کد خبر:۳۷۱۰۶۵
از بازار هلوهای خواندنی چه خبر؟

از ساخت کلینیک کتاب درمانی تا پیدا شدن "یخ در جهنم" در راسته کتابفروشی‌ها!

بازار کتاب در هفته‌ای که گذشت با خبرهای متنوع و متفاوتی همراه بود.

به گزارش خبرنگار حوزه هنر و ادب «خبرگزاری دانشجو»؛ هفته‌ای که گذشت بازار کتاب با خبرهای متفاوتی همراه بود؛ خبر اول اینکه:

 

برخی از فرآیندها در جایزه جلال نیاز به بازنگری دارد

 

حجت‌الاسلام محمدرضا زائری عضو هیئت علمی هفتمین جایزه ادبی جلال‌ آل‌احمد با بیان اینکه همیشه در یک جایزه فرهنگی اعم از فیلم و یا یا آثار هنری این امکان که برگزیدگان نهایی مورد تایید همه باشند وجود نداشته است گفت: به طور طبیعی افراد مختلفی که در پروسه داوری و یا حضور در چنین جشنواره‌هایی وجود ندارند چنین موضوعاتی را مطرح می‌کنند. به باور من راضی نگاه داشتن همه طیف‌ها بر این اساس تقریبا غیرممکن است.

 

وی ادامه داد: هدف ما در هیئت علمی این دوره حفظ اهداف مصوب شورای‌عالی انقلاب فرهنگی برای این جایزه به ویژه ارتقاء ادبیات ملی- دینی و یا لااقل نزدیک شدن به چنین معبارهایی بوده است.

 

زائری ادامه داد: این موضوع ایده‌آل ماست و البته برای رسیدن به آن باید به قضاوت در میان آثاری می‌پرداختیم که در سال گذشته و با مجوز وزارت ارشاد منتشر شده‌اند. من بر این اساس به این باور هستم که جایزه جلال باید مشروعیت بالایی داشته باشد تا بتواند اثرگذار باشد و این مشورعیت زمانی محقق می‌شود که مقبول، معتبر و مورد اعتنای جریانات فرهنگی باشد.

 

با سختگیری‌های زیاد نمی‌توان داور انتخاب کرد

 

عضو هیئت علمی جایزه ادبی جلال آل احمد در عین حال تصریح کرد: برخی جزئیات در مرحله اجرای این جایزه هست که می‌تواند مورد تجدیدنظر قرار بگیرد. این موارد هم در حوزه تصمیمات شورای عالی انقلاب فرهنگی است و هم در حوزه تصمیم ستاد اجرایی. مثلا اینکه اعضاء هیئت علمی می‌توانند آثارشان را در پروسه داوری قرار بدهند یا نه و یا این افراد می‌توانند داور جایزه نیز باشند یا نه. این موضوعات به نظرم باید مورد بازنگری قرار بگیرد. اما به این هم باید توجه کرد که با سختگیری‌های زیاد نمی‌شود انتظار داشت که بتوان داور انتخاب کرد.

 

به گفته زائری حضور اعضاء هیئت علمی این جایزه در نشست‌های داوری هم موردی بود که برخی از داوران به آن انتقاد داشتند و باید مورد بررسی قرار بگیرد. وی می‌افزاید: به نظرم در صورتی که دبیرخانه این جایزه به صورت دائمی برپا باشد می‌توان به این مسائل به صورتی دقیق و جدی توجه و برایشان تصمیم ‌گیری کرد.

 

زائری افزود: ما در این دوره از جایزه جلال سعی کردیم فراگیر عمل کنیم و برخی حواشی که فراگیری و مشروعیت این جایزه در سال‌های قبل را از آن دور می‌کرد کنار بگذاریم.

 

اصرار داشتیم در رای نهایی داوران تردیدی نباشد

 

وی در همین راستا گفت: امسال بنای هیئت علمی این بود که در داوری‌ها حساسیت داشته باشد و البته به رای داوران احترام بگذارد. ما به طور کامل در جریان رای داوران بودیم و اصرار داشتیم که روی رای نهایی آنها ان قلت و تردیدی نباشد. داوران نیز همه با دقت انتخاب شده و نظر همه این بود که با نظر آنها به احترام برخورد شود.

 

زائری در ادامه در پاسخ به سوالی در مورد شایعه تغییر در آراء داوران بخش رمان در روزهای پایانی منتهی به اختتامیه گفت: من از نزدیک در جریان داوری بخش رمان بوده‌ام و خودم نیز در جلسات آن شرکت داشتم. و به هیچ وجه این چنین اتفاقی در آن رخ نداده است.

 

وی تأکید کرد: نظر داوران این بود که در یک جمع‌بندی در نهایت یک رمان انتخاب نشود و دو اثر به صورت مشترک برگزیده شوند.

 

حمایت 100 میلیون تومانی از روستاهای دوستدار کتاب

 

مرضیه مرآت‌نیا دبیر اجرایی جشنواره روستاهای دوستدار کتاب، از حمایت بانک آینده از این رویداد فرهنگی خبر داد و گفت: طی مذاکرات و توافق‌های انجام شده در راستای توسعه فرهنگی روستاهای کشور، بانک آینده در قالب 100 میلیون تومان از روستاهای برگزیده و تقدیر شده در جشنواره روستاهای دوستدار کتاب حمایت می‌کند.

 

پیشتر معاونت امور فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی هم اعلام كرده بود به روستاهای برگزیده 10 میلیون تومان کتاب و به روستاهای تقدیری تا سقف 7 میلیون تومان کتاب اهداء می‌شود. مجموع رقمی كه معاونت فرهنگی وزارت ارشاد برای حمایت از  روستاهای برگزیده و تقدیری هزینه می‌كند، بالغ بر 85 میلیون تومان است.

 

از طرفی امور دهیاری‌های وزارت کشور  هم در مجموع مبلغ 50 میلیون تومان در قالب تسهیلات  روستایی به روستاهای برگزیده‌ اهداء می‌كند. همچنین ستاد عالی کانون‌های فرهنگی، هنری مساجد کشور تجهیزات کتابخانه‌ای، رایانه‌ای به مبلغ 30 میلیون تومان در اختیار روستاهای برگزیده و تقدیر شده قرار می‌دهد.

 

کلینیک کتاب درمانی ساخته می‌شود

 

علی‌اکبر اشعری، مدیرعامل باغ کتاب در همایش یکروزه اقتصاد نشر کودک و نوجوان که چهارم آذر ماه در انجمن فرهنگی ناشران برپا است، گفت: تا زمانی که به همین میزان توزیع و شمارگان کتاب راضی هستیم وضع نشر کتاب کودک و نوجوان بهتر از این نمی شود، باید به این فکر کنیم که چطور می توان یک تحول اساسی در بازار نشر پدید آورد.

 

یکی از دغدغه‌های اصلی هر کس که در حوزه فرهنگ کار می‌کند، در مواجهه با مقولهای چون نمایشگاه کتاب تهران این است که چرا این نمایشگاه فقط در یک هفته برگزار می‌شود؟ چرا مکان ثابتی وجود ندارد که مردم همه سال بتوانند به آن مراجعه کنند. همه این چراها ما را بر آن داشت که در سال 1383 به فکر ساخت و طراحی باغ کتاب تهران باشیم تا مکان ثابتی در تهران وجود داشته باشد که به نمایشگاه و فروشگاه دائمی کتاب تبدیل شود و کاستی‌های نمایشگاه کتاب را برطرف کند.

 

اشعری به بخش‌های گوناگون باغ کتاب تهران اشاره و بیان کرد: یک بخش به کتاب‌های عمومی اختصاص دارد، 16 هزار متر در نظر گرفته شده، ما 16 موضوع اصلی را مدنظر داشته و کتاب های عمومی را در این 16 موضوع طبقه‌بندی کرده ایم. در طول سال مردم می توانند به بخش کتاب های عمومی باغ کتاب مراجعه کنند، کتاب های مورد نظر خود را ورق بزنند و در صورت تمایل خریداری کنند. همچنین مشاورانی در این بخش حضور دارند که مخاطبان را راهنمایی می کنند، جدیدترین آثار را به آنها معرفی می کنند و با آنها درباره کتاب های پرفروش صحبت می کنند.

 

یک نوع معرفی کتاب دیگر هم در این بخش وجود دارد و آن اینکه به مناسبت تولد یا بزرگداشت هر شاعر و نویسنده، مجموعه آثار او را به نمایش می گذاریم.

 

مدیرعامل باغ کتاب بخش کودک و نوجوان را یکی دیگر از قسمت های این باغ دانست و افزود: ما همچنین 8 هزار متر فضا را به گروه سنی کودک و نوجوان اختصاص داده و این گروه را به 4 رده سنی صفر تا 5 سال، 5 تا 8 سال، 8 تا 12 سال و 12 تا 16 سال تقسیم کرده ایم. در داخل این گروه‌بندی سنی، طبقه‌بندی موضوعی هم وجود دارد.

 

به گفته اشعری، یکی از تفاوت‌های بخش کودک با بخش بزرگسال این است که در بخش کودک و نوجوان باغ کتاب همه مجلات مربوط به این گروه سنی وجود دارند، اما در بخش بزرگسال فقط مجلات علمی- پژوهشی دیده می شوند. همچنین برای بخش کودک 70 بازی و کارگاه با موضوع کتاب تعریف شده است. پدر و مادرها می توانند بچه ها را به مدت 2 ساعت در این کارگاه‌ها بگذارند تا بازی کنند و آنها با خیال راحت به خرید و ورق زدن کتاب بپردازند یا در لمکده های بخش کودک و نوجوان بنشینند و رفتار بچه های خود را در جمع همسن و سال‌هایشان مقایسه کنند.

 

وی همچنین گفت: فضایی در حدود یک‌هزار و 500 متر مربع به فناوری ها و اقلام مرتبط با مطالعه چون نوشت‌افزار، چند رسانه‌ای‌ها و کتاب الکترونیک اختصاص داده شده است. همچنین 6 سالن همایش، یک سالن حرفه‌ای تئاتر و یک سالن روباز برای انواع نشست‌های مرتبط با کتاب اجرای نمایش‌های اقتباسی و نمایش فیلم‌های اقتباسی وجود دارد.

 

مدیرعامل باغ کتاب از وجود یک کلینیک کتاب درمانی در این باغ خبر داد و افزود: ما به کتاب به عنوان یک روش درمانی نگاه کرده ایم و در باغ ملی کتاب یک کلینیک کتاب درمانی ساخته‌ایم. همچنین یک استودیوی تلویزیونی برای ساخت فیلم‌های مرتبط با کتاب و کتابخوانی در نظر گرفته شده است. خلاصه اینکه باغ کتاب فضایی است که مخاطبان را به کتاب علاقه‌مندتر می‌کند.

 

به گفته اشعری، یکی از مشکلات جدی حوزه کتاب کودک و نوجوان مساله ویترین است. ما باید یک نیازسنجی کنیم و ببینیم در مناطق مختلف تهران بر اساس تراکم جمعیت به چه تعداد کتابخانه و کتابفروشی نیاز داریم، بعد با کمک خود ناشران امکاناتی را فراهم آوریم که دسترسی مردم به کتاب راحت تر باشد. ما همچنین به موازات این فضای واقعی، باید فضای مجازی مفصل‌تری را نیز طراحی کنیم و در اختیار مخاطبان خود بگذاریم.

 

مدیرعامل باغ کتاب، از ارتباط با کلانشهرها خبر داد و افزود: ما با شهرداران کلانشهرها وارد گفتگو شده ایم تا نمونه های کوچکتر باغ کتاب در مراکز استان ها بوجود آید.

 

سیدعلی کاشفی‌خوانساری، دبیر همایش اقتصاد نشر کودک و نوجوان نیز گفت: وضعیت نشر و کتاب کودک در موقعیت بحرانی است. اگر نگران این صنف و ارزش ها و فرهنگ‌هایمان هستیم، باید به آن توجه بیشتری داشته باشیم. تبلیغ، ترویج و توسعه کتاب به تبلیغ، ترویج و توسعه فرهنگ در همه ابعاد آن منتهی می‌شود. بنابراین برای توفیق این هدف مقدس باید همه‌مان همت جدی و متعالی داشته باشیم.

 

جایزه شهید غنی‌پور امسال هم در مسجد برگزار می‌شود

 

محمد ناصری، دبیر چهاردهمین جایزه ادبی شهید حبیب غنی‌پور،  با بیان این كه طی هفته آینده جلسه‌ای با داوران این جایزه ادبی خواهد داشت، گفت: نشست رسانه ای تازه ترین جایزه شهید حبیب غنی‌پور در هفته پیش رو برگزار خواهد شد و اطلاعات زمان و چگونگی برگزاری به علاقه مندان ارائه می‌شود.

 

وی با اشاره به همكاری‌های حوزه هنری در برگزاری این جایزه ادبی گفت: حوزه هنری همیشه برادر ما بوده است، اما از سال گذشته جایزه ادبی شهید غنی‌پور را در مسجد جوادالائمه برگزار می‌كنیم و جایزه‌ای نیز كه می‌دهیم برای خود مسجد است و با هیچ سازمان و نهادی در این خصوص همكاری نداریم.  

 

ناصری تصریح كرد: سازمان ها و نهادهایی كه مایل باشند می‌توانند در روز برگزاری مراسم جایزه غنی‌پور، هدایا و جوایزشان را به برگزیدگان اهدا كنند. البته جایزه مسجد جوادالائمه مبلغ مادی نیست و تنها تندیسی است كه به برگزیدگان اهدا می‌شود.

 

دبیر جایزه شهید حبیب غنی‌پور درباره داوری آثار نیز گفت: احمد دهقان به‌عنوان سرداور بخش داستان انقلاب و دفاع مقدس، حبیب یوسف‌زاده به عنوان سرداور بخش نوجوان، ناصر نادری به‌عنوان سرداور بخش كودك و ابراهیم زاهدی مطلق به‌عنوان سرداور بخش رمان با موضوع آزاد انتخاب شده‌اند.

 

وی ادامه داد: برای داوری و بررسی آثار كتاب خریداری می كنیم، اما كتابخانه‌های حوزه هنری به ویژه در بخش جنگ تحمیلی به ما كمك كرده‌اند و همچنان هم داوران این جایزه از كتابخانه های حوزه هنری برای دستیابی به بسیاری از كتاب ها استفاده می‌كنند.

 

جشنواره ادبی شهید حبیب غنی‌پور از دستاوردهای زنده یاد امیرحسین فردی مدیر پیشین مركز آفرینش های ادبی حوزه هنری است. این جشنواره تنها جشنواره ادبی است كه مراسم پایانی آن در مسجد برگزار شده و برگزیدگان جوایز خود را از خانواده شهدای جنگ دریافت می‌كنند.

 

عرضه «یخ در جهنم» در کتابفروشی‌ها

 

رمان «یخ در جهنم» نوشته نسترن هاشمی توسط نشر هیلا منتشر و راهی بازار نشر شد. این رمان به عنوان سی و پنجمین کتاب انتشارات هیلا به چاپ رسیده است.

 

این رمان، اثری اجتماعی و درباره دختری به نام مریم است و با راوی دانای کل روایت می‌شود.رمان «یخ‌ در جهنم» در 29 فصل نوشته شده است و اولین کتاب نسترن هاشمی است.

 

در قسمتی از این رمان می‌خوانیم:

 

... اما شا خانوم چه می‌توانست بکند؟ مادر بود، دلش همیشه پی بچه‌اش بود حتی بچه‌ای به ناخلفی فرامرزش. مروارید وقتی دید سوی چشم مادرش باز هم کم‌تر شده، به پیر چک‌چک بردش و در آن‌جا نذر کرد که دلش آرام شود، تا بلکه کم‌تر خون به دل دخترانش کند و اشکش کم‌تر بیاید و شاید بینایی‌اش بهتر شود.

 

لای در خانه شا جون مانند همیشه باز بود و بوی کندر و اسفند به بیرون می‌آمد. همان بویی که یادآور تمام روزهای کودکی فرامرز بود و برایش بوی خانه داشت. بوی خوش را به درون کشید و آرام تقه‌ای به در زد. با شنیدن صدای شا جون انگار بند دلش پاره شد. در را به جلو هل داد و لرزان اما مصمم وارد راهرو ورودی شد. شا جون کنار حوض پای هاون سنگی ایستاده بود و گندم می‌کوبید. با صدای در دسته هاون را رها کرد تا مکنو را روی سرش مرتب کند که با دیدن فرامرز در سایه‌روشن راهرو سر جایش خشکش زد. این واقعا پسرش بود یا باز هم مثل دفعات پیش وهمی، خیالی بود که مي خواست او را به بازی بگیرد؟ هرچه بود او قصد نداشت تکانی بخورد. همین خیال گاه‌وبی‌گاه هم خودش غنیمتی بود، ولی این بار شبح فرامرز بود که تکانی خورد و از سایه‌روشن به سویش آمد و در آغوشش کشید. نه این بار خیال نبود، واقعی بود...

 

این کتاب با 367 صفحه، شمارگان هزار و 100 نسخه و قیمت 15 هزار تومان منتشر شده است

 

«شراب تلخ» بعد از «شراب سرخ» می‌آید

 

محسن رشید شاعر و محقق ادبیات عاشورایی درباره آثار جدید خود گفت: مشغول تحقیقات و کارهای زیادی هستم ولی هر زمان که فرصت پیدا می‌کنم، روی ۲ اثر کار می‌کنم. یکی از این دو، مقتل از زاویه دید شهید مطهری است.

 

وی افزود: کاری که می‌کنم این است که به نوشته‌ها و سخنرانی‌های شهید مطهری مراجعه کرده و مشغول استخراج هستم. او نگاه دقیقی داشت و سخنان و مواضعش قابل اطمینان است. به همین دلیل به سراغ او و آثارش رفتم. وقتی روضه هم می‌خواند، مطالب قابل اتکا و محکمی را بیان می‌کرد. من از مطالب و بیاناتش درباره حضرت قاسم، امام حسین و اصحاب، حضرت عباس، حضرت علی‌اکبر و... یادداشت‌ و فیش‌برداری می‌کنم و آن‌ها را جانمایی می‌کنم.

 

این پژوهشگر عاشورا در ادامه گفت: کار دیگری که گاهی اوقات به آن می‌پردازم، مجموعه‌شعری به نام «شراب تلخ» است. محرم امسال، انتشارات ذکر مجموعه‌شعر «شراب سرخ» را درباره امام حسین(ع)، شهدای کربلا و امام سجاد(ع) به چاپ رساند که «شراب تلخ» در امتداد آن قرار می‌گیرد. شعرهای این مجموعه، درباره ۱۴ معصوم به غیر از امام حسین و امام سجاد است. یعنی «شراب تلخ» درباره ۱۲ معصوم است نه ۱۴ معصوم.

 

رشید گفت: در حال حاضر مطالعات و پژوهش‌های مختلف اجازه نمی‌دهد به طور متمرکز به این دو اثر بپردازم ولی هرزمان که وقت کنم، کار روی آن‌ها را ادامه می‌دهم تا به ثمر برسند.

ارسال نظر
captcha
*شرایط و مقررات*
خبرگزاری دانشجو نظراتی را که حاوی توهین است منتشر نمی کند.
لطفا از نوشتن نظرات خود به صورت حروف لاتین (فینگیلیش) خودداری نمايید.
توصیه می شود به جای ارسال نظرات مشابه با نظرات منتشر شده، از مثبت یا منفی استفاده فرمایید.
با توجه به آن که امکان موافقت یا مخالفت با محتوای نظرات وجود دارد، معمولا نظراتی که محتوای مشابهی دارند، انتشار نمی یابد.
پربازدیدترین آخرین اخبار