به گزارش خبرنگار دانشگاه "خبرگزاری دانشجو"، جنبش دانشجویی همواره جزو تأثیرگذارترین اقشار در تاریخ بودهاند و این مسئله در تاریخ ایران کاملا مشهود است که از جمله آنها میتوان به شهادت 3 تن از دانشجویان احمد قندچی، شریعترضوی و مصطفی بزرگنیا، در روز 16 آذر 1332 اشاره کرد. این دانشجویان که در اعتراض به استبداد و استکبار زمان قیام کرده بودند در دانشگاه مورد ضرب گلوله قرار گرفته و شهید شدند و از همانجا جریان جنبش دانشجویی با ماهیت استکبارستیزی و استقلالخواهی شکل گرفت و این جریان قدرت خود را در تسخیر لانه جاسوسی به اثبات رساند که امام خمینی (ره) نیز از آن به عنوان انقلاب دوم یاد کردند.
امروز همان جریانی که سالهای گذشته توسط دانشجویان شکل گرفت آرمانهای خود را فراموش نکرده بلکه پیشروتر نیز برای حفظ ارزشها و آرمانهای انقلاب با عدالتخواهی و مطالبهگری پای در عرصه گذاشتند. از اینرو لازم دانستیم تا همزمان با فرا رسیدن 16 آذر و بزرگداشت روز دانشجو میزگردی با عنوان "نسبت جنبش دانشجویی و نیازهای اساسی کشور، بررسی عملکرد و نگاه به آینده" با حضور تشکلها و اتحادیههای بزرگ دانشجویی از جمله بسیج دانشجویی، اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، دفتر تحکیم وحدت دانشجویان، اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل و جنبش عدالتخواه دانشجویی، برگزار کنیم.
روحانی تریبونی را برای شنیدن صدای جنبش دانشجویی در مراسم ۱۶ آذر اختصاص دهد
علی پهلوان، دبیر کل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان، درباره 16 آذر اظهار داشت: بحث صنعت ملی شدن نفت و حضور نیکسون در ایران موجب اعتراضات دانشجویان شد و بحث استقلال خواهی دانشجویان و استکبارستیزی عینیت پیدا کرد و موجب شکل گیری جنبش دانشجویی شد.
وی درباره فضای برگزاری برنامههای ۱۶ آذر از سوی تشکلهای دانشجویی و برخورد مسئولان دانشگاهها در این زمینه تصریح کرد: روحانی تاکنون دوبار در دانشگاهها حضور داشته که هر دفعه یکسری از دانشجویان به صورت گزینشی برای حضور در این جلسات دعوت شدهاند.
دبیر کل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان با اشاره به حضور روحانی در دانشگاه شهیدبهشتی در سال گذشته ابراز داشت: سال گذشته هیچ تریبونی برای شنیده شدن صدای تشکلهای دانشجویی داده نشد و عملا ۱۶ آذر جایگاه واقعی تشکلهای دانشجویی حفظ نشد.
پهلوان افزود: امسال هنوز هیچ دعوتی برای حضور تشکلهای دانشجویی در ۱۶ آذر صورت نگرفته و از رئیس جمهور این مطالبه را داریم تا تریبونی را برای شنیدن صدای جنبش دانشجویی در مراسم ۱۶ آذر به تشکلها اختصاص دهد.
وی تاکید کرد: باید صدای جنبش دانشجویی شنیده شود نه با هر انتقادی بگویند منتقدین بیشناسنامه سخن نگویند بلکه باید نگاه مثبتی نسبت به نقد وجود داشته باشد چرا که مباحثی که از سوی جنبش دانشجویی مطرح میشود در راستای پیشرفت کشور است.
دبیر کل اتحادیه جامعه اسلامی دانشجویان گفت: با پیگیری که برای برگزاری مراسم ۱۶ آذر در دانشگاههای تهران داشتم دانشجویان میگفتند که دانشگاه در تلاش است تا برنامه تشکلها به صورت هم زمان برگزار شود و یا اینکه اجازه برگزاری مراسمها را از سوی دانشجویان ندادند و گفتند دانشگاه خودش برنامه دارد.
پهلوان خاطر نشان کرد: برنامههایی که در روز دانشجو جنبه دانشجویی نداشته باشد قطعا معنایی ندارد.
تشکلها گلچینی از دانشجویان دانشگاهها هستند
در ادامه این میزگرد محمدمهدی رمضانزاده مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی، پیرامون ماهیت 16 آذر اظهار داشت: ۱۶ آذر از حیث ریخته شدن خون عدهای دانشجو برای اینکه زیر بار ظلم و استکبار نروند بسیار مهم است که با گذشت سالهای طولانی هنوز در تاریخ ماندگار بوده و به عنوان روز دانشجو قلمداد شده است.
وی با اشاره به حضور رئیس جمهور در دانشگاه شهید بهشتی در ۱۶ آذر سال گذشته تصریح کرد: سال گذشته علاوه بر جو دانشگاه جو منطقه و ساکنین محل نیز کاملا امنیتی شده بود و ورود دانشجویان به دانشگاه برای استفاده ازمنابع دانشگاهی نیز بسیار مشکل بود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی ابراز داشت: همچنین در ۱۶ آذر سال گذشته اجازه سخنرانی به نمایندگان تشکلهای دانشجویی داده نشد و به هیچ وجه قابل قبول نبود و حتی در جشن آغاز سال تحصیلی جدید نیز این اتفاق تکرار شد و حضور دانشجویان کاملا گزینشی بود.
رمضانزاده افزود: تنها ۱۵۰ سهمیه به تشکلهای دانشجویی برای حضور در جلسات با روحانی داده شده بود و ۵۰۰ نفر دیگر از دانشجویان به صورت گزینشی به جلسه دعوت شده بودند.
وی با تاکید بر اینکه تشکلهای دانشجویی گلچینی از دانشجویان دانشگاهها هستند، تصریح کرد: اگر دانشجویی بخواهد در جلسات با روحانی شرکت کند باید از طریق تشکلها و اتحادیهها معرفی شود واگر قرار باشد در مراسمی بدنه واقعی دانشجو حضور داشته باشد باید از نمایندگان تشکلها برای مطرح کردن دغدغههایشان دعوت شود.
مسئول بسیج دانشجویی دانشگاه شهید بهشتی گفت: نحوه برگزاری مراسم ۱۶ آذر در دانشگاهها به گونهای است که مسئولان میخواهند دو برنامه با دو رویکرد مجزا در یک ساعت همزمان برگزار شود گویی میخواهند عملا در دانشگاهها اردوکشی راه بیندازند.
رمضانزاده خاطر نشان کرد: امیدواریم امسال در مراسم ۱۶ آذر که رئیس جمهور حضور دارد علاوه بر اینکه صدای نمایندگان دانشجویی شنیده میشود دانشجویان به صورت گزینشی نیز دعوت نشوند و حضور برای همه دانشجویان یکسان باشد.
دوران منبرهای یک طرفه به سر آمده و باید صدای جنبش دانشجویی شنیده شود
علیرضا احمدی عضو شورای مرکزی اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل کشور، در ادامه این میزگرد درباره فعالیتهای جنبش دانشجویی از 16 آذر تا به امروز اظهار داشت: اگر تاریخ جنبش دانشجویی را در کشورمان مورد بررسی قرار دهیم میبینیم که نقطه اوج فعالیتهای آن در ۱۶ آذر بوده است چرا که دوره تبلور مبارزه با زورگویی، استبداد و استکبار از سوی جریان دانشجویی بود.
وی با اشاره به اینکه جنبش دانشجویی در کشور ما برای رسیدن به آرمانهای با ارزش انقلاب حاضر شد از خونش بگذرد، تصریح کرد: پس از انقلاب جنبش دانشجویی برای آرمانهایش یعنی استقلال خواهی و استکبارستیزی لانه جاسوسی را تسخیر کرد که این اتفاق با اتفاق ۱۶ آذر از یک جنس هستند و امروز اگر جنبش دانشجویی بخواهد ادامه حیات دهد باید این راه را دنبال کند.
عضو شورای مرکزی اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل کشور ابراز داشت: دوران منبرهای یک طرفه و تریبونهای یک طرفه به سر آمده است و باید حرف جنبش دانشجویی که در طول تاریخ حسن نیت خود را ثابت کرده است شنیده شود.
احمدی گفت: در جلساتی که رئیس جمهور به دانشگاهها آمد، به تشکلهای دانشجویی اجازه ندادند تا حرفهایشان را بگویند و گویی آن جلسات کاملاً خشک، رسمی و به نوعی فرمالیته بود.
وی ادامه داد: با مسئولان اجرایی برنامه ۱۶ آذر، وزارت علوم و ریاست جمهوری نقد جدی داریم چرا که حداقل حقوق دانشجویان مبنی بر شنیده شدن صدای جنبش دانشجویی را به جا نیاوردند.
عضو شورای مرکزی اتحادیه انجمن اسلامی دانشجویان مستقل کشور خاطرنشان کرد: همیشه شعار دادن مسائل را حل نمیکند بلکه مسئولان باید متعهد باشند چرا که عدم تعهد نتایج سوئی دارد و شکاف بین جنبش دانشجویی و مسئولان را بیشتر خواهد کرد.
حتی اگر دولت رویه خود را تغییر ندهد جنبش دانشجویی منتظر کسی نمیماند
همچنین ناصر باغستانی سخنگوی جنبش عدالتخواه دانشجویی در این میزگرد درباره اهمیت 16 آذر و توجه به این روز اظهار داشت: ۱۶ آذر چندنکته مهم دارد که از جمله آنها میتوان به استکبارستیزی، استبدادستیزی، استقلال خواهی و در صحنه بودن دانشجو اشاره کرد که این مسئله در شعار انقلاب یعنی استقلال آزادی جمهوری اسلامی عینیت پیدا کرد.
وی افزود: جنبش دانشجویی باید هدفش احیا کردن این شعار باشد و برای نگاه به آینده با این هدف تلاش کند.
سخنگوی جنبش عدالتخواه دانشجویی تصریح کرد: متأسفانه رئیس جمهور در مدت حیات دولت یازدهم که به دانشگاه آمد اجازه حرف زدن و انتقاد به جنبش دانشجویی نداد.
باغستانی ادامه داد: ۱۶ آذرها و ۱۳ آبانها میگذارد اما متأسفانه نگاه به این دو اتفاق بسیار سطحی شده است و امیدوارم صداوسیما نیز در امر رساندن صدای جنبش دانشجویی نسبت به گذشته بیشتر تلاش کند.
وی خاطرنشان کرد: متأسفانه امسال تا کنون خبری مبنی بر دعوت از اتحادیههای دانشجویی برای حضور در مراسم ۱۶ آذر نشده است و امیدواریم دولت در این مسئله تغییر رویه دهد چرا که اگر این کار را نکند در بلندمدت برای خودش نتیجه مناسبی ندارد و به استبداد متهم میشود و جنبش دانشجویی فعالیتهای خودش را دارد و منتظر کسی نمیماند.
ارتباط نداشتن دولت و مسئولان با دانشجویان یک آفت است
مریم همتی عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت دانشجویان، در ادامه این میزگرد درباره فضای جنبش دانشجویی و 16 آذر اظهار داشت: هیجان جزو لاینفک فضای دانشجویی است و اگر ما از این هیجان و تشنجها بترسیم و نگذاریم برنامههای دانشجویی برگزار شود و دانشجو حرفش را بزند کار مطلوبی انجام ندادهایم و دولت از ابتدای روی کار آمدنش به هر طریقی سعی در مسکوت کردن فضای دانشجویی داشت.
وی افزود: شنیدن شدن صدای ما به صورت مستقیم اتفاق نمیافتد و حتی این مسئله در دانشگاههای خارج از تهران بیشتر است و مسئولان به دانشگاهها نمیآیند تا صدای دانشجویان را بشنوند.
عضو شورای مرکزی دفتر تحکیم وحدت دانشجویان تصریح کرد: نه تنها دولت بلکه قوای دیگر نیز باید با دانشجویان و جنبش دانشجویی ارتباط داشته باشند و متأسفانه این اتفاق نمیافتد و این مسئله یک آفت است.
همتی با تأکید بر اینکه دانشجو فرزند مردم است گفت: مسئولان که به طور مستقیم با مردم ارتباط ندارند باید با دانشجویان در ارتباط باشند و متأسفانه ارتباط خود را نیز با دانشجویان قطع کردهاند و تنها صدای رسانهها و کسانی که در اطرافشان هستند میشنوند.
وی ابراز داشت: دانشجوی صدای جامعه است که باید شنیده شود وخودداری مسئولان از حضور در دانشگاه و افزایش فاصله آنها با دانشجویان به بهانه مشغله کاری توجیه مناسبی نیست چرا که وقتی کسی مسئولیتی را میپذیرد باید همه جانبه به آن نگاه کند و پاسخگوی همه اقشار جامعه باشد.
عضو شورای دفتر تحکیم وحدت دانشجویان تصریح کرد: اکنون فضا برای برگزاری برنامهها نسبت به سال گذشته بهتر است اما صدای دانشجو شنیده نمیشود و مسئولان اصلی کشور میترسند پای خود را در دانشگاهها بگذارند و انتقادی بشنوند.
همتی خاطرنشان کرد: دانشجو به دنبال عدالتخواهی است و نمیخواهد کسی را تحریک کند بهتر است مسئولان به سمتی بروند که صدای فرزندان اینجامعه یعنی دانشجویان را بشنوند.