به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از مشهد، مسعود شفیعی شب گذشته در جمع خبرنگاران در نشست تخصصی سرپرست دانشگاه فنی و حرفهای و علمی و کاربردی در سالن جلسات دانشگاه فنی شهید منتظری مشهد گفت: دانشگاه فنی و حرفهای به دنبال عرضه و تقاضا است و بر مبنای تولید محور عمل میکند.
وی افزود: در گذشته در این دانشگاه یک دانشجوی لیسانس پلی تکنیک نیازهای برق و نیرو را در کشور برآورده میکرد؛ اما امروزه دانشجویان موفق و توانا خروجی دانشگاههای فنی و حرفهای نیستند و اکثر فارغ التحصیلان در رشته غیر تخصصی خود و یا در حال ادامه تحصیل در خارج به سر میبرند.
دانشجوی لیسانس فنی و حرفهای باید نیاز کشور را برآورده کند
سرپرست دانشگاه فنی و حرفهای در ادامه با انتقاد از این روند گفت: یک دانشجوی فنی و حرفهای باید نیاز کشور را برآورده و ایده پردازی کنند، حداقل فرایند تبدیل ایدهاش به محصول را در یک فرایند هفت مرحلهای پشت سر بگذارد تا بتواند وارد بازار کار شده و رقابت خود را آغاز کند.
شفیعی تصریح کرد: البته اینگونه نیست که هر ایدهای به جایگاه محصول شدن برسد و امکان دارد از هر ده هزار ایده تنها یک ایده بتواند خود را به خروجی برساند؛ اما دیگر دانشجویان نیز با ارائه ایده به کسب تجربه دست میزنند که این خود بسیار رضایت بخش است.
وی با بیان اینکه برای درگیر شدن در بازار کار باید دو راه کار اساسی را پشت سر گذاشت، ادامه داد: در ابتدا دانشجو باید پروژه تحقیقیاتی خود را آماده کرده که این روند بدون داشتن دانشجویی با تحصیلات تکمیلی غیر ممکن است و دوم نیاز به انجام فعالیتهای تکنیکی است که نمیتوان از کنارش به سادگی عبور کرد.
سرپرست دانشگاه فنی و حرفه ای افزود: کارهای بزرگی که در کشور تا کنون نتوانسته بودند خود را به اثبات برسانند در صورت تعامل با دانشگاههای فنی و حرفهای مشکلات خود را حل کردهاند و این نشان از نیازی است که متقابلا میان بازار تقاضا و نیروی کار ماهر در دانشگاههای فنی وجود دارد.
ادغام دو دانشگاه فنی و حرفهای و علمی و کاربردی رسیدن به دانشگاه واحد است
شفیعی با بیان این نکته که کارشناس ناپیوستههای فنی و حرفه ای وارد بازار کار میشوند و اکثرا شاغل هستند، تصریح کرد: دانشجویان کارشناسی پیوسته ما زمانی مفید خواهند بود که تجربه کاری داشته باشند.
وی از ادغام دو دانشگاه فنی و حرفهای و علمی و کاربردی خبر داد و متذکر شد: تلفیق این دو دانشگاه اتفاق مبارکی است که به دنبال تغییر در روند تشکیلاتی این دو دانشگاه نیست؛ بلکه میخواهیم با یک ریاست واحد و دو ساختار با ماهیت مجزا کار را پیش ببریم.
سرپرست دانشگاه فنی و حرفهای از برخی نگرانیها ابراز تعجب کرد و با بیان این نکته که این تجمیع جای نگرانی ندارد، گفت: برخی میگویند ما این ادغام را نمیخواهیم و این نوعی خسارت است، من به آنها میگویم گول نخورید قرار نیست جایگاه دانشجو، استاد و هیئت علمی تغییر کند، ما حمایتهای همه جانبه از یکدیگر خواهیم داشت.
باید به ابر دانشگاه کشور تبدیل شویم
شفیعی افزود: ما ابر دانشگاهی خواهیم شد که همتا ندارد و برای رسیدن به این جایگاه تعداد دانشجو دارای اهمیت نیست زیرا دانشگاه پیام نور نیز تعداد دانشجویانش زیاد است بلکه اثر بخشی خروجی این دو دانشگاه در جامعه راه ابر دانشگاه شدن ما است.
وی تعداد فارغ التحصیلان فنی و حرفهای را 120 هزار نفر دانست و افزود: در هنرستانها تعداد 320 هزار فارغ التحصیل داریم و با توجه به نیاز بازار کار و صنعت باید برنامه ریزی خوبی در این مسیر جهت پرورش نیروی کار ماهر در مراکز خود داشته باشیم.
باید کارشناسی فنی و حرفهای در دانشگاههای خود داشته باشیم
سرپرست دانشگاه فنی و حرفهای از تغییرات بزرگ در دانشگاههای فنی و حرفهای در جهان خبر داد و خاطرنشان کرد: در دنیای پیشرفته امروزی یک فوق دیپلم فنی و حرفهای تا چه اندازه دانش را در وجود خود میتواند نهادینه کند؟ ما باید یک سطح توان آموزشی خود را بالا آورده و کارشناسی فنی و حرفهای را ایجاد کنیم.
شفیعی با بیان اینکه در دانشگاه علمی و کاربردی تحصیلات تکمیلی داریم، گفت: کسی که در این دانشگاه مدرک میگیرد باید پروزه محور باشد و روی پروژه خاصی کار کند و ما تلاش داریم در دانشگاه فنیحرفه ای بیش از 60 درصد کار خود به اموری غیر از کارورزی و کارآموزی اختصاص داده و به تربیت نیرو بپردازیم.
وی از ایجاد قرارداد با کشورهای آلمان و اتریش خبر داد و افزود: تلاش داریم سه بازده دانشجو، استاد و تجهیزات را با سه کشور آلمان، اتریش و سوئیس تبادل کرده و از تجارب این کشورها نیز در کشور بهره ببریم.
سرپرست دانشگاه فنی و حرفهای از ایجاد دانشگاه فنی حرفهای مشترک ایران و آلمان خبر داد و بیان کرد: در این دانشگاه مشترک تلاش داریم علاوه بر تبادل توانایی های موجود میان خود، برای دیگر کشورهای منطقه نیز نیرو فرستاده و به تربیت نیروی ماهر انسانی بپردازیم.
شفیعی در پایان با بیان اینکه شهریه هر دانشجوی فنی و حرفهای یک میلیون و سیصد هزار تومان میباشد: این شهریه در حقیقت دانش آموزی است و این در حالی است که شهریه دانشجو در شهرستانها برای دانشجویان دیگر دانشگاهها تا پنج میلیون تومان است و در دانشگاه تهران این رقم به 15 میلیون رسیده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دانشگاه فنی و حرفهای تورم ندارد و تورم در حقیقت سهم دانشگاههای پیام نور و آزاد است؛ ما تلاش داریم بازار کار کشور را تنظیم کرده و به لطف خدا در برخی رشتههای ما در حال حاضر 80 درصد از فارغ التحصیلانمان وارد بازار کار میشوند.