانی در فضیلت روزه داری در هوای گرم آمده است: صادق آل محمد (ع) فرمودند: هر کس یک روز را در هوای گرم روزه بگیرد و در اثر گرما تشنه شود خداوند هزار ملک را مامور می کند تا دست نوازش بر صورت او بکشند و او را به خبرهای خوب و بهشت بشارت دهند تا افطار کند و خود خداوند خطاب به او می فرماید: چقدر بوی تو گواراست! ای ملائکه من! شاهد باشید که من او را آمرزیدم.(بحار93/247)
در پایان باید گفت، در این ماه مبارک که روزهای آن هر چند بلند اما به سرعت باد و باران میگذرد آنچه از این همه لطف و کرم الهی و صبوری بندگان روزهدار میماند جز عشق بازی زمینیان با معبود آسمانی نیست که در این ماه بنده را مورد محک قرار میدهد تا آبدیدهتر شده و با تحمل 17 ساعت روزهداری و کارهای طاقتفرسا توان و بضاعت آنها را بسنجد.