به گزارش خبرنگار دولت "خبرگزاری دانشجو"، ولیالله سیف، رئیس کل بانک مرکزی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت در جمع خبرنگاران در پاسخ به سئوال «خبرگزاری دانشجو» مبنی بر اینکه علت تعلل بانک مرکزی در اجرای پیمان پولی دو جانبه با کشورهای مختلف چیست چرا که پیمان پولی دو جانبه عمده ترین راهکاری است که از طرف کارشناسان تا امروز برای کاهش اثر تحریم ها پیشنهاد شده است، اظهار داشت: برای من واقعاً عجیب است که چرا تعلل گفته می شود این پیمان های دو جانبه چیز جدیدی نیست این حتی در زمان قدیم زمانی که شوروی سابق وجود داشت یکی از مدل های ارتباطی بانکی، بانک مرکزی با کشورهای بلوک شرق در آن زمان بوده است و الان هم هست و عمل می کند.
سیف با تأکید بر اینکه این مهم در فضای خاص قابل استفاده است، ادامه داد: آن فضا زمانی است که تعادل تجاری میان دو کشور به صورت متعادل وجود داشته باشد تا طرفین از طریق حساب مشترک حساب خود را تصفیه کنند و در غیر این صورت یعنی اگر دو کشور فقط صادرات داشته باشند و کشور دیگر تنها پول پرداخت بکند حساب دو جانبه معنی و مفهومی ندارد چرا که اینها جمع شده و باید پرداخت شود لذا همانند مکانیسم دو جانبه عمل نمی کند.
رئیس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه ما یک پیمان منطقه ای به نام ای سی یو متشکل از کشورهای جنوب شرقی آسیا را داریم اضافه کرد: 9 کشور در این پیمان عضو هستند و بهار گذشته نیز اجلاس آن در ایران برگزار شد و ریاست دوره ای آن هم اکنون بر عهده ایران است که در انجا پیمان ها یک پیمان چند جانبه است و این 9 کشور در معاملات خود با یکدیگر در آن مکانیزم خاص مواردی را تصویب می کنند و از همین الان هم هر کشوری که احساس کنیم تعادل تجاری داریم قرارداد می بندیم و می توانیم این پیمان را امضا کنیم و حساب های مشترک را تأسیس کنیم.
وی با تأکید مجدد بر اینکه این موضوع مطلب جدیدی نیست، گفت: برخی مواقع می بینید در برخی جاها گفته می شود که انگار این موضوع روش مدرن و جدیدی است که بانک مرکزی از آن غفلت کرده است لذا باید گفت: خیر و این چیز جدیدی نیست.
سیف در پاسخ به سوالی درباره واکنش به سفر اکثر روسا و معاونین بانک مرکزی به آمریکا گفت: بنده 36 ساعت بیشتر در نیویورک نبودم و هیئت همراه براساس دعوت نامه به اجلاس بانک جهانی دعوت شد.
وی همچنین در ارتباط با بحث کارمزد دستگاه های خودپرداز گفت: کارمزد خدمات بانکی اجتناب ناپذیر است و گرفتن کارمزد از کارتخوان ها منتفی نشده و در این باره در حال بررسی هستیم.
سیف همچنین در ارتباط با بحث فعالیت موسسات غیرمجاز گفت: امیدواریم تا پایان سال 93 موسسه غیرمجاز نداشته باشیم و از نیروی انتظامی هم در این زمینه کمک خواستیم تا اجازه هیچ گونه فعالیت غیرمجازی راندهند.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین در ارتباط با تشکیک در آمارهای ارائه شده گفت: این آمارها به صورت علمی است با فیلتر و کنترل دقیق امنیتی اعلام می شود که کاملا قابل اتکاست و در آینده نیز این آمارها با همین وسواس ارائه می شود.
وی همچنین در ارتباط با نوسانات نرخ ارز گفت: وضعیت باثباتی در این رابطه داشتیم.
سیف همچنین در ارتباط با تجدیدنظر در نرخ سود بانکی گفت: این موضوع در دستور جلسه شورای پول و اعتبار است کمااینکه بازار این عکس العمل را نشان خواهد داد و شورای پول و اعتبار نیز به این مهم جهت خواهد دادو البته نرخ ها نباید به صورت دستوری باشد کمااینکه شرایط هم تاثیرگذار خواهد بود.
وی همچنین در ارتباط با نامه خود و آخوندی به رئیس جمهور اظهار داشت: مصوبات امروز هیئت دولت نیز بر همین اساس بود و از رئیس جمهور خواستیم حمایت ویژه ای را جدا از نظام بانکی که نرخ های معمولی در رابطه با مسکن وجود داشت برای اقشار کم درآمد نیز یارانه ای را در نظر گرفته و عمده ویژگی آنها بر اساس یارانه ای بود که دولت تامین می کرد.
رئیس کل بانک مرکزی در ارتباط با نوسانات نرخ ارز و دلار گفت: برابری آنها با یکدیگر تفاوت دارد در تلاشیم که آرامش را در بازار ایجاد کنیم کمااینکه اکنون نیز بازار از آرامش برخوردار است و با توجه به تحولات موجود شاید در این زمینه کاهش وجود داشته باشد کمااینکه بانک مرکزی بر بازار نظارت داشته و مقوله غیرنرمی در این زمینه وجود ندارد.
سیف در ارتباط با بحث وام مسکن نیز گفت: این مهم مقوله ای است که از دیرباز وجود داشته و جزو مجموعه درآمد و مزایا بوده و تعمیم دادن به کل جامعه معقول نیست لذا با سیاست های دولت یازدهم این کار انجام می شود تا فاصله ها را نزدیک کند.
وی همچنین در مورد اقدامات دولت برای لغو تحریم بانک مرکزی تصریح کرد: فعلا پیگیری های حقوقی در اینباره ادامه دارد.
سیف در مورد واریز قسط سوم دارایی های بلوکه شده ایران گفت: ظرف امروز و فردا قسط سوم واریز می شود و قسط چهارم را هم دستورش را دادیم که واریز شود و مسیر طبیعی خودش را طی می کند.
رئیس کل بانک مرکزی همچنین در ارتباط با جریمه دیرکرد بانک ها خاطر نشان کرد: در این زمینه براساس مصوبات شورای نگهبان عمل می شود که گاهی به اشتباه زمانی جریمه تاخیری نام گذاری می شود که از لحاظ شرعی غلط است و و بانک ها برای جریمه دیرکرد وجه التزام دارند که بدهکاران در صورت تاخیر در بازپرداخت مشمول وجه التزام میشوند؛ چراکه اگر این مکانیزم نباشد مطالبات معوق در نظام بانکی سر به فلک می رسد.