به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از گرگان، نمایندگی "خبرگزاری دانشجو" در استان گلستان با همکاری سایت محلی "گلستان ما" در راستای رسالت خبری و اجتماعی خویش نشستی تخصصی پیرامون حماسه انقلابی پنجم آذرماه مردم گرگان با حضور سه تن از اساتید دانشگاهی و سه عضو شورای شهر گرگان، برگزار کرد.
ناصر گرزین، سخنگوی شورای شهر گرگان در ابتدای این نشست گفت: پس از حمله ماموران شاه خائن به حرم مطهر رضوی در تاریخ 29 آبان سال 57 مردم انقلابی و دین مدار گرگان در شب و روز پنجم آذر در پی اعلام عزای عمومی از سوی امام راحل به خیابانها ریختند و اعتراض خود را به این حرکت موهن ماموران شاه علنی کردند.
وی افزود: در این اقدام که نشان از روحیه ایثارگری و شهادت و بیداری و بصیرت مردم انقلابی گرگان داشت، 14 نفر پس از تیراندازی ماموران شاه به درجه رفیع شهادت نائل شده و 150 نفر نیز مجروح شدند.
سخنگوی شورای شهر گرگان حماسه 5 آذر مردم گرگان را ناشی از آگاهی، ولایتمداری و ظلمستیزی شهروندان گرگانی دانست و این روز را نقطه عطفی در تاریخ گرگان و مقدمهای برای پیروزی انقلاب اسلامی خواند و تاکید کرد: ما وظیفه داریم این واقعه مهم را که نماد مبارزه طلبی گرگانیان در مقابل ظلم است را زنده نگه داریم؛ از این رو طی رایزنیهای متعدد مقرر شد این روز ثبت ملی شود.
پس از وی قاسم حاج محمدی، استاد دانشگاه ابراز داشت: مردم گرگان در 5 اذر سال 57 با لبیک به ندای رهبری و به موجب هتک حرمت حرم مطهر رضوی، حماسه آفریدند که این قیام عظیم باید در سطح ملی درخشان شود.
وی با اشاره به فرمایش امام راحل مبنی بر لزوم اقدام انقلابی در تمامی عرصههای ملی و همچنین با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری پیرامون کار جهادی بیان داشت: قیام مردم گرگان در پنجم آذرماه سال 57 اقدامی انقلابی و حماسی بود که نباید با افراط و تفریطها مغفول بماند و باید به عنوان یک میراث ملی به گونهای که در شان این حماسه باشد آن را نمایان ساخت.
این استاد دانشگاه تاکید کرد: بسیاری از اوراق تاریخی را به عینه ندیدهایم؛ اما تاریخ انقلاب اسلامی را در فرآیند پاسداری از آن با گوشت و پوست و استخوان لمس کردهایم و نباید از ارزش عظیمی که این انقلاب در اختیار ما گذاشته است، غافل بمانیم؛ بلکه باید در برابر عظمت حرکت مردمی که با دست خالی به ندای رهبرشان لبیک گفتند عنایت بیشتری به خرج دهیم.
حاج محمدی تصریح کرد: باید برای ارتقا و رشد جایگاه این حماسه تاریخی و انقلابی تلاش کرد و این قیام باید به عنوان یک روز ملی در دفتر انقلاب اسلامی ثبت شود.
پس از وی، علیرضا پزشکپور، عضو شورای شهر گرگان نیز در این خصوص بیان داشت: یکی از دلایل قیام حماسی مردم گرگان در 5 آذر مقاله موهنی بود که در روزنامه اطلاعات در دی ماه سال 56 در رابطه با امام راحل نوشته شده بود.
وی افزود: مردم ولایتمدار گرگان توهین به ولایت را تحمل نکردند و با حمله شاه خائن به حرم رضوی و تعلقات خاطری که مردم گرگان به مقدسات دارند، دیگر تاب و تحمل خود را از دست داده و به یکباره در جوشش عظیم دست به قیامی خونین زدند که این قیام حلقه ای از زنجیر پیروزی انقلاب به شمار میرود.
پزشکپور تصریح کرد: شورای شهر به علت مغفول نماندن این واقعه تاریخ و حماسه ساز سعی دارد با طرح برناه هایی از قبیل تولید سرود ملی 5آذر، برگزاری همایش، تجلیل از پرستاران سال 57 بیمارستان 5آذر گرگان، بازگویی خاطرات شاهدان عینی ماجرا این یادگار را ماندگار کنند.
این عضو شورای شهر گرگان همچنین از انجام مکاتبات با مراجع ذیربط جهت ثبت ملی این واقعه مذهبی، انقلابی و مردمی نیز خبر داد.
در ادامه حمیدرضا آقاملایی، استاد دانشگاه و فعال فرهنگی استان گلستان نیز بیان داشت: اگر خواهان نهادینه کردن اتفاقی در هر جامعهای باشیم، باید ابتدا آن را با فرهنگ آن جامعه همراه کنیم؛ از این رو برای اینکه حماسه پنجم آذر را بخواهیم به عنوان یک ارزش در ذهن مردم ثبت کنیم، باید با آگاهی بخشی آن را در فرهنگ مردم جای دهیم.
وی با بیان اینکه ما تا زمانی که نسبت به چیزی آگاهی و انگیزه نداشته باشیم نمیتوانیم آن را نهادینه سازیم، بیان داشت: گرگان با دارا بودن قومیتها و مذاهب مختلف، ظرفیت عظیمی برای فرهنگسازی در قالب این حماسه تاریخی دارد؛ اما متاسفانه در این زمینه خوب اطلاع رسانی نشده است.
آقاملایی با تاکید بر اینکه باید مسائل فرهنگی و اجتماعی را نسبت به مباحث عمرانی در اولویت قرار دهیم، گفت: باید با ارتقای سطح آگاهی در رابطه با قیام پنجم آذر، مشخص کردن یادمان شهدای پنجم آذر و برگزاری همایشها و کنفرانسها یک جریان فرهنگی از این واقعه شکل دهیم.
این استاد دانشگاه در پایان طی پشنهادی توصیه کرد: شهرداری گرگان به عنوان متولی اصلی باید با گسیل سرمایه در تهیه فیلم و سریال، تئاتر، نشر کتب و مجلات، اقدامات منسجم اجتماعی و فضاسازی فرهنگی و تبلیغی این حماسه را برجسته سازد؛ چرا که حفظ ارزشهای انقلاب منوط به حفظ فرهنگ ایثار و شهادت است.
پس از وی، صفر پایین محلی عضو شورای شهر گرگان ابراز داشت: قیام 5 آذر مردم گرگان از قیام ورامین و قم کم تر نیست، چه بسا عظیمتر باشد، اما به جهت غفلت از اطلاع رسانی این قیام در سول عمر 36 ساله انقلاب دیده نشد.
وی تصریح کرد: ماهیت تاریخی شهر گرگان بسته به این قیام عظیم است چرا که این قیام در راستای پاسداری از ولایت و امامت بود که از ارزشهای انقلابی ما محسوب میشود که اختصاص به تمامی ملت ایران دارد.
پایین محلی تأکید کرد: مردم ولایتمدار و حماسه ساز گرگان مانند دیگر حماسه آفرینان کشور خواهان دیدار با مقام عظمای ولایت در سالروز این قیام به منظور تجدید بیعت با آرمانهای ولایت هستند.
در پایان مهران فدوی، استاد دانشگاه و عضو شورای شهر گرگان، گفت: دو دید نسبت به واقعه 5آذر وجود دارد که اولین دید، دید غمناکی است چرا که قیام حماسی مردم توسط ماموران شاه خائن به خاک و خون کشیده شد.
وی افزود: در دویمن نگاه باید به رشادتهای آزادمردان گرگانی افتخار کرد و برای پاسداری از این رشادتها و شهامتها برنامه ریزی کرد و این حماسه را در سطح ملی اشاعه داد.
فدوی تآکید کرد: 5 آذر گرگان به عنوان یک نقطه تابناک در تاریخ شهر گرگان و کشور ایران باید در کتابهای تاریخی مدارس ثبت شود.
این استاد دانشگاه در پایان بر مشارکت دستگاههای مختلف به خصوص آموزش و پرورش برای پاسداری، ثبت و اشاعه این روحیه حماسی تاکید کرد.
لازم به ذکر است این نشست به میزبانی دانشگاه آزاد گرگان برگزار شد.