گروه فرهنگی «خبرگزاری دانشجو»؛ سیده سارا توانگر/ یکی از اتفاقات مهم حوزه فرهنگی عمومی کشور که در یکی دو ساله گذشته توانسته تاثیرات زیاد و جریانات متعددی را در جامعه ایجاد کند، موضوع شبکه های اجتماعی به خصوص نسل جدید آن است.
اتفاقی که علاوه بر دربرگیری حجم گسترده ای از اقشار جامعه، تاثیرات عمده و ظاهری و گاه پنهان بر سطح جامعه بگذارد. حالا اگر هم کسی باشد که نه با فیسبوک رابطهای داشته باشد و نه تا بهحال اسم چت به گوشش خورده باشد؛ یقیناً اما به هزار و یک دلیل حالا اسمارت فون در دستش گرفته با صفحه اصلی که در خودش "وایبر" را جا داده و "واتس اَپ" و "لاین" و... .
این موج مثل بسیاری دیگر از موج های عظیم و سهمگین فناوری، خیلی زود و بسیار گسترده جامعه ایران را، همپای جامعه جهانی تسخیر کرد. حال بماند مسئولینی که هنوز هم که هنوز است خود را به خواب می زنند و انگار اصلاً این نرم افزارها را نمی شناسند اما واقعیت این است که این شبکه ها خیلی زود و با سرعتی غیر قابل باور درلایه های مختلف ایران نفوذ کرده و اقشار و فرهنگ های مختلف را هم با جذابیتهای بصری خود جذب کرده.
از طرفی هم ایرانیان بارها و بارها به خصوص در عصر فناوری های جدید همراه این را نشان داده اند که در شوخیهای آنی و طنازیهای به لحظه، در دنیا نظیر ندارند و این توانایی را دارند که با همه چیز شوخی کنند و جوک بسازند. شاید هیچکس خیال نمی کرد اولین واکنش به انتخابات 92، موج لطیفه های مربوط به قهر قالیباف از شهروندان تهرانی و دعوت طرفداران غرضی به شام در منزل روحانی باشد! یا حتی همین موج عظیم "روحانی مچکریم". یا حتی تر لطیفه های تقابل هاشم بیک زاده و لیونل مسی در جام حهانی و قس علی هذا...
ایرانی ها خلاقند. و به شدت شوخ طبع. و حاصل این ها با شبکه های اجتماعی نسل جدید می شود موجهای گوناگون طنازی درباره اشخاص و جریانات مختلف فرهنگی سیاسی ورزشی و...
صادق باشیم. ایرانی ها برای خندیدن به خیلی چیزها رحم نمی کنند. حتی اگر در انتخابات طرفدار قالیباف هم بوده باشند باز هم لطیفه های مربوط به او را در شبکه های اجتماعی کپی میکنند. یا اگر دو تا لطیفه مربوط به دکتر شریعتی آنها را بخنداند، علاوه بر این که آن دو تا را برای دوستانشان میفرستند، بلکه سومی و چهارمیش را با ذهن شریف خود می سازند و برای بقیه می فرستند!
تا این اواخر که تمرکز بر شخصیت ها بسیار بیش از قبل شد. مرکزی که روی دکتر شریعتی وجود داشت، سپس به دبیر بزرگوار شورای نگهبان رسید و بعد سراغ یکی از انبیای الهی رفت و حالا بنیانگذار انقلاب اسلامی...
شکی نیست که جریان آزاد فناوری در ایران با وجود انواع تحریم ها، و هدایت یافتگی بخشی از این جریانات کاملا حساب شده و با برنامه قبلی است. در این هم شکی نیست که ملت ایران در این موضوع به شدت اسیر موجسواری شده و با هر موج درست و غلطی همراه می شوند. در این هم شکی نیست که مسئولین عزیز وطنی، اساساً در این دو سه ساله خواب تشریف داشتهاند که بخواهند برای این زهر های بی شمار فناوری، پاد زهر بسازند، اما نکته قابل تامل در این فضا خبر جدیدی ست که وزیر محترم ارتباطات با شور و شعف آن را اعلام می کند: اپراتور دوم و سوم حالا کاملاً به سیستم جدید اینترنت پر سرعت 3G مجهز شدهاند و هموطنان عزیزمان می توانند از این سیستم استفاده کنند. راستی یک بخشی از این فناوری را هم نگه می داریم تا با پیوست فرهنگیش ارائه کنیم.
فقط بخشی از فناوری با پیوست فرهنگی! گویی که فرهنگ فقط در یک بخش وجود دارد و بخش های دیگر فناوری ربطی به فرهنگ عمومی مملکت ندارد!
و چه مظلوم است فرهنگ که نگاه مسئولین ارشد مملکت بدان مانند سبزی در سفره غذاست. که اگر باشد خوب است و اگر هم نبود خب مشکلی نیست!
و چه خوب فهمیده اند دشمنان ما، این نقطه ضعف را و چه خوب دارند با این نقطه ضعف بازیمان می دهند و چه راحت برایمان موج درست می کنند...
و چه مظلوم است رهبر این مملکت. که دهها بار از اهمیت فرهنگ عمومی گفته. و فرموده که فرهنگ از اقتصاد مهم تر است و فرموده که فرهنگ مثل هوایی است که تنفسش می کنیم و... در عمل هیچکس وقعی به این همه دلسوزی نمی نهد....
و چه ساده لوحند بعضی از ما، که مثل آب خوردن هر چه جوک و لطیفه مربوط به حضرت لقمان و دکتر شریعتی و امام راحل برایشان می آید برای بقیه می فرستند و به احسن وجه روی موج ساخته شده سوار می شوند و... فقط برای اینکه "ول کن بابا دور همی می خندیم"...!
و با این روند شکی نیست که موج توهین های طنازانه به اشخاص و وقایع مقدس و ارزشمند این مملکت حالا حالا ها ادامه دارد و هر چه این شبکه ها گسترده تر شود، این امواج، عمق توهین هایش و عمق بی بصیرتی ما بیشتر رخ می نماید...
و با این وضعیت اسف بار فرهنگی در شبکه های اجتماعی حالا نسل اینترنت همراه هم چند برابر می شود، بدون آن که کسی این همه تاثیرات فرهنگی این موضوع در جامعه فکر کند...
و ضریب نفوذی که این شبکه ها دارند روز به روز بیشتر بدست می آورند در میان مردم...
و دشمنی که با تمام توان سعی در هدایت افکار عمومی و قبح شکنی در جامعه از این طریق دارد...
و مسئولینی که اصلاً در باغ نیستند کلا....!
و مردمی که در سایه بی خیالی مسئولین بی خبر از همه جا دارند آب به آسیاب دشمن می ریزند...
اما حضرات مسئول!
نگاه غیر فرهنگی شما تا امروز بر ما مبرهن شده. اصلا از شما توقع نداریم که این موضوع را حل کنید. اصلا نمی گوییم که این شبکه ها حالا به یکی از ابزار اصلی جاسوسی در ایران بدل شده اند. اصلاً نمی گوییم دنبال شبکه ای اجتماعی وطنی باشید. اصلاً نمی گوییم آدم عاقل اول فرهنگ را می آورد بعد جنس فرهنگی را....
نه این ها همه پیشکش تان! شما لطف کنید آب در آسیاب دشمن نریزید ما را بس!
همین که اینترنت ولنگ و باز و بی در و پیکر را با این وضعیت شایع تر نکنید بس است...
برادرانِ جان!
مرا به خیر تو امید نیست، شر مرسان...!
پ.ن: راستی نگاه صحیح به مقوله فرهنگ جزو صفات بارز امام(ره) بود....
واکنش سریع شما به این امر رو تحسین میکنم. متاسفانه این یک حقیقت تلخ هست که از چندی پیش توهین های مختلفی به دکتر شریعتی شروع شده بود و حالا یکی یکی بزرگان ما رو مورد هدف قرار میدهند و دیگران به جای واکنش فقط میخندن و از کنارش رد میشن.
مقاله جالبی بود.
احسنت حرف دل خیلی هاست. خدایمان با این مسئولین ... فرهنگ فرهنگی به خیر کناد.
البته این معضل به این دولت و دول قبل مربوط نمی شود، ظاهرا بعضی ها با بعضی های دیگر غیر وطنی هم قسم شده اند تا این انقلاب و آرمانهاشو کله پا کنند.
موقعی که جوک ها ساخته میشد وقتی در مورد شهید دکتر شریعتی جوک می ساختند عده ای از خشکه مقدسان و متحجران ذوق مرگ شده بودند که شریعتی حقش همین است که مسخره شود !
کم کم قباحت را به حد بالا رسانده اند که در مورد حضرت امام رحمه الله علیه جوک میسازند !
از ابتدا نباید سکوت میکردند از همون موقعی که بر علیه شریعتی جوک میساختند باید جلوی این کار زشت گرفته میشد تا به اینجا نرسد!
هنوز دیر نشده باید صدا و سیما کاری انجام دهد ... شما هم باید همان روز که این کار شروع شد با شریعتی تذکر میدادید و برنامه میساختید!
باید دست به کار شد ... شما نیز دست به کار شوید و در قسمت بعدی به این نکته توجه ویژه کنید!
امیدوارم موسسات فرهنگی (فرهنگستان ادب فارسی،وزارت ارشاد،سازمان تبلیغات اسلامی و ...) کاری انجام دهند چون به جای اینکه رفتارها و گفتارهای نیکی که از آن بزرگان در ذهن مردم هست کم رنگ تر شده و جای خودش را به جوک و لطیفه های توهین آمیز می دهد و شاید در آینده ای نچندان دور در جواب سوالی که از نوجوانی می پرسند از امام (رهبرکبیر انقلاب) یا فلانی چه میدانی؟ بگوید همان که فلان ... است.
مطمئنا این جریانی که آغاز شده در ذهنیت جوانان و نوجوانانی که آگاهی کامل از این بزرگوران ندارند تاثیر بسزایی خواهد گذاشت.
چرا مسئولینی که ادعای فرهنگ و ... می کنند ساکت نشسته اند؟؟؟!
در ضمن تقدیس و مقدس سازی از هر چیزی کاری بس اشتباهه که نتیجه ای جز دیکتاتوری نداره هیچ کس یا چیزی مقدس نیست به غیر از خدا و پیامبر (ص) و امامان (ص)