به گزارش خبرنگار "خبرگزاری دانشجو" از مشهد، محسن علی اکبریان، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد امروز در نشست خبری پیوند کبد به میزبانی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در این شهر بیان داشت: برای ما آن چه مهم است، پیشگیری از بیماری است و تلاش داریم مانع شویم که افراد دچار کبد چرب شوند و پس از آن باید در خصوص پیوند کبد حرف بزنیم.
وی ادامه داد: استفاده از غذاهای فست فودی، الکل و شرب خمر، بیماریهای خود ایمنی و مادرزادی و غیره از جمله مواردی است که موجب میشود فرد دچار کبد چرب و در نهایت کارش به پیوند کبد بکشد.
دو نوع عمل پیوند کبد در کشور وجود دارد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد با بیان این نکته که دو نوع پیوند کبد در کشور در حال انجام است، افزود: دو نوع پیوند در کشور صورت میگیرد؛ که در نوع اول پیوند از فرد مرگ مغزی شده به فرد نیازمند و در مورد دوم پیوند از طریق فرد زنده و خواهان اهدای عضو صورت میگیرد.
اکبریان در ادامه با بیان این نکته که در مشهد تنها پیوند عمل از نوع اول انجام شده است، گفت: در حال افزایش امکانات خود هستیم تا عمل بر روی افراد زنده را که خواهان اهدای عضو هستند، در دستور کار خود قرار داده و بزودی این گونه عملها را انجام خواهیم داد.
وی یادآور شد: هزینه پیوند اعضا در مشهد رایگان است و تنها هزینه دریافتی در پیوندهای جزئی، از جمله پیوند قرنیه و غیره گرفته میشود که هزینه پیوند قرنیه تنها 150 هزار تومان است.
این استاد دانشگاه در ادامه با اشاره به این نکته متاسفانه بیماری کبد چرب در مراحل اولیه ناشناخته است، تصریح کرد: در بیمارستان منتصریه در ابتدا برای فردی که به عنوان بیمار شناخته میشوند تشکیل پرونده داده و پس از تشکیل کمیسیون در خصوص میزان پیشرفت بیماری تصمیم و بر اساس میزان پیشرفت بیماری در لیست انتظار پیوند قرار میگیرند.
20 پیوند کبد در بیمارستان منتصریه انجام شده است
اکبریان گفت: نخستین پیوند کبد در مشهد در هشتم خرداد ماه سال 92 انجام شد و تا به امروز توانستهایم 20 پیوند کبد را انجام دهیم که از این تعداد تنها یک پیوند منجر به مرگ شده است.
وی ادامه داد: عامل پیوند کبد در بیشترین موارد بیماری "هپاتیت ب " بوده است که از 20 مورد پیوند انجام شده هشت مورد مربوط به بیماری "هپاتیت ب" پنج مورد مربوط به بیماریهای خود ایمنی و چهار مورد مربوط به بیماری "هپاتیت سی" بوده است.
نماینده رئیس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بیمارستان منتصریه بیان داشت: از مجموع 20 عمل پیوند کبد در طول یک سال گذشته 10 مورد زن و 10 مورد مرد بوده که کوچکترین بیمار 18 ساله و بزرگترین آنان 64 سال داشته است.
اکبریان در ادامه به تیم جراحی پیوند اعضا در این بیمارستان اشاره کرد و گفت: به دلیل اینکه پیوند کبد کودکان نیاز به چهار حراج پیوند کبد دارد و در حال حاضر تجهیزات لازم بیمارستانی و نیروی انسانی در خصوص اطفال را در دست نداریم، از انجام این عمل عاجز هستیم.
وی با بیان اینکه بیش از 50 نفر در هر پیوند کبد مشارکت میکنند تا یک بیمار دارای کبد چرب بتواند به زندگی عادی خود برگردد، تصریح کرد: در تلاشیم تا در جشنواره "زندگی" از خانوادههای دهنده عضو که فردی از خانواده خود را به دلیل مرگ مغزی به تیم پیوند بیمارستان معرفی کردهاند، تجلیل کنیم.
عمل پیوند پانکراس در مشهد انجام خواهد شد
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد در بیمارستان منتصریه در ادامه از انجام عمل پانکراس در آینده نزدیک در این بیمارستان خبر داد و گفت: در حال حاضر از لحاظ امکانات جهت انجام عمل پانکراس هیچگونه مشکلی نداریم و بزودی این پیوند که در حال حاضر در شیراز انجام میشود، در این مرکز صورت خواهد گرفت.
این استاد دانشگاه به پیوند روده کوچک اشاره کرد و گفت: این پیوند به دلیل اینکه تقاضای زیادی از سوی مردم ندارند، تنها در مرکز شیراز صورت میگیرد و ما نیز به دلیل پایین آوردن میزان خطا از انجام آن در این بیمارستان اجتناب میکنیم.
علیاکبریان با انتقاد از نبود فرهنگ اهدای عضو در میان خانوادههای مرگ مغزی گفت: با وجود اینکه در برخی کشوری از جمله اسپانیا، اهدای عضو امری اجباری است؛ اما مشاهده میکنیم که درصد رضایت در این کشورها بیش از 80 درصد است؛ این در حالی است که در ایران با وجود تاکید بر اخلاقی بوده این امر، میزان رضایتمندی تنها 66 درصد است.
امروز 66 درصد از خانوادههای بیماران مرگ مغزی به این امر رضایت کامل دارند
وی ادامه داد: میزان رضایتمندی خانوادههای اهدای عضو در ابتدای کار بیمارستان منتصریه تنها 10 درصد بوده است که به لطف خدا امروز 66 درصد از خانوادههای دارای بیماران مرگ مغزی به این امر رضایت کامل دارند؛ اما امید داریم این آمار را به بالای 90 درصد برسانیم.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی مشهد خاطرنشان کرد: با وجود بالا بودن هزینه عمل پیوند در کشورهای اروپایی این عمل در ایران رایگان است؛ اما بر طبق آمار در ازای هر یک میلیون نفر جمعیت در کشورهای اروپایی 35 عمل پیوند صورت میگیرد که این آمار در ایران به ازای هر یک میلیون نفر در 5/7 درصد است.
علیاکبریان در پایان با بیان اینکه چنانچه مردم بدانند اهدای عضو فرد مرگ مغزی شده از مرگ انسان در حال رنج و مبتلا به کبد چرب میتواند جلوگیری کند، گفت: متاسفانه باید اعلام کنیم 22 نفر از افراد در لیست انتظار عمل پیوند کبد چرب به دلیل فشار بیماری فوت کردهاند.