گروه دانشگاه «خبرگزاری دانشجو» ،به نقل از نشریات دانشجویی: سوالی که احتمالا این روزها ذهن خیلی از شما دانشجویان را به خود مشغول کرده و تبدیل به یک معضل بزرگ شده است. این است که بعد از اتمام مقطع کارشناسی، تحصیلات را در مقطع کارشناسی ارشد ادامه دهم یا اینکه وارد بازار کار شوم؟ خوب باید بگویم که انتخاب هر کس با توجه به شرایط فردیاش صورت میگیرد و با توجه به هدف تحصیلی میتوان یکی از این دو را اولویت داد و در امتداد یکدیگر یا حتی به موازات هم، که امروز بسیار شاهد آن هستیم قرار گیرند. این هدف در امتداد همان هدفی است که در دوم دبیرستان برای ورود به حوزههای مختلف علم و کار راهمان را از بعضی از دوستانمان جدا کردیم.
این هدف را اگر بخواهیم به دو شاخه بنیادی تقسیم کنیم شامل این دو میشود: تحصیلات آکادمیک و تدریس در دانشگاه یا ورود به بازار کار؛ برای کسانی که مایل به تدریس در دانشگاه هستند مسلما راهی جز ادامه تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد و حتی دکتری ندارند. در شرایط مطلوب ممکن است این افراد بتوانند در کنار تحصیل وارد بازار کار شوند و تجربیات خوبی را کسب کنند که بسیار رضایت بخش است.
اما دسته بعدی که تقریبا درصد بیشتر فارغ التحصیلان کارشناسی را شامل میشوند کسانی هستند که تمایل دارند بعد از اتمام مقطع کارشناسی ارشد وارد بازار کار شوند. این کار میتواند دلایل مختلفی داشته باشد از جمله اینکه کم ارزش شدن لیسانس، بازار کار بهتر و بیشتر برای فارغ التحصیلان کارشناسی ارشد و یا حتی علاقه به تبحر و مهارت بیشتر در یک گرایش یا رشته خاص که منطقیترین دلیل همان دلیل آخر یعنی علاقه است که جای هیچ گونه صحبتی را باقی نمیگذارد اما اگر هر دلیل دیگری برای این کار دارند خیلی منطقی به نظر نمیرسد چرا که تفاوت چندانی بین این دو مقطع در بازار کار وجود ندارد. مسلما هر یک از شما جمله کلیشهای که: «بازار کار کساد است و لیسانس بیارزش است» را در ذهن خود مرور میکنید و آن را تبدیل به یک کابوس بزرگ کردهاید، کابوسی که منجر به کاهش انگیزه برای تحصیل است. آیا واقعا درست است؟ طبیعتا به خاطر اینکه در تمامی رشتهها فارغ التحصیلان زیادی که متقاضی کار هستند وجود دارد بازار کار نسبت به قبل ترها که تعداد معدودی وارد دانشگاه میشدند وضعیت نه چندان مطلوبی دارد. درست است که بسیارند افراد لیسانسه و متقاضی کار اما آیا صرف مدرک برای ورود موفق به عرصه کار کافی است؟ مسلما خیر. این مهارت در کار و دانش است که برگ برنده افرادی است که موفق به ورود به بازار کار شدهاند و تفاوت دانش جو و دانشجو مشخص میشود.
امروزه خیلی از دانشگاهها بدون آزمون ورودی و به صورت فراگیر دانشجو میپذیرند و این خودش یکی از عوامل کسادی بازار کار است و معمولا خوشایند دانشجویانی که از سد کنکور برای رسیدن به اینجایگاه گذشتهاند نیست، اما اگر از منظر دیگری به این موضوع بنگریم متوجه میشویم نه تنها بد نیست بلکه جای خوشحالی دارد که همه اقشار جامعه از رفتگر و کارگر بگیر تا مهندس و مدیر و کارمند تحصیل کرده باشند و هر کدام با توجه به علمی (و نه مدرکی) که دارند در جایگاههای شغلی مختلفی قرار گیرند. این میتواند چشم انداز خوبی برای آینده کشور به ارمغان آورد و انگیزهای باشد برای «دانش جو» بودن.
اینکه میگویند لیسانس بیارزش است تقریبا بیاساس است چرا که اگر بیارزش بود تعداد بیشتری نسبت به گذشته برای دستیابی به آن تلاش نمیکردند.
این جملات معمولا از دو جا نشأت میگیرد یکی موسسات کنکوری کارشناسی ارشد برای جذب هر چه بیشتر دانشجویان و دیگری افرادی که موفقیت و هدف را مدرک میدانند. یادمان باشد که موفقیت احساس رضایت درونی هر کس از عملکرد خویش است نه قضاوتهای دیگران.
منبع: نشریه سررشته،دانشگاه بوعلی سینا
شما می توانید جهت بازدید و دریافت نشریات دانشجویی به سایت پاتوق آزاداندیشی نشریات دانشجویی مراجعه کنید.