به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، کوشکی، استاد دانشگاه تهران امشب در جمع دانشجویان شرکت کننده در ششمین دوره طرح ولایت خراسان رضوی در اردوگاه امام رضا(ع) مشهد، در خصوص سبک زندگی اسلامی گفت: زمانی مردم جامعه به یک مسئله احساس نیاز میکنند، به سمت آن میروند و زمانی مسئلهای مد میشود که به دنبال آن میروند و مسئله سبک زندگی از این قبیل است.
وی با اشاره به اینکه مسئله سبک زندگی در بین مردم درک نشده است، به طرح این پرسش پرداخت که چرا برخی اقدامات را جامعه اصرار بر انجام آن دارد و برخی اقدامات را حتما باید قانون و زور کنار آن باشد تا مردم آن را انجام دهند. آیا میتوان اقدامی انجام داد که به جای زور انجام فعالیتها درونی شود؟
وجود زیرساختهای دینی عاملی در جهت جلوگیری از اختلاط نامحرم است
کوشکی با بیان اینکه سبک زندگی پاسخ دهنده این پرسشها است، خاطرنشان کرد: در گذشته زیرساختهای دینی که وجود داشت باعث میشد جلوی اختلاط محرم و نامحرم گرفته شود، به طور مثال داشتن اندرونی و بیرونی در خانههای قدیمی و یا داشتن کلونها نمونههایی بود که سبک زندگی دینی را نشان میداد.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران ادامه داد: سبک زندگی دینی یعنی به جای اینکه دین را تذکر و یا آموزش دهیم، آن را وارد زندگی مردم کنیم.
وی گفت: امروز سبک زندگی ای به جوانان عرضه شده که آنان را مجبور به پذیرش مسائلی میکند که ممکن است در پی آن مشکلاتی برایشان رخ دهد.
امروز دین به شیوه دستگاه زبانی آموزش داده میشود
کوشکی با تاکید بر اینکه متاسفانه به جای آموزش عملیاتی، دین را دستور زبانی آموزش میدهیم، با طرح این پرسش که دین را چگونه باید آموزش داد، خاطرنشان کرد: دین را باید تبدیل به سبک زندگی کرد. پیامبر(ص) فرصت و امکانی برای آموزش مبانی اسلامی نداشت زیرا مردم امکان این امر را نداشتند و جامعه از زیرساختهای لازم برای این مسئله برخوردار نبود، به طوری که حتی مردم سواد خواندن و نوشتن را نیز نداشتند.
استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه پیامبر(ص) با تبدیل دین به سبک زندگی، جامعهای متمدن پی ریزی میکند، تصریح کرد: آیا تاکنون بخشی از دین در جامعه ما تبدیل به سبک زندگی شده است؟
وی یادآور شد: حدود 180 سال پیش قسمتی از دین تبدیل به سبک زندگی شده بود ،به طوری که حتی زنان سایر ادیان از حجاب کامل برخوردار بودند و این در حالی بود که هیچ اجباری از جانب حکومت در این خصوص وجود نداشت.
امروز تنها یک بخش از دین تبدیل به سبک زندگی شده است
وی ادامه داد: متاسفانه امروز تنها یک بخش از دین تبدیل به سبک زندگی شده و آن دهه نخست محرم است، به طوری که مشاهده میکنید در این دهه تمامی فضای کشور محرمی میشود و حتی افرادی مانند رضاخان که عنوان میکردند هر کس در فضای جامعه عزادرای کند کشته خواهد شد نیز، نتوانستند جلوی مردم را در برپایی عزاداری بگیرد و این گونه بود که هیئتهای خانگی به راه افتاد.
کوشکی افزود: حتی مشاهده میکنید در محله ارامنه تهران نیز اقلیتهای مذهبی هیئت ایجاد کردند و این امر به دلیل تبدیل شدن محرم به سبک زندگی است.
این استاد دانشگاه خاطرنشان کرد: امروز در جامعه سبک زندگی مشخصی وجود ندارد، زیرا بخشی از سبک زندگی از دین آمده و بخشی از آن سوی مرزها؛ به همین دلیل است که در فضای فرهنگی کشور استانداردی وجود ندارد.
وی با اشاره به اینکه سبک زندگی مغایرتی با درک و فهم ندارد، بلکه سبک زندگی رعایت ارزشها و هنجارها را تسهیل میکند، تصریح کرد: در جمهوری اسلامی نخبگان فرهنگی و کسانی که میبایست سبک زندگی را بشناسند از این مقوله چیزی نمیدانند، به همین دلیل است که اجزای دین به سبک زندگی تبدیل نشده است.
کوشکی با بیان اینکه امام صادق(ع) میفرمایند «مردم را به وسیله رفتارتان به دین دعوت کنید نه با زبانتان»، تاکید کرد: برای آموزش اسلام نباید اسلام را تبلیغ کرد، بلکه باید اسلام را زندگی کنیم.
عضو هیأت علمی دانشگاه تهران یادآور شد: زمان جنگ انسانهای معمولی به جبهه میرفتند و عالم بیرون میآمدند، چون به صورت عملیاتی سبک زندگی اسلامی را مشاهده میکردند.
وی با تاکید بر اینکه کسانی در این مسیر موفق هستند که با آموزههای دین زندگی میکنند، گفت: در سال 78 عدهای در صدد ایجاد فتنه برآمدند، عملکرد مقام معظم رهبری به شکلی بود که بدون هیچ اجبار فیزیکی اوضاع خاتمه یافت و شروع آن زمانی بود که رهبر انقلاب در دیدار با جمعی بسیجیان فرمودند «آرامش به قدری مهم است که چنانچه عکس مرا پاره کردند، اقدامی انجام ندهید»؛ بعد از این قضایا خاتمی، رئیس جمهور وقت گفت این قائله ختم به خیر شد، بدون اینکه تیری شلیک شود.
کوشکی در پایان بیان داشت: روزی امام راحل برای یکی از پاسدارانی که بر روی پشت بام منزل ایشان مشغول نگهبانی بود، چای آوردند و فرمودند «پسرم هوا سرد است، چای میخوری»؟ که همان پاسدار بعدها عنوان میکند من سبک زندگی اسلامی را در همین یک دقیقه مشاهده کردم./155ب1/