کد خبر:۳۶۵۰۸۲
یادداشت/

پرونده اعدام "ریحانه جباری" و نکته ظریفی که از چشم ناظران مخفی ماند

هنگامی که خبر تلخ اعدام به حق و اجتناب‌ناپذیر ریحانه جباری رسید گویا شبکه‌های «من و تو» و «بی‌بی‌سی فارسی» جشن گرفته بودند و موقعیت از این بهتر نمی‌یافتند. مهم‌ترین و بهترین بخش‌های خبری خود را به یک پرونده ساده اختصاص دادند و با پخش فایل‌هایی که در اصالت آن شک‌های فراوانی وجود دارد نهایت تلاش خود را برای مخدوش کردن چهره رحمانی اسلام و نظام به کار گرفتند.

گروه اجتماعی «خبرگزاری دانشجو»؛ علی‌اکبر تاج‌بخش ـ بالاخره پرونده معروفِ مرحوم ریحانه جباری برای همیشه مختومه شد و وی به دار مجازات آویخته شد. ماجرایی که به لطف رسانه‌های معاند نظام مقدس جمهوری اسلامی، آنقدر معروف شده که به زحمت می‌توان کمتر کسی را در جامعه پیدا کرد که از آن چیزی نشنیده باشد.

 

راستش داستان تا حدی غم‌انگیز است که اشتیاقی برای بازگو کردن آن نداریم و تنها به بخش مختصری اشاره می‌کنیم تا یادآور تاثیر رسانه‌ها در جامعه باشیم. خلاصه اما این بود که دختری به نام ریحانه جباری در سن 19 سالگی پزشکی میان‌سال را به قتل رسانده بود.

 

این پرونده نیز همچون سایر پرونده‌ها جریان عادی خود را در قوه قضائیه طی کرد. بر اساس آن، ریحانه جباری ادعای «دفاع مشروع» را مطرح کرد. شاید برای مخاطبانی که به تحصیلات حقوقی نپرداخته‌اند مفهوم دفاع مشروع چندان شناخته شده نباشد از همین رو در ادامه توضیحات مختصری در این زمینه ارائه می‌کنیم.

 

دفاع مشروع امری است عقلانی که بر اساس آن اگر فردی مورد حمله قرار بگیرد این حق را دارد که متناسب با حمله انجام شده به دفاع از خود بپردازد. در صورتی که عمل انجام شده، تحت عنوان دفاع مشروع قرار بگیرد، مسئولیتی کیفری فرد ساقط می‌شود و به عبارت روشن‌تر آن شخص مجازات نمی‌شود. این امر به صراحت هم در ماده 155 قانون مجازات اسلامی کشور ما پیش‌بینی شده است و هم در فقه اسلامی.

 

با این حال اصل عقلی دیگری نیز در این زمینه وجود دارد. اگر ارتکاب جرمی ثابت شده بود ولی متهم مدعی وجود شرایط رافع مسئولیت کیفری(مثل دفاع مشروع) بود، این متهم است که باید وجود توجیه برای رفع مسئولیت کیفری و فرار از مجازات را ثابت کند. بدیهی است که اگر اثبات این موضوع بر عهده متهم نباشد، به هیچ عنوان نمی‌توان هیچ مجرمی را تحت تعقیب قرار داد و او را به سزای عمل خود رساند چرا که به محض دستگیر شدن، به یکی از این عوامل رافع مسئولیت چنگ می‌زند و  خود را از چنگال عدالت نجات می‌دهد.

 

تا اینجای کار همه چیز بر اساس همان قواعد حقوقی ـ که توضیح آن گذشت ـ طی شد، جباری و وکیل مدافع وی با وجود پذیرفتن قتل مرحوم سربندی، ادعای دفاع مشروع در مقابل حمله مقتول را مطرح کردند اما هیچ گاه نتوانستند این ادعای خود را ثابت کنند. جالب‌تر اینجا است این پرونده با توجه به حساسیت موضوع آن و همچنین سنگینی مجازات‌ آن زیر نظر قضات متعددی مورد بررسی قرار گرفت اما حتی یک قاضی حکم بر عدم مسئولیت مرحوم جباری نداد و سرانجام به دلیل درخواست اولیاء دم با حکم مراجع صالح، حکم اعدام مرحوم ریحانه جباری اجرا شد.

 

با مطالعه سیر این پرونده کاملا مشهود است که این پرونده با وجود سرنوشت غم‌انگیز آن روند طبیعی خود را طی کرد و در کنار سایر پرونده‌های قوه قضائیه جریان عادی خود را داشت. اولیاء دم مقتول این امکان را داشتند که از اجرای حکم صرف نظر کنند و حتی آموزه‌های قرآنی و دینی نیز بخشش را امری پسندیده می‌داند اما به هر صورت اولیاء دم به اجرای حق قانونی خود نظر داد.

 

اما این همه داستان نبود. رسانه‌های خارجی با توجه به سن جوان بودن سن قاتل و همینطور ادعای مطرح شده در مورد دفاع مشروع در برابر تجاوز جنسی مقتول، سعی کردند این پرونده ساده و موردی را به عامل فشاری علیه قوه قضائیه و در نهایت جمهوری اسلامی ایران تبدیل کنند. این رسانه‌ها که تبحر خاصی در کره گرفتن از آب دارند با دامن زدن به برخی شایعات تلاش کردند تا با استفاده از شایعات چهره نظام سالامی را مخدوش کنند.

 

از یک سو قوه قضائیه چاره‌ای جز اجرای قانون نداشته و ندارد و از سوی دیگر با دامن زدن به ادعایی ثابت نشده، با آبروی مقتول بازی شد تا خانواده قاتل به چیزی جز قصاص رضایت ندهد. گمان نگارنده آن است که اگر اولیاءدم آبروی پدر از دست داده خود را در خطر نمی‌دیدند و تمام تقصیرها را بر گردن پدر خویش نمی‌یافتند بسیار راحت‌تر می‌توانستند از خون قاتل بگذرند و او را عفو کنند، اما فضاسازی رسانه‌ای شبکه‌های معاند کاری کرد که فرصت عفو از کف برود و خانواده سربندی بر اجرای حق قانونی خویش پای بفشرد.

 

هنگامی که خبر تلخ اعدام اجتناب‌ناپذیر ریحانه جباری رسید گویا شبکه‌های «من و تو» و «بی‌بی‌سی فارسی» جشن گرفته بودند و موقعیت از این بهتر نمی‌یافتند. مهمترین و بهترین بخش‌های خبری خود را به یک پرونده ساده اختصاص دادند و با پخش فایل‌هایی که در اصالت آن شک‌های فراوانی وجود دارد نهایت تلاش خود را برای مخدوش کردن چهره رحمانی اسلام و نظام به کار گرفتند.

 

جالبتر استفاده از کارشناسانی بود که نه تنها عدالت را در اعلام نظرات رعایت نمی‌کردند بلکه حتی بعضاً از کمترین اطلاعات حقوقی نیز بهره‌ای نداشتند. کسی هم نبود به این عزیزان متذکر شود که حتی بر مبنای همان قواعد حقوق بشری این فرد به هنگام ارتکاب جرم سن مسئولیت کیفری را داشت و سن او از 18 سال گذشته بود و به 19 سال رسیده بود. کسی نبود بگوید اینکه در ایران قضات زن وجود ندارند چه ربطی به پرونده دارد و مگر قاضی باید بر اساس جنسیت نظر بدهد یا بر اساس عدالت؟ کسی نبود که... .

 

به راستی دلیل این همه مانور بر روی این پرونده چه بود؟ آیا عقلی سالم می‌پذیرد که این رسانه‌ها هدفی خیر را دنبال می‌کردند؟ آیا آن‌ها به دنبال عفو و بخشش مرحوم جباری بودند؟اگر اسنطور بود عقل سالم حکم می‌کرد که به جای پافشاری بر ادعایی اثبات نشده، برای جلب نظر اولیاء دم تلاش کنند.

 

در نیمه اول سال گذشته، موارد متعددی دیده شد که با پادرمیانی رسانه‌های مختلف با گرایش‌های متفاوت، اولیاء دم حاضر شدند از قصاص قاتل بگذرند و با توجه به وعده‌های الهی عفو و بخشش را در دستور کار خود قرار دهند. حتی در موردی پای یک برنامه پرطرفدار «ورزشی» نیز به دعوت به این خیر یعنی «گذشت از قصاص» باز شد و به نتیجه نیز رسید.

 

به راستی اگر قصد این رسانه‌ها خیر بود نمی‌توانستند از همان الگوهای پیشین به جای شایعه افکنی بهره ببرند؟ به راستی چرا روشی اتخاذ کردند که عزم اولیاءدم برای اجرای حق قانونی خود بیش از پیش جزم شود؟ آهای «من و تو»! آهای «بی‌بی‌سی»! اهداف شوم و پلید سیاسی تو آنقدر ارزش ندارد که به خاطر آن با جان و آبروی مردم ایران بازی کنی...

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
نظرات شما
احمد
Iran, Islamic Republic of
۰۵ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۰۶
با تشکر از اطلاع رسانی جناب عالی ولی ایکاش در مورد دو کلمه دقت میشد 1- به یک اعدامی که قتل عمد انجام داده مرحوم خطاب کردن یعنی رحمت شده در صورتی که حکم اسلامی آن این است که در دو دنیا مورد عذاب است و هیچ گاه بخشیده نمیشود این کلمه شاید همسویی با شبکه های غربی باشد 2- خطاب کردن دشمنان نظام با کلمه عزیزان شاید خیلی مناسب نباشد .
با کمال تشکر
20
3
سرباز زهبر
۱۱ آبان ۱۳۹۳ - ۱۳:۱۶
ضمن تشکر از متن دوست خوبم....باید به اون دوستی که 2 ایراد گرفته اند خطاب کرد که ایشون در واقع خواسته اند ادب رو در سخنانشون جلوه کنند و در قرآن عموهای پیغمبر به کنیه هطاب شده اند (ابی لهب و ابی جهل و ...) در صورتیکه کنیه برای رعایت احترام است ولی در اینجا فرد مقابل رو بیشتر شرمنده تر کردن و در واقع تحقیر کردن هست...
محسن
۱۳ آبان ۱۳۹۳ - ۲۳:۲۹
سلام احمد آقا
بد نیست بدونین بر اساس آموزه‌های اسلام، اجرای حد جرم، سبب پاک شدن مجرم از گناه آن جرم می‌شود پس بکار بردن کلمه مرحوم (که البته در مورد ایشان مرحومه صحیح است) کاملاً بجاست.
نازنین
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۵
برادر شما از کجا میدونی شاید ریحانه توبه کرده باشه وخدای مهربان اونو بخشیده باشه.والله ارحم الراحمین .
نازنین
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۵
برادر شما از کجا میدونی شاید ریحانه توبه کرده باشه وخدای مهربان اونو بخشیده باشه.والله ارحم الراحمین .
نازنین
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۵
برادر شما از کجا میدونی شاید ریحانه توبه کرده باشه وخدای مهربان اونو بخشیده باشه.والله ارحم الراحمین .
نازنین
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۵
برادر شما از کجا میدونی شاید ریحانه توبه کرده باشه وخدای مهربان اونو بخشیده باشه.والله ارحم الراحمین .
علیرضا بهادرانی
۰۶ آذر ۱۳۹۳ - ۲۳:۴۸
فکر نکنم توبه کرده باشه... هیچوقت پشیمان نبوده!
ناشناس
Australia
۰۷ آبان ۱۳۹۳ - ۱۱:۲۵
اگه اولیا دم گذشت می کردند پس چرا اعدامش کردند اصلا چه ربطی به شبکه های خارجی داره
8
29
نازنین
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۷
چقدر شما باحالی...خوب چون دفاع مشروع ریحانه ثابت نشد واولیای دم نبخشیدنش ..ریحانه اعدام شد..
نازنین
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۷
چقدر شما باحالی...خوب چون دفاع مشروع ریحانه ثابت نشد واولیای دم نبخشیدنش ..ریحانه اعدام شد..
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
۰۸ آبان ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۹
همه حرفاتون پرت و پلا است. اگه ریحانه خودی بود، این چرت و پرت ها رو نمیکفتی. ببینم تا کی تو این دنیائی؟ تو هم میمیری...یه جور حرف بزن پس فردا بتونی سرت رو بالا بگیری
6
44
ناشناس
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۸
خیلی هم به جا بود....خدای مهربان مارو از شر عاملان امریکا واسراییل که دست از سر وطنم ایران بر نمیدارند نجات بدهد .ان شاالله
ناشناس
۱۴ آبان ۱۳۹۳ - ۱۹:۱۸
خیلی هم به جا بود....خدای مهربان مارو از شر عاملان امریکا واسراییل که دست از سر وطنم ایران بر نمیدارند نجات بدهد .ان شاالله
ناشناس
۱۶ آبان ۱۳۹۳ - ۰۸:۳۳
یعنی اگه خودی بود میگفتن دفاع مشروع فقط به صرف ادعا ثابت میشه و نیازی به شاهد و دلیل و اثبات از طرف متهم نداره؟
میگفتن باید اولیای دم ثابت کنن که دفاع مشروع نبوده؟
این مطلب رو توی کتابهای فقهی و حقوقی میتونید پیدا کنید
دیگه کجای این مطلب چرت و پرته؟

پربازدیدترین آخرین اخبار