به گزارش خبرنگار «خبرگزاری دانشجو» از گرگان؛ نمایندگی خبرگزاری دانشجو در استان گلستان، در آستانه سال تحصیلی جدید میزگردی را با حضور نمایندگان تشکلهای دانشجویی دانشگاههای مرکز استان با محوریت "وزیر علوم شایسته از دیدگاه دانشجو" برگزار کرد.
در ابتدای این نشست رقیه وظیفهدان، جانشین بسیج دانشجویی موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی گرگان، ولایت مداری و اعتقاد به خط امام (ره) را از شاخصهای ضروری وزیر علوم آینده برشمرد و گفت: فرجی دانا آن طور که باید و شاید پایبندی خود را به این دو شاخصه نشان نداد.
وی افزود: ما نسل جدیدیها در زمان انقلاب نبودیم؛ اما فرمایشات و رهنمودهای امام راحل عزیزمان گوش به گوش به ما رسیده و از این رو قائلیم که تمامی مسئولین نظام باید مقید به این آرمانها باشند؛ ولی در برخی از وزارتخانهها التزام به این آرمانها کمرنگ شده است.
وظیفهدان با اشاره به تغییرهای مدیریتی در زمان توفیقی و فرجی دانا، متذکر شد: افرادی در این وزارتخانه روی کار آمدند که زمانی در فتنه 88 نقش اصلی ایفا کردند و یا عصا به دست بودند از این رو لیاقت سمتهای منصوبه در وزارت علوم را نداشتند.
جانشین بسیج دانشجویی موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی با اشاره به تغییر مدیریتی در برخی از دانشگاهها تصریح کرد: شخصی رئیس یکی از دانشگاههای کشور شده است که زمانی موجب خودسوزی یک دختر شد، واضح است که این افراد نمیتوانند در نظام اسلامی نقش مثبتی بر عهده بگیرند.
برای دانشجو گذشته وزیر علوم هم ملاک است
در ادامه فاطمه ملک، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه پیام نور گلستان نیز بیان داشت: در اواسط خرداد سال جاری نیلی به عنوان سرپرست دانشگاه تهران انتخاب شد و مقرر شد به عنوان رئیس منصوب شود. در همان زمان حدادعادل این انتخاب را موجب تیرگی میان مجلس و وزارتخانه خواند که این سخن بیانگر سوابق تیره نیلی داشت که طبیعتا انتخابهای این چنین و بی توجهی به تذکرات نمایندگان مجلس، استیضاح وزیر را در پی داشت.
ملک همچنین با اشاره به دفاعیه روحانی از وزیر علوم نیز گفت: آقای روحانی شاید فقط به بعد علمی فرجی دانا اشاره داشتند شاید ما هم این فرد را از نظر علمی تایید کنیم؛ ولی این دلیل نمیشود موارد دیگر در رزومه این فرد را نادیده بگیریم، برای ما تفکرات و دیدگاههای وی نیز مهم است، مهم است بدانیم کجا سکوت کرده کجا فعالیت داشته است؛ از طرفی تجربه دیگر به خود رئیس جمهور هم باید ثابت کرده باشد که فرجی دانا برای مدیریت وزارت علوم مناسب نبود.
در ادامه وظیفه دان متذکر شد: فرجی دانا شاید به تنهایی یک دانشمند محسوب میشد؛ اما قدرت مدیریت نداشت و رتبه علمی کشور را کاهش داد.
در ادامه نیز حسین انصاری، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان تصریح کرد: وقتی کسی میخواهد مسئولیت کاری را بر عهده بگیرد علاوه بر بهره علمی باید مدیر و مدبر خوبی نیز باشد.
فرجی دانا پاسخ قانع کنندهای به نمایندگان مردم نداد
وی افزود: پیش از فرجی دانا، توفیقی سرپرست شد که بر اساس نظر بسیاری از صاحب نظران این انتخاب مقدمهای برای حضور فرجی دانا بود؛ در ادامه روند کاری یک سری برنامههای خاصی را اجرا کردند که با سیاستهای جمهوری اسلامی منافات داشت؛ مثل حضور عوامل اصلی و غیراصلی منتسب به فتنه 88 در رأس برنامههای اجرایی وزارت علوم. اینها عواملی شد که بین مجلس و وزارت علوم کدورت پیش بیاید و شاهد بودیم که فرجی دانا نتوانست پاسخ قانع کنندهای به نمایندگان مردم بدهد و به درستی استیضاح شد.
انصاری با اشاره به سرپرستی نجفی در وزارت علوم گفت: نجفی هر چقدر هم که بخواهد در مسیر آموزشی خود جلو برود باید بتواند سیاستهای کلی نظام آموزش و علوم را اجرا کند.
وی در ادامه به انتظارات دانشجویان از وزارت علوم پرداخت و بیان داشت: وزیر علوم باید برای تعداد دانشجویان دکترایی که قرار است در سال های بعد وارد نظام آموزش شوند برنامه داشته باشد.
نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه منابع طبیعی تصریح کرد: وزیر علوم در وهله دوم باید تکلیف و حقوق دانشجویان را مشخص کند.
انصاری در همین راستا به سخنان نجفی در شورای نمایندگان سرپرستهای دانشجویی مبنی بر فعالیتهای سیاسی دانشجویی اشاره کرد و بیان داشت: نجفی باید بداند هیچ زمانی نمیشود مسئله سیاست را از دانشگاه کنار گذاشت و دانشجو را فقط یک محصل تصور کرد.
وی تصریح کرد: از هر جهت دانشجو در ابعاد سیاسی، علمی، فرهنگی و تاریخی حق اظهار نظر دارد؛ پس بهترین کار این است که وزیر علوم آینده یک برنامه تکمیل شده مشخص برای نمایان ساختن بُعد عملی و نمایی فعالیتهای دانشجویی که از سال 57 آغاز شده، داشته باشد.
نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه منابع طبیعی با اشاره به تغییرات مدیریتی در وزارت علوم به ریاست جدید دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان اشاره کرد و گفت: ریاست نجفی نژاد دوشنبه هفته گذشته تایید شد. وی باید برای دانشجویان تشریح کند برنامهای که برای ریاست جدید دانشگاه دارد چیست و آیا این برنامهها در راستای اهداف و سیاستهای کلان نظام است و یا خیر؟ این سوالاتی است که در آینده از وزیر علوم میپرسیم و نسبتا برای هر کدام جواب مشخصی نیز میخواهیم.
انصاری خاطرنشان کرد: در سال های 80 تا 84 ریاست برخی دانشگاهها با هدف روی کار آمدن افراد پیرو خط امام و رهبری تعویض شدند که همزمان با روی کار آمدن دولت روحانی این افراد دوباره کنار گذاشته شدند؛ اینگونه تغییرها نشان میدهد هیج سیاستی در انتخاب مدیریتها وجود ندارد.
وی تأکید کرد: نمیگویم این تغییرها مغرضانه بوده، بعضی اوقات توانایی شناخت افراد در وجود ما نیست؛ اما در برخی موارد افرادی سر کار آمدند که توانایی اجرایی ندارند.
نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه منابع طبیعی در این رابطه به ریاست دانشگاه ارومیه اشاره کرد و بیان داشت: ریاست دانشگاه بعد از هشت سال برگشت و همان برنامههای هشت سال پیش را اجرا میکند؛ نمونه اش این بود که تشکل بسیج دانشجویی دانشگاه را هشت سال پیش منزوی کرد و بسیج در کانکس اقدامات اجرایی را انجام میداد؛ در صورتی که در هشت ساله دوم بیشتر برنامههای فرهنگی و اجرایی دانشگاه توسط بسیج انجام میشد که قاعدتا ادامه روند هشت سال گذشته احتمال ضعف نزولی تشکل دانشجویی را در دانشگاه بالا میبرد، از این رو توصیه میکنم وزیر جدید در انتخاب مدیران خود دقت نظر داشته باشد.
انگار قرار نیست روند کاری منسوبین در مسند وزارت علوم تغییر کند!
در ادامه رضا صباغی، نماینده بسیج دانشجویی موسسه آموزش عالی حکیم جرجانی نیز تصریح کرد: هر سه تغییر توفیقی و فرجی دانا و نجفی نشان میدهد سیر کاری و فکری منسوبین در این مسند قرار نیست تغییر داشته باشد؛ از این رو باید دانشجویان اقدام بعدی این افراد را شناسایی کرده و جلوی اقدامات مخرب را بگیرند.
وی با اشاره به حمایت مقام معظم رهبری از دولت یازدهم گفت: من نمیگویم فرجی دانا در خط امام حرکت نمیکرد یا ولایی نبود؛ ولی به هر حال نتوانست نمایندگان مردم را قانع کند؛ بنابراین دانشجویان اگر فکر میکنند زنجیره افرادی که در وزارت علوم روی کار میآیند اشتباه است؛ جلوی آن را بگیرند؛ ما نمیگوییم فردی بیاید که در این جناح باشد و یا فلان تفکر را داشته باشد؛ بلکه نباید بگذاریم فرد مغرض و افراطی روی کار بیاید.
وزیر علوم آینده خود را امانت دار انقلاب بداند
در ادامه عفت پرآور، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان نیز بیان داشت: ما در یک جامعه اسلامی با حکومتی اسلامی زندگی میکنیم؛ بنابراین هر کسی در هر بخشی که روی کار میآید باید پیش از هر چیزی این ملاکها و معیارهای اسلامی را داشته باشد؛ باید معیارهای انقلابی که با خون شهدا آبیاری شده را داشته باشد؛ هر که در هر مسندی نباید خون شهدا را فراموش کند.
وی افزود: در وهله دوم باید پستی را که به او رسیده را امانت ببیند و خود را مسئول بداند و خدا را در کارهایش در نظر داشته باشد و اینطور نباشد پستی که در اختیار دارد را موقعیتی برای استفاده شخصی بداند.
پرآور متذکر شد: ویزر علوم ضمن امانتداری باید دانشجو را درک کند و دلسوز او باشد و از بطن دانشجو و دانشگاه خبر داشته باشد و موقعیت شناسی کند و نیازها را بشناسد.
وی در ادامه به ارزیابی محیط دانشگاهی در حال حاضر پرداخت و گفت: بسیاری از دانشجویان از ملاکهای دینی فاصله گرفته اند؛ علم زمانی ارزشمند است که در کنار معیارها و اخلاقیات و دیانت ما باشد.
نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه منابع طبیعی گفت: ویزر علوم باید بهترین شرایط برای علم آموزی دانشجویان فراهم کند؛ چراکه تحصیل علمی نیز عبادت است و منابع علمی باید غنی شود.
نمایندگان در انتخاب وزرا دقت نظر داشته باشند
در ادامه میزگرد زهرا کابوسی، نماینده بسیج دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی گلستان نیز بیان داشت: بحثی که مطرح است این است که مجلس در انتخاب وزیر علوم باید به گذشته فرد نگاه کند، برای مثال وزیر نفت فعلی در گذشته با امضای قرارداد کرسنت، دولت را مجبور به پرداخت جریمه بالایی کرده است؛ البته وزیر علوم به دانشگاه علوم پزشکی مربوط نیست و ما از وزیر بهداشت رضایت کامل داریم؛ اما به طور کل از نمایندگان انتظار میرود در انتخاب وزرا، گذشته آنان را در نظر بگیرند.
در ادامه حسین انصاری بیان داشت: در انتخاب روسای دانشگاههای جدید هیاتی بود که از تهران وارد دانشگاه میشد و یک سری اطلاعات و سوالات بین دانشجویان و مسئولین پرسیده میشد تا فردی را که قبلا مدیر بوده بیشتر بشناسند و برای شخصی که در آینده میخواهد رئیس شود برنامهریزی کنند؛ انتظار داریم این برنامه اجرایی و شناخت طوری باشد که دانشجویان واقعا در آن شرکت داشته باشند و طوری نباشد که مثلا دانشگاه ما فقط تعداد اندکی از دانشجویان آن هم یک ساعت قبل از حضور این هیات مطلع شوند و نتوانند ایدههای خود را ارائه دهند.
انصاری تصریح کرد: ویزر علوم آینده باید مورد تایید رهبر کبیر انقلاب باشد؛ چراکه شخصی که نتواند اصول ولایت و ولایتمداری را اجرا کند در برخورد با دانشجویان نیز نمیتواند ایدههای آنان را عملی کند.
وی متذکر شد: شخصی که دانشجوی است فردا مدیر مملکت خواهد شد و اگر نهال را در کودکی پرورش ندهیم در آینده درخت تنومندی نمیشود و این درخت در رقابت دیگر درختها حتما حذف میشود از این رو همکاری با دانشجویان در برنامه کلان کشور که یک سیر مشخصی را طی میکند ضروری است و هر وزیر باید رابطه متقابل و هماهنگ و شایسته بادیگر ارکان نظام اسلامی داشته باشد.
نجفی یک مهره سوخته است
در ادامه فاطمه ملک در واکنش به این پرسش که آیا نجفی به عنوان وزیر علوم به مجلس معرفی خواهد یا خیر؟ بیان داشت: شخصی که در وزارتخانه آموزش و پرورش که پایینتر از وزارت علوم است، رد صلاحیت شده مهرهای سوخته محسوب میشود.
رقیه وظیفهدان نیز تصریح کرد: انتخاب این شخص برای سرپرستی وزارت علوم بیاحترامی به مجلس تلقی میشود.
انصاری نیز تصریح کرد: اگر اختلاف لاریجانی و احمدینژاد را نگاه کنیم که در مجلس نیز بیان شد، میبینیم اگر اختلافی که بین روسای سه قوه باشد مطمئنا به مردم ضرر میزند؛ پس اتحاد و هماهنگی بین سران سه قوه اولویت کاری ماست و اگر این اختلاف ادامه پیدا کند ضعف اجرایی و مدیریتی پیش میآید و اهداف اصلی کشور مغفول میماند؛ از این رو همکاری همه جانبه آنها باید هر ثانیه قوت بیشتری بگیرد.
فاطمه ملک با اشاره به بکارگیری ملی منفرد و توفیقی در وزارت علوم گفت: این امکان وجود دارد نجفی و فرجی دانا نیز در قسمتی از وزارت خانه به کار گرفته شوند.
وی با اشاره به تغییر مدیریت در دانشگاه پیام نور گلستان نیز تصریح کرد: آقای نادری؛ رئیس پیشین مشکلی نداشتند، رئیس فعلی نیز خوب و اصلح است، از این رو به نظر میآید شاید نیازی به این تغییر نبود؛ چرا که خوبی رفت و خوبی آمد و اساسا معنای این تغییر به چشم نیامد.
انصاری پاسخ داد: برخی مدیران برای اجرای سیاستهای خودشان افرادی را بر سر کار میآورند که تشخیص خوبی و بدی آن شاید برای دانشجو امکان نداشته باشد؛ هستند کسانی که صلاحیت ندارند و در تغییرات جای افراد بهتر را میگیرند و گاهی هم عکس این قضیه اتفاق میافتد؛ از این رو خوب و بد بودن ملاک نیست بعضی وقتها برنامههاست که مدیران را تغییر میدهد که به عنوان مصداق میتوان وزرای نفت و بهداشت فعلی را با همردیفان پیشین آنها مقایسه کرد.
وظیفهدان ادامه داد: بحث آخری که از وزیر علوم انتظار میرود انقلاب فرهنگی و حرکت به سمت دانشگاه اسلامی است.