آخرین اخبار:
کد خبر:۳۳۳۱۶۰
لاریجانی در همایش روز جهانی جمعیت:

اجماع روشنی بین کارشناسان جمعیت وجود ندارد/ افراد بیکار 7 برابر بیشتر از افراد شاغل انگیزه تک فرزندی دارند

رئیس مجلس شورای اسلامی گفت: یکی از چالش‌های امروز در بحث‌های جمعیتی در حوزه کارشناسان است که متأسفانه هنوز اجماع روشنی بین کارشناسان جمعیت وجود ندارد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، علی لاریجانی، رئیس مجلس شورای اسلامی در همایش روز جهانی جمعیت با اشاره به لزوم توجه به جمعیت کشور با توجه به فراز و فرودهای آن در سال‌های اخیر گفت: خوشبختانه از زمان فعالیت وزیر جدید بهداشت گام‌های خوبی در این راستا برداشته شده و باید توجه داشت که وضعیت جمعیت کشور ما در حال حاضر مطلوب است، اما سمتی که به سوی آن پیش می‌رود مطلوب نیست؛ یعنی نرخ‌هایی که در خصوص ازدواج، طلاق و فاصله باروری‌ها داده می‌شود نشان می‌دهد شرایط مطلوب جمعیت در حال تغییر است.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: مشکل کشور ما در آمارهاست که متاسفانه متفاوت است؛ برای مثال در گزارشی که امروز ارائه شد نرخ باروری 1.8 گفته شد، در حالی که گزارشی که در مجلس وجود دارد برای سال 90، 1.61 است و برای مناطق شهری 1.49، مناطق روستایی 1.93 و در مناطق شهری تهران 1.18 اعلام شده که البته غیرطبیعی نیست و وضعیت ما در همین میزان قرار دارد.
 
وی در ادامه با اشاره به سیاست‌های ابلاغی جمعیت از سوی مقام معظم رهبری گفت: این سیاست‌ها در 14 بند و در سه حوزه خاص شامل زاد و ولد که بندهای یک تا پنج را در برمی‌گیرد، مهاجرت که بندهای 11 و 12 را شامل می‌شود و مرگ و میر که بند شش مختص به این موضوع است، مدیریت منابع انسانی که بندهای 4، 7 و 8 به آن اختصاص داده شده، منابع آب و محیط زیست که در بند 9 به آن اشاره شده، مدیریت استراتژیک که در بندهای 10 و 11 و سیاست روند جمعیت که در بند 14 تشریح شده به این دلیل است که مسأله جمعیت در کشور باید در تمامی ابعاد بررسی شود.
 
رئیس مجلس تصریح کرد: یکی از چالش‌هایی که ما با آن روبرو هستیم این است که هنوز اجماع روشنی بین کارشناسان جمعیت وجود ندارد و کارشناسان جمعیت در دو گروه تقسیم‌بندی شده‌اند.
 
لاریجانی در ادامه بیان داشت: گروهی از جمعیت‌شناسان کاهش باروری را مقطعی می‌دانند و معتقدند که به دلیل شرایط اقتصادی و بیکاری موقت این شرایط رقم خورده و بر این باورند که باروری نسلی اعتبار بیشتری دارد که در کشور ما وجود دارد و به همین دلیل روش‌های مرسوم ترویج باروری را لازم نمی‌دانند و معتقدند جمعیت ایران در آینده به 100 میلیون نفر خواهد رسید و در همین میزان نیز ثابت می ماند.
 
وی افزود: گروهی دیگر از جمعیت‌شناسان نیز در نقطه مقابل قرار دارند و بر این باورند که شرایط فعلی کشور کاهش جمعیت را نشان می‌دهد و برای هر دو نظریه نیز استدلال‌هایی وجود دارد.
 
افراد بیکار 7 برابر بیشتر از افراد شاغل انگیزه تک فرزندی دارند
 
رئیس مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در بررسی که اخیراً انجام شده مردانی که یک فرزند دارند دلیل آن را عدم امنیت شغلی بیان کرده‌اند؛ در واقع افراد بیکار هفت برابر بیشتر از افراد شاغل انگیزه تک فرزندی را دارند که این مسأله به گروه اول جامعه‌شناسان کمک می‌کند.
 
وی ادامه داد: همچنین مردانی که همسران شاغل دارند نسبت به افرادی که سنتی‌تر زندگی می‌کنند، قصد تک فرزندی بیشتری دارند؛ این موضوع نیز نشان می‌دهد که این مسأله نمی‌تواند مقطعی باشد.
 
لاریجانی در ادامه اظهار داشت: در کل زنانی که قصد ادامه تحصیل و یا ترس از مشکلات اجتماعی را دارند بیشترین انگیزه‌ را برای تک فرزندی دارند و در مردان امنیت شغلی و فردگرایی، این انگیزه را افزایش می‌دهد و به نظر می‌رسد در خصوص مقطعی بودن کاهش جمعیت استناد محکمی نیست؛ همچنین آمارها نشان می‌دهد افرادی که انگیزه اعتقادی دینی بیشتری دارند ترجیح کمتری به تک فرزندی دارند.
 
وی در ادامه در خصوص سیاست‌های تشویقی اظهار داشت: تشویق‌ها باید سنجیده در نظر گرفته شود و با شرایط کشور متناسب باشد؛ همچنین بار مالی آنها نیز در نظر گرفته شود، به این ترتیب طرحی که در حال حاضر با 12 هزار میلیارد تومان ارائه شده، اگر این میزان بودجه را داشتیم آن را به وزارت بهداشت اختصاص می‌دادیم تا مشکلات آن برطرف شود.
 
لاریجانی در ادامه با اشاره به نظرسنجی انجام شده در خصوص این سیاست‌های تشویقی گفت: سیاست‌هایی نظیر افزایش مرخصی زایمان حدود هشت درصد تاثیر را در این نظرسنجی‌ها نشان داده و نکته جالب آن می‌تواند این باشد که در نظر گرفتن خانه‌داری به عنوان شغل و اختصاص بیمه به آن بسیار تاثیرگذار بوده و حدود 33 درصد تاثیر را نشان می دهد، به طور کلی باید بررسی‌ها در این زمینه بسیار دقیق و سنجیده بوده و هم از نظر علمی و هم از نظر شرایط کشور همگون و متناسب باشد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نکته مهم دیگری که باید به آن توجه کرد این است که در کنار رشد کمی جمعیت به رشد کیفی آن نیز توجه شود؛ همان گونه که در سیاست‌های ابلاغی مقام معظم رهبری در تمامی بندها به کیفیت جمعیت توجه شده است.
 
وی افزود: برای مثال حتی منابع آب نیز مورد توجه قرار گرفته و در حالی که ما در حال حاضر در 12 استان کشور با بحران آب روبرو هستیم باید موضوعات محیط زیست و توسعه را در کنار افزایش کمی جمعیت مورد توجه قرار دهیم.
 
لاریجانی ادامه داد: همچنین امروز معاون وزیر بهداشت آماری در خصوص 220 هزار سقط جنین داد که از این میزان 120 هزار عدد غیرقانونی است، البته هر دوی این مشکل چه قانونی و چه غیرقانونی باید مورد توجه قرار گیرد؛ چرا که این موضوع قتل نفس محسوب می‌شود و باید یک ساماندهی جدی در آن صورت گیرد.
 
رئیس مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: امیدواریم این نشست‌ها و همایش‌ها به موضوع رشد جمعیت کمک شایانی کند و در حال حاضر مجلس طرحی را در این زمینه در حال بررسی دارد که اگر چه تا حد زیادی کارشناسی شده، اما هنوز نیز جا دارد روی آن کار شود.
برچسب ها:
افزایش جمعیت
ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار