نویسنده و محقق دانشگاهی در گفتگو با «خبرگزاری دانشجو»:
کد خبر:۳۳۵۹۵۹
عضو هیت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره):
تحول در علوم انسانی نباید به یک ژست دغدغهمدارانه تبدیل شود
عضو هیات علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: تحول در علوم انسانی نباید به یک ژست دغدغه مدارانه تبدیل شود، اسلامیسازی علوم راهکار عملی و همّت صاحبنظران و اساتید را میطلبد، مسئولان هم به جای نقد و توضیح واضحات وارد عمل شوند و شرایط لازم را فراهم کنند.
حجت الاسلام محمد دشتی در گفتگو با خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» در قم، گفت: تحول در علوم انسانی و روند اسلامی سازی این علوم نیازمند طراحی یک برنامه دقیق، کارآمد و منسجم است تا بتوان با استفاده از ظرفیت ها و امکانات برای تحقق این امر تلاش کرد.
وی افزود: ممکن است در بیان اول همه اساتید و صاحب نظران به همین نکته برنامه ریزی اشاره کنند و این حرف تکراری باشد؛ اما حقیقت این است که واقعا بدون برنامه ریزی متقن و منسجم نمی توان در حوزه تحول علوم انسانی کاری پیش برد.
عضو هیات علمی موسسه آموزشی- پژوهشی امام خمینی(ره) گفت: اکثر شاخه های علوم انسانی که امروز در دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی تدریس می شوند رویکرد غربی دارند و شالوده مکاتب و اندیشه های اندیشمندان غربی هستند، این مسئله اصلا برای یک جامعه اسلامی پسندیده نیست.
تحول در علوم انسانی مستلزم شناخت تعاریف متعدد این علوم است
حجت الاسلام دشتی خاطرنشان کرد: برای تحول در علوم انسانی باید ابتدا به شناخت تعاریف متعدد این علوم پرداخت و بعد با یک رویکرد کلی و مبتنی بر مبانی اسلامی به علوم انسانی نگریست.
اساتید حوزه و دانشگاه برای اسلامی سازی علوم عزم جدی ندارند
وی به ضرورت ایجاد انگیزه و نشاط در بین اساتید دانشگاهی و حوزوی اشاره کرد و افزود: اساتید حوزه و دانشگاه آن گونه که شایسته است انگیزه کافی و عزم جدی برای ورود به بحث تحول در علوم انسانی را ندارند و همین موضوع، اصلی ترین علت عدم تحقق این امر است.
عضو هیات علمی موسسه آموزشی- پژوهشی امام خمینی(ره) ادامه داد: افراد کمی در کشور با علوم انسانی و مبانی غربی آن آشنایی لازم را دارند، متفکرانی همچون شهید مطهری، شهید بهشتی و شریعتی از جمله افرادی بودند که توانستند مبانی غربی این علوم را شناخته و برای زدودن این مبانی از حوزه علوم انسانی تلاش کنند، البته این بزرگوران هم با توجه به حجم کارهای اجرایی زیادی که داشتند عملا نتوانستند به آن بازدهی لازم برسند.
حجت الاسلام دشتی بیان داشت: متاسفانه در بین برخی از اساتید حوزه و دانشگاه این باور وجود دارد که نمی توان علوم انسانی را اسلامی کرد و مبانی غربی را از آن زدود.
وی تاکید کرد: تا زمانی که بازخوانی و بازشناسی تعاریف متعدد علوم انسانی توسط اساتید صورت نگیرد، نباید به تحول در این علوم و اسلامی سازی این علوم امیدوار بود.
عضو هیئت علمی موسسه آموزشی پژوهشی امام خمینی(ره) بیان داشت: اگر قرار باشد واقعا تحولی در علوم انسانی صورت گیرد و این علوم به شکل اسلامی در بیاید، باید علما و مراجع و همه نخبگان حوزه و دانشگاه با همدلی ایجاد مراکز و کارگروه های مختلف نسبت به این مسئله اهتمام داشته باشند.
اسلامی سازی علوم به صورت فردی و تک بعدی محقق نمی شود
حجت الاسلام دشتی با اشاره به این که آیت الله مصباح یزدی انصافا در حوزه تحول در علوم انسانی و اسلامی سازی علوم صاحب نظر هستند و اقدامات مناسبی انجام دادند، بیان داشت: این مباحث نباید به یک ژست دغدغه مدارانه تبدیل شود، اسلامی سازی علوم راهکار عملی و همّت صاحبنظران و اساتید را می طلبد، مسئولان هم به جای نقد و توضیح واضحات وارد عمل شوند و شرایط لازم را فراهم کنند.
وی در پایان یادآور شد: در زمینه اسلامی سازی علوم نمی توانیم به صورت انفرادی و تک بعدی عمل کنیم، کار باید با گروه های تخصصی، برنامه ریزی و در همه ابعاد پیش برود.
لینک کپی شد
گزارش خطا
۰
ارسال نظر
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.