به گزارش خبرنگار اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»، یکی از بندهای طرح جنجال آفرین مجلس در مورد افزایش نرخ باروری، ناظر بر اعمال مجازات برای انجام اعمال جراحی عقیم سازی است؛ بندی که با مخالفت های شدید و بازتاب های خاص رسانه ای روبرو شد.
برداشت اشتباه برخی رسانه ها باعث شد تا این بند طرح، به گونهای برای مردم معرفی شود که انگار مجلس قرار است برای تک تک افرادی که این عمل را انجام دهند، مجازات در نظر بگیرد. موافقان و مخالفان طرح نظرات خود را بیان کردند و سوءتفاهم ها تا حدی رفع شد اما نکته ای که در این بین ناگفته ماند، چرایی اعمال مجازات برای این اعمال جراحی عقیم سازی است.
وازکتومی چیست؟
وازکتومی نسبت به توبکتومی، عمل جراحی شایعتریست. سابقه این عمل که به عقیم سازی مردان منجر می شود به حدود یکصد سال قبل می رسد و از حدود صد سال پیش عمل وازکتومی (Vasectomy) برای مردان انجام می شود .
در دهه 1960 پس از 60 سال تحقیق و تجربه از سوی سازمان بهداشت جهانی به عنوان راحتترین و مطمئنترین روش پیشگیری از بارداری معرفی و توصیه شد و در کشورهای مختلف از جمله چین، کانادا، انگلستان و آمریکا مورد استقبال گسترده قرار گرفت . سالانه دو میلیون خانواده در دنیا وازکتومی (Vasectomy) را به عنوان روش پیشگیری از بارداری خود انتخاب می کنند.
دز سال 1974 دکتر لی شانکیانگ (جراح چینی)عضو انستیتو تحقیقات علمی تنظیم خانواده چونگ کینک روش وازکتومی بدون تیغ جراحی (nsv)را ابداع نمود و در ایالت سیچوان ارائه داد .در آن زمان وازکتومی در مردان چینی ناخوشایند و بستن لوله ها ی زنان روش متداول عقیم سازی داوطلبانه بود . ولی امروزه در ایالت سی چوان تعداد وازکتومی انجام شده بسیار بیشتر از بستن لوله های زنان است (یعنی 5 به 1 ) . در بقیه ایالات چین نیز تعداد زنان لوله بسته همچنان بیشتر از مردان وازکتومی شده است (سه برابر). در حال حاضر بیش از 10 میلیون مرد چینی تحت عمل وازکتومی بدون تیغ جراحی قرار گرفته اند.
در ایران این روش از سال 67 تا 68 رسما در برنامههای تنظیم خانواده گنجانده شده است و در اوایل اردیبهشت ۱۳۷۲ با آمدن پروفسور لیسون چان به ایران ، این روش به محافل علمی معرفی شد.
وازکتومی را نخستینبار در ایران دکتر فریدون فروهری، مدیر پلیکلینیک شهید جعفری مرکز بهداشت شرق تهران، انجام داد. وی که پدر وازکتومی ایران شناخته شده است، شاگردان متعددی تربیت کرد و برای ترویج این روش به تمام نقاط ایران فرستاد.
عوارض وازکتومی برای مردان
با توجه به این که طی 25 سال اخیر از سال 68 تا شش ماهه اول سال 92، به طور میانگین سالی 30 هزار وازکتومی تنها در بخش دولتی ایران صورت گرفته و نظر به اینکه اعلام شده سالانه 2 میلیون وازکتومی در جهان صورت میپذیرد و ایران یک درصد جمعیت جهان را دارد، این آمار یک و نیم برابر متوسط جهانی است و حتی برخی از کارشناسان آمار اعمال جراحی را بیشتر از این دانسته و معتقدند که 3 برابر میانگین جهانی در ایران، وازکتومی انجام می شود. از این رو، توجه به توقف این گونه اعمال جراحی، برای پیشرفت سیاست های جمعیتی لازم و ضروری به نظر می رسد.